Επιπλοκές – Παρενέργειες διαθλαστικών επεμβάσεων με λέιζερ

επιπλοκες-λειζερ-μυωπιας

Όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη χειρουργική διόρθωση της μυωπίας με λέιζερ το 1989, υπήρχαν πολλά άγνωστα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους, την αποτελεσματικότητα και τη σταθερότητα του laser σε βάθος χρόνου. Υπήρχαν και επιπλοκές, όπως άλως γύρω από τα φώτα, θάμβος λόγω υπολειμματικής διόρθωσης και σπάνια μολύνσεις.

Έν έτη 2019, 30 χρόνια μετά, οι τεχνικές και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά προηγμένος. Αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες του λέιζερ μυωπίας είναι ελάχιστες και το αποτέλεσμα σαφώς πιο ακριβές. Παρά ταύτα, το laser μυωπίας είναι ακόμα χειρουργείο και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πάντα με τη δέουσα προσοχή.

Είναι η χειρουργική επέμβαση για το λέιζερ μυωπίας ασφαλής ;

Όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και το laser μυωπίας είναι ασφαλές, όταν ο χειρουργός είναι εξειδικευμένος, έμπειρος και αξιόπιστος και η κλινική διαθέτει τεχνολογία αιχμής.

Ως ιδιώτης χειρουργός οφθαλμίατρος , έχω την πολυτέλεια να συνεργάζομαι με τα διαθλαστικά κέντρα των Αθηνών που εγώ θεωρώ αξιόπιστα, χωρίς καμιά υποχρέωση, αν ο ανταγωνισμός μεταξύ των κλινικών αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση. Αυτό μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ πάντα τεχνολογία αιχμής και τα αποτελέσματα να με δικαιώνουν.

Φανταστείτε την οδήγηση του αυτοκινήτου. Είναι ασφαλής η οδήγηση; Αυτό εξαρτάται από τον οδηγό, την κατάσταση του αυτοκινήτου και το περιβάλλον στο οποίο οδηγούν.

Πολυσύχναστες κλινικές, με μεγάλο όγκο χειρουργείων και νοοτροπία« Supermarket», όπου ο χρόνος σπαταλάται για την εξεύρεση όσο το δυνατόν περισσότερων υποψήφιων για λέϊζερ μυωπίας, θα πρέπει να προσεγγίζονται με επιφύλαξη.

Στις μέρες μας, οι περισσότερες επιπλοκές χειρουργικών επεμβάσεων με λέιζερ προκύπτουν, όταν το άτομο που υποβλήθηκε στη διαδικασία δεν είναι ιδανικός υποψήφιος. Εδώ ευθύνεται ο χειρουργός και το περιβάλλον. Εάν πρόκειται για ένα περιβάλλον με υψηλό όγκο πωλήσεων, τότε λάθη μπορεί να συμβούν.

Παρόλα αυτά, η πιθανότητα να εμφανιστούν επιπλοκές μετά το λέιζερ μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού είναι μικρές και συνολικά μικρότερες του 1%. Ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης από μακροπρόθεσμη χρήση φακών επαφής είναι σημαντικά υψηλότερος.

Εάν ο χειρουργός είναι αξιόπιστος και έμπειρος και η τεχνολογία που χρησιμοποιεί είναι τεχνολογία αιχμής, τότε ναι, ο κατάλληλος υποψήφιος για λέιζερ μυωπίας θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ασφαλής.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης ματιών με λέιζερ;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε όλες τις επεμβάσεις laser μυωπίας, είναι, πιστέψτε το, πριν το χειρουργείο, στο στάδιο του προ εγχειρητικού έλεγχου. Τα λέιζερ μυωπίας είναι ασφαλή μόνο σε κατάλληλους υποψήφιους. Αν δεν γίνει ένας λεπτομερής προ εγχειρητικός έλεγχος με όλη τη διαθέσιμη τεχνολογία, με σχολαστικότητα και υπομονή, τότε μπορεί να απογοητευτείτε.

Ως μια καλή ένδειξη της επιτυχίας, θεωρείται το ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται μια δεύτερη διαδικασία «συμπληρωματικού laser» για τη βελτίωση του αποτελέσματος, γνωστό ως re-treatment ή ως enhancement. Το ποσοστό αυτό είναι της τάξεως 3% έως 9% ανάλογα με τις δημοσιευμένες μελέτες. Στα δικά μας στατιστικά το ποσοστό αυτό είναι μηδέν.

Αυστηρά πρωτόκολλα LASIK και πολλαπλές μετρήσεις προεγχειρητικά στο Ιατρείο, μας επιτρέπει να έχουμε ως τώρα το ρεκόρ μηδενικού λάθους, όσον αφορά την επιλογή των υποψήφιων για διαθλαστική χειρουργική.

Έχουμε την πολυτέλεια να σας προσφέρουμε όλο τον προ εγχειρητικό έλεγχο στο Ιατρείο μας, μακριά από την ανωνυμία των Νοσοκομείων και πολυσύχναστων διαθλαστικών κέντρων των Αθηνών.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση, υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι και παρενέργειες . Όλα αυτά θα συζητηθούν αναλυτικά πριν προχωρήσετε στη διόρθωση της όρασης με λέιζερ. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πιθανά ζητήματα προτού προχωρήσετε και να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες που έχετε.

Η μείωση του κινδύνου στη μέθοδο LASIK

Το σύγχρονο LASIK γίνεται με δύο πηγές λέιζερ.

  1. Femtosecondlaser: δημιουργεί το Flap.
  2. Excimer laser: αφαιρεί τη μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό.

Θεωρούμε ότι η παλιά μέθοδος LASIK που ακόμα χρησιμοποιείται στις μέρες μας λόγω του χαμηλού κόστους, θα πρέπει να αποφεύγεται. Στη μέθοδο αυτή, το flap (ο κρημνός), δημιουργείται με μια ταλαντευόμενη λεπίδα η οποία ονομάζεται μηχανικός μικροκερατόμος. Αυτό στις μέρες μας έχει αντικατασταθεί με λέιζερ (Femtosecondlaser) το οποίο είναι σαφώς πιο ασφαλές και ακριβές. Απαιτήστε λοιπόν, αν θέλετε τη γνώμη μας, η διαδικασία LASIK να γίνει αποκλειστικά με laser και όχι με μηχανικό μικροκερατόμο. Διαβάστε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα του Femtosecondlaser εδώ.

 

Διαβάστε επίσης:

Συνολικός κίνδυνος επιπλοκών μετά το λέιζερ μυωπίας. Τι λένε οι στατιστικές;

Είναι τα αποτελέσματα του λέιζερ μυωπίας μόνιμα;

Η γενική σας υγεία και το λέιζερ μυωπίας.