Cross Linking

keratokonos

Σύγχρονη θεραπεία του κερατόκωνου με ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας(UV-A) συγκεκριμένου μήκους κύματος με Avedro KXL system και Standard ή Accelerated Cross Linking Procedure.

Τι είναι το Cross linking;

Το Cross linking είναι μια κάθετη διασύνδεση του κολλαγόνου. Το  κολλαγόνο είναι ο ιστός απο τον οποίο αποτελείται ο κερατοειδής, ο διαφανής τρούλος που καλύπτει το εξωτερικό τμήμα των ματιών μας.

Από τι ακριβώς αποτελείται ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού;

Ο κερατοειδής χιτώνας (με βάση το βάρος) αποτελείται  από:

  • 78% νερό
  • 15% κολλαγόνο
  • 7% απο μή κολλαγόνες πρωτείνες, άλατα και πρεοτεογλυκάνες.

Συνολικά 300-500 πέταλια τρέχουν από άκρο σε άκρο, διακλαδώνονται πλαγίως  και αποτελούν το σκελετό πάνω στον οποίο ῀χτίζεται᾽όλος ο κερατοειδής.

Τι κάνει το Cross linking;

Το cross linking σταθεροποιεί και ενδυναμώνει τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού δημιουργώντας πλάγιους χημικούς δεσμούς μεταξύ των ινών του κολλαγόνου και των προτεογλυκάνων. Οι δεσμοί αυτοί δημιουργούνται απο την ενεργοποίηση της βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης) με ακτινοβολία μήκους κύματος στα 370 nm (UVA) και τη δημιουργία ελεύθερων ριζών του οξυγόνου (ROS:reactive oxygen species).

Μετρήσεις  stress-strain με microcomputer-controlled biomaterial testing machine δείχνουν αύξηση της δύναμης  κατά 328,9% σε ανθρώπινα μάτια.*

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Με το  standard πρωτόκολλο της Avedro η επέμβαση διαρκεί συνολικά 20 λεπτά. Για 10 λεπτά εμποτίζουμε με σταγόνες ριβοφλαβίνης τον κερατοειδή και στη συνέχεια για άλλα 10 λεπτά την ενεργοποιούμε με παλλόμενο UVA στα 370 nm.

Πονάει;

Η διαδικασία δεν πονάει και γίνεται με τοπική αναισθησία (σταγόνες) χωρίς ενέσεις. Αφού τελειώσει θα σας τοποθετήσουμε ενα θεραπευτικό φακό επαφής τον οποίο και θα σας αφαιρέσουμε όταν το επιθηλίο θα έχει πλήρως αναγεννηθεί (περίπου σε 5 ημέρες).

(*): Wollensak G,Spoerl E, Seiler T.Stress-Strain measurements of human and porcine corneas after riboflavin-ultraviolet A induced cross linking. J Cataract Refract Surg. 2003;29(9):  1780-1785.