Επιπλοκές Lasik. Τι μπορεί να πάει στραβά;

Εάν σκέφτεσαι να κάνεις Lasik και ανησυχείς ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά χαλάρωσε, γιατί το ποσοστό επιπλοκών που να απειλούν την όραση είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Θα ανακουφιστείς επίσης γνωρίζοντας ότι οι περισσότερες επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική θεραπεία ή ένα επιπλέον χειρουργείο(retachment).

επιπλοκες lasikΤο συνολικό ποσοστό επιπλοκών είναι πλέον κάτω του 1% και συνεχίζει να μειώνετε με πιο ασφαλή μηχανήματα, με πιο προηγμένη τεχνολογία και με πιο αυστηρά πρωτόκολλα να έχουν εφαρμοστεί στην κλινική πράξη την τελευταία δεκαετία.
Ακόμα και άνθρωποι που έχουν άριστη όραση στους πίνακες Snellen μπορεί να αναφέρουν κάποιες ενοχλήσεις όπως ξηροφθαλμία, ευαισθησία στο φως, άλως ή ακτίνες γύρω από τα φώτα το βράδυ που όμως με τον καιρό καλυτερεύουν και συνήθως εξαφανίζονται.
Όπως κάθε χειρουργείο, φλεγμονή ή μόλυνση είναι δυνατόν να συμβεί και συνήθως υποχωρεί με κολλύρια, σπάνια μπορεί να χρειαστεί ένα δεύτερο χειρουργείο ή να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.
Προβλήματα με το flap του κερατοειδούς(κρημνός) μπορεί να συμβούν σε περίπου 0.3-5.7% των επεμβάσεων ανάλογα τις στατιστικές(ΑΑΟ, Απρίλιος 2006) και χρειάζονται επιπλέον θεραπεία ή χειρουργείο. Μπορούν να αποφευχθούν αν ο υποψήφιος για laser επιλέξει να κάνει μια επιφανειακή φωτοαφαίρεση (PRK) οπότε δεν έχει να κάνει με τις πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με τη δημιουργία του flap.

Οι επιπλοκές σχετιζόμενες με τη δημιουργία του flap είναι:

Δημιουργία ενός κρημνού χωρίς μίσχο(free cap), διάβρωση του επιθηλίου(erosion), striae(micro-macro striae) είτε από κακή τοποθέτηση του flap, μετεγχειρητικό γλίστρημα του flap ή βαθιά φωτοαφαίρεση σε υψηλές διοπτρίες. Τραυματική μετατόπιση του flap την πρώτη μέρα επούλωσης,DLK(φλεγμονή στο interface ανάμεσα στο Flap και το υποκείμενο στρώμα),epithelial ingrowth, interface debris και εκτασία του κερατοειδούς.

Υπάρχει η πιθανότητα, αν και πολύ μικρή, η όραση μετά το lasik να μην είναι τόσο καλή όσο πριν και να μην διορθώνει με γυαλιά ή φακούς επαφής. Συνήθως όμως ή όραση είναι πολύ καλή και αν χρειαστεί, αυτή διορθώνει με γυαλιά ή φακούς επαφής.
Υπερ-υπο-διόρθωση ή μείωση της όρασης με τον καιρό (regression), σημαίνει ότι όποιος έχει κάνει lasik μπορεί να χρειαστεί ένα βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά ή φακούς επαφής ή ένα δεύτερο χειρουργείο για ορισμένες δραστηριότητες που απαιτούν ιδιαίτερα καλή όραση. Υπερδιόρθωση πάνω από +1.0 D συμβαίνει σε λιγότερο από 5% των μυωπικών ματιών.
Διεγχειρητικές επιπλοκές όπως central islands, optical aberrations, decentered ablations, corneal haze,infiltrates ή επιπλοκές από τη χρήση κορτικοστεροειδών μετεγχειρητικά μπορεί να προκύψουν ανεξάρτητα αν θα γίνει επιφανειακή(PRK) ή εν τω βάθει(Lasik) φωτοαφαίρεση.
Ξηροφθαλμία είναι η πιο συχνή παρενέργεια και παρουσιάζεται έως και στο 50% των ατόμων ,υποχωρεί όμως συνήθως μετά τους πρώτους 6 μήνες από την επέμβαση.Είναι όμως γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ατόμων που υποβάλλονται σε διαθλαστική χειρουργική είναι εξαιτίας της ξηροφθαλμίας που προϋπάρχει, που τους δημιουργεί δυσανεξία στους φακούς επαφής και τους παροτρύνει να απαλλαγούν από αυτούς μια και για πάντα κάνοντας το laser.

Posted in Άρθρα and tagged , .