Laser Αστιγματισμού

λειζερ αστιγματισμου

Η διόρθωση του αστιγματισμού με laser γίνεται με τη μέθοδο LASIK η οποία είναι και η θεραπεία εκλογής. Θα σας απαλλάξει από τα γυαλιά και θα βελτιώσει αισθητά και την ποιότητα της όρασης σας.

Η διόρθωση του αστιγματισμού με laser

Ο αστιγματισμός είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα, στο οποίο ο κερατοειδής, (ο διαφανής τρούλος στο μπροστινό μέρος του ματιού), δεν είναι εντελώς στρογγυλός σαν μια μπάλα του ποδοσφαίρου, αλλά είναι διαμορφωμένος σαν μια μια μπάλα του rugby. Αυτό δημιουργεί παραμόρφωση, διπλές εικόνες και σκίαση της όρασης σε όλες τις αποστάσεις.

αστιγματισμος

Η θεραπεία εκλογής του αστιγματισμού με laser είναι το LASIK το οποίο βελτιώνει σημαντικά και την ποιότητα της όρασης εκτός από το να σας απαλλάξει από τα γυαλιά τα οποία φοράτε.

Περιστασιακά, ο αστιγματισμός μπορεί να είναι απο μόνος του, αλλά συνήθως συνυπάρχει μαζί με την μυωπία ή την υπερμετρωπία. Όταν συνδυάζεται με αυτά τα διαθλαστικά σφάλματα, αυξάνει τη θολερότητα και την παραμόρφωση που ο ασθενής βλέπει.  Όσοι πάσχουν από σημαντικό αστιγματισμό (συνήθως > 1.00 D), χρειάζονται  γυαλιά οράσεως για να δουν καθαρά. Φακοί επαφής υπάρχουν για τον αστιγματισμό, αλλά συνήθως δεν είναι καλά ανεκτοί από αρκετούς ασθενείς, λόγω της περιστροφής του φακού πάνω στον κερατοειδή και της θαμπής όρασης που προκαλούν.

 

Η θεραπεία εκλογής για τον αστιγματισμό είναι το LASIK. Το PRK χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο λόγω του γεγονότος ότι η τεχνική αυτή έχει σημαντικούς περιορισμούς όσον αφορά τον αστιγματισμό.

Τα αποτελέσματα διόρθωσης του αστιγματισμού με laser είναι εξαιρετικά, αρκεί ο αστιγματισμός να είναι σταθερός και να μην μεταβάλλεται.

Η εξάχνωση του ιστού με laser κρατάει μόνο 5-10 δευτερόλεπτα και αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς κάνοντας το πιο στρογγυλό. Αυτό σας απαλλάσσει από τα διπλά είδωλα και την θολή όραση, βοηθώντας τις ακτίνες φωτός να εστιάζονται σε ένα εστιακό σημείο.Ο συνολικός χρόνος για ολόκληρη τη διαδικασία είναι 4-5 λεπτά για κάθε μάτι.

H αιτία πίσω από τη θαμπή όραση στα μάτια με αστιγματισμό

Φυσιολογικά το φως εισέρχεται στον οφθαλμό διαμέσου του διαυγούς κερατοειδή, από την κόρη (το κεντρικό άνοιγμα της ίριδας) και συνεχίζει μέσα από τον  φακό που βρίσκεται πίσω από την ίριδα. Αν δεν υπάρχει συνταγή γυαλιών (διαθλαστικό σφάλμα), αυτό σημαίνει ότι ο κερατοειδής και ο φακός του ματιού συγκλίνουν σωστά τις παράλληλες ακτίνες φωτός που εισέρχονται στον οφθαλμό για να σχηματίσουν μια καθαρή εικόνα στον αμφιβληστροειδή.

