Πρεσβυωπία – θεραπεία μέσα σε πέντε μόλις λεπτά

24 Νοέ

Μια νέα χειρουργική μέθοδος υπόσχεται να θεραπεύει την πρεσβυωπία μέσα σε πέντε μόλις λεπτά και ονομάζεται «αγώγιμος κερατοπλαστική» ή αλλιώς conductive Keratoplasy (CK). Η αγώγιμος κερατοπλαστική σε αντίθεση με το lasik χρησιμοποιεί ραδιοκύματα χαμηλής ενέργειας για να αναδιαμορφώσει τον κερατοειδή χιτώνα και να αποκαταστήσει την κοντινή όραση.

Σε πρώτη φάση χορηγούνται στον ασθενή αναισθητικές σταγόνες. Στη συνέχεια ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα στυλεό χειρός με ένα μικροσκοπικό καθετήρα (μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα) για να εφαρμόσει χαμηλού επιπέδου ραδιοσυχνότητες (RF) σε συγκεκριμένα σημεία που σχηματίζουν ένα κυκλικό μοτίβο στο εξωτερικό μέρος του κερατοειδούς χιτώνα.

Η εκπεμπόμενη ενέργεια βοηθά στη συρρίκνωση του κολλαγόνου του κερατοειδούς, αλλάζοντας το σχήμα του και διορθώνοντας έτσι την πρεσβυωπία.Δημιουργεί δηλαδή κάτι σαν θηλιά που σφίγγει τον κερατοειδή,αυξάνει την καμπυλότητα του και τον κάνει ικανό να εστιάζει τις φωτεινές ακτίνες πάνω στον αμφιβληστροειδή. Σε αντίθεση με το LASIK δεν αφαιρείται ιστός αλλά τροποποιείται ο ιστός με την εφαρμογή ραδιοσυχνότητας.

Μια νέα μορφή της διαδικασίας, που ονομάζεται topography-guided CK, χρησιμοποιεί την τοπογραφία για να καθοδηγήσει την ραδιοσυχνότητα σε ειδικά σημεία του κερατοειδούς για τη θεραπεία του κερατόκωνου, μιας ασθένειας που προκαλεί λέπτυνση και ανωμαλία στη μορφή του κερατοειδούς.

  • To Φεβρουάριο του 2010 το Journal of Refractive Surgery ανέφερε τα αποτελέσματα της θεραπείας σε 13 μάτια με αύξηση της οπτικής οξύτητας και της ευαισθησίας αντίθεσης.
  • Τον Οκτώβριο του 2010, το American Joyrnal of Ophtalmology δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μικρής μελέτης με 15 από τα 21 μάτια με κερατόκωνο να έχουν βελτιώσει τη συμμετρία τους μετά το εξατομικευμένο CK με βάση την προεγχειρητική τοπογραφία.

Η αγώγιμος κερατοπλαστική αποτελεί επίσης αντικείμενο έρευνας για τη διόρθωση μερικών μορφών ανώμαλου αστιγματισμού από τραύματα ή χειρουργικές τομές.

CK και Μonovision

Αν θέλετε να βλέπετε καθαρά μακριά και το πρόβλημα σας είναι η πρεσβυωπία και μόνο, τότε μπορείτε να κάνετε CK σε ένα και μόνο μάτι. Αυτό δημιουργεί ένα ήπιο monovision πράγμα που σημαίνει ότι με αυτό το μάτι θα βλέπετε καθαρά κοντά ενώ με το άλλο καθαρά μακριά.

Όπως μπορεί να συμβεί με όλες τις μορφές monovision, είτε αυτές είναι με φακούς επαφής, είτε με LASIK, έτσι και με το CK η όραση σας στην οδήγηση μπορεί να μην είναι τόσο καλή σε σύγκριση με αυτή όταν και τα δύο μάτια βλέπουν καθαρά μακριά. Μπορεί λοιπόν να χρειαστείτε ένα βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά ιδίως για την οδήγηση το βράδυ.

