Ερώτηση Α.Π. 16/04/2016

Ερώτηση Α.Π.

Καλησπέρα  σας. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Ο ατμός στις επαγγελματικές πρέσες των πλυντηρίων μπορεί να προκαλέσει με τα χρόνια ξηρότητα στους οφθαλμούς των υπαλλήλων;

 

Απάντηση Οφθαλμίατρος Μανώλης Γκόγκος

Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτηση σου Απολλώνια.

H ξηροφθαλμία είναι ένα πολύ μεγάλο και συχνό θέμα στην οφθαλμολογία και είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Εξωγενείς παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο δυνατός άνεμος και τα aircodition παίζουν σίγουρα σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας όπως είναι ο ερεθισμός των ματιών και το αίσθημα ξένου σώματος.

Υπό αυτή τη λογική και ο ατμός από τις πρέσες, αν περιέχει περισσότερο αέρα από υγρασία (και αυτό εξαρτάται από τις ρυθμίσεις που αυτά τα μηχανήματα δουλεύουν), θα μπορούσε να επιδεινώσει μια προυπάρχουσα ξηροφθαλμία και ο λόγος είναι κοινός: εξατμίζονται πιο γρήγορα τα δάκρυα και επιδεινώνεται μια ξηροφθαλμία η οποία ήτανε σε λανθάνουσα κατάσταση.

Δεν είναι όπως η αιτία της ξηροφθαλμίας. Αν θέλουμε να αναζητήσουμε αιτίες ξηροφθαλμίας αυτές είναι κυρίως ενδογενείς όπως ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, αυτοάνοσες παθήσεις όπως ο ΣΕΛ, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κτλ, ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και η λήψη φαρμάκων όπως είναι τα αντισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα διουριτικά, τα αντιφλεγμονώδη κτλ.

Μια σταγόνα τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά κατά τη διάρκεια της δουλειάς και αμέσως μετά το τέλος, θα βοηθήσει σημαντικά να μειωθούν οι ενοχλήσεις από την ξηροφθαλμία.

Posted in Ερωτήσεις.