Η θεραπεία της αμβλυωπίας

08 Ιούν

Σκοπός κάθε θεραπευτικής μεθόδου για την αντιμετώπιση της αμβλυωπίας είναι να υποχρεώσει το μικρό ασθενή να χρησιμοποιήσει το αμβλυωπικό μάτι.

Αυτό γίνεται με:

  • την κάλυψη του <καλού> ματιού.
  • ατροπινισμό.
  • τη χορήγηση γυαλιών.

(1) Κάλυψη
Το κάλυμμα (παιδιατρικό αυτοκόλλητο), τοποθετείται στο μάτι που βλέπει καλύτερα για να αναγκάσουμε το παιδί να δει με το άλλο μάτι. Το κάλυμμα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τη σοβαρότητα της κατάστασης παραμένει για 1-6 ώρες την ημέρα.

(2) Ατροπινισμός (φαρμακευτική αντιμετώπιση)
Ρίχνοντας μια σταγόνα ατροπίνη κάθε μέρα στο υγιές μάτι και δίνοντας την πλήρη διόρθωση το <καταδικάζουμε> για κοντά (penalization για κοντά). Ρίχνοντας ατροπίνη και υπερδιορθώνοντας κατά +3.00 διοπτρίες το <καταδικάζουμε> για μακριά (penalization για μακριά).

(3) Γυαλιά
Η χορήγηση γυαλιών είναι το πρώτο βήμα της θεραπευτικής αντιμετώπισης για να διορθωθεί κάθε διαθλαστική ανωμαλία και κυρίως η διαφορά μεταξύ των δύο ματιών. Η απλή διόρθωση της ανισομετρωπίας βελτιώνει κατά κανόνα την όραση του αμβλυωπικού ματιού και πολλές φορές αποκαθιστά την οπτική οξύτητα.

Πότε θα πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία;

Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο. Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να καταλάβει, εξηγήστε του το λόγο του αποκλεισμού ή του ατροπινισμού. Αν είναι μικρό, βάλτε το αυτοκόλλητο κάλυμμα σε μια κούκλα για να το καταλάβει.

Για πόσο καιρό θα κάνει αυτή τη θεραπεία;

Η διάρκεια της θεραπείας διαφέρει ανάλογα με το παιδί. Σαν γενικός κανόνας όσο μικρότερο είναι το παιδί και όσο λιγότερο τεμπέλικο είναι το αμβλυωπικό μάτι, τόσο πιο σύντομη θα είναι και η θεραπεία. Σε μικρά παιδιά η όραση μπορεί να βελτιωθεί πολύ γρήγορα. Συνεχίστε την κάλυψη για αρκετές εβδομάδες ή μήνες αφότου σταθεροποιηθεί η όραση και μην αμελείτε τα ραντεβού σας με τον οφθαλμίατρο. Είναι αναγκαία η στενή παρακολούθηση γιατί υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το αμβλυωπικό μάτι να υποτροπιάσει.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία;

Επειδή το <καλό> μάτι παραμένει κλειστό και δεν χρησιμοποιείται,περιστασιακά η οπτική οξύτητα μπορεί να μειωθεί αλλά συνήθως επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα μόλις το μάτι χρησιμοποιηθεί και πάλι.

Το δέρμα γύρω από τι καλυμμένο μάτι μπορεί να ερεθιστεί.Χρησιμοποιήστε διαφορετικά αυτοκόλλητα και διαφορετικού μεγέθους για να βοηθήσετε λίγο τα δέρμα να ανακουφιστεί.

Μπορεί η θεραπεία της αμβλυωπίας να θεραπεύσει το στραβισμό;

Καλύπτοντας το αδύναμο μάτι βελτιώνουμε την όραση του αλλά όχι το στραβισμό. Όταν η όραση βελτιωθεί μπορούμε τότε να μιλήσουμε για τη θεραπεία του στραβισμού.

 

Τι είδους κάλυμμα πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Το κάλυμμα θα πρέπει να είναι άνετο να παραμένει σταθερό στη θέση του και να μην επιτρέπει στο παιδί να δει από την άκρη του. Θα πρέπει να τοποθετηθεί απευθείας στο δέρμα γύρω από τα μάτια. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καλύμματα που στέκονται με ελαστικό κορδόνι(όπως του <πειρατή>). Καλύμματα που τοποθετούνται πάνω στα γυαλιά είναι μια εναλλακτική λύση όχι όμως καλή, αφού το παιδί συχνά βλέπει από την άκρη του ματιού του ή από το κάτω μέρος των γυαλιών του.

 

Και αν αφαιρεί συνέχεια το κάλυμμα;

Στα νεογέννητα προσπαθούμε να εφαρμόσουμε περισσότερες ταινίες από πάνω για να το σιγουρέψουμε. Αν οι ταινίες είναι λεπτές τύπου σελοφάν τότε είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν. Αν το παιδί συνεχίζει να τις αφαιρεί, καλύψτε τα χεράκια του με γαντάκια όπως κάλτσες. Αποσπάστε την προσοχή σε μεγαλύτερα παιδιά. Τάξτε τους ένα δώρο για να τα παροτρύνεται να συνεχίσουν να φοράνε το αυτοκόλλητο.

Κάθε αρχή και δύσκολη και για εσάς και για το παιδί. Με τον καιρό και με συμβουλές και ενθάρρυνση από το γιατρό σας, η θεραπεία συνήθως πετυχαίνει.