Καταρράκτης

Ποιός δεν θα ήθελε να κάνει το χειρουργείο του καταρράκτη και να βλέπει όπως έβλεπε νεότερος;

Με τις νέες χειρουργικές τεχνικές και τα πολυεστιακά εμφυτεύματα αυτό μπορεί πλέον να γίνει εφικτό. Εκμεταλλευτείτε τη στιγμή του χειρουργείου για να απαλλαγείτε οριστικά από τα γυαλιά σας. Εν έτη 2018, σκοπός μας ως διαθλαστικοί χειρουργοί καταρράκτη, είναι να σας παρέχουμε μια ευρεία επιλογή από κατάλληλους ενδοφακούς με άριστα οπτικά σε μακρινές, ενδιάμεσες ή κοντινές αποστάσεις με μεγάλη ευαισθησία αντίθεσης για πολύ καλή  όραση σε μεσοπικές ή σκοτοπικές συνθήκες(σκοτάδι).

Ένθεση πολυεστικών ενδοφακών (Premium Lenses) για  την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Αποκτήστε την όραση που είχατε νεότεροι και απαλλαγείτε  απο τα κοντινά και μακρινά γυαλιά σας  με  τους τελευταίας γενιάς ενδοφακούς  για να βλέπετε καθαρά με τα ίδια σας τα μάτια χωρίς βοηθήματα οράσεως.

Ο κατάλληλος ενδοφακός για τον κατάλληλο ασθενή.

Δεν είναι όλοι οι ενδοφακοί ίδιοι και το εμφύτευμα (ενδοφακός), δεν αλλάζει και μέσα από αυτό θα βλέπετε για την υπόλοιπη ζωή σας. Μην σπαταλήσετε λοιπόν τη στιγμή του καταρράκτη σε μια φθηνή λύση χωρίς να έχετε συζητήσει διεξοδικά με το χειρουργό σας τις επιλογές που έχετε. Στις μέρες μας τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένοι οι ενδοφακοί όπως και οι οπτικές τους ιδιότητες διαφέρουν και το τι ενδοφακό θα χρησιμοποιήσουμε στο μάτι σας θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν στον λεπτομερή και προσεκτικό προεγχειρητικό έλεγχο που υποβάλουμε όλους μας τους αςθενείς για καταρράκτη.

Τι ενδοφακό να βάλω;

Για να σας προτείνουμε τον κατάλληλο ενδοφακό για τα μάτια σας θα πρέπει να καταλάβουμε κατ’αρχάς τις ανάγκες σας, τις συνήθειες σας και τον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα είναι ανώφελο ή βλαπτικό , να προτείνουμε ένα πολυεστιακό ενδοφακό με πολύ καλή κοντινή όραση σε έναν ταξιτζή  τον οποίος κυρίως τον ενδιαφέρει να βλέπει καθαρά μακριά και μετά αυτός να παραπονιέται για προβλήματα στη νυχτερινή οδήγηση ή να βάλουμε ένα μονοεστιακό ενδοφακό σε ένα δάσκαλο τον οποίο τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κοντινή όραση χωρίς να έχουμε συζητήσει διεξοδικά μαζί του τις επιλογές που έχουμε. Πέρα από την λήψη ενός καλού ιστορικού, υπάρχουν και περιορισμοί και μόνο ένας καλός προεγχειρητικός έλεγχος θα μας καθορίσει τον κατάλληλο ενδοφακό για να επωφεληθείτε τα μέγιστα τη στιγμή του χειρουργείου.

Πως γίνεται ο προεγχειρητικός έλεγχος για τον καταρράκτη;

 • Tοπογραφία κερατοειδούς – για τον υπολογισμό του αστιγματισμού.
 • Oπτική τομογραφία συνοχής OCT – βυθοσκόπηση.
 • Παχυμετρία.
 • Ενδοθηλιομέτρηση – για την ασφάλεια του χειρουργίου.
 • IOL MASTER 700 – για τον υπολογισμό της δύναμης του ενδοφακού.

Τι είναι τα πολυεστιακά εμφυτεύματα;

Τα πολυεστιακά εμφυτεύματα – πολυεστιακοί ενδοφακοί, έχουν το πλεονέκτημα να εστιάζουν μακριά, ενδιάμεσα και κοντά, μειώνοντας την εξάρτηση σας από τα γυαλιά οράσεως μετά το χειρουργείο του καταρράκτη. Υπάρχουν πολυεστιακοί ενδοφακοί που προσφέρουν πολύ καλή κοντινή όραση ( π.χ για το διάβασμα), ενώ άλλοι  προφέρουν πολύ καλή ενδιάμεση όραση ( π.χ για τη χρήση υπολογιστή). Υπάρχουν άλλοι ( LS-313 MF80) για ανθρώπους με χαμηλή όραση  που πάσχουν  ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και οι οποίοι λειτουργούν ως μεγεθυντικοί φακοί σε πολύ κοντινή απόσταση (10-15 cm).

Τι είναι οι EDoF ενδοφακοί;

Οι EDOF- Extended Depth Of Focus ενδοφακοί είναι ένα νέο είδος ενδοφακών που συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των μονοεστιακών ενδοφακών με αυτά των πολυεστιακών ενδοφακών. Οι πρώτες μελέτες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές γιατί προσφέρουν την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στους μονοεστιακούς και πολυεστιακούς ενδοφακούς χωρίς τις παρενέργειες των πολυεστιακών ενδοφακών (άλως γύρω από τα φώτα στην νυχτερινή οδήγηση).

