Παιδιά και Υπολογιστές

Την τελευταία δεκαετία, η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών μεταξύ των παιδιών έχει εισβάλει στις περισσότερες οικογένειες.

Πολλοί παιδοφθαλμίατροι πιστεύουν ότι η υπερβολική χρήση υπολογιστή, θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο για να αναπτύξουν πρόωρη μυωπία και αυτός ο φόβος επιβεβαιώνεται από μερικές τουλάχιστον πρόσφατες μελέτες.

Μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από το National Eye Institute και δημοσιεύθηκε στα Αrchives of Ophthalmology το Δεκέμβριο του 2009 αναφέρει ότι η συχνότητα μυωπίας μεταξύ των Αμερικανών αυξήθηκε από 25% σε 41,6% του πληθυσμού τα τελευταία 30 χρόνια, μια αύξηση άνω του 66%.

Επιπλέον οι μελέτες δείχνουν ότι η μυωπία μεταξύ ατόμων με 12 ή περισσότερα χρόνια επίσημης εκπαίδευσης φθάνει σε ποσοστό το 59,8%.Είναι λοιπόν το διάβασμα ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη μυωπίας;

Ανησυχείτε για το πόσο χρόνο το παιδί σας περνάει μπροστά από τον υπολογιστή κάθε μέρα;

Η χρήση υπολογιστή προκαλεί ένα stress στα παιδικά μάτια, γιατί η προσήλωση στη οθόνη του υπολογιστή αναγκάζει το οπτικό σύστημα να προσαρμοστεί σε αυτή την κοντινή απόσταση με σπασμό της προσαρμογής για πολλές ώρες. Αυτό μπορεί να θέσει τα παιδιά σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης συμπτωμάτων  (computer vision syndrome) από ότι οι ενήλικες.

Αν εμφανιστούν συμπτώματα κόπωσης του οπτικού συστήματος στο παιδί σας απο την υπερβολική χρήση υπολογιστή, tablet ή smartphone,  να είστε σίγουροι ότι σπάνια το παιδί θα παραπονεθεί. Η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή απαιτεί λεπτές κινητικές δεξιότητες από ένα μικρό μάτι που δεν είναι καλά αναπτυγμένο. Μόνο όταν το οπτικό σύστημα ωριμάσει, το παιδί θα είναι σε καλύτερη θέση να χειριστεί το stress που παράγει ο υπολογιστής.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, βρισκόμαστε πλέον στον κόσμο «της κοντινής όρασης» και οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα προβλήματα της  όρασης που σχετίζονται με την παρατεταμένη προσήλωση σε ένα υπολογιστή.

Σύμφωνα με το American Optometric Association (AOA), οι γονείς θα πρέπει να έχουν γνώση τους παρακάτω παράγοντες όσο αφορά τη χρήση υπολογιστή από τα παιδιά τους.

Κοιτάξτε τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία από ΗΠΑ (δεν υπάρχουν ελληνικά στατιστικά).
Το 94% αμερικανικών οικογενειών με παιδιά έχουν τουλάχιστον ένα υπολογιστή στο σπίτι με πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Παιδιά ηλικίας 8 – 18 ετών αφιέρωναν 6,19 ώρες την ημέρα σε υπολογιστή, videogames και smart phones.Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στις 7,38 ώρες το 2009.
Παιδιά ηλικίας 7-12 ετών αναφέρουν ότι ξοδεύουν κατά μέσο όρο πάνω από 90 λεπτά την ημέρα για την αποστολή ή λήψη μηνυμάτων από τα κινητά τους τηλέφωνα.

  • Τα παιδιά δεν μπορούν να γνωρίζουν πόσο χρόνο ξοδεύουν σε έναν υπολογιστή. Πολλές φορές χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για ώρες χωρίς το παραμικρό διάλειμμα. Αυτή η συνεχόμενη χρήση μπορεί να προκαλέσει σπασμό του ακτινωτού από την παρατεταμένη εστίαση του κρυσταλλοειδούς φακού και προβλήματα κούρασης των ματιών.

  • Τα παιδιά προσαρμόζονται πολύ γρήγορα και δεν έχουν σημείο σύγκρισης.Υποθέτουν ότι αυτό που βλέπουν είναι φυσιολογικό, ακόμη και αν η όρασή τους είναι προβληματική. Για αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν το χρόνο που το παιδί τους ξοδεύει στον υπολογιστή και να βεβαιωθούν ότι ακολουθούν τις οδηγίες του οφθαλμίατρου τους όσο αφορά τις τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.
  • Τα παιδιά είναι μικρότερα από τους ενήλικες και οι υπολογιστές δεν είναι φτιαγμένοι για αυτά. Η οπτική γωνία των παιδιών είναι διαφορετική για αυτό προσαρμόζετε την οθόνη ελαφρώς προς τα κάτω σε 15 μοίρες γωνία περίπου.

