Παιδιατρικά γυαλιά οράσεως

Πως θα επιλέξω το σωστό σκελετό για το παιδί μου;

Αν είστε γονέας και ψάχνετε για ένα σωστό ζευγάρι γυαλιά για το παιδί σας, μπαίνοντας σε ένα μαγαζί με οπτικά θα δείτε μια πληθώρα παιδιατρικών σκελετών θα μπερδευτείτε και θα πελαγώσετε.

Πως να επιλέξετε ανάμεσα σε αυτό που θέλει το παιδί σας και αυτό που είναι ανθεκτικό και δεν θα χαλάσει στο δρόμο για το σπίτι;

Για να ξεκινήσουμε καταρχάς, τα περισσότερα παιδιά που χρειάζονται γυαλιά, έχουν υπερμετρωπία , μυωπία ή αστιγματισμό. Ανάλογα τις διοπτρίες (τους βαθμούς) και την οπτική οξύτητα του παιδιού σας, ο γιατρός θα σας συστήσει να τα φοράει όλη τη μέρα ή για μερικές μόνο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα σας συμβουλέψει για το σωστό παιδιατρικό σκελετό, η τελική απόφαση όμως είναι δική σας και του οπτικού.

Να λοιπόν 9 συμβουλές για να απολαύσετε τη περιπέτεια της αγοράς γυαλιών και να επιλέξετε σωστά τα γυαλιά τα οποία το παιδί σας θα τα φορέσει και θα τα ευχαριστηθεί.

1) O φακός:
Καταρχάς πρέπει να έχετε μια νέα συνταγή από τον Οφθαλμίατρο. Πριν ξεκινήσετε να κοιτάτε σκελετούς , συμβουλευτείτε για τις δυνατότητες που σας παρέχει η συνταγή . Αν η συνταγή έχει πολλούς βαθμούς τότε πιθανόν οι φακοί να έχουν μεγαλύτερο πάχος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο σκελετός τόσο πιο παχιά θα φαίνονται τα γυαλιά.

Για αισθητικούς λοιπόν λόγους, καλύτερα να επιλέξετε όσο το δυνατόν μικρότερο σκελετό ώστε να μειωθεί το τελικό πάχος των φακών, χωρίς βέβαια να περιορίζεται το οπτικό πεδίο του παιδιού. Γενικότερα, οι μικρότεροι φακοί έχουν μικρότερες εκτροπές υψηλής τάξεως στην άκρη τους απ’ ότι οι μεγαλύτεροι και προσφέρουν λιγότερο πλευρικές παραμορφώσεις.

2)Η μόδα: να είναι εκκεντρικά ή όχι;

Να ξέρετε ότι τα παιδιά, είτε τα φοράνε συνέχεια είτε μερικές ώρες την ημέρα , φλερτάρουν με τα γυαλιά τους τουλάχιστον την πρώτη φορά που τα φοράνε.

Είναι σημαντικό λοιπόν να αποφεύγετε γυαλιά που δείχνουν αδιάφορα και χωρίς κάτι να τα τονίζουν. Επίσης , σε συνεννόηση με τον οπτικό, οδηγείστε το παιδί σας μακριά από ακατάλληλα γυαλιά οράσεως που είναι είτε πολύ ακριβά ή δεν του ταιριάζουν καθόλου.

3) Ο σκελετός: κοκάλινος ή μεταλλικός;
Οι παιδιατρικοί σκελετοί μπορεί να είναι φτιαγμένοι είτε από κόκκαλο είτε από μέταλλο. Οι περισσότεροι σχεδιαστές αντιγράφουν τους σκελετούς για ενήλικες και τους χρησιμοποιούν στα παιδιά, τα οποία έχουν την τάση να θέλουν να μοιάσουν στους γονείς τους.

Παλαιότερα, οι κοκάλινοι παιδιατρικοί σκελετοί θεωρούνταν καλύτερη επιλογή από τους μεταλλικούς, διότι ήταν πιο ανθεκτικοί, ελαφρύτεροι και πιο οικονομικοί. Τώρα πλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές φτιάχνουν μεταλλικούς σκελετούς ενσωματώνοντας μερικά από πλεονεκτήματα των κοκάλινων γυαλιών, όπως π.χ. οι βραχίονες. Αν το παιδί σας έχει κάποια αλλεργία σε μέταλλα όπως το nickel θα πρέπει να ενημερώσετε τον οπτικό .

4) Η γέφυρα: σημαντικό να έχει κατάλληλη εφαρμογή

Η γέφυρα είναι το τμήμα του σκελετού που ενώνει τους δύο φακούς και εφαρμόζει στη μύτη. Τα περισσότερα κοκάλινα γυαλιά έχουν τη γέφυρα σταθερή και πολλές φορές γλιστράνε από τη μύτη των παιδιών. Αυτό δεν συμβαίνει συνήθως με τα μεταλλικά γυαλιά γιατί στο εσωτερικό της γέφυρας υπάρχουν τα επιρρίνια φτιαγμένα από πλαστικό ή σιλικόνη.

Τα επιρρίνια μπορούν να ρυθμιστούν από τον οπτικό ανάλογα με το σχήμα της μύτης του παιδιού σας έτσι ώστε ο σκελετός να στέκεται στη θέση του να μη γλιστράει και να μην πέφτει.

Είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε τα γυαλιά να παραμένουν στη θέση τους:
Τα παιδιά συνηθίζουν να κοιτάνε από το πάνω μέρος του σκελετού αντί να σπρώχνουν τα γυαλιά πίσω στη μύτη και να βλέπουν από το κέντρο.