αστιγματισμος

Ο αμφιβληστροειδής είναι ο ευαίσθητος στο φως χιτώνας, που μετατρέπει το φως σε πληροφορίες (νευρικές ώσεις), που φτάνουν διαμέσου του οπτικού νεύρου στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, ώστε να αποκτήσουμε μια οπτική αντίληψη και κατανόηση του κόσμου γύρω μας.

Ο αστιγματισμός συνήθως προκαλείτε από μια ασύμμετρη καμπυλότητα του κερατοειδούς χιτώνα. Φανταστείτε τον κερατοειδή να έχει το σχήμα μια μπάλας του ράγκμπι αντί μιας μπάλας του ποδοσφαίρου.Οι ακτίνες που περνάνε οριζόντια επικεντρώνονται όλες σε ένα σημείο, ενώ οι ακτίνες που περνάνε κάθετα σε ένα άλλο σημείο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύο εστιακά σημεία στον αμφιβληστοειδή αντί για ένα.

Ο αστιγματισμός συνήθως παρουσιάζεται μαζί με την μυωπία ή την υπερμετρωπία. Είναι ένα σύνηθες διαθλαστικό σφάλμα και αριθμεί στο 13% των διαθλαστικών σφαλμάτων

Αστιγματισμός στην παιδική ηλικία

Ο αστιγματισμός είναι κοινός τους πρώτους μήνες της ζωής, καθώς ο κερατοειδής είναι πολύ κυρτός. Καθώς τα βρέφη μεγαλώνουν, ο κεραοτειδής επιπεδώνεται και ο επιπολασμός υψηλού αστιγματισμού μειώνεται φθάνοντας σε ποσοστό μόνο 4,8% των παιδιών στη προσχολική ηλικία.

Η μείωση του αστιγματισμού με την ηλικία είναι μέρος της φυσιολογικής ωρίμανσης του οπτικού συστήματος. Στην ηλικία των 3 ετών η διάμετρος, η ελαστικότητα και οι καμπυλότητες  του κερατοειδούς είναι παρόμοιες  με αυτές του ενήλικα.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου για τον αστιγματισμό είναι:

  • Κληρονομικότητα: Οικογενειακό ιστορικό αστιγματισμού και  οφθαλμικών παθήσεων όπως ο κερατόκωνος.
  • Ορισμένοι τύποι χειρουργικής επέμβασης, όπως το χειρουργείο καταρράκτη.
  • Ιστορικό ουλής στον κερατοειδή όπως μετά από μολύνσεις ή τραυματισμούς.
  • Υψηλά διαθλαστικά σφάλματα ( μυωπία ή υπερμετρωπία).

Αστιγματισμός: συχνότητα

Ο αστιγματισμός είναι ένα σύνηθες διαθλαστικό σφάλμα και αριθμεί στο 13% όλων των προβλημάτων διάθλασης. Το 63% των νεαρών ενηλίκων 20-30 ετών εμφανίζουν αστιγματισμό 0,25 D ή παραπάνω  με μόνο το 4,7%  εξ αυτών να έχει αστιγματισμό περισσότερο της 1,50 διοπτρίας.

Έχουμε ως REALEYES 100% επιτυχία αν ο αστιγματισμός είναι έως 2 διοπτρίες, δηλαδή σχεδόν για όλες τις αστιγματικές συνταγές.

Ορισμένες φυλές εμφανίζουν υψηλότερο επιπολασμό αστιγματισμού. Οι ασιατικές χώρες, πέραν της μυωπίας, έχουν υψηλότερα ποσοστά αστιγματισμού ίσως και λόγω των πιο στενών βλεφαρικών σχισμών που έχουν ανατομικά.

Εξαιρουμένων ακραίων περιπτώσεων, όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από αστιγματισμό μπορούν να βοηθηθούν με τα laser για τον αστιγματισμό.

Η θεραπεία του αστιγματισμού: τι επιλογές έχω;

 

  • Θεραπεία με λέϊζερ για τον αστιγματισμό.

