Φακικοί ενδοφακοί

Φακικοί ενδοφακοί

Οι φακικοί ενδοφακοί είναι ενδοφακοί που τοποθετούνται μέσα στο μάτι είναι μια νέα επιλογή για ανθρώπους που επιζητούν μια μόνιμη διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων όπως η μυωπία. Αυτοί οι φακοί μπορούν να τοποθετηθούν σε μια από τις δύο θέσεις μέσα στον οφθαλμό:

  • Μεταξύ του κερατοειδούς(του διάφανου χιτώνα που βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια του ματιού) και της ίριδας (το χρωματιστό μέρος του ματιού).
  • Ακριβώς πίσω από την ίριδα.

Αντίθετα με τους παραδοσιακούς φακούς επαφής που τοποθετούνται μπροστά από τον κερατοειδή, οι φακικοί ενδοφακοί δεν απαιτούν καμία συντήρηση και δεν τους αισθάνεστε καθόλου. Είναι πολύ ασφαλείς και αποτελούν μια χειρουργική εναλλακτική λύση έναντι του LASIK και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα παράγουν και μια πιο σταθερή σε βάθος χρόνου όραση από το LASIK.

Και οι δύο διαδικασίες(LASIΚ ή φακικοί ενδοφακοί), μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες του φωτός εισέρχονται στο μάτι, για να επιτευχθεί καλύτερη εστίαση. Το LASIK το κάνει αυτό με την αφαίρεση ιστού από τον κερατοειδή και τροποποιώντας του σχήμα του.Οι φακικοί ενδοφακοί το κάνουν αυτό όπως τα γυαλιά οράσεως αλλά βρίσκονται μέσα στο μάτι σας χωρίς να σας ενοχλούν.

Είναι παρόμοιοι με τους ενδοφακούς (IOLs) που χρησιμοποιούνται στην επέμβαση καταρράκτη. Ωστόσο σε αντίθεση με την επέμβαση του καταρράκτη όπου ο ενδοφακός αντικαθιστά τον θολωμένο φακό του ματιού (τον καταρρακτικό κρυσταλλοειδή φακό), οι φακικοί ενδοφακοί τοποθετούνται μπροστά από τον φυσικό φακό του ματιού τον οποίο και διατηρούμε.

Έχουν ένδειξη όταν άλλες διαδικασίες διόρθωσης της όρασης(όπως LASIK ή PRK) δεν είναι μια καλή επιλογή, όπως π.χ όταν ένα άτομο έχει λεπτό κερατοειδή ή υψηλή μυωπία και μπορούν με ασφάλεια να διορθώσουν μέχρι και 20 βαθμούς μυωπία. Αν κριθεί απαραίτητο να γίνει μια συμπληρωματική διόρθωση με laser μετά την ένθεση του ενδοφακού αυτό μπορεί πολύ εύκολα να γίνει όπως και στα μάτια που δεν έχουν βάλει φακικό ενδοφακό και η συνδυασμός των δύο αυτών τεχνικών σε ένα μάτι περιγράφεται με τον όρο bioptics.

Δύο είναι οι FDA-εγκεκριμένοι φακικοί ενδοφακοί είναι διαθέσιμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες:

Visian ICL (Staar,Μονρόβια,Καλιφόρνια) O Visian ICL έλαβε έγκριση FDA στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2005.

Ο Visian ICL αποτελείτε εν μέρει από κολλαγόνο, ένα βιοσυμβατό υλικό. Ο ICL είναι αναδιπλούμενος, κάτι που σημαίνει μικρότερες χειρουργικές τομές εισόδου και δυνητικά ταχύτερη ανάκαμψη φορές ( περίπου σε μια μέρα, όπως με το lasik).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να είναι άνω των 21 ετών με μέτρια έως σοβαρή μυωπία από-3,00 έως -20,00 διοπτρίες.

  • Verisyse (Abbott Medical Optics, Santa Ana, Καλιφόρνια). Διατίθεται σε Ελλάδα και Ευρώπη με την ονομασία Artisan από την Ophtec (Ολλανδία).Ο φακικός αυτός ενδοφακός έχει λάβει έγκριση από το 2004 για τη διόρθωση μέτριας έως σοβαρής μυωπίας από -5,00 έως -20,00 διοπτρίες. Όσοι λαμβάνουν τον φακό αυτό θα πρέπει να είναι άνω των 21 ετών. Στην Ευρώπη γίνετε μια ειδική εκπαίδευση προκειμένου να μπορεί ο χειρουργός να τον χρησιμοποιήσει και ένα ειδικό πιστοποιητικό εγκυρότητας από τη μητρική εταιρεία.Ο φακός αυτός υπάρχει πλέον και σε αναδιπλούμενη μορφή για να μπαίνει μέσα στο μάτι από μικροσκοπική τομή και ονομάζετε Artiflex.

Αν και δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το FDA, η Alcon μελετά τον AcrySof Cachet phakic, έναν μαλακό ακρυλικό   ενδοφακό που υποστηρίζεται στη  γωνία του προσθίου θαλάμου.Οι  κλινικές δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Καναδά σε ασθενείς με μυωπία. Ο Cachet είναι τοποθετημένος όπως ειπώθηκε στην γωνία του πρόσθιου θαλάμου  του ματιού, μπροστά από το φυσικό φακό. Οι ερευνητές περιγράφουν χαμηλό ποσοστό των ανεπιθύμητων ενεργειών και  εξαιρετική οπτική οξύτητα.

Πώς γίνεται η εμφύτευση του φακού.

