Ερώτηση Ο.Ν. 24/11/2015

Ερώτηση O.N.

Γεια σας. Εδω και 2 μήνες πονανε τα μάτια μου κάτω από τα φρύδια πήγα στον οφθαλμίατρο και μου είπε οτι δεν βλέπει τίποτα παθολογικό και ότι είναι κουρασμένα και για μια βδομάδα να μην κάθομαι πολλές ώρες στον υπολογιστή, κινητό, τηλεόραση κλπ… Και για μια εβδομάδα έκανα οτι μου είπε ο γιατρός αλλά ο πόνος δεν σταματούσε μάλιστα άρχισαν να με τσουζουν κιόλας και με πονουσε και το κεφάλι μου συνέχισα για 2 βδομάδες ακόμα να μην κάθομαι με το κινητό και τον υπολογιστή αλλά ο πόνος συνέχιζε και ειδικά το βράδυ όταν έκλεινα τα ματια μου να κοιμηθώ με πονουσαν ακόμα πιο πολύ… Πήρα απο το σταγόνες  για κουρασμένα μάτια αλλά και αυτό δεν έκανε τίποτα… Ορισμένες φορές νιώθω ενόχληση στα μάτια σαν να έχει μπει κάτι στο μάτι αλλες φορες τσουκσιμο αλλά συνεχόμενα πόνο και ο πόνος στα ματια πηγαίνει και στο κεφάλι… Έχω 2 μήνες με αυτον τον πόνο στα ματια και στο κεφάλι δεν αντεχω άλλο σας παρακαλώ απαντηστε μου… Επίσης να σας πω οτι έχω μυωπία -2,5 και -3 τα γυαλιά δεν τα βγάζω! Σας παρακαλώ απαντηστε μου! Σας ευχαριστώ

 

Απάντηση Οφθαλμίατρος Μανώλης Γκόγκος

Γεια σου O. Καταρχάς δεν μου είπες αν φοράς φακούς επαφής και την ηλικία σου.

Αν ο πόνος στα μάτια ειναι σαν αίσθημα ξένου σώματος, σαν κάτι να εχει μπει μες τα μάτια σου, σαν τσούξιμο όπως αναφερεις,τότε αυτό πιθανών να ειναι ξηροφθαλμία.

Φαντάσου τα μάτια (ο βολβός) και τα βλέφαρα σαν δυο επιφάνειες που τρίβονται συνεχώς μεταξύ τους. Ανοιγοκλεινουνε τα μάτια μας 10-15 φορές το λεπτό, κάτι που ισοδυναμεί με 11.000 βλεφαρισμους μονο κατα τη διαρκεια μιας ημέρας. Οταν η λίπανση δεν ειναι καλη τότε επακόλουθο ειναι όλες αυτές οι ενοχλήσεις που έχεις να καταλήγουν ακόμα και σε πόνο.

Τώρα, ο πόνος που καταλήγει στο κεφάλι μπορει να σχετίζεται η όχι με τα μάτια σου. Αν κανεις συχνή χρήση PC/smartphone κτλ τότε θα επωφεληθείs αν διαβάσεις το σχετικό αρθρο στην ιστοσελίδα μας για την κόπιωπια που προκαλεί η παρατεταμένη χρήση υπολογιστή www.realeyes.gr. Αν δεν σχετίζεται με τα μάτια, καλο θα ειναι να απευθυνθείς σε ενα νευρολόγο και πιθανών να χρειαστείς ακόμα και MRI εγκεφάλου για να αποκλείσεις τπτ σπάνιο αλλά σοβαρό,δηλαδη παθήσεις του ΚΝΣ.

Όμως, ίσως το πρώτο πραγμα που πρέπει να κανεις ειναι να επιβεβαιωθεις οτι φοράς τα σωςτα γυαλιά. Γιατί, αν είσαι υπερδιορθωμενη ( αν φοράς περισσότερη μυωπία σπο αυτή που χρειάζεςε) τότε ο σπαςμος του ακτινωτου σώματος που γινετε αυτοματα και πόνο στα μάτια θα σου κανει και πονοκέφαλο. Έτσι λοιπόν καλο θα ήτανε να κανεις μια κυκλοπληγικη διάθλαση για να βεβαιωθείς οτι τα γυαλια σου ειναι σωστά.

Και με αυτά, ελπίζω να σε βοήθησα και να μην σε μπέρδεψα. Ξεκινα με λιπαντικες σταγόνες-τεχνητά δάκρυα- αρκετά συχνά, μην ανησυχείς και οτι αλλο χρειαστείς είμαι στη διάθεση σου.

 

Ερώτηση Ο.Ν.

Σας ευχαριστώ πολύ που απαντησατε! Είμαι 18 χρονών και δεν φοραω φακούς επαφής… Δηλαδή αμα έχει κανει ο οφθαλμίατρος λάθος και φοραω λάθος γυαλιά έλεος! Είμαι μακριά γιατί θα ερχομουν σε εσάς απ’οτι διαβάζω είστε πολύ καλός στην δουλειά σας! Θα κάνω αυτα που μου ειπατε. εύχομαι να μην είναι τίποτα σοβαρό γιατί φοβάμαι πολύ! Και κάτι ακόμα υπάρχει περίπτωση να φοραω λάθος γυαλιά απο αυτά που χρειάζομαι και να βλέπω καλά με αυτά? Συγνώμη για την ενόχληση και ευχαριστώ

 

Απάντηση Οφθαλμίατρος Μανώλης Γκόγκος

Ναι. Αν φοράς περισσότερη μυωπία απο αυτή που χρειάζεσαι τότε γίνεται ένας σπασμός ενός μυ που λεγεται ακτινωτος ο οποίος ‘διορθώνει’ την υπέρ διόρθωση και εσυ βλέπεις καλα, τα μάτια σου όμως ταλαιπωρούνται. Δοκίμασε να βγάζεις τα γυαλιά σου οταν κοιτάζεις κοντά (Κιν/υπολογιστής) να δεις μήπως έχεις κάποια βελτίωση και βάζε συχνά δάκρυα

 

Ερώτηση Ο.Ν.

Ευχαριστώ πολύ

Posted in Ερωτήσεις.