Tι κίνδυνος υπάρχει αν κουνηθώ κατά τη διάρκεια του λέϊζερ μυωπίας;

lasik

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν θα συμβεί τίποτα αν μετακινηθείτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης laser ματιών. Αυτή η κοινή ανησυχία, είναι και η πιο συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν οι ασθενείς μας στο Ιατρείο, σχετικά με τους κινδύνους του λέιζερ μυωπίας και η επόμενη ερώτηση είναι: Θα πονέσει; Η απάντηση είναι όχι!

Λίγα λεπτά πριν την επέμβαση σας χορηγούμε αναισθητικές σταγόνες για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα αισθανθείτε κανένα πόνο ή δυσφορία, καθώς το μάτι σας θα είναι ανοιχτό. Ένας βλεφαροδιαστολέας θα κρατάει το μάτι σας ανοιχτό ενώ εσείς θα μπορείτε να τα ανοιγοκλείνετε χωρίς αυτό να κλείσει. Αυτό θα σας κάνει να αισθάνεστε άνετα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα λέιζερ είναι ενεργά μόνο για περίπου 30 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η οποία διαρκεί περίπου 4-5 λεπτά ανά μάτι. Το υπόλοιπο 90% του χρόνου λειτουργίας αφορά την αποστείρωση και τους εξειδικευμένους χειρισμούς που θα κάνει ο επιλεγμένος χειρουργός σας.

Εάν μετακινηθείτε, ο Ιατρός θα σας συμβουλεύσει να παραμείνετε σταθεροί και να επικεντρωθείτε σε ένα LED φως, που αναβοσβήνει ακριβώς μπροστά σας. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του λέιζερ, εξελιγμένη και προηγμένη τεχνολογία εντοπισμού (ΕyeTracker), χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει τη θέση του ματιού σας πριν την κάθε βολή, 400 φορές το δευτερόλεπτο με τα συμβατικά μηχανήματα λέιζερ και 1050 φορές το δευτερόλεπτο με το SCHIND AMARIS 1050RS.

Το σύστημα παρακολούθησης ανταποκρίνεται πιο γρήγορα από ό,τι μπορείτε να μετακινήσετε τα μάτια σας, οπότε οι βολές θα πέσουν πάντα στη σωστή θέση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε το αναμμένο πράσινο φως ακριβώς μπροστά σας και ο χειρουργός σας θα κάνει τα υπόλοιπα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ για το SCHIND AMARIS 1050RS, το λέϊζερ με το οποίο κάνουμε όλες μας τις διαθλαστικές επεμβάσεις.

Ο βασικός ρόλος του χειρουργού είναι στην εκτέλεση των λεπτών χειρισμών που απαιτούνται και στον προσεκτικό προ εγχειρητικό έλεγχο που πρέπει να υποβληθείτε. Καλό είναι, να αφιερώσετε χρόνο και να ερευνήσετε τον Ιατρό σας και τα ποσοστά επιτυχίας του. Όλα αυτή η διαδικασία, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, θα πρέπει να γίνετε σε ένα χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων. Αποφύγετε την προσέγγιση «Supermarket» που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο να «ξεφύγει» κάτι και να οδηγήσει σε μη καλή μετεγχειρητική οπτική οξύτητα.

Ως REALEYES είμαστε περήφανοι για το ποσοστό επιτυχίας 100% που έχουμε τα τελευταία 4 χρόνια με μετεγχειρητική οπτική οξύτητα 10/10 (ή καλύτερη) για όλες τις συνήθεις συνταγογραφήσεις μυωπίας. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του 98% και 100% επιτυχίας, ειδικά αν βρίσκεστε στο 2%.

Πότε μπορώ να συμμετέχω σε αθλητικές δραστηριότητες μετά το λέιζερ ματιών;

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα αισθάνεστε τα μάτια σας ερεθισμένα και θα χρειαστεί να αναπαυθείτε στο σπίτι σας. Χρειάζονται 4 ώρες τουλάχιστον για να νιώσετε τα μάτια σας καλύτερα και να βελτιωθεί η όραση σας, η οποία θα είναι συνήθως άμεσα εξαιρετική, 10/10 ή καλύτερη. Με τη διαδικασία LASIK, θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία την επόμενη ημέρα και μετά τον υποχρεωτικό μετεγχειρητικό έλεγχο.

Σας συμβουλεύουμε να αποφύγετε το νερό στα μάτια σας τις επόμενες 48 ώρες μετά την επέμβαση. Αποφύγετε επίσης τις σάουνες, τα μπάνια και τις πισίνες τις επόμενες δύο εβδομάδες. Όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες, σας συμβουλεύουμε να μην συμμετέχετε την πρώτη εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό δίνει στα μάτια σας αρκετό χρόνο για να θεραπευτούν πλήρως και να αναρρώσουν. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείτε να κάνετε κανονικά ότι κάνατε και προηγουμένως.

Είναι επομένως η διόρθωση της μυωπίας με λέιζερ ασφαλής;

Οι συνολικός κίνδυνος από τη χειρουργική επέμβαση των ματιών με λέιζερ είναι ελάχιστος αν είστε: κατάλληλος υποψήφιος και η χειρουργική σας επέμβαση εκτελείται από εξειδικευμένο χειρουργό, σε επιλεγμένο διαθλαστικό κέντρο χωρίς να δεχτείτε καμία πίεση για το χειρουργείο.

Εάν πληρείτε τους παραπάνω τρεις παράγοντες, οι συνολικοί κίνδυνοι επιπλοκών από τη χειρουργική επέμβαση των ματιών με λέιζερ είναι πολύ χαμηλοί. Η ασφάλεια για κάθε άτομο βεβαίως, στηρίζεται ασφαλώς στη διεξοδική εξατομικευμένη αξιολόγηση και εξέταση. Συμβουλεύουμε πάντα τους ασθενείς μας να κάνουν την έρευνά τους, για να αισθανθούν εμπιστοσύνη στο χειρουργό τους και στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Σε γενικές γραμμές, οι κατάλληλοι ασθενείς για λέιζερ μυωπίας είναι πολύ ασφαλείς και με πολύ ικανοποιητικά και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Γκόγκος Εμμανουήλ, MD