Λέιζερ Μυωπίας – Ρωτάτε και απαντάμε

ερωτήσεις laser μυωπίας

Γεια σας. Λέγομαι Δημήτρης Π. και θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις. Είμαι 38 χρονών και θέλω να κάνω λέïζερ ματιών λόγω του υψηλού αστιγματισμού (astigmatism lasik). Μήπως είμαι λίγο μεγάλος, θα έχω πρεσβυωπία μετά;

Μπορεί να γίνει μαζί με τη μυωπία που έχω;

Και κάτι άλλο, είναι το lasek ένα διαφορετικό λέιζερ ματιών;

Ευχαριστώ.

Απάντηση

Αγαπητέ Δημήτρη

Όταν μιλάμε για διόρθωση της όρασης με λέιζερ, υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι,το LASIK και το PRK, οι οποίες διορθώνουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό.

Το astigmatism Lasik που λες,   δεν είναι τίποτα άλλο από το lasik, απλά στο μηχάνημα λέιζερ εισάγουμε μόνο τον αστιγματισμό που θέλουμε να διορθώσουμε. Σαφώς και η μυωπία σου μπορεί να αφαιρεθεί ταυτόχρονα με τον αστιγματισμό και αυτό είναι που κάνουμε συνήθως, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν λέιζερ ματιών έχουν και αστιγματισμό τον οποίο διορθώνουμε μαζί με τη μυωπία.

Τώρα, όταν μιλάς για υψηλό αστιγματιμό, φαντάζομαι ότι αναφέρεσαι σε αστιγματισμό μεγαλύτερο των 2,5 βαθμών και εδώ η καλύτερη λύση είναι το Lasik όχι το Lasek. To Lasek, είναι κάτι ανάμεσα στο Lasik και το PRK δηλαδή μια επιφανειακή κερατοσμίλευση (όπως στο PRK) όμως, με δημιουργία ενός Flap (όπως στο Lasik), το οποίο όμως είναι πολύ λεπτό και αποτελείται μόνο από 53 μm επιθήλιο. Αυτό το κάνουμε για να για να αποφύγουμε τις προσωρινές παρενέργειες του PRK όπως ο πόνος που μπορεί να διαρκέσει το πολύ μια δύο ημέρες. Στην περίπτωση όμως του αστιγματισμού και ιδίως του υψηλού αστιγματισμού το lasek δεν δουλεύει καλά όποτε μιλάμε μόνο για Lasik.

Το Laser ματιών λοιπόν για τον αστιγματισμό (astigmatism Lasik) γίνεται σε τρία στάδια:

  1. Εισάγουμε τον αστιγματισμό (και τη μυωπία) στο μηχάνημα
  2. Δημιουργούμε ένα επίπεδο 110 μικρά ακριβώς πιο κάτω από την επιφάνεια του ματιού στο οποίο θα δουλέψουμε με ένα είδος laser που λέγεται Femtosecondlaser
  3. Εφαρμόζουμε το δεύτερο laser (excimer laser) το οποίο αφαιρεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τη μυωπία και τον αστιγματισμό.

Η διαδικασία κρατάει 10 λεπτά και για τα δύο μάτια, δεν υπάρχει πόνος δεν υπάρχει ταλαιπωρία. Τις πρώτες 4-5 ώρες μετά το Lasik θα βλέπεις λίγο θαμπά, αλλά στη συνέχεια θα καθαρίσει η όραση σου και την επόμενη μέρα θα μπεις κανονικά στην καθημερινότητα σου με 10/10 ή περίπου 10/10 όραση.Αυτή είναι η ρουτίνα.

Όσον αφορά τώρα την ηλικία σου, αυτό δεν είναι εμπόδιο. Η διαδικασία είναι η ίδια είτε κάνουμε laser ματιών στα 20 είτε στα 40 και 50 χρόνια. Το laser ματιών δεν προκαλεί πρεσβυωπία, είτε αυτό είναι LASIK είτε είναι PRK.

Η πρεσβυωπία οφείλεται στο γεγονός ότι ο φακός του ματιού μας μετά την ηλικία των 45 ετών δεν μπορεί να εστιάσει κοντά, και αυτό ισχύει είτε έχεις κάνει λέϊζερ στα μάτια, είτε όχι. Είναι μια φυσιολογική γήρανση του κρυσταλλοειδούς φακού και συμβαίνει σε όλους μας.

Ο μύωπας στα 50 του χρόνια που δεν έχει κάνει laser θα πρέπει να βγάζει τα γυαλιά του ή τους φακούς επαφής για να δεί καθαρά κοντά ή να φοράει ένα βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά πρεσβυωπίας πάνω από τους φακούς επαφής για να δει καθαρά κοντά. Τώρα, ακόμα περισσότερο αν μιλάμε για υψηλό αστιγματισμό για τον οποίο θα χρειάζεσαι στα 50 σου, δύο ζευγάρια γυαλιά, ένα για μακριά και ένα για κοντά. Αν κάνεις laser (astigmatism lasik) στα 35 σου, θα έχεις μια καλή δεκαετία και βάλε για την οποία δεν θα φοράς γυαλιά καθόλου και στη συνέχεια θα χρειάζεσαι γυαλιά μόνο για το διάβασμα, ενώ μακριά θα βλέπεις καθαρά.

Τελευταίο και πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια που υπάρχει με τη σημερινή τεχνολογία πίσω από για αυτή την ολιγόλεπτη διαδικασία.

Η διαδικασία γίνεται σε στάδια όπως είπαμε και είναι απολύτως ασφαλής. Αν κάποιο από τα στάδια αυτά δεν γίνει σωστά απλά σταματάμε τη διαδικασία και επαναλαμβάνουμε μετά από μερικές ώρες ή μερικές ημέρες.

Έχε στο μυαλό σου ότι πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απαλλαγεί από τα γυαλιά τους ή τους φακούς επαφής τους τα τελευταία 20 χρόνια. Μόνο στις ΗΠΑ 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι υποβάλλονται κάθε χρόνο σε μία διαθλαστική επέμβαση.