Θα μπορείτε να έχετε μια πολύ καλή μακρινή και ενδιάμεση όραση ταυτόχρονα, χωρίς να χρειάζεστε γυαλιά για τις καθημερινές σας δραστηριότητες όπως τα ψώνια, το μαγείρεμα, το καθάρισμα του σπιτιού, να βλέπετε τηλεόραση, να είστε στον υπολογιστή, να οδηγείτε το αυτοκίνητο σας κ.τ.λ.

Τι είναι το Monovision;

Στην περίπτωση που επιλέξετε ένα μονοεστιακό ενδοφακό στο χειρουργείο του καταρράκτη, θα βλέπετε καθαρά μακριά θα χρειαστείτε όμως ένα ζευγάρι γυαλιά για την ενδιάμεση και κοντινή απόσταση. Αν κάνετε Monovision, το ένα σας μάτι θα βλέπει καθαρά μακριά και το άλλο καθαρά κοντά. Ο εγκέφαλος σας θα προσαρμοστεί στη νέα αυτή κατάσταση και θα μειωθεί η εξάρτηση σας από τα γυαλιά πρεσβυωπίας.  Το Monovision δεν είναι για όλους και κάποιοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, για εκείνους όμως που έχουν ένα ισχυρό επικρατές μάτι είναι μια ιδανική επιλογή.

Καλέστε τώρα και κλείστε ένα ραντεβού για τον προεγχειρητικό έλεγχο όπου και θα σας προταθεί ο ιδανικός ενδοφακός που είναι κατάλληλοςγια τα δικά σας μάτια. Έχετε μια ευκαιρία για το κάθε σας μάτι, μην την σπαταλήσετε σε μια ακατάλληλη επιλογή.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση καταρράκτη

Πριν την επέμβαση

Πλήρης  προεγχειρητικός έλεγχος  – για να βεβαιωθούμε ότι τα μάτια σας είναι κατάλληλα και ότι θα επωφεληθείτε τα μέγιστα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

 • Tοπογραφία κερατοειδούς – για τον υπολογισμό του αστιγματισμού.
 • Oπτική τομογραφία συνοχής OCT – βυθοσκόπηση.
 • Παχυμετρία.
 • Ενδοθηλιομέτρηση – για την ασφάλεια του χειρουργίου.
 • IOL MASTER 700 – για τον υπολογισμό της δύναμης του ενδοφακού.

Στο Ιατρείο, κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου, θα σας προταθεί και το κατάλληλο είδος ενδοφακού που θα χρησιμοποιηθεί στα μάτια σας.

Την ημέρα της επέμβασης

Η παραμονή σας στο κέντρο θα διαρκέσει 2-3  ώρες.

Το ειδικό νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής θα σας ρίξει μερικές σταγόνες για να γίνει διαστολή της κόρης, θα σας πάρει ένα σύντομο ιστορικό και θα  οδηγηθείτε στην αίθουσα του χειρουργείου.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Δεν θα νιώσετε κανένα πόνο και καμία ενόχληση. Αν θέλετε μπορεί να σας χορηγηθεί ένα ήπιο αγχολυτικό.  Η αναισθησία γίνεται τοπικά με σταγόνες και χωρίς ενέσεις.

 • Η περιοχή γύρω από τον οφθαλμό θα αποστειρωθεί, ειδικά καλύματα θα τοποθετηθούν και το μάτι θα μείνει ανοιχτό με ένα βλεφαροδιαστολέα.
 • Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου θα είστε ξύπνιος και θα μπορείτε να μιλάτε μαζί μας αν κάτι σας ενοχλεί.
 • Το μόνο που θα αισθάνεστε είναι μερικές πιέσεις και θα ακούτε διάφορους θορύβους απο το μηχάνημα της φακοθρυψίας που χρησιμοποιούμε.
 • Μέσα απο μικροσκοπικές τομές θα αφαιρεθεί ο καταρρακτικός φακός και θα αντικατασταθεί με τον ενδοαφακό που είναι κατάλληλος για το μάτι σας.
 • Η όλη διαδικασία θα κρατήσει περίπου 15-20 λεπτά και το μάτι σας, μετά την επέμβαση, θα είναι ανοιχτό  χωρίς επιδέσμους ή γάζες.

Μετά την επέμβαση

Θα βλέπετε λίγο θαμπά, μπορεί να έχετε μια μικρή ενόχληση και ενα αίσθημα ξένου σώματος, χωρίς όμως να πονάτε καθόλου. Θα φύγετε αμέσως από την κλινική, καλό όμως είναι να έχετε κανονίσει για τη μεταφορά σας.

Θα σας δοθούν κάποιες αντιβιοτικές σταγόνες που θα χρειαστεί να βάζετε στο μάτι σας για μερικές εβδομάδες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Θα χρειαστεί να σας δούμε στο ιατρείο την επομένη και μετά από 5 ημέρες.

Στο σπίτι

Απαγορεύεται να:

 • Ακουμπήσετε ή να τρίψετε το μάτι σας.
 • Να ρίξετε σαπούνι ή νερό.
 • Να βάλετε make-up  για μια εβδομάδα.
 • Να κολυπήσετε για 2-3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.
 • Να κάνετε σπόρ που ενδεχομένως φέρνουν κίνδυνο τραυματισμού για τον επόμενο μήνα.

Μπορείτε να δείτε τηλεόραση ή να διαβάσετε  αμέσως μετά το χειρουργείο χωρίς να κάνετε κακό στα μάτια σας.

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις στη μικροχειρουργική του καταρράκτη. Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε όλα τα ερωτήματα σας, να συζητήσουμε τις ανάγκες σας και να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή λύση για τα δικά σας μάτια, γιατί όταν πρόκειται για χειρουργική καταρράκτη και ένθεση εμφυτεύματος δεν είναι όλα τα μάτια ίδια.