Αν επίσης το παιδί έχει δυσκολία να χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο και το βάζει στο πάτωμα ή στα πόδια του μπορεί να καταλήξει με προβλήματα στον αυχένα,τους ώμους ή την πλάτη και τη μέση.

Η AOA (Αmerican Optometric Association) προτείνει:

1. Τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο:

Πριν από την έναρξη του σχολείου, κάθε παιδί θα πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση.

2. Περιορίστε το χρόνο που ξοδεύει το παιδί σας στον υπολογιστή, χωρίς να κάνει διαλείμματα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει διαλείμματα 20 δευτερολέπτων κάθε 20 λεπτά που είναι στον υπολογιστή για να μειωθεί ο ερεθισμός που προκαλείται στα μάτια και να ανακάμψει το μάτι από το σπασμό του ακτινωτού. Μερικοί οφθαλμίατροι ονομάζουν αυτό ο «κανόνας 20-20».

3. Ελέγξτε την εργονομία της θέσης εργασίας. Για νεαρά και μικρά παιδιά, βεβαιωθείτε ότι ο σταθμός εργασίας υπολογιστή είναι ανάλογος με το σώμα τους. Η συνιστώμενη απόσταση μεταξύ της οθόνης και του παιδικού ματιού είναι μάτι για τα παιδιά είναι 45-70 εκατοστά. Αν η οθόνη βρίσκεται πιο κοντά από τα 45 εκατοστά μπορεί να δημιουργήσει κοπιωπία στα μάτια.

4. Ελέγξτε το φωτισμό. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν αντανακλάσεις για αυτό μειώστε το συνολικό φως είτε είναι από τα παράθυρα είτε είναι από τα φώτα του δωματίου. Κατεβάστε τις κουρτίνες ιδίως το καλοκαίρι και χαμηλώστε τα φώτα του δωματίου σας όταν κάθεστε μπροστά στην οθόνη. Ρυθμίστε το φως ώστε να μην προσπίπτει κατευθείαν στην οθόνη του υπολογιστή και μειώστε την ποσότητα του φωτισμού ώστε να ταιριάζει με αυτήν της οθόνης.

5. Η σωματική ανάπτυξη των παιδιών και η χρήση υπολογιστή.

Εκτός από τον κίνδυνο του Computer Vision Syndrome, η υπερβολική χρήση του υπολογιστή κατά την παιδική ηλικία μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού.

Αυτή η ανησυχία ερευνάται από ερευνητές στην Αυστραλία, το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και τη Σχολή Δημόσια Υγείας του Χάρβαρντ (Βοστώνη, Μασαχουσέτη) και δημοσιεύουν μια σειρά από κατευθυντήριες γραμμές για τους γονείς ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους την επίτευξη κατάλληλης σωματικής ανάπτυξης.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν:

Α. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν διαφορετικές εργασίες καθ ‘όλη την ημέρα.

Τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν συχνά διαλείμματα από τη χρήση υπολογιστών και να ασχολούνται με ποικίλες δραστηριότητες που συνεπάγονται αλλαγές στον κορμό του σώματος τους.

Β. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να παίρνουν την κατάλληλη στάση όταν βρίσκονται μπροστά στον υπολογιστή.

O σταθμός εργασίας θα πρέπει να σχεδιαστεί για να ταιριάξει το μέγεθος του παιδιού και να επιτρέψει μια σειρά κατάλληλων στάσεων.

Μεταξύ άλλων προτάσεων: Τα πόδια πρέπει να είναι σε θέση να ακουμπάνε άνετα στο πάτωμα. Το ύψος γραφείου θα πρέπει κατάλληλο ώστε να ακουμπάει άνετα ο αγκώνας.Η κορυφή της οθόνης του υπολογιστή θα πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών.

Η χρήση ηλεκτρονικών μέσων (χρήση PC, τηλεόραση, γραπτά μηνύματα από το κιν. κλπ.) πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα.

Γ. Διδάξετε στο παιδί σας δεξιότητες πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου αφής με ελάχιστη δύναμη και το πώς να χρησιμοποιεί τις συντομεύσεις πληκτρολογίου για να μειώσει τη χρήση του ποντικιού.

Δ. Μάθετε το παιδί σας να αντιδρά κατάλληλα στη κόπωση που είναι δυνατόν να νιώσει στον υπολογιστή και να κάνει συχνά διαλείμματα για να αποφύγει αυτή τη δυσφορία που μπορεί να νιώσει.


					
Posted in Άρθρα and tagged , , .