Computer Vision Syndrome – Συχνές Ερωτήσεις

Σύμφωνα με το American Optometric Association (AOA) η καταπόνηση των ματιών από τον υπολογιστή επηρεάζει περισσότερο από το 70% εκείνων που εργάζονται σε υπολογιστή επί καθημερινής βάσεως.

Δεν είναι όμως μόμο οι ενήλικες εκτεθειμένοι στη χρήση υπολογιστή. Εκατομμύρια παιδιά εργάζονται ή παίζουν  σε υπολογιστές κάθε μέρα, είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο. Η παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή προκαλεί καταπόνηση στο παιδικό μάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως ακόμα και να επηρεάσει τη φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα του συνδρόμου όρασης υπολογιστών; Εάν εσείς ή το παιδί σας περνάτε περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, είναι πιθανό να έχετε κάποιες ενοχλήσεις από το computer vision syndrome (CVS).

Τα συμπτώματα του CVS περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλους
  • Απώλεια της εστίασης
  • Κάψιμο στα μάτια
  • Κουρασμένα μάτια
  • Διπλωπία
  • Κόκκινα μάτια
  • Θολή όραση
  • Πόνο στον αυχένα και τον ώμο
  • Μειωμένη παραγωγικότητα

Τι είναι αυτό που προκαλεί το σύνδρομο του υπολογιστή;

Η καταπόνηση των ματιών από τον υπολογιστή προκαλείται γιατί το μυαλό μας αντιδρά διαφορετικά στους χαρακτήρες της οθόνης του υπολογιστή από ότι σε αυτούς ενός έντυπου υλικού. Τα μάτια μας έχουν σαφώς λιγότερο πρόβλημα με τα γράμματα ενός έντυπου υλικού που έχουν πυκνό μαύρο χρώμα με σαφώς καθορισμένες άκρες από αυτά του υπολογιστή που δεν έχουν τον ίδιο βαθμό αντίθεσης και ευκρίνειας.

Οι λέξεις και οι εικόνες σε μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή αποτελούνται από μικροσκοπικά σημεία φωτός (pixel), που είναι πιο έντονα στο κέντρο και που μειώνονται σε ένταση από το κέντρο προς τις άκρες τους. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τα μάτια μας να διατηρήσουν την εστίασή τους. Αντ ‘αυτού τα μάτια μας τείνουν να εστιάσουν στο λεγόμενο «resting point of accomodation» που στην πραγματικότητα προβάλετε στον εγκέφαλο μας πίσω από την οθόνη του υπολογιστή.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Όταν κοιτάμε ένα έντυπο υλικό ο φακός του ματιού μας προσαρμόζει, αυξάνει δηλαδή τη δύναμη του για να μπορέσει να εστιάσει τις εισερχόμενες ακτίνες ακριβώς στο πίσω μέρος του ματιού πάνω στον αμφιβληστροειδή. Για να γίνει αυτό ένας κυκλικός μύς που περιβάλει το φακό συσπάται όσο κοιτάζουμε απο κοντά ένα έντυπο υλικό.

Όταν κοιτάζουμε την οθόνη ενός υπολογιστή τα μάτια μας τείνουν να εστιάσουν πίσω από την οθόνη (resting poimt of accommodation) και η προσαρμογή χαλαρώνει για να επανέλθει προκειμένου να ανακτήσει την εστίαση στην οθόνη. Αυτό το συνεχές «πήγαινε-έλα» των ματιών μας δημιουργεί κούραση γιατί ο ακτινωτός μύς που ελέγχει την προσαρμογή, μια συσπάται και μια χαλαρώνει. Είναι σαν να έχουμε σηκωμένο το χέρι μας και να το ανοιγοκλείνουμε. Κάποια στιγμή κουράζεται.

Τι μπορώ να κάνω γι ‘αυτό;

Για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών σας από τον υπολογιστή επισκεφτείτε ένα οφθαλμίατρο που εξειδικεύεται σε αυτά τα θέματα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο οφθαλμίταρος θα σας κάνει διάφορες εξετάσεις για να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα οράσεως που μπορούν να συμβάλουν στο CVS. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης θα σας συνταγογραφήσει γυαλιά οράσεως για να σας βοηθήσει να εργάζεστε πιο άνετα όταν είστε μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή.

Βοηθάνε τα anti-glare φίλτρα για την πρόληψη του CVS;

Τα anti-glare φίλτρα για τις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί να αυξήσουν κάπως την άνεση αλλά δεν θα λύσουν όλα τα προβλήματά που σχετίζονται με την χρήση υπολογιστή. Αυτά τα φίλτρα μειώνουν μόνο την αντανάκλαση από την οθόνη, δεν μειώνουν όμως τα οπτικά προβλήματα που σχετίζονται με τη συνεχή σπασμό του ακτινωτού μύ για τον επαναπροσδιορισμό της προσήλωσης που απαιτείται όταν εργάζεστε σε έναν υπολογιστή.

