Γυαλιά οράσεως και υπολογιστές

Όταν εργάζεστε στον υπολογιστή μπορεί να βιώσετε συμπτώματα καταπόνησης των ματιών σας όπως θολή όραση, ξηροφθαλμία και άλλα γνωστά με τον όρο Computer Vision Syndrome (CVS). Αυτό συμβαίνει διότι οι οπτικές απαιτήσεις στον υπολογιστή διαφέρουν σημαντικά από εκείνες που συνδέονται με τις περισσότερες άλλες εργασίες.

Αν είστε κάτω των 40 ετών, η καταπόνηση των ματιών σας και η θολή όραση κατά τη διάρκεια της εργασίας στον υπολογιστή μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία των ματιών σας να παραμείνουν εστιασμένα στην οθόνη του υπολογιστή ή σε αδυναμία να αλλάξουν αυτόματα την εστίαση από το πληκτρολόγιο στην οθόνη σας και πάλι πίσω για παρατεταμένες περιόδους.

Αν είστε άνω των 40 ετών, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στην εμφάνιση της πρεσβυωπίας τη φυσιολογική αυτή κατάσταση που σχετίζεται με την απώλεια της ικανότητας προσαρμογής και την απώλεια της όρασης για την κοντινή απόσταση.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Καταρχάς προγραμματίστε μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση για να αποκλείσετε τυχόν διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό) και αναθεωρήστε την συνταγή των γυαλιών σας αν φοράτε.

Αν η συνταγή των γυαλιών σας είναι πρόσφατη και συνεχίζετε να έχετε δυσφορία κατά τη διάρκεια της εργασίας στον υπολογιστή, επιλέξτε τότε να αγοράσετε γυαλιά ειδικά προσαρμοσμένα για τον υπολογιστή. Αυτά τα ειδικού τύπου γυαλιά μπορεί να μειώσουν την καταπόνηση των ματιών σας και να σας δώσουν μια πιο άνετη όραση στον υπολογιστή σας.
   

Γιατί τα γυαλιά για τον υπολογιστή;

Τα γυαλιά για τον υπολογιστή διαφέρουν από τα συνήθη γυαλιά οράσεως ώστε να βελτιστοποιήσουν την όραση σας όταν κοιτάζετε μέσα απο  μια οθόνη υπολογιστή.

Το ξέρατε οτι:
Ακόμη και οι μικρές ανακρίβειες στη συνταγή των γυαλιών σας μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα όρασης ιδίως όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστή;

Οι οθόνες των υπολογιστών βρίσκονται συνήθως τοποθετημένες στα 50-60 εκατοστά από τα μάτια του χρήστη. Αυτή η ζώνη όρασης ονομάζεται ενδιάμεση.

  • Οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι φορούν γυαλιά για να διορθώσουν την μακρινή τους όραση (π.χ οδήγηση, τηλεόραση).
  • Τα γυαλιά πρεσβυωπίας που φοράνε οι μεγαλύτεροι διορθώνουν την κοντινή τους όραση (π.χ διάβασμα).
  • Τα πολυεστιακά γυαλιά διορθώνουν εκτός απο τη μακρινή και κοντινή όραση  ακόμα και την ενδιάμεση όραση χωρίς όμως να προσφέρουν ένα μεγάλο οπτικό πεδίο για αυτού του τύπου την όραση.[/two_third]

Χωρίς γυαλιά ειδικά για τον υπολογιστή, πολλοί χρήστες υπολογιστών συχνά καταλήγουν με θολή όραση, καταπόνηση των ματιών, πονοκεφάλους και άλλα βασικά συμπτώματα από το CVS.

 Ακόμα χειρότερα, πολλοί χρήστες προσπαθούν να αντισταθμίσουν την θολή όραση με το να κλείνουν προς τα εμπρός και να γυρνάνε το κεφάλι τους προσπαθώντας να κοιτάξουν από το κάτω μέρος των γυαλιών τους. Και οι δύο αυτές ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε επώδυνο άλγος στον αυχένα, ραιβόκρανο ή ισχιαλγία.

Τα γυαλιά για τον υπολογιστή ξεχωρίζουν από τα συμβατικά γυαλιά οράσεως ή τα γυαλιά ανάγνωσης ακριβώς γιατί διορθώνουν την όραση στην ενδιάμεση απόσταση, με τη δύναμη του φακού προσαρμοσμένη για αυτή την απόσταση χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε την στάση του σώματος σας για να δείτε καθαρά.

