Με συχνότητα στους Έλληνες 1 στα 375 άτομα και με την πάθηση αυτή να αφορά παιδιά και έφηβους, ο κερατόκωνος δεν είναι κάτι τo οποίο θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει. Και αν πριν από μία δεκαετία δεν υπήρχε θεραπεία για τον κερατόκωνο με αποτέλεσμα νέοι άνθρωποι να οδηγούνται σε διαμπερή κερατοπλαστική, στις μέρες μας υπάρχει θεραπεία, αρκεί ο κερατόκωνος να διαγνωστεί νωρίς. Δεν είναι ακραία επομένως η άποψη ότι screening για τον κερατόκωνο θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά στη σχολική ηλικία αφού η έγκαιρή διάγνωση μπορεί να σώσει την όραση σε αυτή την πολύ συχνή πάθηση στην Ελλάδα.
Τί είναι όμως ο κερατόκωνος;
Ο κερατόκωνος είναι μια προοδευτική λέπτυνση του κερατοειδούς, του διαφανούς χιτώνα που καλύπτει το χρωματιστό τμήμα του ματιού μας ο οποίος αδυνατίζει και αποκτά κωνικό σχήμα.
Τι συμπτώματα έχει;
Στην αρχική φάση τα συμπτώματα είναι ύπουλα και μη αναγνωρίσιμα. ¨Όταν ο κερατόκωνος εγκατασταθεί τότε η όραση πέφτει κατακόρυφα και μπορεί να φτάσει στα επίπεδα της νομικής τυφλότητας.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση στην αρχική φάση γίνεται με τοπογραφία κερατοειδούς, μια τεχνολογία που αναλύει τον κερατοειδή και θα το βρείτε σε εξειδικευμένα κέντρα και οφθαλμολογικά Ιατρεία.
Πώς γίνεται η θεραπεία;
Η θεραπεία γίνεται με Crosslinking μια διαδικασία που γίνεται στο χειρουργείο. Εμποτίζουμε τον κερατοειδή με ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β12) την οποία ενεργοποιούμε με υπεριώδη ακτινοβολία.