Laser Μυωπίας – Ερωτήσεις

Laser ΜυωπίαςΤι είναι η διόρθωση της μυωπίας με laser;

Αν φοράτε γυαλιά θα έχετε σίγουρα ακούσει για τα laser μυωπίας που θα σας απαλλάξουν από τα καθημερινά σας γυαλιά και θα σας προσφέρουν καλύτερη και πιο ευκρινή όραση. Αυτού του είδους τα Laser, αφαιρούν όχι μόνο την μυωπία, αλλά την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό και επαναφέρουν την όραση σας στο 100% μέσα σε λίγα λεπτά. Διαβάστε παρακάτω για να δείτε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Laser ΜυωπίαςΠοιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για διαθλαστική επέμβαση

Η διαθλαστική επέμβαση σας απαλλάσσει από την μυωπία την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους. Θα πρέπει να:

 • Είστε άνω των 18 ετών
 • Η συνταγή των γυαλιών σας να μην έχει αλλάξει για τουλάχιστον ένα χρόνο
 • Τα μάτια σας να είναι υγιή.

Laser ΜυωπίαςΥπάρχουν αντενδείξεις για διαθλαστική επέμβαση;

Ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν την επούλωση μπορεί να επηρεάσουν και το τελικό αποτέλεσμα. Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, HIV,  συστηματικό ερυθυματώδη λύκο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα θα πρέπει να το αναφέρετε στον Οφθαλμίατρο σας για να σας πει ποια είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για εσάς. Άλλες αντενδείξεις που είναι σχετικές είναι:

 • Τα ξηρά μάτια.
 • Οι μεγάλες κόρες.
 • Οι λεπτοί κερατοειδείς.

Laser ΜυωπίαςΤι γίνετε αν έχω πρεσβυωπία; Μπορώ να κάνω laser;

Η πρεσβυωπία οφείλετε στο γεγονός ότι γερνάει ο φακός του ματιού μας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εστιάσει καθαρά κοντά. Αυτό το γεγονός δεν αντιστρέφεται με τις standard τεχνικές laser. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι, να διορθώσουμε το ένα μάτι ώστε να βλέπει καθαρά μακριά και το άλλο για κοντά (monovision). Μια δοκιμαστική εφαρμογή φακών επαφής  είναι απαραίτητη πριν το Laser για την πρεσβυωπία.

Laser ΜυωπίαςΠώς γίνεται το LASIK;

Με το LASIK βελτιώνουμε το σχήμα του κερατοειδούς ώστε να εστιάσει σωστά. Αυτό γίνεται σε 2 στάδια.

 • Ένα laser (FemtosecondLaser) επιπεδώνει τον κερατοειδή. Αυτό κρατάει 30 δευτερόλεπτα και είναι το Laser που προετοιμάζει την επιφάνεια πάνω στην οποία θα πέσει στη συνέχεια το δεύτερο laser.
 • Ένα δεύτερο laser (excimer laser), σμιλεύει τον κερατοειδή και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αφαιρεί τη μυωπία σας, την υπερμετρωπία ή τον αστιγματισμό.

Laser ΜυωπίαςΤι είναι το Wavefront-Guided LasiK;

Αυτό το είδος laser, είναι ένα εξειδικευμένο excimer laser που διαφέρει από το standard excimer laser στο εξής: δημιουργεί μια εξατομικευμένη σμίλευση ανάλογα  με τη μορφή του διαθλαστικού σφάλματος. Έν συντομία, δύο άνθρωποι με ακριβώς τον ίδιο βαθμό αστιγματισμού, διαφέρουν ως προς τη μορφή που έχει ο αστιγματισμός τους στον κερατοειδή και το wavefront laser που κάνουμε είναι και αυτό διαφορετικό στον ένα από τον άλλο.

 

 

Laser Μυωπίας

Τα μηχανήματα που μετράνε τη μορφή του διαθλαστικού σφάλματος ονομάζονται αμπερόμετρα.