To CK βελτιώνει την κοντινή όραση και δεν θαμπώνει τόσο πολύ την μακρινή όπως όταν κάνουμε monovision με φακούς επαφής ή LASIK. Μελέτες δείχνουν ότι η διαδικασία CK διαμορφώνει τον κερατοειδή με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί ένα μικρό πολυεστιακό αποτέλεσμα, δημιουργώντας «ζώνες» μέσω του οποίου το μάτι μπορεί να είναι σε θέση να δει σε διαφορετικές αποστάσεις.

Πριν το CK o γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε μια δοκιμή με φακούς επαφής για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να προσαρμοστείτε στο monovision. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσή σας ο οφθαλμίατρος μπορεί να κρατήσει ένα φακό με +1.00 διοπτρία μπροστά από το μη κυρίαρχο μάτι και αν δεν παρατηρείτε μια σημαντική θόλωση της όρασης όταν κοιτάτε μακριά τότε είστε πιθανόν κατάλληλος υποψήφιος για τη διαδικασία.

Είμαι καλός υποψήφιος για CK;

Για να είστε καλός υποψήφιος για NearVision CK η συνταγή των γυαλιών σας πρέπει να είναι σταθερή για ένα τουλάχιστον χρόνο και να είστε:

  • άνω των 40 ετών.
  • να είχατε καλή μακρινή όραση για όλη τη ζωή σας, αλλά τώρα να χρειάζεστε γυαλιά πρεσβυωπίας για την ανάγνωση.
  • να είστε πρόθυμος να δεχθείτε μια μικρή θαμπάδα στη μακρινή απόσταση.

Είναι η διόρθωση της όρασης με το  CK μόνιμη;

Ακόμα κι αν οι επιπτώσεις του CK στον κερατοειδή είναι μακροχρόνιες, δεν είναι όμως μόνιμες. Τα αποτελέσματα του CK μπορεί να είναι προσωρινά επίσης, διότι τα μάτια σας αλλάζουν καθώς μεγαλώνετε και η πρεσβυωπία επιδεινώνεται.

Αν κοιτάξετε ένα ράφι με έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας όπως αυτά που έχουν συχνά τα φαρμακεία, θα δείτε γυαλιά +1.00 για τους σαραντάρηδες, +2.00 για τους πενηντάρηδες και +3.00 για τουςε εξηντάρηδες και ούτω καθεξής.

Ακόμα κι αν τελικά χρειαστείτε γυαλιά ανάγνωσης μετά το CK, θα μπορείτε να δείτε καθαρά στην ενδιάμεση απόσταση όπως π.χ στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο χωρίς γυαλιά.
Οι καλύτεροι υποψήφιοι για CK είναι εκείνοι που θέλουν να καθυστερήσουν την ανάγκη τους για γυαλιά πρεσβυωπίας. Εκείνοι που θα καταλάβουν ότι μπορεί να χρειαστούν γυαλιά για το διάβασμα αλλά θα εκτιμήσουν την ύπαρξη μιας λειτουργικής όρασης για την ενδιάμεση απόσταση.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του CK;

Η αγώγιμος κερατοπλαστική δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό πέρα από αυτό του μηχανήματος. Μετά από τις αναισθητικές σταγόνες θα νιώσετε μια μικρή πίεση από ένα βλαφαροδιαστολέα που σαν μανταλάκι θα κρατήσει ανοιχτά το μάτι σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ένας φορητός καθετήρας (probe) θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για να εφαρμόσει την ραδιοσυχνότητα σε συγκεκριμένο βάθος στο εσωτερικό του κερατοειδούς διάφορα σημεία που έχουν μαρκαριστεί προηγουμένως. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη. Εάν έχετε υπερμετρωπία, και τα δύο μάτια μπορεί να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Τι θα γίνει μετά το CK;

Μετά την επέμβαση, θα σας δοθεί μια συνταγή με οφθαλμικές σταγόνες που βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης και στη μείωση της φλεγμονής. Μερικοί γιατροί μπορεί να σας ζητήσουν να φορέσετε ειδικούς θεραπευτικούς φακούς επαφής για μερικές ημέρες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί δυσφορία.