Το LASIK είναι η θεραπεία εκλογής για τον αστιγματισμό. Στο 98% των ασθενών μας η διαδικασία γίνεται με Dual Laser Advanced Lasik και μόνο στο 2% με τη μέθοδο PRK.

Το A-LASIK ή FEMTOLASIK είναι μια προηγμένη μορφή LASIK που χρησιμοποιεί ένα Femtosecondlaser υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία το κρημνού με εξαιρετική ακρίβεια. Συνδυάζοντας το, με το SCHWIND AMARIS 1050R excimer laser,  το μοναδικό με Active 7D eye tracking, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έως και 6 διοπτρίες  αστιγματισμό, δηλαδή σχεδόν όλες τις αστιγματικές συνταγές.

Τα αποτελέσματα μας: 100% των τυπικών μας μύωπων  βλέπουν 10/10 ή περισσότερο μετά το LASIK συμπεριλαμβανομένων έως και 2.οο διοπρτιών αστιγματισμού, σύμφωνα μα τις στατιστικές μας τα τελευταία 4 χρόνια

  • Γυαλιά και τορικοί φακοί επαφής

Τα γυαλιά χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της όρασης ήδη από το δέκατο τρίτο αιώνα και ενδεχομένως νωρίτερα και ενσωματώνουν τον αστιγματισμό μαζί με τη συνταγή της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας.

Οι φακοί επαφής, που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να μην περιστρέφονται μέσα στο μάτι, ονομάζονται τορικοί ενδοφακοί. Αρκετοί ασθενείς δεν ανέχονται τη χρήση τορικών ενδοφακών λόγω της θαμπής όρασης και παρουσιάζονται για τη διόρθωση της όρασης με laser.

O  κύριος κίνδυνος από τους φακούς επαφής είναι η βακτηριακή λοίμωξη, μια κατάσταση που ενδεχομένως μπορεί να επιφέρει ακόμα και τύφλωση. Αν και δεν είναι σύνηθες, μια πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία έδειξε ότι ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος αποστήματος από φακούς επαφής χρήσης για μια 20ετία, είναι 100 φορές μεγαλύτερος από το LASIK.

 

  • Διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού

Η διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού είναι στην πραγματικότητα ένα χειρουργείο καταρράκτη στο οποίο τοποθετείται ένας ειδικός ενδοφακός που ονομάζεται τορικός ενδοφακός. Ο ενδοφακός αυτός στηρίζεται μέσα στο μάτι σε μια συγκεκριμένη θέση και είναι μια ενδεδειγμένη και αποτελεσματική θεραπεία για ανθρώπους άνω των 50 ετών που πάσχουν από αστιγματισμό, μυωπία ή υπερμετρωπία.

 

Η θεραπεία του αστιγματισμού: τι  ακριβώς κάνει το laser;

Το  λέϊζερ (LASIK ή PRK) διαμορφώνει τον κερατοειδή ώστε οι ακτίνες φωτός που εισέρχονται στον κερατοειδή, να εστιάζονται ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή για να βλέπουμε καθαρά. Για να διορθωθεί ο αστιγματισμός, το laser πρέπει να αλλάξει το σχήμα του κερατοειδούς από μια μπάλα του ράγκμπι που είναι, σε μια μπάλα ποδοσφαίρου.

Αυτό γίνεται με ένα ψυχρό λέιζερ που ονομάζεται excimer laser  το οποίο εξαχνώνει ιστό χωρίς να παράγει θερμότητα ή κάψιμο.

Τα σύγχρονα excimer laser, δουλεύουν σε πολύ  υψηλές συχνότητες και αφαιρούν 1 διοπτρία μόλις σε 1,3 δευτερόλεπτα.

Οι παλμοί του laser πέφτουν σε ένα συγκεκριμένο pattern ώστε ο κυρτότερος άξονας του αστιγματισμού να επιπεδωθεί και ο κερατοειδής από τορικός να γίνει σφαιρικός , αφαιρώντας έτσι τον αστιγματισμό.