Αυτά, δημιουργούν ένα χάρτη (μια ζωγραφιά) με τον αστιγματισμό και ο χάρτης αυτός μεταφέρετε στη συνέχεια στο μηχάνημα Laser που με απόλυτη ακρίβεια, διορθώνει και τις πιο μικρές ανωμαλίες του κερατοειδή σας. Θεωρητικά το wavefront laser προσφέρει καλύτερη όραση από το συμβατικό laser, ιδίως σε ανθρώπους με υψηλές εκτροπές (HOA).

 

 

Laser ΜυωπίαςΤι είναι το PRK;

To PRK είναι μια μέθοδος διόρθωσης της μυωπίας και του αστιγματισμού κατά την οποία το Laser, εφαρμόζεται κατευθείαν στην επιφάνεια του ματιού και όχι έν το βάθει.

Αυτή η μέθοδος στις μέρες μας έχει εξελιχθεί και ονομάζεται TransΕpitlelialPrk. Διορθώνει τη μυωπία όπως και το LASIK και μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για ανθρώπους με ξηροφθαλμία και λεπτούς κερατοειδείς. Ο χρόνος επούλωσης είναι μεγαλύτερος από ότι με το LASIK και οι ενοχλήσεις περισσότερες.

 

Laser ΜυωπίαςΥψηλή μυωπία

Εάν έχετε υψηλή μυωπία και δεν μπορείτε να κάνετε laser μην απογοητεύεστε. Φακικοί ενδοφακοί μπορούν να λύσουν το πρόβλημα σας. Αυτοί οι φακοί τοποθετούνται μέσα στον οφθαλμό, μπροστά ή πίσω από την ίριδα και αφαιρούν 15 έως και 20 βαθμούς μυωπία. Αν παραμείνει ένα υπολειπόμενο διαθλαστικό σφάλμα μετά το χειρουργείο, αυτό μπορεί να διορθωθεί στη συνέχεια με laser.

 

Laser ΜυωπίαςΥπάρχουν επιπλοκές από τα laser μυωπίας;

Όπως με κάθε επέμβαση έτσι και με τα Laser, μπορεί να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα. Οι συνηθέστερη επιπλοκή με τα Laser μυωπίας είναι η ξηροφθαλμία η οποία συνήθως κρατάει μερικούς μήνες. Σπάνιες επιπλοκές είναι οι εξής:

 • Άλως γύρω από τα φώτα των αυτοκινήτων το βράδυ τα οποία θα τα είχατε και πριν κάνετε τη διόρθωση της μυωπίας με laser, απλά δεν τα είχατε παρατηρήσει.
 • Ύπερ-ύπο-διόρθωση, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί ένα βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά μετά την επέμβαση, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας με τα σύγχρονα μηχανήματα Laser.

 

Πώς να διαλέξετε τον κατάλληλο διαθλαστικό χειρουργό.

 • Ρωτήστε τους φίλους σας εάν μείνανε ευχαριστημένοι από το γιατρό τους.
 • Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστικός για να μετρηθούν σωστά οι βαθμοί σας.
 • Η τιμή είναι επίσης σημαντική αλλά και τα μάτια σας επίσης. Μείνετε μακριά από προσφορές που ακούγονται πολύ δελεαστικές για να είναι ιδανικές.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι συνήθως λιγότερη από 10 λεπτά. Τα μάτια σας θα αναισθητοποιηθούν με μια σταγόνα αναισθητικού και θα είστε ξύπνιος καθ’όλη τη διάρκεια. Μπορεί να αισθανθείτε μια πίεση αλλά όχι πόνο. Η όραση σας θα σκοτεινιάσει για μερικά δευτερόλεπτα και θα ακούσετε ένα θόρυβο υψηλής συχνότητας καθώς το Laser δουλεύει πάνω στο μάτι σας. Μετά από αυτό, τα μάτια σας μπορεί να δακρύσουν για λίγο και να έχετε μερικές ενοχλήσεις οι οποίες θα φύγουν το βράδυ της ίδιας ημέρες. Θα χρειαστεί να βάλετε κολλύρια για μερικές ημέρες.

 

Πριν την επέμβαση.

