Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση;

Είναι παρωχημένη η αντίληψη ότι ο πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος θα πρέπει να γίνει όταν το παιδί πάει σχολείο. Στο κέντρο μας επιμένουμε ιδιαίτερα και ενημερώνουμε τους γονείς για τη σπουδαιότητα της 1ης εξέτασης.

 Όσο πιο νωρίς ανιχνευθούν και αντιμετωπιστούν προβλήματα οράσεως τόσο το καλύτερο. Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση πριν τα πρώτα γενέθλια του μωρού σας.

Γιατί πρέπει να γίνει νωρίς η 1η οφθαλμολογική εξέταση;

Η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση γίνεται για να αντιμετωπιστούν διαταραχές της οράσεως. Αν τυχόν μας διαφύγουν και δεν αντιμετωπιστούν τα πρώτα χρόνια της ζωής, μπορεί να οδηγήσουν σε μια μόνιμη απώλεια της όρασης που ονομάζεται αμβλυωπία ή τεμπέλικο μάτι. Η εγκατεστημένη αμβλυωπία δεν διορθώνεται ούτε με γυαλιά, ούτε με laser ή χειρουργείο και αποτελεί μια μόνιμη αναπηρία.

Τι ακριβώς γίνεται στην 1η οφθαλμολογική εξέταση;

  • Έλεγχος της μυωπίας, υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.
  • Έλεγχος της οφθαλμοκινητικότητας, των κορικών αντανακλαστικών και της συμμετρίας του βλέμματος.
  •  Έλεγχος του οπτικού νεύρου ,των αγγείων του ματιού και του κέντρου της οράσεως.

 Αν τα μάτια αναπτύσσονται σωστά ή όχι, ή αν υπάρχει στραβισμός, αυτό μπορεί ήδη να απαντηθεί από τη βρεφική ηλικία.

Τι είναι αυτό που μας ανησυχεί και θέλουμε να γνωρίζουμε τόσο νωρίς;

1) Υπάρχει κάποια παρεμπόδιση της οπτικής εικόνας λόγω θολερών διαθλαστικών μέσων (όπως π.χ. ο παιδιατρικός καταρράκτης) ή προβλημάτων στο πίσω μέρος του ματιού (όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας)

2) Τι γίνεται όσον αφορά το συντονισμό των δύο ματιών; Είναι ευθυγραμμισμένα τα μάτια του μωρού σας ή μήπως φεύγει κάποιο μάτι; Η κατάσταση αυτή ονομάζεται στραβισμός και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί γιατί το μάτι που αποκλίνει γίνεται αμβλυωπικό.

3) Τι γίνεται όσον αφορά τα διαθλαστικά μέσα; Μήπως υπάρχει μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός που πρέπει να διορθωθεί;

Προσέξτε τα μάτια του μωρού σας και αν κάτι ασπρίζει μέσα στην κόρη του ματιού απευθυνθείτε στον ειδικό παιδοφθαλμίατρο.
Αν το μωρό σας γεννηθεί πρόωρο τότε θα σας συστηθεί ειδική παρακολούθηση με βυθοσκόπηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα έως ότου αγγειωθεί και ο περιφερικός αμφιβληστροειδής.

Μέχρι πρότινος δεν ήμασταν σε θέση να απαντήσουμε με ακρίβεια για όλα τα παραπάνω. Με τα συνήθη test στραβισμού, τη φορητή σχισμοειδή λυχνία και τη διόφθαλμη βυθοσκόπηση μπορούμε να απαντήσουμε για τα δύο πρώτα ερωτήματα, πάντα υπήρχε όμως αβεβαιότητα για το διαθλαστικό σφάλμα του μωρού το οποίο μόνο αδρά μπορούσε να εκτιμηθεί με τη σκιασκοπία και μόνο αν το μωρό συνεργαζόταν.

Τώρα με την τεχνολογία που διαθέτουμε στο κέντρο μας μπορούμε εύκολα και με ακρίβεια να ανιχνεύσουμε και να θεραπεύσουμε τα διαθλαστικά σφάλματα αξιόπιστα από την ηλικία των 6 μηνών και άνω.

Πως λειτουργούν τα μάτια;

Τα μάτια λειτουργούν σαν μια φωτογραφική μηχανή.

Για να βγάλουμε μια καλή φωτογραφία πρέπει:

  • ο φακός να είναι διαυγής
  • το φιλμ της φωτογραφικής μηχανής να είναι καλό
  • και το είδωλο να εστιάζεται πάνω στο φιλμ της μηχανής.

O φακός της μηχανής αντιστοιχεί στο φακό του ματιού (κρυσταλλοειδής φακός) και το φιλμ στο στο βυθό του ματιού (αμφιβληστροειδής).

Ένα μάτι που δεν έχει κανένα διαθλαστικό σφάλμα, εστιάζει αυτόματα το είδωλο πάνω στον αμφιβληστροειδή και η εικόνα είναι καθαρή.  Άν υπάρχει διαθλαστικό σφάλμα τότε η εικόνα είναι θαμπή και χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε διορθωτικούς φακούς (γυαλιά οράσεως) για να καθαρίσει η εικόνα.

Χρησιμοποιούμε αρνητικά σφαιρώματα όταν η εικόνα εστιάζεται μπροστά (μυωπία), και θετικά σφαιρώματα όταν η εικόνα εστιάζεται πίσω (υπερμετρωπία). Χρησιμοποιούμε θετικούς ή αρνητικούς κυλίνδρους όταν ένα τμήμα αυτής εστιάζεται μπροστά ή πίσω (αστιγματισμός).

 

Posted in Άρθρα and tagged , , .