Ερώτηση Χρήστος Π. 05/08/2014

Γεια σας, θα ήθελα να σας θέσω ένα ερώτημα που ειλικρινά με απασχολεί.

Μικρός 6 χρονών που εμφανίστηκε στραβισμός (έγινε το χειρουργείο με επιτυχία) όμως όταν πήγα στα 13 χρόνια, μου ξανά παρουσιάστηκε.

Στα 22 χρόνια ξανά έκανα χειρουργείο και έως και σήμερα 33χρονων όλα καλά πάνε.

Μου παρουσιάζετε μερικές φορές αν κουράζομαι (έχω την τάση μου είπαν δυο οφθαλμίατροι ).

Σε κάθε οφθαλμό με διόρθωση έχω 10 /10 οπτική οξύτητα . Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω κάτι, που ειλικρινά όλα αυτά τα χρόνια της ζωής μου δεν το έχω καταλάβει.

Τι δεν έχω καταλάβει ? αν όντως έτσι είναι η όραση του ανθρώπου η έχω πρόβλημα που μεγάλωσα με τον στραβισμό. (πχ διπλωπία) . Όταν κοιτάζω ένα αντικείμενο, παράδειγμα τώρα που γραφώ τα βλέπω και από τα δυο μάτια.

Δηλαδή ? ας πούμε με τον κέρσορα του ποντικού τον βλέπω και από το ένα μάτι και από το άλλο. Ξέρω ότι είναι 1 κέρσορας όμως τον βλέπω και από τα δυο μάτια. Θα έπρεπε να βλέπω μια συνολική εικόνα η είναι λάθος που βλέπω και από τα δύο μάτια τον κέρσορα ?

Την λάμπα παράδειγμα τώρα που την βλέπω αναμμένη , ξέρω ότι είναι μια λάμπα, όμως την βλέπω και από το ένα μάτι και από το άλλο , δηλαδή βλέπω δυο λάμπες στην ουσία όχι όμως να ταυτίζονται και να ζαλίζομαι η να μπερδεύομαι.

Λέω δηλαδή αφού έχω δυο μάτια , λογικό να βλέπω και από το ένα και από το άλλο μάτι την λάμπα. Η λάμπα είναι ένα παράδειγμα. Τι λέτε έχω πρόβλημα με διπλωπία η έτσι είναι η όραση ?

Σας ευχαριστώ,

Με εκτίμηση,

Χ.Π.

 

Απάντηση

Αγαπητέ Χρήστο.

Συγχαρητήρια για την ερώτηση σου γιατί μου δίνεις τη δυνατότητα να σου εξηγήσω μερικά πράγματα. Εν κατακλείδι αυτό που σε διαφοροποιεί από την ῾φυσιολογική´ όραση είναι η διόφθαλμη στερεοσκοπική όραση και εξηγώ:

Το οπτικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που ξεκινάει από τα μάτια και καταλήγει στην περιοχή εκείνη του εγκεφάλου που εξυπηρετεί τη διαδικασία της όρασης στην περιοχή 17 του Brodmann στον ινιακό λοβό.Οι οπτικές ίνες από το ήμισυ κροταφικό τμήμα του αμφιβληστροειδή του ΕΝΟΣ ματιού και το ήμισυ ρινικό τμήμα του ΑΛΛΟΥ ματιού ταξιδεύουν μαζί και αφού δεχτούν και άλλες πληροφορίες από τα έξω γονατώδη σώματα, σχηματίζουν την οπτική ακτινοβολία η οποία καταλήγει με πολύ υψηλή διαφοροποίηση στην περιοχή 17 του οπτικού φλοιού όπου γίνεται και η επεξεργασία των εικόνων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλέψει σωστά αυτό το διόφθαλμο σύστημα είναι η σωστή συνεργασία των ματιών από τη γέννηση γιατί πρόσεξε Χ., όπως μαθαίνουμε να μιλάμε και να περπατάμε έτσι μαθαίνουμε και να βλέπουμε.

Εσύ διαγνώστηκες με κάποια μορφή στραβισμού στην ηλικία των 6 ετών. Για τους παιδοφθαλμίατρους είναι ήδη πολύ αργά. Ο στραβισμός αυτός, αν και πιθανότατα δεν είναι από τη γέννηση σου (συγγενής στραβισμός), εμφανίστηκε μέσα στο πρώτα δύο χρόνια της ζωής σου και παρέμεινε απαρατήρητος. Στην ηλικία των 6 ετών είναι πολύ αργά για να γίνουν θεραπευτικές προσεγγίσεις και θυμήσου: όσο πιο νωρίτερα επέμβουμε στο οπτικό σύστημα τόσο το καλύτερο.

Στο Ιατρείο μας επιμένουμε ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος να γίνεται στην ηλικία του ενός έτους και στη συνέχεια να επαναλαμβάνεται άλλες δύο φορές στην ηλικία των 2 ετών και στην ηλικία των 3-3,5 ετών που θα είναι και η πρώτη φορά που παιδί πλέον θα μπορεί να μας πει το τι βλέπει.

Στην περίπτωση σου λοιπόν, αυτό που βλέπεις, είναι το αποτέλεσμα μιας μη καλής συνεργασίας των ματιών την εποχή που διαμορφωνότανε το οπτικό σου σύστημα, τα μόλις πρώτα χρόνια της ζωής σου. Λόγω του στραβισμού το κάθε μάτι έμαθε να βλέπει για λογαριασμό του, δηλαδή τα μάτια δεν έμαθαν να συνεργάζονται σωστά και να δημιουργούν μια εικόνα. Όταν ήσουν μωρό κοιτούσες με το ένα μάτι και απωθούσες την εικόνα απο το μάτι που παρέκλεινε προκειμένου να αποφύγεις τις δύο εικόνες, μια απο το μάτι που κοιτούσε ευθεία και μια άλλη απο το μάτι που στράβιζε. Πιθανότατα μάλιστα ο στραβισμός σου να ήτανε επαλλάσων δηλαδή μια κοιτούσες με το ένα μάτι και μια με το άλλο για αυτό και η καλύτερα διορθούμενη οπτική οξύτητα απο κάθε οφθαλμό ξεχωριστά είναι 10/10. Όμως τα μάτια δεν έμαθαν να δουλεύουν μαζί!

