Bladeless Lasik

Ένα καινούργιο είδος laser, το femtosecondlaser έχει φέρει μια αληθινή επανάσταση στη διαθλαστική χειρουργική. Μπορούμε πλέον να μιλάμε για bladeless Lasik ή για Lasik χωρίς νυστέρι. Αυτή η εκπληκτική νεα τεχνολογία  επιθυμεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό Lasik που γίνεται με το μηχανικό μικροκερατόμο.

Τι είναι ο μηχανικός μικροκερατόμος;
Ο μηχανικός μικροκερατόμος είναι ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί μια ταλαντευόμενη λεπίδα για τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού στη διαδικασία Lasik. O ανθρώπινος κερατοειδής έχει φυσιολογικά πάχος 500-600 μm και ο μικροκερατόμος δημιουργεί κρημνούς 83-200 μm σε πάχος. Διάφορες εταιρείες βρίσκονται σε ανταγωνισμό για τη κατασκευή του καλύτερου μικροκερατόμου.
Τι σημαίνει bladeless lasik;
Σημαίνει lasik χωρίς λεπίδα. H δημιουργία του κρημνού (flap)  γίνεται πλέον με το λογισμικό του femptosecond laser  και για αυτό ονομάζεται bladeless Lasik. O χειρουργός κατευθύνει τις ακτίνες laser που δουλεύουν σε συχνότητα femptosecond και δημιουργούν μια σειρά από μικροσκοπικές φυσαλίδες στο κεντρικό στρώμα του κερατοειδούς. Η διάμετρος, το βάθος και η μορφή του μηνίσκου καθορίζονται από τις ιδιότητες της προσπίπτουσας ενέργειας που εφαρμόζεται και προγραμματίζονται εξ αρχής στο λογισμικό του υπολογιστή.
Το πρώτο femtosecond laser στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι το Intralase που εγκρίθηκε για Lasik από το FDA το 2001. Το 2007 η Advanced Medical Optics (AMO) αγόρασε το Ιntalase και το ενσωμάτωσε στη femtosecondlaser CustomVue πλατφόρμα της. Το νέο αυτό ολοκληρωμένο προϊόν διατίθεται στην αγορά πλέον με το όνομα iLasik. Άλλες εταιρίες ανά τον κόσμο εισήγαγαν στην αγορά άλλα μηχανήματα με τεχνολογία femptosecondlaser όπως:

zLASIK. Η Ziemer έλαβε έγκριση FDA το Μάρτιο του 2008 για το φο- ρητό femtosecond laser, γνωστό ως Ziemer femto LDV. Αυτό το femtosecond laser αποδίδει ένα κινητό βραχίονα και μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε εγκεκριμένο σύστημα excimer λέιζερ.
Femtec. Αυτό το femtosecond από την 20/10 Perfect Vision έλαβε FDA έγκριση το 2004 και επίσης μπορεί να συνδυαστεί με ένα εγκεκριμένο σύστημα excimerlaser για bladeless LASIK.
VisuMax. Tο femtosecondlaser VisuMax εγκρίθηκε το 2007 και συνήθως συνδυάζεται για bladeless LASIK με την Carl Zeiss Meditec Mel 80 excimerlaser.

Αν και οι επιπλοκές στην παραδοσιακή μέθοδο LASIK  είναι σχετικά σπάνιες, οφείλονται ως επί των πλείστων στην ταλαντευόμενη λεπίδα που χρησιμοποιείται με τους παραδοσιακούς μικροκερατόμους. Μεταλλικές λεπίδες ενδέχεται να δημιουργήσουν ελαττωματικά άκρα στον κρημνό (flap), ανώμαλη επιφάνεια στον κερατοειδή και προβλήματα στην όραση όπως ανώμαλος αστιγματισμός.
Μικροκερατόμος
Το ξέρατε ότι το εργαλείο αυτό που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο στη διαδικασία Lasik ανακαλύφτηκε το 1950 στη Κολομβία από τον Jose Barraquer;

Οι μικροκερατόμοι έχουν επίσης συσχετισθεί με ελλιπή flap ή προβλήματα όπως buttonhole flaps με απειλητικές για την όραση ουλές. Αν και οι επιπλοκές αυτές ήτανε συνηθέστερες με τους παλιούς μικροκερατοτόμους, δεν μπορούν ως επί των πλείστων να συμβούν με το femptpsecondlaser.

To femptosecond laser δουλεύει σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες ( μια ώση κάθε ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου ή ένα δισεκατομμύριο ώσεις το δευτερόλεπτο) και εισάγει ένα ακριβές σχέδιο επικαλυπτόμενων μικροσκοπικών χώρων επιτρέποντας στον ιστό να διαιρεθεί σε μοριακό επίπεδο χωρίς θέρμανση ή επιπτώσεις στον περιβάλλοντα ιστό.Είναι μια εκπληκτική τεχνολογία που διχογνωμεί ακόμα για τα πλεονεκτήματα της λόγω του υψηλού κόστους που μεταβιβάζεται σε εκείνους που επιλέγουν τη χρησιμοποιήσουν.
Το 2008, μια έρευνα που διεξήχθη από την ASCRS διαπίστωσε ότι το 34% των χειρουργών LASIK προτιμούν το Ιntralase έναντι των μικροκερατόμων, ενώ μια ξεχωριστή έρευνα από τη ISCRS  διαπίστωσε ότι το ποσοστό των χειρουργών που προτιμούν την τεχνολογία femptosecondlaser φτάνει το 40%. Τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και όσοι χειρουργοί έχουν πρόσβαση σε femtosecond laser νιώθουν ιδιαίτερα ασφαλείς διεγχειρητικά.
Ποιός είναι κατάλληλος για femtoseconlaser?