Από τη στιγμή που αποφασίσατε να απαλλαγείτε από τα γυαλιά σας, καλό είναι να βάζετε λιπαντικές σταγόνες (τεχνητά δάκρυα) μερικές εβδομάδες πριν, για να σταθεροποιηθεί η δακρυϊκή σας στοιβάδα. Επίσης ακολουθήστε τους παρακάτω κανόνες:

 • Μια εβδομάδα πριν: σταματήστε τους φακούς επαφής.
 • Μια ημέρα πριν: μην βάλετε μακιγιάζ και αρώματα.
 • Την ίδια ημέρα: πλύνετε καλά τα μάτια σας και τα βλέφαρα για να απομακρύνετε τυχόν βρωμιές.

 

Μετά την επέμβαση.

Είναι πολύ σημαντικό να μην τρίψετε τα μάτια σας κατά την περίοδο της ανάρρωσης. Καλό θα ήτανε επίσης, να αποφύγετε την έντονη γυμναστική για μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. Αποφύγετε το μακιγιάζ για 2 εβδομάδες. Την επόμενη μέρα θα βλέπετε πολύ καλά και θα μπορείτε να οδηγήσετε.Για μερικές μέρες μετά την επέμβαση μπορεί να:

 • Έχετε μερικές ενοχλήσεις γιατί η λίπανση της δακρυϊκής στοιβάδας μπορεί να μην είναι καλή.
 • τα μάτια μπορεί να δακρύζουν.
 • να έχετε διακυμάνσεις στην όραση σας να βλέπετε θαμπά ή μέσα από ομίχλη.

 

Πότε θα έχω πλήρως αναρρώσει;

Η όραση σας  μπορεί να πάρει μέχρι και 6 μήνες για να σταθεροποιηθεί, ιδίως αν έχετε ξηροφθαλμία και έχετε κάνει διόρθωση υπερμετρωπίας.  Eνα γενικό χρονοδιάγραμμα είναι το εξής:

 • 1-3 ημέρες: κάψιμο, φαγούρα, ελαφρύς πόνος και δακρύρροια.
 • 1 εβδομάδα: ομιχλώδης όραση, ευαισθησία στο φως.
 • 1-4 εβδομάδες: ξηρά μάτια, άλως και προβλήματα στην νυχτερινή όραση.

Έως και 6 μήνες: μικρές αλλαγές στην όραση και συχνά follow up.

 

Πόσο αποτελεσματικό είναι το LASIK;

To LASIK είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ιδίως όσον αφορά τη μυωπία.

Τα στατιστικά στοιχεία (με μηχανήματα και τεχνικές διαφορετικής τεχνολογίας) δείχνουν ότι τα Laser:

 • Στο 94% -100% διορθώνουν τη μυωπία με μετεγχειρητική οπτική οξύτητα 5/10 ή καλύτερη.
 • Το 3%-10% των ανθρώπων θα χρειαστούν μια δεύτερη διορθωτική επέμβαση.
 • Ένας στους πέντε ασθενείς έχουν ξηρά μάτια για μερικούς μήνες μετά την επέμβαση.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το PRK;

Οι μελέτες (με μηχανήματα και τεχνικές διαφορετικής τεχνολογίας) δείχνουν ότι:

 • Το 70% των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε PRK έχουν μετεγχειρητική οπτική οξύτητα 10/10.
 • Το 92% έχουν οπτική οξύτητα 5/10 ή καλύτερη.
 • Το PRK δουλεύει καλύτερα σε χαμηλές έως και μέτριες μυωπίες από ότι σε υψηλές μυωπίες, υπερμετρωπίες και αστιγματισμούς.

Τι είναι οι εκτροπές υψηλής τάξεως (ΗΟΑ-High Order Aberrations);

Οι εκτροπές υψηλής τάξεως είναι προβλήματα όρασης τα οποία είναι λιγότερο κοινά από ότι η μυωπία η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Τα προβλήματα αυτά δημιουργούν άλως γύρω από τα φώτα το βράδυ, διπλά είδωλα, είδωλα φαντάσματα κ.τ.λ. Το συμβατικό Laser μπορεί να επιδεινώσει τέτοια προβλήματα όρασης, αν προϋπάρχουν. Στην περίπτωση αυτή ειδικά Laser (wavefront laser) διορθώνουν τις περισσότερες από αυτές τις εκτροπές.

 

 

 

Posted in Άρθρα and tagged , , .