Σήμερα λοιπόν κοιτάζεις ένα αντικείμενο και το βλέπεις και από τα δύο μάτια, δηλαδή μπορείς να πεις, αν σε ρωτήσουν (και χωρίς να κλείσεις το άλλο μάτι), με ποιο μάτι το βλέπεις. Αυτό δεν είναι το ´φυσιολογικό´ είναι όμως ο τρόπος που εσύ βλέπεις και δεν σου δημιουργεί κανένα πρόβλημα γιατί έτσι έχεις μάθει να βλέπεις. Αν ρωτήσεις κάποιον, μπορείς να μου πεις με ποιο μάτι βλέπεις χωρίς να κλείσεις τα άλλο, θα σε κοιτάξει παράξενα εκτός και αν έχει ισχυρό dominance κάτι που εκμεταλευόμαστε στη διαθλαστική χειρουργική στο θέμα της πρεσβυωπίας. Αυτό το οποίο σου λείπει είναι η διόφθαλμη στερεοσκοπική όραση δηλαδή η ικανότητα να υπολογίζεις το βάθος κάτι όμως που ´μαθαίνεται´ με την εμπείρια. Πιθανών να μην μπορείς να γίνεις πιλότος αεροπλάνου ή της Formula I όμως η καθημερινότητα σου είναι φυσιολογική και δεν έχεις διπλωπία, απλά έχεις ´την δική σου´ όραση.

Και με αυτά.,. ελπίζω να σου φάνηκα χρήσιμος και είμαι στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση.

Γκόγκος Μανώλης,MD

 

Ερώτηση

Γιατρέ τώρα που πήρα θάρρος.. Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο..
Όπως είπαμε δεν έχω διοφθαλμη όραση..
Κοιτάζω και με τα δύο ματιά..
Πώς όμως κοιτάζω?
Νιώθω ότι το δυνατό μου μάτι είναι το αριστερό
Δηλαδή.. Σαν να δίνω εντολή με ποιο μάτι θα επικεντρωθώ?
Με το αριστερό η το δεξί μάτι?
” δίνω ” εντολή να βλέπω με το αριστερό μάτι..
Και από το δεξί βλέπω την εικόνα αλλά όχι τόσο καθαρά.
ΑΝ κάνω την εναλλαγή, δηλαδή δώσω έμφαση να βλέπω με το δεξί, θα βλέπω καθαρά και δεν θα βλέπω τόσο καθαρα με το αριστερό
Το πρόβλημα που διαπίστωσα είναι ότι αν βλεπω με το αριστερό.. ΤΟ δεξί θα είναι ίσιο.. Δεν παρουσιάζει στραβισμο
ΑΝ δω όμως.. Με το δεξί.. Θα στραβώσει και θα ‘βγαινει’ απ έξω
Ενώ το αριστερό ευθεία
Να κοιτάζω με το αριστερό ώστε να τα δύο ματιά να είναι ευθεία?
Ευχαριστώ γιατρέ
Απάντηση
Χρήστο…

Όλοι μας έχουμε ένα δυνατό μάτι (dominant) και ένα μη δυνατό μάτι (non dominant) αν και στις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι εύκολο να το αντιληφθούμε χωρίς τα ειδικά test. Στην περίπτωση τη δική σου αυτή η διαφορά είναι πιο έντονη διότι όταν ήσουνα παιδί έβλεπες τον περισσότερο καιρό με το αριστερό σου μάτι και απωθούσες ενεργητικά την εικόνα από το δεξιό, προκειμένου να αποφύγεις την διπλωπία. Αυτό κάνεις και τώρα!

Όταν επιλέγεις συνειδητά να κοιτάξεις με τον δεξιό οφθαλμό ο αριστερός στραβίζει προς τα έξω και αυτό λέγετε εξωτροπία, δηλαδή μετά τα χειρουργεία που έκανες υπάρχει μια μικρή υπολειπόμενη γωνία στραβισμού. Αυτό συμβαίνει συχνά.(Ο μέσος όρος των χειρουργείων που χρειάζεται ένα παιδί για να αποκατασταθεί πλήρως ο στραβισμός είναι στατιστικά 2,2). Αν η γωνία αυτή είναι μεγαλύτερη των 10 διοπτριών-και πιθανών να είναι από όσα μου λες- και αυτό ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ – μπορούμε να το διορθώσουμε χειρουργικά.

Η προσωπική μου γνώμη είναι να μην κάνεις τίποτα διότι είσαι πολύ τυχερός! Συνήθως, αν όχι πάντα, κοιτάζεις με τον αριστερό οφθαλμό και ο δεξιός ορθοφορεί δηλαδή δεν στραβίζεις!

OTAN ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ να κοιτάξεις με το δεξιό οφθαλμό ο αριστερός κοιτάζει εν γνώση σου προς τα έξω και δες το αυτό σαν ένα παιχνίδι προς τους φίλους σου κάτι που εσύ μπορείς να κάνεις…δηλαδή να κατευθύνεις τα μάτια σου σε διαφορετικές κατευθύνσεις αν θέλεις….

Καλή συνέχεια.
Posted in Ερωτήσεις.