Γλαύκωμα – φαρμακευτική θεραπεία

Τα διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική θεραπεία του γλαυκώματος δρούν είτε αυξάνοντας την αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού, είτε μειώνοντας την παραγωγή του και ομαδοποιούνται ανάλογα με τη δράση τους.

Όλες οι οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να προκαλέσουν από ένα ήπιο ερεθισμό μέχρι μια σοβαρή αλλεργία. Αν ο ερεθισμός είναι ήπιος συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τις σταγόνες μέχρι την επόμενη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.

Αν είναι ο ερεθισμός είναι σοβαρός ή αν συνοδεύεται με αδιαθεσία ή δύσπνοια, σταματήστε τις σταγόνες αμέσως και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

 • Βήτα-αναστολείς. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων περιλαμβάνει σκευάσματα με εμπορική ονομασία όπως το Timoptol, Nyogel, Betagan ή Betoptic. Οι σταγόνες αυτές μειώνουν την παραγωγή υδατοειδούς υγρού και χρησιμοποιούνται μία ή δύο φορές την ημέρα. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη δράση είναι ο βρογχόσπασμος.

Μη χρησιμοποιείτε αυτές τις σταγόνες εάν πάσχετε από άσθμα ή εάν έχετε προδιάθεση να αναπτύξετε άσθμα. Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν βραδυκαρδία, ζάλη και κόπωση. Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη, απώλεια της λίμπιντο ή ακόμα και στυτική ανικανότητα.

 •  Alpha Αγωνιστές. Αυτό η κατηγορία φαρμάκων περιλαμβάνει το Alphagan και το Iopidine. Οι σταγόνες αυτές μειώνουν την παραγωγή του υδατοειδούς υγρού και ενδεχομένως βελτιώνουν και λίγο τη ροή του υγρού έξω από το μάτι. Χρησιμοποιούνται δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες δράσεις περιλαμβάνουν τη ξηροστομία και το αίσθημα γενικής αδιαθεσίας. Αν αυτές επιμένουν ενημερώστε το γιατρό σας. Το Alphagan μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες στα παιδιά και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε βρέφη.

 • Ανάλογα της προσταγλαντίνης. Αυτό το είδος φαρμάκων περιλαμβάνει το Xalatan, το Lumigan και το Travatan. Οι σταγόνες αυτές βελτιώνουν τη ροή του υδατοειδούς υγρού έξω από το μάτι. Το υγρό αποχετεύεται μέσα από ένα μη-συμβατικό μονοπάτι εκροής τη ραγοειδο-σκληρική οδό αποχέτευσης.

Χρησιμοποιούνται μία φορά την ημέρα, συνήθως το βράδυ. Συστηματικές παρενέργειες δεν έχουν, αλλά συχνά τα μάτια κοκκινίζουν τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες από τη θεραπεία. Η ίριδα μπορεί να σκουρύνει και οι βλεφαρίδες μπορεί να γίνουν παχύτερες και πιο μαύρες. Αλλαγή του χρώματος των ματιών μπορεί να συμβεί και είναι πιο συχνή σε άτομα με πράσινα και μπλε μάτια τα οποία γίνονται καφετί.

 • Αναστολείς της καρβονικής ανυδράσης. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων περιλαμβάνει το Trusοpt και το Azopt. Οι σταγόνες αυτές μειώνουν τη παραγωγή του υδατοειδούς υγρού και χρησιμοποιούνται συνήθως δύο φορές την ημέρα. Οι ασθενείς που τις χρησιμοποιούν αισθάνονται μια πικρή γεύση στο στόμα.
 • Χολινεργικοί αγωνιστές. Αυτή η κατηγορία κολλυρίων περιλαμβάνει τη Πιλοκαρπίνη με εμπορική ονομασία Pilocollyre ή Isoptocarpine.Οι σταγόνες αυτές βελτιώνουν τη ροή του υδατοειδούς υγρού μέσα από τη συμβατική οδό αποχέτευσης και χρησιμοποιούνται συνήθως τρεις φορές την ημέρα.

Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν πονοκέφαλο ή ακόμα και πόνο στα μάτια, θολή όραση και περιορισμό του οπτικού πεδίου.

 • Συνδυασμοί φαρμάκων. Διάφοροι συνδυασμοί δραστικών ουσιών είναι διαθέσιμοι στο ίδιο μπουκάλι για τους ασθενείς που χρειάζονται περισσότερα από ένα κολλύρια. Τέτοιοι συνδυασμοί είναι το Cosopt, το Xalacom, το Duotrav, το Ganfort κ.τ.λ.
  MORE INFO
  Αν έχετε γλαύκωμα και χρειάζεστε κολλύρια αυτά θα πρέπει να τα παίρνετε για μια ζωή. Η ενδοφθάλμια πίεση θα πρέπει να μετριέται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η θεραπεία να αλλάζει σε περίπτωση μη ικανοποιητικής ρύθμισης.

  Σε ορισμένους ασθενείς η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι επαρκής για τον έλεγχο της πίεσης του ματιού και έτσι άλλες θεραπείες, όπως φάρμακα από το στόμα, λέιζερ ή χειρουργείο είναι απαραίτητες για τον έλεγχο της πιέσεως.

 • Ακεταζολαμίδη δισκία. Όταν η ενδοφθάλμιος πίεση δεν ρυθμίζεται με κολλύρια, είναι δυνατόν να πάρετε κάποια δισκία από το στόμα προκειμένου να ρυθμιστεί η πίεση του ματιού. Αυτά τα δισκία με την ονομασία Diamox , Εdemox ή Acetazolamide, είναι χρήσιμα για τον έλεγχο της πιέσεως για μικρής συνήθως διάρκειας θεραπεία.Το δισκίο μειώνει την παραγωγή του υγρού μέσα στο μάτι και αυξάνει την ποσότητα των ούρων και τα άλατα που εξέρχονται από το σώμα.

Αν τα δισκία που χρησιμοποιούνται για περισσότερο από μία εβδομάδα, καλό θα είναι να παίρνετε συμπληρωματικά βιταμίνη Κ για να βοηθήσετε να αντικαταστήσετε ορισμένα από τα άλατα.

Τα δισκία μπορούν να προκαλέσουν σε ορισμένους ασθενείς μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια ή τα χείλη, ναυτία και κούραση. Μπορούν να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά μετά από παρατεταμένη χρήση. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτές τις παρενέργειες, ενημερώστε τον οφθαλμίατρο σας.

Posted in Άρθρα and tagged .