Κατερίνα Ν. 10/11/2014

Ερώτηση

Καλησπερα σας. Είμαι έγκυος και θα ήθελα να σας κανω μια ερωτηση. Με 14 βαθμους μυωπια αλλα με καλη βυθοσκοπηση και χωρις πιεση στα ματια εγκρινετε φυσιολογικο τοκετο;

 

Απάντηση

Αγαπητή Κατερίνα.

Πολύ εύλογη η ερώτηση σου και ανοίγεις ένα μεγάλο θέμα όσον αφορά την επιλογή της μεθόδου του τοκετού (φυσιολογικά ή με καισαρική) και την ύπαρξη παθήσεων στους οφθαλμούς.

Καταρχάς πρέπει να γνωρίζεις ότι η μυωπία σου αυτή ονομάζεται κακοήθης διότι συνήθως συσχετίζεται με μια προοδευτική λέπτυνση του βολβού, συχνά ακολουθούμενη από εκφυλιστικές διαταραχές του σκληρού, του χοριοειδούς, της μεμβράνης του Bruch, του μελάγχρου επιθηλίου και του νευροαμφιβληστροειδούς.

Οι διαταραχές αυτές μπορεί να επιπλακούν από οπές στην ωχρά κηλίδα, γεωγραφική ατροφία, lacquer cracks, χοριοειδική νεοαγγείωση και αλλοιώσεις στον περιφερικό αμφιβληστροειδή όπως lattice degeneration ή ατροφικές οπές οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Επίσης υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος να κάνεις κάποια στιγμή στη ζωή σου καταρράκτη (συνήθως υποκαψικό), χρωστικό γλαύκωμα ή γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας.

Αν έκανες μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση και βυθοσκόπηση Goldman (είναι ένας ειδικός εξεταστικός φακός ο οποίος ακουμπάει το μάτι σου και με τον οποίο εξετάζουμε τον περιφερικό αμφιβληστροειδή), τότε τα μάτια σου είναι υγιέστατα.

Και ερχόμαστε στην πολύ εύστοχη ερώτηση που μου έκανες. Γιατί να κάνεις καισαρική εφόσον ο βυθός του ματιού σου είναι φυσιολογικός;

Το debate μεταξύ οφθαλμιάτρων και γυναικολόγων για το ζήτημα αυτό είναι παλιό.

Ακόμα πολλοί οφθαλμίατροι πιστεύουν ότι προυπάρχουσες παθήσεις όπως η υψηλή μυωπία, η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς,το γλαύκωμα, ή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελούν αντένδειξη για το φυσιολογικό τοκετό.

Υπάρχει μια αναντιστοιχεία μεταξύ της κλινικής πρακτικής και της τεκμηριωμένης Ιατρικής, το λεγόμενο evidence-based medicine, καθώς καμμία απο τις δημοσιευμένες μελέτες δεν έχουν αναφέρει οποιεδήποτε αλλαγές του αμφιβληστροειδούς κατά τον φυσιολογικό τοκετό.

H επιλογή είναι δική σου και του θεράπων Ιατρού σου. Eίμαι στη διάθεση σου για οποιαδήποτε άλλη απορία.

Z Geburtshilfe Neonatol. 2007 Aug;211(4):139-41.
Ophthalmologe. 2012 Mar;109(3):229-34. doi: 10.1007/s00347-011-2460-4.
Ophthalmologe. 2010 Sep;107(9):863-72; quiz 873. doi: 10.1007/s00347-010-2203-y.

P.S: Να ξέρεις ότι η μυωπἰα σου αυτή εύκολα διορθώνεται με μια χειρουργική διαδικασία που λέγετε φακικός ενδοφακός. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε ένα άρθρο για αυτή τη διαδικασία. Πραγματικά μπορείς να απαλλαγείς από όλη αυτή τη μυωπία και τη συνεχή και παρατεταμένη χρήση φακών επαφής για μια ζωή!

 

Posted in Ερωτήσεις.