Το χειρουργείο γίνετε με αναισθητικές σταγόνες δεν χρειάζεται γενική αναισθησία.Ένας βλεφαροδιαστολέας τοποθετείται κάτω από τα βλέφαρα για να κρατήσει το μάτι σας ανοιχτό κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Δεν γίνονται ποτέ και τα δύο μάτια μαζί, πρώτα κάνουμε το ένα και μετά το άλλο. Μέσα από μια μικροσκοπική τομή για τον Artiflex ή τον Visian ICL εισάγουμε τον ενδοφακό μέσα στο μάτι και τον τοποθετούμε μπροστά από την ίριδα (τον Artisan) ή πίσω από την ίριδα (τον Visian ICL).

Aν βάλουμε Αrtisan, τότε θα χρειαστεί να κάνουμε μια μεγαλύτερη τομή και να βάλουμε κάποια ράμματα που θα αφαιρέσουμε στη συνέχεια. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αναδιπλούμενο Artiflex μέσα από μικροσκοπική τομή.

O Αrtisan (ή Artiflex) δεν γίνετε αισθητός, μπορεί όμως να τον διακρίνετε στον καθρέπτη αν παρατηρήσετε προσεκτικά το μάτι σας. Ο Vision είναι αόρατος με γυμνό μάτι και μπορούμε να τον δούμε μόνο στη σχισμοειδή λυχνία, με  ένα ειδικό μικροσκόπιο με το οποίο εξετάσουμε τον οφθαλμό.

Μετά το χειρουργείο η όραση σας θα είναι λίγο θαμπή και μπορεί να έχετε μια μικρή ενόχληση.Την επόμενη μέρα θα βλέπετε πολύ καλά και η όραση σας θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του χειρουργού σας για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές. Μια σειρά από επισκέψεις μετεγχειρητικά είναι απαραίτητο να γίνουν για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχετε κάποια μόλυνση ή φλεγμονή στο μάτι σας.

Επιπλοκές κατά την εμφύτευση φακικού ενδοφακού

Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση έχει κινδύνους, έτσι και η εμφύτευση του ενδοφακού μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές τόσο διεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά.

Αυτές περιλαμβάνουν αυξημένη πιθανότητα αποκόλλησης, λοιμώξεις, φλεγμονές, καταρράκτη ή αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Μείωση των ενδοθηλιακών κυττάρων του κερατοειδούς μπορεί να συμβεί μετεγχειρητικά, για αυτό και θα πρέπει να παρακολουθείτε και να μετράτε τον αριθμό των ενδοθηλιακών κυττάρων, ένα δείκτη της υγείας του κερατοειδούς χιτώνα. Άλλα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι φωτοστέφανα και ακτίνες γύρω από τα φώτα το βράδυ κατά την νυχτερινή οδήγηση που όμως μειώνονται με τον καιρό και συνήθως εξαφανίζονται.

Επειδή οι φακικοί ενδοφακοί είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και οι πιθανοί κίνδυνοι από την εμφύτευση των φακών είναι άγνωστο.Το πλεονέκτημα όμως μια θεωρητικά αναστρέψιμης διαδικασίας είναι εάν πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.

Αποτελέσματα από την ένθεση φακικών ενδοφακών.

  • Σε κλινική δοκιμή του FDA, το 92% από 662 άτομα που λαμβάνουν το φακό Artisan είχαν 5/10 ή καλύτερη όραση, η οποία επιτρέπει την οδήγηση χωρίς γυαλιά.
  • Ophthalmology 2008: τριετής μελέτη με 684 άτομα για τον Artisan / Verisyse IOL έδειξε εξαιρετικά αποτελέσματα με ελάχιστες επιπλοκές.Το 84% είχε όραση 5/10 ή καλύτερη χωρίς γυαλιά και το και το 51,9% όραση 8/10 ή καλύτερη. 
  • Άλλες μελέτες FDA για τον Visian ICL σε 294 μύωπες έδειξαν ότι 95% των ματιών αυτών είχαν όραση 5/10 ή καλύτερη χωρίς διόρθωση με γυαλιά.
  • Μια άλλη μελέτη ( Σεπτέμβριος 2009)  στo Journal of Refractive Surgery, αναφέρει καλύτερα διαθλαστικά αποτελέσματα με τον Vision ICL στη διόφθαλμη όραση από ότι με το Artisan. 

Μια βρετανική μελέτη – η οποία ανακοινώθηκε το Μάιο του 2010 – συγκρίνει τα αποτελέσματα της φακικών ενδοφακών έναντι διαθλαστικής χειρουργικής (lasik) σε 228 μάτια από 132 άτομα με μέτρια έως υψηλή μυωπία. Από τη μελέτη προκύπτει σαφής υπεροχή των φακικών ενδοφακών έναντι του lasik με καλύτερη μετεγχειρητική όραση και μεγαλύτερη ευαισθησία αντίθεσης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν οι φακικοί ενδοφακοί προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα από το excimer laser για τη διόρθωση της μέτριας έως υψηλής μυωπίας” μας λέει ο επικεφαλής της έρευνας Allon Barsam, MD, του Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust στο Λονδίνο. “Αν και δεν είναι σήμερα καθιερωμένη κλινική πρακτική, θα μπορούσε να εξεταστεί η εναλλακτική εμφύτευση φακικού ενδοφακού σε άτομα με μέτρια μυωπία.”

Τα μειονεκτήματα εμφύτευσης φακικού ενδοφακού είναι ο ελαφρώς πιο αυξημένος κίνδυνος αποκόλλησης σε σχέση με το Laser και η απουσία μακροπρόθεσμων μελετών που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του.Το πλεονέκτημα είναι ότι η εμφύτευση φακικού ενδοφακού είναι αναστρέψιμη και σε αντίθεση με το Laser αν χρειαστεί (π.χ επιπλοκές, αλλαγή διάθλασης), ο φακικός ενδοφακός μπορεί να αφαιρεθεί.

Posted in Άρθρα and tagged , , .