Presby lasik: λύση για την πρεσβυωπία;

Κανείς μας δεν πρόκειται να ξεφύγει της πρεσβυωπίας, η οποία αρχίζει να εμφανίζεται περίπου μετά την ηλικία των 40 ετών. Λύσεις για την πρεσβυωπία αποτελούν τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως, οι πολυεστιακοί φακοί επαφής, οι πολυεστιακοί ενδοφακοί στο χειρουργείο του καταρράκτη, το monoviosion, οι ενδοκερατοειδικοί δακτύλιοι και τώρα, το πολυεστιακό Lasik.

πολυεστιακό LASIK (presbyLasik) είναι ένα προηγμένο είδος χειρουργικής διόρθωσης της όρασης με Laser. Αλλάζοντας το σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα (της επιφάνειας του ματιού), δημιουργούμε ζώνες διαφορετικής δύναμης για να μπορούμε να βλέπουμε καλά σε διαφορετικές αποστάσεις.

Κλινικές δοκιμές γίνονται σε όλο τον κόσμο τα τελευταία αρκετά χρόνια, με ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Αν και δεν έχει πάρει FDA έγκριση στην Αμερική, αυτή η νέα επιλογή για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας θα μπορούσε να απαλλάξει τον κόσμο ολόκληρο από τα ενοχλητικά συμπτώματα της πρεσβυωπίας που εμφανίζονται όταν ο φυσικός φακός του ματιού αρχίζει να χάνει την ελαστικότητα του με την πάροδο της ηλικίας.

Αν έχετε μυωπία και πρεσβυωπία τότε θα μπορείτε να δείτε καθαρά κοντά χωρίς τα συνηθισμένα σας γυαλιά ή τους φακούς επαφής, όχι όμως όταν τα φοράτε.

Πολυεστιακό LASIK : πως δουλεύει;

To πολυεστιακό LASIK δημιουργεί περισσότερες από μία διοπτρίες στην μπροστινή επιφάνεια του ματιού και σας επιτρέπει να δείτε ταυτόχρονα μέσα περιοχές διαφορετικής δύναμης παρέχοντας κοντινή, ενδιάμεση και μακρινή όραση.

Αν είστε μεσήλικες ή μεγαλύτεροι και δεν έχετε κάνει πολυεστιακή διόρθωση της όρασης, μπορείτε να δείτε καθαρά σε μια και μόνο απόσταση, συνήθως μακριά. Χρειάζεστε γυαλιά πρεσβυωπίας ή ένα επιπλέον addition (δύναμη) στα γυαλιά που συνήθως φοράτε για να δημιουργήσετε μια ζώνη αυξημένης δύναμης για την κοντινή σας όραση. Αυτοί οι τύποι γυαλιών ονομάζονται διπλοεστιακά.

Προηγμένη τεχνολογία επιτρέπει πλέον πολλαπλές ή προοδευτικές ζώνες να ενσωματωθούν σε νέους φακούς και να επιτρέψουν “πολυεστιακότητα” και όραση σε όλες τις αποστάσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως ή με τους πολυεστιακούς φακούς επαφής.

Με τον ίδιο τρόπο, το πολυεστιακό LASIK παρέχει παρόμοιες ζώνες διαμορφώνοντας την επιφάνεια του ματιού σας με ακριβή περιγράμματα αλλάζοντας τον τρόπο που οι φωτεινές ακτίνες εισάγονται μέσα στον οφθαλμό προκειμένου να επιτευχθεί εστίαση σε όλες τις αποστάσεις.

 Με το πολυεστιακό Lasik:

• Ένα excimer laser διαμορφώνει τον κερατοειδή σας σε ζώνες διαφορετικής ισχύος για κοντινή, μακρινή και ενδιάμεση όραση. Ο εγκέφαλός σας στη συνέχεια, ανάλογα με το πού κοιτάτε, επιλέγει ποια ζώνη θα διαλέξει για να δείτε όσο πιο καθαρά γίνεται.

• Σε κάθε ζώνη, το φως κάμπτεται και διαθλάται με διαφορετικό τρόπο επιτρέποντας σας να έχετε καλή όραση σε όλες τις αποστάσεις, παρόμοια με αυτή που έχετε όταν χρησιμοποιείτε πολυεστιακούς φακούς επαφής για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας.