Αν είστε κατάλληλος για laser με το παραδοσιακό lasik τότε είστε κατάλληλος και για femptosecondlaser. Επιπλέον άτομα με  λεπτό κερατοειδή χιτώνα που κάποτε θεωρούνταν ακατάλληλοι για LASIK μπορούν τώρα να είναι υποψήφιοι.
Οι περισσότεροι μικροκερατόμοι δημιουργούν flap που γενικά κυμαίνονται σε πάχος 110 – 180 μικρά. Τα femtosecond λέιζερ, από την άλλη πλευρά, μπορεί να δημιουργήσουν flap λεπτότερα και των 100 μικρών. Έτσι, το bladeless LASIK είχε ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των μικροκερατοτόμων όσον αφορά την ικανότητα να κάνει λεπτότερα flap.
Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με λεπτότερο κερατοειδή που μπορεί να μην ήταν καλοί υποψήφιοι για το συμβατικό LASIK, μπορούν με ασφάλεια να κάνουν bladeless LASIK στα μάτια τους.
Το ξέρατε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κερατοειδή χιτώνα με πάχος μεταξύ 500 και 600 μικρών;
Για να διατηρηθεί η σταθερότητα του κερατοειδούς και την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών LASIK όπως η κερατεκτασία, θέλουμε να αφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υπολειπόμενο στρώμα κάτω από τον κρημνό (flap).

Ο κρημνός (flap) είναι ίδιος ή διαφορετικός; 
Ο κρημνός που δημιουργείται με το  femtosecondlaser είναι διαφορετικός σε σύγκριση με αυτόν που δημιουργείται με τον μηχανικό μικροκερατόμο.Τα femtosecond λέιζερ δημιουργούν κρημνούς εξ ορισμού με πιο γωνιακά άκρα σε αντίθεση με το πιο λεπτά άκρα στην “κόψη του ξυραφιού” που δημιουργούν οι μικροκερατοτόμοι.
Τα πλεονεκτήματα του  femtosecondlaser έναντι του μηχανικού μικροκερατόμου στη δημιουργία του κρημνού (flap) είναι πολλά:

  • Πιο ακριβή και λεπτά flap σε πάχος και διάμετρο.
  • Ομοιόμορφα flap  σε βάθος έναντι των flap σε μορφή μηνίσκου – πιο λεπτά κεντρικά και πιο παχιά στην περιφέρεια – που δημιουργεί ο κλασσικός μικροκερατόμος.
  • Λιγότερα σωματίδια στο interface (ανάμεσα στο flap και στο υποκείμενο στρώμα).
  • Λιγότερος χειρουργικά προκαλούμενος αστιγματισμός.
  • Σαφώς λιγότερες εκτροπές υψηλής τάξεως σε σύγκριση με το μικροκερατόμο και  σύμφωνα με πολλές μελέτες καλύτερη όραση σε δύσκολες συνθήκες.
  • Καλύτερη ευαισθησία αντίθεσης σε μεσοπικές και σκοτοπικές συνθήκες.
  • Μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επίσης το femptosecond laser επιτρέπει στον χειρουργό να δημιουργήσει ένα πιο προσαρμοσμένο κρημνό για τον ασθενή. Παράμετροι όπως το σχήμα του flap ή η θέση που αναδιπλώνεται ο κρημνός (το hinge), μπορούν να ρυθμιστούν με το femptosecond laser όχι όμως με το μικροκερατόμο.
Αυτή η διαφορά στη δομή και την αρχιτεκτονική του κρημνού, με καλύτερα και σαφώς αφορισμένα άκρα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα κυττάρων να μεταναστεύσουν από την επιφάνεια του κερατοειδούς διαμέσου της τομής στο δυνητικό χώρο μεταξύ κρημνού και υποκείμενου στρώματος (interface) και να δημιουργήσουν μια επιπλοκή που ονομάζεται epithelial ingrowth με δυσμενείς συνέπειες για την όραση.
Ο κίνδυνος φλεγμονής ή μόλυνσης είναι πιθανών μικρότερος με τη bladeless διαδικασία δημιουργίας του κρημνού. Αυτό συμβαίνει επειδή η δακρυϊκή στοιβάδα ή διάφοροι δενδρίτες δεν σέρνονται κάτω από τον κρημνό όπως μπορεί να συμβεί με το μικροκερατοτόμο.
Τι συμβαίνει μετά τη Bladeless διαδικασία LASIK;

Η αποκατάσταση είναι παρόμοια με αυτή του παραδοσιακού LASIK.
Μετά την επέμβαση, μερικοί άνθρωποι (όπως και με το παραδοσιακό lasik) αναφέρουν αίσθηση άμμου και ερεθισμό των ματιών για μια -δύο ημέρες.

Η ευαισθησία στο φώς (φωτοφοβία) φαίνεται να είναι υψηλότερη με το Intralase από ότι με τον παραδοσιακό μικροκερατόμο. Είναι μια παρενέργεια που υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες ή  εβδομάδες με θεραπεία με στεροειδή (οφθαλμικές σταγόνες).

Bladeless lasik:
Μικρότερη συχνότητα εμφάνισης ξηροφθαλμίας πιθανόν σε σύγκριση με το παραδοσιακό Lasik.

Μικρότερη συχνότητα επανεπεμβάσης, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, ("touch-up") σε σύγκριση με το παραδοσιακό lasik.

Διαβάστε περισσότερα:

Μηχανικός μικροκερατόμος ή femtosecondlaser; όλες οι συγκριτικές  μελέτες.
PRK: η λύση για όσους έχουν λεπτό κερατοειδή.

 

Posted in Άρθρα and tagged , , .