Οι περισσότεροι κοκάλινοι σκελετοί δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα, οι κατασκευαστές όμως έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και πλέον τους φτιάχνουν με μικρότερες γέφυρες ώστε να ταιριάζει σε μικρότερες μύτες. Ο οπτικός σας είναι το καταλληλότερο άτομο για να σας πει αν τα γυαλιά εφαρμόζουν σωστά ή όχι.

5) Οι βραχίονες:

Οι βραχίονες είναι το πλευρικό τμήμα του σκελετού και μπορεί να είναι από το ίδιο υλικό με τη μετώπη (το κύριο σώμα του σκελετού) ή από διαφορετικό.

Συνήθως οι βραχίονες κατασκευάζονται από κόκαλο (ματσουκέλι), μέταλλο, nickel, τιτάνιο ή καουτσούκ.

Οι παιδικοί βραχίονες θα πρέπει να είναι εύκαμπτοι, να εφαρμόζουν καλά στα αυτιά και να βοηθάνε να παραμένουν τα γυαλιά στη θέση τους χωρίς να γλιστράνε. Αν το παιδί σας είναι ακόμα βρέφος θα πρέπει να έχει ελαστικούς βραχίονες που να αγκαλιάζει το αυτάκι του. Αν είναι μεγαλύτερο παιδί, δεν είναι απαραίτητο να έχει ελαστικούς βραχίονες, αρκεί να εφαρμόζει καλά.

Υπάρχουν βραχίονες που εσωτερικά περιέχουν ένα ελατήριο (flex) το οποίο δίνει άνοιγμα στο βραχίονα από 20 έως 180 μοίρες ανάλογα την κατασκευή. Αυτό το ελατήριο προστατεύει τα γυαλιά από τυχόν σπασίματα και συχνές επισκευές και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν το παιδί βάζει και βγάζει τα γυαλιά του συχνά.

6) Το υλικό των φακών:

Από την στιγμή που εσείς και το παιδί σας συμφωνήσετε για τον σκελετό, το επόμενο βήμα είναι η επιλογή του φακού. Οι παιδικοί φακοί θα πρέπει να είναι φτιαγμένοι από trivex ή polycarbonate και όχι από κρύσταλλο που σπάει.

Οι φακοί από trivex ή polycarbonate είναι πιο ελαφροί και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε συνταγές με πολλούς βαθμούς. Δεν σπάνε αλλά χαράσσονται.

Μπορεί να έχουν επίσης προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και αντι-ανακλαστική επίστρωση η οποία βοηθάει τόσο στην οπτική απόδοση όσο και στην αισθητική, αφού δεν αντανακλούν το φως.  Επιπλέον, υπάρχουν και αντιχαρακτικές επιστρώσεις οι οποίες κάνουν τον φακό πολύ πιο ανθεκτικό στις χαράξεις που προκαλούνται από την κακή χρήση.

7) Γυαλιά και άθληση:

Αν το παιδί σας ασχολείται με sport όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο ,η κολύμβηση, η τοξοβολία, το τένις κτλ πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τραυματισμού και ότι υπάρχουν ειδικά γυαλιά για να προστατέψουν τα μάτια του παιδιού σας.

Τα συνηθισμένα γυαλιά οράσεως όχι μόνο δεν προστατεύουν τα μάτια από χτυπήματα αλλά μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνα στους τραυματισμούς.

Υπάρχουν ειδικές μάσκες για sport όπως για το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο ,την κολύμβηση στις οποίες μπορούν να προσαρμοστούν φακοί ανάλογοι της συνταγής. Οι φακοί που χρησιμοποιούμε στα γυαλιά που φοράμε στην άθληση θα πρέπει να είναι από polycarbonate που είναι πιο ανθεκτικό από το κοινό οργανικό φακό.

Αυτά τα γυαλιά προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια γιατί με οποιαδήποτε πρόσκρουση ενός μεγάλου αντικειμένου στα γυαλιά, το μεγαλύτερο άνοιγμα του σκελετού θα προστατέψει τα μάτια του παιδιού σας, αφού η δύναμη θα μεταφερθεί πάνω και κάτω από το βολβό. Σε  ένα σκελετό με μικρή διάμετρο φακών η δύναμη από την πρόσκρουση θα μεταφερθεί στην άκρη του ματιού με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο βολβός.

8) Εγγυήσεις:

Όσον αφορά τους σκελετούς, οι περισσότεροι δεν έχουν εγγύηση για δωρεάν αντικατάσταση. Επιλέξτε όμως επώνυμους σκελετούς με δυνατότητα, σε περίπτωση καταστροφής κάποιου τμήματος του σκελετού, ανταλλακτικού ώστε να μην μπείτε στο κόστος αντικατάστασης ολόκληρου του σκελετού. Εγγυήσεις για τους φακούς, όσον αφορά την αντι-ανακλαστική και αντιχαρακτική τους επίστρωση, πιθανών να σας δοθούν σε περίπτωση αδικαιολόγητης φθοράς.

9) Δεύτερο ζευγάρι γυαλιά:

Είναι καλή ιδέα να έχετε και ένα δεύτερο ζευγάρι γυαλιά διότι τα παιδιά ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τα γυαλιά τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν τα γυαλιά έχουν πολλούς βαθμούς και το παιδί δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτά.

Ρωτήστε τον οπτικό σας για ενδεχόμενη έκπτωση στο δεύτερο ζευγάρι γυαλιά. Επίσης, πολύ χρηστικά είναι τα γυαλιά ηλίου- οράσεως που αυξάνουν την άνεση και προστατεύουν τα μάτια του παιδιού σας από την επιβλαβή υπέρυθρη ακτινοβολία.

Posted in Άρθρα and tagged , .