Γλαύκωμα – Τι είναι;

 

Γνωρίζετε ότι το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στους ενήλικες άνω των 40 ετών και ότι είναι μια πάθηση που μπορεί να προληφθεί;

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO) πάνω απο 70 εκκατομύρια άνθρωποι πάσχουν απο γλαύκωμα και κάθε χρόνο 2,4 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με γλαύκωμα.

Τι είναι όμως το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα παθήσεων οι οποίες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό μια προοδευτική οπτική νευροπάθεια. Είναι μια πάθηση που προσβάλει το οπτικό νεύρο, το καλώδιο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο και οδηγεί σε μια σταδιακή απώλεια του οπτικού πεδίου η οποία δεν γίνεται αντιληπτή παρά μόνο όταν έχει χαθεί το μεγαλύτερο μέρος του οπτικού νεύρου.

Μπορεί να τυφλωθώ από το γλαύκωμα;

Ναί , αν έχετε γλαύκωμα και δεν το αντιληφθείτε τότε μπορεί να τυφλωθείτε.Οι περισσότεροι άνθρωποι που τυφλώνονται από το γλαύκωμα έχουν ήδη τυφλωθεί από καιρό στο άλλο μάτι, γεγονός που μας δείχνει τη σημασία της πρόωρης διάγνωσης.Δυστυχώς, ακόμα και μεταξύ εκείνων που είναι σε σωστή παρακολούθηση, το 10% θα τυφλωθεί κάποια στιγμή .

Ποια είναι η θεραπεία του γλαυκώματος;

Το γλαύκωμα δεν είναι θεραπεύσιμο και η απώλεια της όρασης δεν μπορεί να επανακτηθεί.Μπορεί να ελεγθεί, όχι όμως να θεραπευτεί. Με κολλύρια ή χειρουργείο επιβραδύνουμε την πορεία της νόσου αλλά δεν την σταματάμε.Για αυτό πρόωρη διάγνωση είναι το κλειδί για να προστατεύσετε την όραση σας.

Έχω κίνδυνο να αναπτύξω γλαύκωμα;

Όλοι μας έχουμε κίνδυνο να αναπτύξουμε γλαύκωμα από τα μωρά έως τους υπερήλικες.Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν αυξημένο κίνδυνο, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει οτι κάποιος δεν μπορεί ακόμα και να γεννηθεί με γλαύκωμα (το παιδιατρικό γλαύκωμα συναντάται σε 1/10.000 γεννήσεις).

Ποιά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να με ανησυχήσουν;

Το χρόνιο γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας δεν δίνει συμπτώματα.Συνήθως δεν πονάει όσο υψηλή και αν είναι η ενδοφθάλμιος πίεση.Η απώλεια της όρασης ξεκινάει με απώλεια του περιφερικού οπτικού πεδίου κάτι που δεν είναι δυνατόν να το αντιληφθείτε παρά μόνο στα πολύ προχωρημένα στάδια της πάθησης. 

Τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος και συμμόρφωση με τη θεραπεία και τις οδηγίες του ιατρού σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την όραση σας.

Πράγματι το γλαύκωμα είναι μια πολύ παρεξηγήσιμη πάθηση:
Όποιος το έχει δεν καταλαβαίνει τη βαρύτητα της νόσου και οι περισσότεροι που το έχουν δεν το γνωρίζουν.

Μερικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν το γλαύκωμα (Glaucoma Research Foundation):

  • Από τους 1000 ανθρώπους που έδωσαν συνέντευξη στις ΗΠΑ το 74% δηλώνει ότι ελέγχει τα μάτια του τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
  • Το 61% απο αυτούς, κάνει βυθοσκόπηση με μυδρίαση (ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ανιχθευθεί το γλαύκωμα).
  • Η πιο συχνά πραγματοποιούμενη εξέταση στους γλαυκωματικούς είναι το οπτικό πεδίο το οποίο επαναλαμβάνεται ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου από μια έως τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο.
Έρευνα (2002) από τo Prevent Blindness America αναφέρει ότι:
  • Η τύφλωση κατετάγη στη τρίτη σειρά (μετά τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις) ως ο μεγαλύτερος φόβος των ανθρώπων.
  • Το 20% των ανθρώπων γνώριζε ότι το γλαύκωμα συνδέεται με αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς πίστευαν λανθασμένα ότι το γλαύκωμα δίνει συμπτώματα, ότι θεραπεύεται εύκολα ή ότι δεν οδηγεί στη τύφλωση.
  • Το 50% είχαν ακούσει για τo γλαύκωμα αλλά δεν ήτανε σίγουροι τι είναι.
  • Το 30% δεν είχαν ποτέ ακούσει για γλαύκωμα.

 

Posted in Άρθρα and tagged , .