Laser Μυωπίας, πως γίνεται;

30 Απρ
yag-laser

Το lasik (laser μυωπίας) είναι μια χειρουργική μέθοδος που διαρκεί λίγα λεπτά, γίνεται χωρίς ολική αναισθησία, δεν έχει πόνο και δεν απαιτεί νοσηλεία.

  • Ξαπλώνετε κάτω από το χειρουργικό μηχάνημα που ονομάζεται excimer laser.
  • Αφού σας ρίξουμε λίγες σταγόνες αναισθητικού κολλυρίου τοποθετούμε ένα βλεφαροδιαστολέα  που σαν μανταλάκι κρατάει τα μάτια  σας ανοιχτά και τα εμποδίζει να ανοιγοκλείσουν.
  • Εφαρμόζουμε στη συνέχεια ένα δακτύλιο που σταθεροποιεί τον οφθαλμό με αναρρόφηση και εσείς νιώθετε μια μικρή πίεση στα μάτια. Από τη στιγμή που εφαρμόσουμε τον δακτύλιο και μέχρι να τον αφαιρέσουμε η όραση σας σκοτεινιάζει.
  • Τοποθετούμε τον μηχανικό μικροκερατόμο ο οποίος με μια κίνηση μπρος πίσω δημιουργεί μια πολύ λεπτή μεμβράνη (flap) στο εξωτερικό τμήμα του κερατοειδούς. Σηκώνουμε το flap και το αναδιπλώνουμε ώστε να αποκαλύψουμε το υποκείμενο στρώμα.
  • Επικεντρώνουμε το excimer laser στον οφθαλμό. Το laser αυτό έχει προγραμματιστεί από τον προεγχειρητικό έλεγχο ειδικά για το μάτι σας, έχει αναγνωρίσει την ίριδα σας και γνωρίζει ακριβώς που πρέπει να ρίξει τις βολές.Αν τυχόν κινηθείτε απότομα το laser σταματάει αυτόματα και συνεχίζει αφού επαναπροσδιορίσει το μάτι σας. Παρακολουθεί όλες τις μικροκινήσεις του οφθαλμού με τον ειδικό ιχνηλάτη (eyetracker) που διαθέτει.Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάτε σταθερά ένα φως και το laser κάνει τη δουλειά από μόνο του: σμιλεύει (εξαχνώνει) και ομαλοποιεί τον κερατοειδή σας βελτιώνοντας τον διαθλαστικά.

  • Επαναφέρουμε στη συνέχει το flap στη θέση του το οποίο μετά από λίγα δευτερόλεπτα έχει κολλήσει με το υποκείμενο στρώμα και η διαδικασία έχει τελειώσει.

Χρειαζόμαστε λοιπόν τα εξής:

  • Αναισθητικές σταγόνες
  • Το excimer laser
  • Το μικροκερατόμο

 

Η όλη διαδικασία κρατάει 8-10 λεπτά. Μετά το χειρουργείο δεν θα πρέπει να τρίψετε τα μάτια σας για να μην μετατοπίσετε το flap. Θα σας δώσουμε ένα προστατευτικό κάλυμμα κυρίως για το βράδυ μην από κατά λάθος τα τρίψετε καθώς κοιμάστε. Αυτό θα το χρησιμοποιήσετε μόνο τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Θα πρέπει να έχετε κανονίσει με κάποιο συνοδό τη μεταφορά σας στο σπίτι. Ένας μικρός υπνάκος θα βοηθήσει ιδιαίτερα τα μάτια σας. Συνήθως η όραση σας θα είναι αρκετά καλή για να μπορείτε να μετακινηθείτε και να οδηγήσετε την επόμενη μέρα χωρίς προβλήματα. Ο γιατρός θα σας συμβουλέψει να περιμένετε μερικές ημέρες πριν ξεκινήσετε και πάλι τη δουλειά σας, τη γυμναστική ή άλλες επίπονες δραστηριότητες.

Μετά το laser θα σας δοθούν κάποιες σταγόνες να ρίξετε στα μάτια σας για να σας προστατεύσουν από τη φλεγμονή τη μόλυνση και τη ξηροφθαλμία κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Ακολουθείστε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας και μην αμελείτε τη μετεγχειρητική παρακολούθηση. Έχετε στο μυαλό σας ότι μπορεί να πάρει από 3-6 μήνες και μερικές φορές ακόμα περισσότερο έως ότου η όραση σας σταθεροποιηθεί εντελώς.