Προσοχή στα Μάτια των Παιδιών σας!

Υπάρχουν μερικές σπάνιες οφθαλμολογικές παθήσεις όπως ο συγγενής καταρράκτης (συχνότητα 1/400 γεννήσεις), το συγγενές γλαύκωμα (1/10.000 γεννήσεις) και η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας (υπεύθυνη για το 25% των τυφλών παιδιών), οι οποίες αν δεν διαγνωστούν νωρίς  θα καταδικάσουν το παιδί για όλη του τη ζωή.

Υπάρχουν όμως και κοινές παθήσεις όπως ο στραβισμός (4% του γενικού πληθυσμού) και τα διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία-υπερμετρωπία-αστιγματισμός), τα οποία είναι συνήθη στα παιδιά.

Ένα στα πέντε παιδιά παρουσιάζει μη διαγνωσμένες διαταραχές στην όραση στην ηλικία των 4 ετών!

Είτε είναι σπάνιο και σοβαρό είτε είναι κοινό και συνηθισμένο ,το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Το παιδί δεν βλέπει καλά και αν δεν δει καλά τα πρώτα χρόνια της ζωής του δεν θα δει καλά ποτέ και αυτό ονομάζεται αμβλυωπία ή τεμπέλικο μάτι.

IMG_3413Η αμβλυωπία δεν είναι σπάνια, αφορά το 5% του πληθυσμού και αν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να αναταχθεί. Αν δεν διαγνωστεί και το παιδί μεγαλώσει, θα έχει ένα ή και δύο μάτια με χαμηλή όραση και η όραση αυτή δεν θα βελτιώνει ούτε με γυαλιά ή φακούς επαφής, ούτε με Laser ή χειρουργείο. Ένας οφθαλμός που είναι αμβλυωπικός τα πρώτα χρόνια της ζωής του θα είναι για πάντα αμβλυωπικός και το γεγονός αυτό δεν αντιστρέφεται.

Διαβάστε περισσότερα:

Τί είναι η αμβλυωπία;

Παιδιά και υπολογιστές

 

 

Posted in Άρθρα and tagged , .