Το συμβατικό Lasik διαμορφώνει την επιφάνεια του ματιού, έτσι ώστε τα μάτια σας να εστιάζουν τέλεια μακριά, αφήνοντας στον φυσικό φακό του ματιού να δώσει την παραπάνω δύναμη που χρειάζεστε για την εστίαση στην κοντινή απόσταση. Καθώς όμως το μάτι σας γερνάει η ικανότητα αυτή χάνεται.

Περισσότερες πληροφορίες

Modified Monovision με PresbyLASIK: αποτελέσματα έως και 3,9 χρόνια follow-up.

Κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών το 91,3% του συνόλου των ασθενών δεν χρειάζεται πλέον να φοράει γυαλιά ή φακούς επαφής. Μεταξύ των μυωπικών ασθενών το 92% δεν χρειάζεται πλέον γυαλιά ή φακούς επαφής. Μεταξύ των υπερμετρωπικών ασθενών το 89%.
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 75 ασθενείς με μυωπία και 28 με υπερμετρωπία.Μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 53,3 χρόνια. Wavefront-guided LASIK έγινε στο κυρίαρχο μάτι για να προσφέρει μακρινή όραση και presbyLASIK στο άλλο μάτι για να προσφέρει καλή ενδιάμεση και κοντινή όραση
(Journal of Refractive Surgery,Ioύλιος 2008)

Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής που εφαρμόζουν στον κερατοειδή μετακινούνται σε κάθε βλεφαρισμό, και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές παραμορφώσεις στην όραση. Το πολυεστιακό LASIK από την άλλη πλευρά, παρέχει σταθερές ζώνες απευθείας στην επιφάνεια του ματιού.

Ακριβώς όπως υπάρχουν  διαφορετικοί πολυεστιακοί φακοί επαφής και διαφορετικοί πολυεστιακοί ενδοφθάλμιοι φακοί με διαφορετικά σχέδια και τεχνολογία, έτσι και το πολυεστιακό laser έχει διαφορετικά προφίλ εξάχνωσης για το πώς θα σμιλευτεί ο κερατοειδής για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διόρθωση της πρεσβυωπίας.

Τα προφίλ σμίλευσης συνεχώς βελτιώνονται χωρίς να υπάρχει κάποιο που να υπερτερεί έναντι άλλων.

PresbyLasik με κεντρική ζώνη για μακρινή όραση

Ο Robert L. Epstein MD, προτιμά να διορθώσει την κεντρική ζώνη του κερατοειδούς για την μακρινή απόσταση και την περιφερική για την κοντινή απόσταση.

Η προσέγγιση του Dr. Epstein είναι παρόμοια με εκείνη της Γαλλίδας Alain Telandro, MD η οποία χρησιμοποιεί ένα λογισμικό πολυεστιακής σμίλευσης που ονομάζεται PAC (pseudoaccomodative cornea) και το έχει εφαρμόσει σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς. Από το 2004 που εφαρμόζεται το PAC το λογισμικό σμίλευσης έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές με 80-85% (σύμφωνα με την κα Telandro) των ασθενών, να είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα και μόνο το 10% να χρειάζεται μια δεύτερη επέμβαση (retreatment).

PresbyLasik με περιφερική ζώνη για μακρινή όραση

Wavefront αναπαράσταση περιφερικού presbyLASIK. Flatter center (red) surrounded by a steeper periphery (blue).

Ο Dr Alió MD,PhD, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Instituto de Alicante Oftalmologico στην Ισπανία, προτιμά μια πολυεστιακή σμίλευση με το κέντρο του κερατοειδούς να διορθώνει την κοντινή και την περιφέρεια την μακρινή όραση.

Ο Dr Alió υποστηρίζει ότι η προσέγγιση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να παρέχει μια ισχυρότερη διόρθωση για την ανάγνωση και άλλες εργασίες που αφορούν την κοντινή όραση. Πιστεύει επίσης ότι η κεντρική προσέγγιση προκαλεί λιγότερες εκτροπές από ότι η περιφερική προσέγγιση.

PresbyLasik με κεντρική ή περιφερική ζώνη σμίλευσης ανάλογα το διαθλαστικό σφάλμα

Ο Gustavo Tamayo MD, διευθυντής του Bogota Laser Refractive Institute στηνΚολομβία, εφαρμόζει πολυεστιακό LASIK στους πρεσβυωπικούς ασθενείς του από το 2000. Έχει σχεδιάσει ένα πολυεστιακό προφίλ εκτομής που χρηματοδοτείται σε κλινικές δοκιμές από την σημερινή Abbott Medical Optics (AMO, πρώην Advanced Medical Optics). Οι δοκιμές αφορούν μια κεντρική προσέγγιση για τους μυωπικούς ασθενείς και μια περιφερική προσέγγιση για τους υπερμετρωπικούς ασθενείς.
Το καλύτερο πολυεστιακό LASIK (κεντρικό ή περιφερικό ) μπορεί να εξαρτάται και από το είδος του διαθλαστικού σφάλματος, εκτός από την πρεσβυωπία.

