Ερώτηση V.T. 23/10/2016

Ερώτηση V.T.

Καλησπέρα σας συγνώμη για την ενόχληση αλλά θέλω να μου απαντήσετε σε μια ερώτηση…έχω πίεση στα μάτια το πιο πολύ που έχω ανεβάσει είναι 21 αλλά θέλω να κάνω λέιζερ γιατί η μυωπία μου είναι 9 με 10…έχω κάνει όλες τις εξετάσεις για γλαύκωμα και τις προεγχειρητικές που βγήκαν άψογες εκτός από την αξονική που βγήκε στο δεξί μάτι σαν κάτι να έχει πειραχτεί(σε εκείνο το μάτι έχω περισσότερη μυωπία και μου είπαν ότι μπορεί να είναι και φυσιολογικό)..λοιπόν ποια είναι η γνώμη σας?αν κάνω λέιζερ θα εμφανίσω γλαύκωμα?βοηθήστε με είμαι από επαρχία και μου έχουν φουσκώσει το κεφάλι ότι πάω για τύφλωση!!!σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

 

Απάντηση Οφθαλμίατρος Μανώλης Γκόγκος

Αγαπητή Τ.

Το γλαύκωμα είναι μια προοδευτική οπτική νευροπάθεια, είναι μια πάθηση του οπτικού νεύρου το οποίο είναι το καλώδιο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο. Όπως τα ηλεκτρικά καλώδια αποτελούνται από σύρματα και μεταφέρουν το φως, έτσι και το οπτικό νεύρο αποτελείται από εκαττομύρια οπτικές ίνες οι οποίες μεταφέρουν το οπτικό σήμα.

Όταν κάποιος έχει γλαύκωμα οι οπτικές ίνες σταδιακά πεθαίνουν και στα τελικά στάδια, όταν είναι ελάχιστες και χαθούν και αυτές επέρχεται η τύφλωση.

Το ότι έχεις οριακά υψηλή πίεση δεν σημαίνει ότι έχεις και γλαύκωμα. Αφενός η μέτρηση της πιέσεως(τονομέτρηση) πρέπει να επαναληφθεί μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας (καμπύλη πιέσεως) για να επιβεβαιωθεί, αφετέρου μπορεί απλά να έχεις παχύ κερατοειδή και η τονομέτρηση να είναι ψευδώς υψηλή, δηλαδή η πραγματική σου πίεση να είναι σαφώς χαμηλότερη. Επίσης, το γλαύκωμα είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση στην οποία η ενδοφθάλμια πίεση είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία, η κληρονομικότητα κ.τλ. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι… δεν μετράμε μια πίεση μόνο και λέμε ότι έχεις γλαύκωμα, χρειάζονται να γίνουν ειδικές εξετάσεις όπως OCT οπτικής θηλής, μέτρηση γαγγλιακκών κυττάρων, οπτικά πεδία κ.τ.λ αν έχουμε κάποια τέτοια υποψία.

Στην περίπτωση τώρα που τα κάνεις όλα αυτά και πραγματικά έχεις γλαύκωμα, το πρόβλημα με το LASER της μυωπίας είναι ότι επιπεδώνοντας τον κερατοειδή, αλλάζουμε το πάχος του και επομένως η μέτρηση της πιέσεως με τα κλασσικά τονόμετρα Goldman που χρησιμοποιούμε δεν είναι ακριβής. Για αυτό άλλωστε, χρησιμοποιούμε άλλα ειδικά τονόμετρα όπως το Pascal και επομένως υπερβαίνουμε το εμπόδιο στο να μετρήσουμε τη σωστή πίεση σε ένα λεπτό κερατοειδή. Κατά τα άλλα, το LASER γίνεται στην επιφάνεια του ματιού και δεν έχει να καμία απολύτως σχέση με το οπτικό νεύρο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού.

Επομένως, σίγουρα δεν θα τυφλωθείς από γλαύκωμα αν κάνεις LASER για τη μυωπία σου, χρειάζεται όμως ένας ορθολογισμός για όλα αυτά, κυρίως για τους πολλούς βαθμούς μυωπίας που θέλεις να διορθώσεις. Tα πράγματα εδώ μπορεί να είναι οριακά ή και απαγορευτικά και το ώφελος που θα έχεις να μην αξίζει πραγματικά το ρίσκο καθώς υπάρχουν και άλλες μέθοδοι απαλλαγής από γυαλιά και φακούς επαφής όταν έχουμε υψηλές μυωπίες όπως οι φακικοί ενδοαφακοί.

Όλα αυτά μπορείς αναλυτικά να τα διαβάσεις και να ενημερωθείς με την ησυχία σου στο site μας και θα μπορούμε να τα δούμε και από κοντά αν θέλεις, όταν επιστρέψεις με το καλό στην Αθήνα. Σου εύχομαι ότι καλύτερο.

Ερώτηση V.T.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας να μου εξηγήσετε όλα αυτά..αλλά αν εγώ έχω κάνει όλες τις εξετάσεις δλδ οπτικά πεδία κτλ.. και έδειξαν καθαρές τότε μπορώ?ο κερατοειδής είναι μια χαρά που έκανα μέτρηση δλδ μόνο στην αξονική αντί για πράσινα φυσιολογικά όρια εμένα στο 1/4 ήταν κίτρινα δλδ κάτι σαν να φταίει αλλά και πάλι έχω πιο πολύ μυωπία σε εκείνο το μάτι…η καμπύλη πιέσεως πρέπει να γίνει μέσα σε μια μέρα?ευχαριστώ και πάλι!!

 

Απάντηση Οφθαλμίατρος Μανώλης Γκόγκος

Η καμπύλη πιέσεως μπορεί να γίνει σε διαφορετικές μέρες. Τώρα όσον αφορά τον κερατοειδή, θα ήμουνα πολύ επιφυλακτικός αν έπρεπε με laser να αφαιρέσω 10 βαθμούς μυωπίας και ίσως θα θεωρούσα και το ενδεχόμενο του Cross Linking για ενδυνάμωση του residual stromal bed.

 

Posted in Ερωτήσεις.