Αστιγματισμός

23 Ιούν
αστιγματισμος

Ο αστιγματισμός είναι πιθανών ο πιο παρεξηγήσιμος όρος στην οφθαλμολογία, κάτι που απασχολεί και φοβίζει γονείς και παιδιά. Όπως η μυωπία και η υπερμετρωπία, έτσι και ο αστιγματισμός είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα, που σημαίνει ότι δεν είναι μια ασθένεια ή ένα πρόβλημα υγείας.

Όταν έχουμε αστιγματισμό, το φως που διαπερνά τον οφθαλμό δεν εστιάζεται σε ένα σημείο πάνω στον αμφιβληστροειδή όπως θα έπρεπε, άλλα σχηματίζει πολλαπλές εστίες είτε μπροστά είτε πίσω από τον ιστό αυτό.

Tα συμπτώματα του αστιγματισμού

Ο αστιγματισμός συνήθως προκαλεί θάμβος στην όραση και παραμόρφωση σε όλες τις αποστάσεις. Αν δεν έχει διορθωθεί με γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή  λέιζερ, μπορεί να προκαλέσει κοπιωπία, βάρος στα μάτια και πονοκεφάλους, ιδίως μετά από πολύωρο διάβασμα ή χρήση υπολογιστή.

Τι προκαλεί τον αστιγματισμό;

Ο αστιγματισμός συνήθως οφείλεται σε ανώμαλο σχήμα στο μπροστινό τμήμα του ματιού (κερατοειδής). Ο κερατοειδής είναι ένας διάφανος ιστός μπροστά από την ίριδα(το χρωματιστό τμήμα του ματιού μας). Αντί να έχει το σχήμα μια μπάλας ποδοσφαίρου, έχει το σχήμα μιας μπάλας του μπέιζμπολ,  με  έναν μεσημβρινό να είναι σημαντικά πιο κυρτός από τον άλλο που είναι κάθετος σε αυτόν.

Για να καταλάβετε τι είναι οι μεσημβρινοί φανταστείτε στο μπροστινό μέρος του ματιού ένα ρολόι. Η γραμμή που συνδέει το 12η ώρα με την 6η είναι ο ένας μεσημβρινός.

Η γραμμή που συνδέει την 3η με την 9η  είναι ο άλλος μεσημβρινός. Ο πιο κυρτός και ο πιο επίπεδος μεσημβρινός είναι οι κύριοι άξονες και είναι αυτοί που καθορίζουν το μέγεθος του αστιγματισμού που έχει κάποιος.

Πόσο συχνός είναι ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός συνήθως εμφανίζεται  νωρίς αμέσως μετά τη γέννηση, για αυτό και είναι σημαντικό να προγραμματίσετε μια οφθαλμολογική εξέταση του μωρού σας για να αποφύγετε προβλήματα όρασης στη σχολική ηλικία από αδιάγνωστο αστιγματισμό. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι τα μωρά θα πρέπει να εξετάζονται πρίν από τα πρώτα τους γενέθλια.

Σε μια πρόσφατη μελέτη στην Αμερική με 2.523 παιδιά ηλικίας 5-17 χρονών, πάνω από το 28% αυτών είχαν 1,0 διοπτρία (D) αστιγματισμό ή και περισσότερο.

Σε μια άλλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο με  περισσότερους  από 11.000 χρήστες γυαλιών (παιδιά και ενηλίκες), το 47,4% εξ’αυτών είχαν 0,75 D αστιγματισμό σε τουλάχιστον ένα οφθαλμό και το 24,1% είχαν και στους δύο οφθαλμούς. Η συχνότητα του μυωπικού αστιγματισμού ήτανε διπλάσια (31,7%) από αυτή του υπερμετρωπικού αστιγματισμού (15,7%).

Πώς διορθώνεται ο αστιγματισμός;

Ο αστιγματισμός διορθώνεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή λέιζερ. To laser για τον αστιγματισμό, γίνεται με τα ίδια μηχανήματα  με τα οποία διορθώνουμε τη μυωπία και την υπερμετρωπία. Το laser εξαχνώνει ιστό επιλεκτικά από τον μεσημβρινό που είναι ο πιο κυρτός και τον επιπεδώνει, ώστε η καμπυλότητα του να γίνει ίδια με αυτή του μεσημβρινού που είναι πιο επίπεδος. Έτσι, ο  αστιγματικός κερατοειδής αντί να έχει το σχήμα μια μπάλας του μπέιζμπολ γίνεται σφαιρικός και αποκτά το σχήμα μιας μπάλας του ποδοσφαίρου.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί λίγα λεπτά. Την ημέρα της επέμβασης μπορεί να βλέπετε λίγο θαμπά, την επομένη κιόλας όμως θα είναι όλα πεντακάθαρα και θα βλέπετε τέλεια με τα δικά σας μάτια χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής.