Laser Υπερμετρωπίας

υπερμετρωπια-λειζερ

 

Η υπερμετρωπία είναι μια πάθηση που σχετίζεται με την ηλικία, προκαλώντας αρχικά θάμπωμα στην κοντινή όραση (διάβασμα) και ακολούθως στη μακρινή (τηλεόραση, οδήγηση κ.τ.λ)

Το λέιζερ και η υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία είναι μια διαταραχή της όρασης που αυξάνεται με την ηλικία. Αν κάποιος έχει υπερμετρωπία, τότε η κοντινή όραση είναι αυτή που αρχικά επηρεάζεται. Τα κοντινά αντικείμενα γίνονται θαμπά όπως το διάβασμα της εφημερίδας, τα κείμενα και οι αριθμοί στο κινητό τηλέφωνο. Τα θάμβος για τα κοντινά αντικείμενα χειροτερεύει και καθώς ο ασθενής μεγαλώνει, θαμπώνει και η μακρινή όραση.

λειζερ υπερμετρωπιας

– Μετά το laser υπερμετρωπίας –

 

λειζερ υπερμετρωπιας

– Πριν το laser υπερμετρωπίας –

Η φυσιολογική όραση χωρίς υπερμετρωπία

Σε ένα φυσιολογικό υγιές μάτι, το φως εισέρχεται διαμέσου του κερατοειδούς και της κόρης και συνεχίζει πίσω από το φακό που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την ίριδα. Αν δεν υπάρχει διαθλαστικό σφάλμα (συνταγή γυαλιών), ο κερατοειδής και ο φακός συγκλίνουν τις ακτίνες του φωτός για να τις εστιάσουν ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή.

Αυτός ο φωτοευαίσθητος χιτώνας στο πίσω μέρος του ματιού, μετατρέπει το φως σε δεδομένα, τα οποία περνούν διαμέσου του οπτικού νεύρου στο πίσω μέρος του εγκεφάλου στον ινιακό λοβό. Η περιοχή αυτή του εγκεφάλου (οπτικός φλοιός), επεξεργάζεται την οπτική πληροφορία σε οπτική αντίληψη για να μπορούμε να βλέπουμε και να κατανοούμε τον κόσμο που μας περιβάλει.

υπερμετρωπια-ματια

Η αιτία πίσω από την υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία συνήθως οφείλεται στο ότι το μάτι είναι πιο μικρό (πιο κοντό) από ότι ένα μάτι κανονικού μεγέθους. Συνήθως ο κερατοειδής (ο διαφανής τρούλος του ματιού) είναι φυσιολογικός, αλλά η οθόνη (ο αμφιβληστροειδής) πάνω στην οποία προβάλλεται η εικόνα είναι πάρα πολύ κοντά, με αποτέλεσμα το φως να εστιάζεται πίσω από αυτήν και η εικόνα να είναι θαμπή (εκτός εστίασης).

Η πορεία της υπερμετρωπίας – Πότε να κάνετε λέιζερ

Η υπερμετρωπία εμφανίζεται νωρίς στα βρέφη, πριν την ηλικία των 3 ετών και συνήθως βελτιώνεται μετά την ηλικία των 10 ετών καθώς τα μάτια μεγαλώνουν. Το παιδί κάποια στιγμή δεν θα χρειάζεται γυαλιά και συνήθως για πολλά χρόνια.

Όταν η υπερμετρωπία εμφανίζεται στους ενήλικες, συνήθως την δεκαετία των 30-40 ετών, αρχικά επηρεάζει την όραση ανάγνωσης. Ο νεαρός υπερμέτρωπας δυσκολεύεται στο διάβασμα και στο κινητό του και απομακρύνει τα κοντινά αντικείμενα για να δει καθαρά, όπως ένας πρεσβύωπας. Η υπερμετρωπία μεγαλώνει για να σταθεροποιηθεί συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών.

Οι νεαρότεροι ασθενείς με υψηλούς βαθμούς υπερμετρωπίας και όλοι οι ασθενείς με υπερμετρωπία άνω των 50 ετών, θα παρατηρήσουν ότι και η μακρινή όραση θα αρχίσει να θαμπώνει, εκτός από την κοντινή.

Οι υπερμέτρωπες χρειάζεται να φορούν συνεχώς πολυεστιακά γυαλιά οράσεως ή δύο ζευγάρια γυαλιά, ένα για την καθημερινή διαβίωση (οδήγηση, τηλεόραση) και ένα για την κοντινή όραση (διάβασμα, κινητό κ.τ.λ.).

Η χειρουργική αντιμετώπιση της υπερμετρωπίας με laser είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αλλά οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα μέρος της υπερμετρωπίας μπορεί να επιστρέψει, διότι η υπερμετρωπία εξελίσσεται με την ηλικία και έτσι η θεραπεία εφόρου ζωής, συχνά δεν είναι δυνατή.

Εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι μικροί έως μέτριοι βαθμοί υπερμετρωπίας, σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 45-50 ετών, οι οποίοι θα βελτιώσουν αισθητά την όραση τους για μακριά και αυτό θα είναι μόνιμο, αν δεν παρουσιάσουν στο μέλλον άλλες ηλικιακές παθήσεις που δεν σχετίζονται με την υπερμετρωπία, όπως για παράδειγμα ο καταρράκτης.

Πάρα ταύτα οι νεαροί υπερμέτρωπες συνήθως μένουν πολύ ευχαριστημένοι από τη διόρθωση της υπερμετρωπίας με λέιζερ, λόγω της πολύ δυσάρεστης θέσης που βρίσκονται να μην βλέπουν καθαρά ούτε κοντά ούτε μακριά.

να υπάρχει πόνος και θάμβος μέχρι να επουλωθεί.

Την ημέρα της επέμβασης

 • Αφιερώστε τη αποκλειστικά στον εαυτό σας.
 • Αποφύγετε το μακιγιάζ, τη μάσκαρα, τα αρώματα και τα spray/gel των μαλλιών.
 • Θα σας υποδεχτεί ο ειδικός σύμβουλος επεμβάσεων, θα σας ενημερώσει για τη διαδικασία και θα σας επαναλάβει κάποιες εξετάσεις.
 • Εάν το επιθυμείτε μπορεί να σας δοθεί ένα ήπιο αγχολυτικό χάπι για να νιώσετε πιο άνετα.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης

 • Θα ξαπλώσετε σε ένα ειδικό κρεβάτι.
 • Ένας βλεφαροδιαστολέας θα τοποθετηθεί για να παραμείνουν ανοιχτά τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
 • Θα νιώσετε μια ελαφριά πίεση για 26 δευτερόλεπτα.
 • Ενα ειδικό φώς θα εμφανιστεί και το excimer laser σε μερικά δευτερόλεπτα έχει ήδη αφαιρέσει όλους τους βαθμούς σας.
 • Η όλη διαδικασία κρατάει 4-5 λεπτά για το κάθε μάτι.

Μετά την επέμβαση

 • Η όραση σας θα είναι θαμπή για τις επόμενες 4 ώρες και μπορεί να έχετε μια μικρή ενόχληση.
 • Το καλύτερο είναι να μείνετε με τα μάτια κλειστά για μερικά λεπτά και να αποφύγετε την οδήγηση.
 • Την επόμενη μέρα θα βλέπετε σχεδόν τέλεια. Έχετε αφήσει πίσω μια εποχή που τα γυαλιά ή  οι φακοί επαφής δεν σας άφηναν να απολαύσετε τη θάλασσα και το κολύμπι ή τα αγαπημένα σας σπορ.
 • Θα χρειαστεί να βάζετε κολλύρια για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού για δωρεάν ενημέρωση.