Προκειμένου να μειωθεί η καταπόνηση των ματιών σας από τον υπολογιστή, μπορεί να χρειαστείτε γυαλιά που θα βοηθήσουν ώστε τα μάτια σας να  επικεντρώνονται στην οθόνη του υπολογιστή πιο άνετα. Είναι σημαντικό τα γυαλιά αυτά να έχουν αντι-ανακλαστικές επιστρώσεις στην μπροστινή ή και την πίσω πλευρά των φακών για να μειώσουν τις αντανακλάσεις από την οθόνη του υπολογιστή σας.

Γιατί γυαλιά για τον υπολογιστή;

Τα γυαλιά θα σας βοηθήσουν να εστιάσετε στην οθόνη του υπολογιστή πιο άνετα στην περίπτωση που έχετε κάποιο αδιόρθωτο διαθλαστικό σφάλμα. Επιπλέον θα σας προσφέρουν προστασία από τις αντανακλάσεις της οθόνης και θα κάνουν τη όραση σας πιο ξεκούραστη.

Είναι τα γυαλιά της πρεσβυωπίας κατάλληλα για τον υπολογιστη;

Όχι. Τα γυαλιά πρεσβυωπίας είναι κατάλληλα για την ανάγνωση στην απόσταση των 40 εκατοστών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πλησιάσετε αρκετά κοντά στην οθόνη του υπολογιστή για να δείτε καθαρά. Αυτό που χρειάζεστε είναι μια διαφορετική συνταγογράφηση αν θέλετε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή ξεκούραστα.

Αν δεν έχω συμπτώματα του CVS, χρειάζομαι ακόμα γυαλιά του υπολογιστή;

Ίσως. Σύμφωνα με μια μελέτη της σχολής οπτομετρών στο Πανεπιστήμιο Alabama, ακόμα και οι χρήστες υπολογιστών που δεν έχουν συμπτώματα του CVS θα μπορούσαν να επωφεληθούν από γυαλιά για τον υπολογιστή. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμα και οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ενοχλήσεις από τον υπολογιστή παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγικότητα και ακρίβεια εάν εργαστούν αρκετή ώρα. Έτσι ακόμα κι αν δεν παρατηρείτε καταπόνηση των ματιών σας ή άλλα συμπτώματα CVS, είναι μια καλή ιδέα για να κάνετε μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση από κάποιο ειδικό αν ξοδεύετε αρκετές ώρες καθημερινά μπροστά από έναν υπολογιστή.

Το CVS επηρεάζει την παραγωγικότητα των εργαζομένων;

Ναι, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι είναι αλήθεια αυτό. Ακόμη και στις περιπτώσεις που η όραση είναι σχεδόν τέλεια και η απόκλιση είναι μικρή, η παραγωγικότητα και η ακρίβεια του εργαζόμενου μειώνεται αισθητά κατά την διάρκεια της ημέρας και οι απώλειες αυξάνονται.

Καθώς είστε μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή ο ακτινωτός μύς του ματιού σας κάνει συνεχώς push-ups για να μπορέσει να διατηρήσει την προσήλωση. Καθώς οι ώρες περνάνε η κόπωση του μύ αυτού θα επηρεάσει σημαντικά την παραγωγικότητα, την ακρίβεια και την άνεση. Τα γυαλιά για τον υπολογιστή μπορεί να μειώσουν την κούραση των ματιών σας και να βελτιώσουν την παραγωγικότητα σας.

Μπορεί τα γυαλιά για τον υπολογιστή να κάνουν τα μάτια μου χειρότερα;

Όχι .Στην πραγματικότητα φορώντας ειδικά γυαλιά που προβλέπονται για τον υπολογιστή, μπορεί να βοηθήσει την προσαρμογή των ματιών σας και να μειώσει τις υπερβολικές απαιτήσεις που απαιτούνται.

Εκπέμπουν οι οθόνες των υπολογιστών επιβλαβείς ακτινοβολίες για τα μάτια;

Όχι. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν εκπέμπουν επιβλαβείς ακτινοβολίες αρκετές για να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια. Μπορεί να καταπονούν τα μάτια αλλά δεν τα βλάπτουν.

Το άσπρο του ματιού μου συχνά γίνετε κόκκινο όταν χρησιμοποιώ τον υπολογιστή; Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό;

Η ερυθρότητα των ματιών σας θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι δεν εστιάζετε σωστά. Ένα ζευγάρι γυαλιά για τον υπολογιστή θα μπορούσε να σας βοηθήσει. Είναι επίσης ναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε συχνά δάκρυα όταν είστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σας, να ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια σας και να κάνετε συχνά διαλλείματα. Η εργονομία της θέσης εργασίας σας είναι επίσης σημαντική.

Νομίζετε ότι η χρήση του υπολογιστή μπορεί να βλάψει την όραση των παιδιών;

Όχι. Η χρήση του υπολογιστή δεν μπορεί να βλάψει την όραση των παιδιών. Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα όταν αυτή είναι υπερβολική.

Posted in Άρθρα and tagged .