Με το 1050 SHWIND AMARIS LASER, το πιο γρήγορο laser της αγοράς η διαδικασία κρατάει 4-10 δευτερόλεπτα ακόμα και για τις συνταγές με υψηλό αστιγματισμό.

Δύο είναι οι επιλογές σας: το LASIK και το PRK.

H επιλογή της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από τις διοπτρίες της συνταγής σας (το βαθμό του αστιγματισμού) και από ανατομικούς παράγοντες, όπως το σχήμα και το πάχος του κερατοειδούς σας.

Αστιγματισμός: η διαδικασία  Lasik

LASIK: ΕΝΑ ULTRA-THIN FLAP ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ – ΕΝΑ EXCIMER LASER ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΊΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ – ΤΟ FLAP ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΟΥΛΩΝΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ.

Τo LASIK (Laser in Situ Keratosmileusis) είναι η πιο συχνή μέθοδος για τη θεραπεία του αστιγματισμού. Χρησιμοποιείται επίσης και για την μυωπία ή την υπερμετρωπία. To 98% των διαθλαστικών μας επεμβάσεων γίνεται με τη μέθοδο LASIK.

Αρχικά χρησιμοποιούμε ένα ειδικό λέιζερ (Femtosecondlasser) για να δημιουργήσουμε τον κρημνό. Παλαιότερα αυτό το στάδιο της επέμβασης γινότανε με λεπίδα (μικροκερατόμος). Αυτό είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αφού τα πλεονεκτήματα του λέϊζερ για τη δημιουργία του κρημνού είναι πολλά.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του λέϊζερ για τη δημιουργία του κρημνού;

Στη συνέχεια παραμερίζουμε απαλά τον κρημνό και ένα δεύτερο λέϊζερ (Excimer Laser) αφαιρεί τον αστιγματισμό και ταυτόχρονα οποιαδήποτε άλλο διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία ή υπερμετρωπία) μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Επαναφέρουμε τον κρημνό στη θέση του και η διαδικασία έχει τελειώσει. Ο ιστός θα επουλωθεί μέσα στις επόμενες 4 ώρες.

Η διαδικασία γίνεται με αναισθητικές σταγόνες δεν έχει πόνο δεν έχει καμία ταλαιπωρία. Την επόμενη μέρα η όραση σας θα είναι συνήθως 10/10 και θα βλέπετε καθαρά χωρίς γυαλιά και βοηθήματα οράσεως

Αστιγματισμός: η διαδικασία  PRK

To PRK ( Photo Refractive Keratectomy) είναι μια εναλλακτική μέθοδος για τη διόρθωση του αστιγματισμού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για ήπιους βαθμούς μυωπίας ή υπερμετρωπίας.

Η επούλωση μετά το PRK παίρνει περισσότερο χρόνο από ότι με το LASIK και διαρκεί 4-5 μέρες. Τις 2 πρώτες μέρες το μάτι πονάει και η όραση είναι θαμπή.

Το PRK ήταν η πρώτη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη διόρθωση της όρασης και ανακαλύφθηκε το 1988. Είναι ο πρόδρομος του LASIK που είναι και η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος.

Το PRK χρησιμοποιείται ακόμα στις ημέρες μας, ιδίως όταν υπάρχει αντένδειξη για LASIK (πολύ λεπτός κερατοειδής) ή όταν το επιθυμεί ο ασθενής.

Όπως με το  LASIK, έτσι και με το PRK ο κερατοειδής σμιλεύεται, αλλάζει δηλαδή σχήμα, ώστε οι ακτίνες φωτός που διέρχονται από αυτόν να εστιάζονται ακριβώς πάνω στον φωτοευαίσθητο χιτώνα του ματιού τον αμφιβληστροειδή.

To LASIK υπερτερεί έναντι του PRK

To Excimer Laser που χρησιμοποιούμε (SCHWIND AMARIS 1050RS)  είναι ακριβώς το ίδιο, είτε κάνουμε PRK είτε LASIK.