Μπορεί το PresbyLasik να αντιστραφεί;

Η ικανότητα να αντιστραφεί το PresbyLasik εφόσον δεν λειτουργήσει, επίσης δοκιμάζεται σε κλινικές δοκιμές και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αν το FDA εγκρίνει ή όχι τη χρήση του presbyLasik. Είναι ίσως πιο δύσκολο να αναστραφεί το presbyLasik με κεντρική ζώνη να ορίζει την κοντινή όραση από ότι όταν ή κεντρική ζώνη ορίζει τη μακρινή όραση.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το πολυεστιακό LASIK;
Tα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα:
Σε μια καναδική μελέτη που δημοσιεύεται το 2006 στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας από τον W. Bruce Jackson, MD, συμμετείχαν 49 άτομα και 82 μάτια υποβλήθησαν σε θεραπεία. Ένα χρόνο μετά την επέμβαση, όλοι οι ασθενείς ήταν σε θέση να δούνε 20/25 ή καλύτερα στην μακρινή απόσταση και "J3" ή καλύτερα (ικανότητα να διαβάζουν εφημερίδα) στη κοντινή απόσταση.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2008 στο Journal of Refractive Surgery, 44 μάτια 22 ατόμων με πρεσβυωπία υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πολυεστιακό LASIK και περιφερική σμίλευση για την μακρινή απόσταση (PML). Έξι μήνες μετά την επέμβαση, ο μέσος όρος διόφθαλμης μη διορθωμένης οπτικής οξύτητας (UCVA) ήταν 20/20, και η μέση UCVA για την κοντινή απόσταση ήταν περίπου 20/25.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Αν η όραση σας είναι άριστη για μακριά και εκτός του προβλήματος της πρεσβυωπίας δεν έχετε κάποιο άλλο πρόβλημα με την όραση σας είναι δυνατό μετά την πρεσβυωπική διόρθωση, να βλέπετε θολά μακριά αμέσως μετά το χειρουργείο. Είναι επίσης δυνατόν το θάμβος αυτό να παραμείνει και να μην διορθωθεί με τον καιρό. Επίσης η ευαισθησία αντίθεσης είναι δυνατόν να μειωθεί και να βλέπετε επίσης ακτίνες ή φωτοστέφανα το βράδυ.

Μειωμένη ευαισθησία αντίθεσης σημαίνει δυσκολία στο να δείτε αντικείμενα με χρώμα παρόμοιο του υπόβαθρου. Έρευνες όμως υποστηρίζουν ότι η μειωμένη ευαισθησία αντίθεσης που σχετίζεται με το πολυεστιακό LASIK μπορεί να είναι μόνο προσωρινή και τείνει να εξαφανιστεί σε τρεις έως έξι μήνες.

Η καλύτερα διορθούμενη οπτική οξύτητα (BCVA) είναι επίσης δυνατόν να είναι επηρεαστεί και να μην διορθώνει με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Εάν αναπτύξετε καταρράκτη μετά την επέμβαση PresbyLasik (από φυσιολογική γήρανση του φακού και όχι εξαιτίας του Laser), θα είστε πάλι σε θέση να κάνετε το χειρουργείο του καταρράκτη αλλά οι αλλαγές που έγιναν στον κερατοειδή σας κατά τη διαδικασία LASIK θα κάνει λίγο πιο δύσκολο τον καθορισμό της δύναμης του σωστού φακού για να σας δώσει ένα τέλειο οπτικό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε γυαλιά μετά την επέμβαση καταρράκτη ή μπορεί να χρειαστείτε μια επιπλέον κερατοσμίλευση για να επανακτήσετε αποδεκτή όραση για την οδήγηση ή την ανάγνωση χωρίς γυαλιά.

Τέλος, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης presbyLasik θα είναι μόνιμα. Εάν τα μάτια σας αλλάζουν καθώς περνούν τα χρόνια, στο μέλλον ενδέχεται να χρειαστεί μια επανεπέμβαση.

 

Posted in Άρθρα and tagged , .