Corneal Inlays & Onlays

25 Μαΐ

Tα κερατοειδικά ενθέματα είναι βιοσυμβατά υλικά που εισάγονται στην εξωτερική επιφάνεια του ματιού, τον κερατοειδή. Αν οι τρέχουσες και μελλοντικές κλινικές δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, οι συσκευές αυτές θα μπορέσουν να αποτελέσουν σύντομα μια νέα μορφή χειρουργικής διόρθωσης της πρεσβυωπίας.

Τα κερατοειδικά ένθετα μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες του φωτός εισέρχονται στο μάτι όπως  το lasik ή οι φακοί επαφής. Σε αντίθεση όμως με τους φακούς επαφής, οι συσκευές αυτές δεν απαιτούν τακτική αφαίρεση ή συνεχή φροντίδα και διαφέρουν από τους ενδοφακούς (τους χειρουργικά εμφυτεύσιμους φακούς), επειδή τοποθετούνται μέσα στον κερατοειδή και έχουν τέτοια δομή ώστε να «συγχωνεύονται» με τον κερατοειδή.

Με τα ενδοκερατικά ενθέματα (Corneal Inlays και onlays) αποφεύγονται οι σπάνιες πλέον επιπλοκές που σχετίζονται μερικές φορές με τη χρήση του laser (Lasik ή PRK) επειδή δεν αφαιρείται κερατοειδικός ιστός. Μπορεί επίσης να έχουν λιγότερους κινδύνους από ότι οι εμφυτευμένοι φακοί γιατί η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται στο εσωτερικό του κερατοειδούς(στο εσωτερικό της επιφάνειας του ματιού) και όχι στο εσωτερικό του οφθαλμού.

Τρία ενδοκερατικά εμφυτεύματα υπάρχουν σήμερα στην αγορά: το ACI 7000(Karma) από την AcuFocus/Bausch & Lomb, το Invue(PresbyLens) από τη Biovision (Brugges, Switzerland) και ο Flexivue microlens από την Presbia.


Inlay: Kamra

Το ACI 7000 με την καινούργια ονομασία KAMRA είναι μια συσκευή που αποτελείται από ένα αδιαφανές βιοσυμβατό πολυμερές που ονομάζεται Kynar, ένα θερμοπλαστικό υλικό που μαλακώνει με τη θερμότητα και σκληραίνει σε ψυχρότερες συνθήκες. Ενώ η συσκευή δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το FDA, οι κλινικές δοκιμές που ξεκίνησαν στις αρχές του 2006 υπόσχονται πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Η συσκευή αυτή με μέγεθος μόλις 3,8 χιλιοστά και πάχος μόλις 10 μικρά (περίπου το 1/10 του πάχους ενός κομματιού χαρτιού), δημιουργήθηκε από την AcuFocus η οποία έχει συνενωθεί πλέον με τη Bausch @Lomb.

Το Kamra Inlay τοποθετείται μέσα στον κερατοειδή αφού προηγουμένως έχει δημιουργηθεί ένας κρημνός μια μεμβράνη από την εξωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς για να το καλύψει και να το κρατήσει στη θέση του

Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά. Δεν απαιτούνται ράμματα και γίνετε με τοπική αναισθησία με τη μορφή σταγόνων. Η οπτική του αρχή για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι αυτή του φαινομένου Pinhole, είναι δηλαδή ένα στενοπικό διάφραγμα που μπλοκάρει τις περιφερικές ακτίνες και επιτρέπει καλή όραση μακριά, ενδιάμεσα και κοντά δημιουργώντας μεγαλύτερο βάθος εστίασης. Παρέχει λοιπόν στους πρεσβύωπες οι οποίοι χρειάζονταν γυαλιά ανάγνωσης μια καλή κοντινή όραση, διατηρώντας παράλληλα και την μακρινή. όραση.

Inlay: PresbyLens ή Vue+

To ενδοκερατοειδικό ένθετο PresbyLens παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τουASCRS (American Society of Cataract and Refractive Surgery) το 2009 με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Το μικροσκοπικό (2-mm διάμετρος) inlay, που πρόσφατα μετονομάστηκε Vue +, τοποθετείται κάτω από ένα λεπτό κρημνό με σκοπό να αυξήσει την καμπυλότητα το κεραατοειδούς.

Σε μια μελέτη με 38 άτομα ηλικίας 45-56 χρονών που έλαβαν εμφυτεύματα PresbyLens Vue+ στο κυρίαρχο μάτι τους οι περισσότεροι ήταν σε θέση να μπορούν να δουν κοντά χωρίς την ανάγκη γυαλιών πρεσβυωπίας. Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες είχαν 8/10 ή καλύτερη όραση διάφθαλμα και ήταν σε θέση να δουν καθαρά και στον υπολογιστή χωρίς τη βοήθεια γυαλιών. Το Vue+ κερατοειδικό ένθεμα, λειτουργεί σαν ένα πολυεστιακό φακό επαφής: αλλάζοντας την καμπυλότητα του κερατοειδούς δημιουργεί μια κεντρική ζώνη για την κοντινή όραση και παράκεντρες ζώνες για την ενδιάμεση και μακρινή όραση.

Ιnlay: Flexivue microlens

Η Presbia με πρόεδρο της συμβουλευτικής επιτροπής τον καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη, MD κατασκευάζει ένα μικροφακό τον Flexivue microlens ο οποίος τοποθετείται και αυτός μέσα στον κερατοειδή σε μια μικροσκοπική «τσέπη» που δημιουργείται από ένα ειδικό femptosecond laser.Ένα ειδικά σχεδιασμένο από την εταιρεία χειρουργικό εργαλείο χρησιμοποιείται για να εισάγει στη συνέχεια τον μικροφακό μέσα στην «τσέπη» που έχει δημιουργηθεί.

Ο φακός είναι κατασκευασμένος από υδρόφιλο πολυμερές, μια ιδιαίτερα διαβρέξιμη συνθετική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά στη παρασκευή των ενδοφακών που αντικαθιστούν το θολωμένο φυσικό φακό του ματιού στη χειρουργική του καταρράκτη. Έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί σχετικά εύκολα να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με ένα ισχυρότερο μικροφακό, αν αυτό κριθεί απαραίτητο καθώς η πρεσβυωπίας μεγαλώνει.
Ο μικροσκοπικός φακός είναι 3 mm σε διάμετρο με πάχος 20 μόνο μικρά στα άκρα.
Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Βαρδινογιάνειο Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. δες και 2 video της pPresbia

Κερατοειδικά onlays

Σε αντίθεση με τα Inlays που τοποθετούνται σχετικά βαθιά μέσα στον κερατοειδή(στο στρώμα) τα Onlays τοποθετούνται στην επιφάνεια του κερατοειδούς ακριβώς κάτω από το επιθήλιο.

Υπό την  έρευνα του καθηγητή W. Bruce Jackson, MD, του Πανεπιστημίου της Οτάβα, τα Corneal Inlays κατασκευάζονται από υγρό και γενετικά τροποποιημένο κολλαγόνο που ρευστοποιείται.

Αν η τεχνολογία προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση τα Inlays είναι ότι λιγότερο παρεμβατικό στον κερατοειδή, αφαιρούνται πολύ εύκολα και αν χρειαστεί μπορεί  να αντικατασταθούν. Αυτό είναι και το μεγάλο τους πλεονέκτημα: η αναστρεψιμότητα.