Θα πρέπει να έχετε κανονίσει τη μεταφορά σας γιατί θα είναι λίγο δύσκολο να μπορέσετε να οδηγήσετε αμέσως μετά.
Μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση ξένου σώματος, όταν η δράση του τοπικού αναισθητικού εξασθενήσει, (περίπου 20 με 30 λεπτά μετά από τη διαδικασία), παρόμοια με την αίσθηση που έχει ένα κομμάτι χώμα ή ένα πετραδάκι στο μάτι σας. Αυτή η αίσθηση συνήθως υποχωρεί μέσα σε 24 ώρες.
Αν και τυπικά θα είναι σε θέση να λειτουργήσετε κανονικά την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση, ίσως να είστε ελαφρώς μυωπικοί για μερικές εβδομάδες ή και μήνες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθητή θόλωση της μακρινής σας όρασης.
Μπορεί επίσης να εμφανίσετε μια ήπια διακύμανση της όρασης και τα μάτια σας να είναι ευαίσθητα στο φως μετά την επέμβαση. Εάν συμβούν αυτές οι ενοχλήσεις, συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την επέμβαση, θα πρέπει να αποφεύγετε το κολύμπι, το ζεστό μπάνιο ή να συμμετέχετε σε άλλες δραστηριότητες, όπου το νερό ενδέχεται να πάει στα μάτια σας. Όταν κάνετε ντους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρέπει να έχετε τα μάτια σας κλειστά όσο το δυνατόν περισσότερο.
Επίσης, πρέπει να αποφύγετε το μακιγιάζ στα μάτια σας για μία εβδομάδα μετά την επέμβαση,να προσέξετε τα διάφορα spray όπως τη λάκ για να μην πάει στα μάτια σας και να αποφύγετε να τα τρίψετε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Αποφύγετε το CK

Το CK αντενδείκνυται σε εσάς που φοράτε βηματοδότη για τη ρύθμιση του ρυθμού της καρδιάς σας. Οι ραδιοσυχνότητες μπορεί να επηρεάσουν τη σωστή λειτουργία της ηλεκτρονικής αυτής συσκευής.Αν επίσης έχετε σοβαρή ξηροφθαλμία ή άλλες οφθαλμικές παθήσεις τότε ο γιατρός σας πιθανών να σας συμβουλέψει να αποφύγετε το CK.

Τι να περιμένω μετά την αγώγιμη κερατοπλαστική;

Το CK είναι μια από τις ασφαλέστερες διαδικασίες που εκτελούνται για την διόρθωση της πρεσβυωπίας και σε αντίθεση με άλλες διαδικασίες, δεν συνεπάγεται την αφαίρεση κερατοειδικού ιστού. Αντί αυτού, το CK διαμορφώνει απαλά στον κερατοειδή με κύματα ραδιοσυχνότητας και μειώνει την ανάγκη για γυαλιά πρεσβυωπίας.
Ως εκ τούτου οι επιπλοκές που σχετίζονται με άλλες διαδικασίες διόρθωσης της όρασης, όπως η ξηροφθαλμία, είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί με το CK, γιατί είναι λιγότερο επεμβατικό.
Αν και τα οφέλη κοντά της διόρθωσης CK δεν θα διαρκέσουν επ´αόριστον, η διαδικασία είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να ανακουφιστούν από την συνεχή ανάγκη γυαλιών ανάγνωσης και έχουν κατάλληλες προσδοκίες σχετικά με το CK.
Ακόμη και αν τα γυαλιά ανάγνωσης χρειαστούν εν τέλη μετά από αρκετά χρόνια, το CK παρέχει συνήθως καλή όραση για την ενδιάμεση απόσταση όπως και για τη χρήση υπολογιστή.