Οι πιο απλοί και οικονομικοί φακοί είναι οι μονοεστιακοί φακοί. Οι φακοί αυτοί προσφέρουν μια άνετη όραση στην οθόνη του υπολογιστή χωρίς να κουράζουν τα μάτια αν έχουν την κατάλληλη διαθλαστική δύναμη. Η δύναμη του φακού στα γυαλιά είναι προσαρμοσμένη στην απόσταση εργασίας ώστε να χαλαρώνει η προσαρμογή και να μειώνεται όσο το δυνατόν η σύσπαση του ακτινωτού μύ που ελέγχει τη δύναμη του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού.

Οι μονοεστιακοί φακοί μειώνουν τον κίνδυνο συμπτωμάτων κοπιωπίας, θολής όρασης και εμφάνισης καφαλαλγίας ή άλγους στον αυχένα ή τη μέση από μια αφύσικη στάση του σώματος και μπορούν να χρησιμοποιοηθούν άνετα τόσο από μεγάλους όσο και από μικρούς χρήστες υπολογιστών που παρουσιάζουν συμτώματα computer vision syndrome.

Προσέξτε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα τυπικό πολυεστιακό φακό και έναν πολυεστιακό φακό για χρήση στο γραφείο και τον υπολογιστή.

Μια άλλη δημοφιλή επιλογή για τους πρεσβύωπες είναι οι Occupational Progressive Lenses, πολυεστιακοί δηλαδή φακοί σχεδιασμένοι για χρήση στο γραφείο και τον υπολογιστή.

Αυτοί οι φακοί διαφέρουν από τους κλασσικούς πολυεστιακούς φακούς και δεν ενδείκνυνται για την οδήγηση.

Προσφέρουν μια μεγάλη ζώνη για την ενδιάμεση όραση διευκολύνοντας την όραση στον υπολογιστή εις βάρος όμως της μακρινής όρασης και συστήνονται σε ανθρώπους που περνάνε πολλές ώρες μέσα σε γραφείο και θέλουν να έχουν μια άνετη όραση σε διαφορετικές αποστάσεις.

Οι διπλοεστιακοί φακοί (αυτοί με μια γραμμή στο κάτω μέρος) προσφέρουν δύο εστίες, μια εστία για την μακρινή όραση και μια για την κοντινή όραση.

Ο οπτικός σας ή ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιος φακός είναι ιδανικός για εσάς. Δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι φοράνε γυαλιά χωρίς να τα χρειάζονται ή φοράνε λάθος γυαλιά.

Επιστρώσεις των φακών και αποχρώσεις

Για να έχετε τη μέγιστη οπτική άνεση, οι φακοί των γυαλιών σας θα πρέπει να έχουν αντι-ανακλαστικές επιστρώσεις (AR). Οι επιστρώσεις αυτές εξουδετερώνουν τις αντανακλάσεις από τη πρόσθια ή οπίσθια επιφάνεια του γυαλιού που μπορεί να προκαλέσει κούραση στα μάτια.

Μπορεί να σας συστηθεί μια ελαφριά απόχρωση στο φακό σας για να μειώσει ακόμα περισσότερο τις αντανακλάσεις που προκαλούνται από έντονο φώς στο χώρο εργασίας ή  το έντονο background φως στην οθόνη του υπολογιστή που εσκεμένα ή όχι μπορεί να έχετε επιλέξει για την ενίσχυση της αντίθεσης (contrast sensitivity).

Οι φακοί που έχουν μια ελαφριά απόχρωση θα πρέπει να είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε να εμποδίσουν τα μικρά μήκους κύματος και συγκεκριμένα το «μπλέ» φώς που εκπέμπει η οθόνη του υπολογιστή και συνδέεται με την  καταπόνηση των ματιών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις αντι-ανακλαστικές επιστρώσεις και τις αποχρώσεις των γυαλιών για το PC, συμβουλευτείτε τον οπτικό σας.

Τι να κάνετε πριν να αγοράσετε γυαλιά για τον υπολογιστή.

Η ακριβής συνταγή γυαλιών είναι απαραίτητη αν θέλετε να έχετε τα μέγιστα οφέλη από ένα ζευγάρι γυαλιά για τον υπολογιστή. Απευθυνθείτε λοιπόν στον οφθαλμίατρο σας για να δείτε εάν έχουν αλλάξει οι βαθμοί σας.

Πριν την προγραμματισμένη εξέταση, καθίστε στον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε, και μετρήστε με ένα μέτρο την απόσταση από τη γέφυρα (τη βάση) της μύτης σας μέχρι την οθόνη του υπολογιστή. Πάρτε τη μέτρηση αυτή μαζί σας για να μπορέσει ο οφθαλμίατρος να σας δώσει το καλύτερο δυνατό ζευγάρι γυαλιά για την απόσταση αυτή.

Διαβάστε επίσης το άρθρο για την εργονομία στον υπολογιστή προκειμένου να οργανώσετε με τον καλύτερα δυνατό τρόπο το γραφείο σας

Posted in Άρθρα and tagged .