Με το LASIK ωστόσο μπορούμε να αφαιρέσουμε περισσότερους βαθμούς μυωπίας και η πιθανότητα re-treatment (επαναπέμβασης) είναι μικρότερη από ότι με το PRK. Επίσης με το LASIK δεν υπάρχει πόνος και την επόμενη ημέρα μπαίνετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Το PRK πονάει για 1-2 ημέρες και χρειάζεστε μια εβδομάδα εκτός εργασίας. Όσον αφορά τον αστιγματισμό, το PRK μπορεί να αφαιρέσει μόνο λίγους βαθμούς και δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Στην πρακτική μας έχουμε εγκαταλείψει το PRK και αντί αυτού κάνουμε την εξελιγμένη μορφή του που είναι η μέθοδος ASLA (Advanced Surface Laser Ablation). H μέθοδος ASLA είναι η μοναδική  Non- Touch τεχνική.

Και με τις  δύο τεχνικές, PRK ή LASIK, το excimer laser είναι το ίδιο: σμιλεύει τον κερατοειδή και αφαιρεί το διαθλαστικό σφάλμα. Η κύρια διαφορά είναι ότι στο LASIK, δημιουργείται πρώτα ένας πολύ λεπτός κρημνός και το excimer laser πέφτει στα πιο βαθιά στρώματα του κερατοειδούς. Στο  PRK δεν δημιουργείται κρημνός και το laser πέφτει στην επιφάνεια του κερατοειδούς.

Αν και το LASIK απαιτεί κάποιους λεπτούς χειρισμούς από την πλευρά του χειρουργού, αν με ρωτήσετε ποιά είναι η αγαπημένη μου μέθοδος αυτό είναι το LASIK γιατί η επάνοδος της όρασης είναι άμεση, δεν έχει πόνο δεν έχει ταλαιπωρία

Αστιγματισμός: πόσο κοστίζει η διόρθωση με λέιζερ;

Οι περισσότεροι ασθενείς που αντιμετωπίζουμε για το λέϊζερ της μυωπίας, έχουν και κάποιο βαθμό αστιγματισμού.Αυτά το δύο συχνά διαθλαστικά σφάλματα αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα με μια και μόνο διαδικασία.

Χρησιμοποιούμε τα πιο εξελιγμένα λέϊζερ που υπάρχουν στα διαθλαστικά κέντρα των Αθηνών, διότι ως εξωτερικοί συνεργάτες, δεν έχουμε υποχρέωση να υποστηρίξουμε κάνενα μηχάνημα λέϊζερ όταν αυτό είναι παλαιάς γενιάς.

Θέλουμε να σας παρέχουμε την πιο προηγμένη τεχνολογία και αυτό αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα μας.

Οι τιμές μας είναι σταθερές χωρίς τιμολογιακές εκπτώσεις και κρυμμένες χρεώσεις.

Για όλες τις επεμβάσεις λέιζερ σας δίνουμε 10 χρόνια εγγύηση με δωρεάν re-treatment σε περίπτωση που επιστρέψει η μυωπία ή ο αστιγματισμός σας. Στα περιστατικά μας αυτό συμβαίνει μόνο στο 0,03% των περιπτώσεων. Δεν θα χρειαστείτε αυτή την εγγύηση αλλά είναι καλό να ξέρετε ότι υπάρχει.

Όλες οι επεμβάσεις γίνονται με Βlade Free διαδικασία και με το πιο γρήγορο μηχάνημα laser που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, το SCHWIND AMARIS 1050RS, το μοναδικό λέϊζερ με έλεγχο των βολών σε 7 διαστάσεις (Active 7D eye tracking).

Η τιμές μας διαφέρουν ανάλογα τη συνταγή σας. Για πολύ υψηλές τιμές αστιγματισμού υπάρχουν ειδικές τιμές.