Διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού (RLE)

Η διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού είναι μια διαδικασία με την οποία αντικαθίσταται ο φυσικός φακός του ματιού με ένα τεχνητό ενδοφακό (IOL) προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη εστίαση.

Η διαδικασία ανταλλαγής ενδοφακού ονομάζεται φακοθρυψία (phacoemulsification) και είναι παρόμοια με αυτή του χειρουργείου του καταρράκτη μέσω μικροσκοπικής τομής.

Είναι μια εκλεκτική επέμβαση διόρθωσης της όρασης με πολύ καλά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους αλλά και σε νεότερους. Σε αντίθεση με το lasik μπορεί να διορθώσει πολύ υψηλές μυωπίες ή υπερμετρωπίες.

Διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού σε Ηλικιωμένους.

Καθώς μεγαλώνουμε ο φυσικός φακός του ματιού μας σκληραίνει και συνήθως θολώνει. Η σκλήρυνση του φακού και η αδυναμία προσαρμογής έχει να κάνει με την ανάγκη βοηθητικών γυαλιών για κοντά(πρεσβυωπία),ενώ αν ο φακός θολώσει η όραση θα θαμπώσει και τα χρώματα θα ξεθωριάσουν (καταρράκτης).

Αυτή είναι  και η βιογραφία του κρυσταλλοειδούς φακού ο οποίος μέχρι την ηλικία των 45 ετών είναι ιδιαίτερα χρήσιμος: προσαρμόζει και μας επιτρέπει να βλέπουμε καθαρά μακριά και κοντά.

Αν λοιπόν είστε άνω των 55-60 και βαρεθήκατε να φοράτε γυαλιά τότε μπορείτε να επιλέξετε την διαθλαστική ανταλλαγή του φακού έναντι της διαθλαστικής χειρουργικής με τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Αν είστε ηλικιωμένος τότε ο φυσικός φακός του ματιού σας σίγουρα δεν θα είναι τόσο διαυγής όσο ήτανε σε νεότερη ηλικία. Έτσι λοιπόν είναι καλύτερα να αποφασίσετε να τον αφαιρέσετε παρά να κάνετε laser για τη διόρθωση της όρασης σας. Θα έχετε καλύτερη όραση και επιπλέον θα αποφύγετε ένα δεύτερο χειρουργείο που πιθανών να αναγκαστείτε να κάνετε όταν με τα χρόνια ο φυσικός φακός του ματιού σας θαμπώσει και άλλο. 
  • Αφαιρώντας  τον φυσικό φακό του ματιού σας μπορεί να μην βλέπετε καθαρά κοντά και να χρειάζεστε βοηθητικά γυαλιά για την κοντινή όραση. Αυτό όμως έχει ήδη συμβεί διότι ο φυσικός φακός του οφθαλμού χάνει καθώς μεγαλώνουμε τη δυνατότητα προσαρμογής και αυτό συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. 
  • Υπάρχουν όμως και άλλες λύσεις: οι πολυεστιακοί ενδοφακοί που αντικαθιστούν το φυσικό φακό του ματιού και σας επιτρέπουν να βλέπετε καθαρά μακριά, ενδιάμεσα και κοντά με κάποιες ωστόσο παραδοχές στην όραση. Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί δεν είναι κατάλληλοι για όλα τα μάτια και για όλους τους ανθρώπους. Ο χειρουργός σας θα σας καθοδηγήσει αν είναι μια κατάλληλη ή ακατάλληλη επιλογή για εσάς.

Διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού σε νεότερους.

Το lasik γενικότερα δεν συνίσταται σε υψηλές υπερμετρωπίες άνω των 6.00 διοπτριών ή σε πολύ υψηλές μυωπίες.

Αν λοιπόν έχετε υψηλές διοπτρίες ( βαθμούς) και επιθυμείτε να απαλλαγείτε από τα γυαλιά σας ή τους φακούς επαφής οι επιλογές είναι δύο:

  • Φακικοί ενδοφακοί. 
  • Διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού. 

Αν επιλέξετε το δεύτερο θα χάσετε την κοντινή σας όραση εκτός και αν γίνει ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού. Επίσης αν επιλέξετε την διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού θα κάνετε ένα πιο επεμβατικό χειρουργείο από ότι αν επιλέξετε την τοποθέτηση φακικού ενδοφακού.

Έτσι λοιπόν εάν είστε νέος μύωπας ή υπερμέτρωπας με υψηλούς βαθμούς, προτιμήστε την ένθεση φακικού ενδοφακού (Artisan ή Visian ICL ) από την διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού.

Posted in Άρθρα and tagged , , , .