Laser Μυωπίας

λειζερ μυωπιας

Η μυωπία είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα το οποίο θαμπώνει τη μακρινή όραση. Τα κοντινά αντικείμενα (διάβασμα, υπολογιστής, κινητό) είναι καθαρά. Η μακρινή όραση ωστόσο είναι θαμπή και ο μύωπας δεν μπορεί να οδηγήσει, να δει τηλεόραση ή κινηματογράφο. Όταν κάποιος έχει μυωπία χρειάζεται να φοράει συνεχώς γυαλιά ή φακούς επαφής για να βλέπει καθαρά.

Απαλλαγείτε οριστικά από τη μυωπία, με το τελευταίας γενιάς Εxcimer Laser εξαιρετικής ακρίβειας και ασφάλειας-Schwind Amaris 1050RS, με active 7D eyetracker και online παχυμετρία στην κορυφαία συχνότητα των 1050 Ηz κατά τη διάρκεια της εξάχνωσης. Yψηλή ταχύτητα σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση και ελαχιστοποίηση του κινδύνου αφυδάτωσης του κερατοειδούς.

Υπολογίστε ότι η παραμονή σας στο κέντρο θα είναι περίπου 2 ώρες. Θα συναντήσετε το γιατρό σας για κάποιες τελευταίες οδηγίες. Η προετοιμασία και η χαλάρωση παίρνει την περισσότερη ώρα, το laser ξεκινά και η διόρθωση τελειώνει σε 10 λεπτά ή λιγότερο.

100% των ασθενών που κάνουν λέιζερ για τη μυωπία τους σε εμάς βλέπουν 10/10 ή περισσότερο και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα σταθερό τα τελευταία 4 χρόνια. Εγγύηση αποτελέσματος. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι για την αφαίρεση της μυωπίας: το LASIK και το PRK. Το LASIK είναι η πιο συνήθης διαδικασία και υπερτερεί έναντι του PRK.

Η διαδικασία LASIK:

  • Είναι η θεραπεία εκλογής και γίνεται σε 2 στάδια
  • Στο 1o στάδιο ένα ειδικό λέιζερ, προετοιμάζει την επιφάνεια του κερατοειδούς για να δεχτεί το δεύτερο laser. Αυτό διαρκεί 26 δευτερόλεπτα
  • Στο 2ο στάδιο ένα άλλο laser, φωτοεξαχνώνει ένα πολύ μικρό στρώμα του κερατοειδούς για να επιπεδώσει τη συνολική καμπυλότητα του. Αυτό διαρκεί 5-10 δευτερόλεπτα.
  • Ο συνολικός χρόνος είναι 4-5 λεπτά για κάθε μάτι ξεχωριστά

Το 98% των ασθενών μας που κάνει λέιζερ για τη μυωπία του κάνει τη μέθοδο LASIK και μόνο το 2% τη μέθοδο PRK.

Χρησιμοποιούμε το πιο γρήγορο λέιζερ της αγοράς και το μοναδικό με έλεγχο της θέσης του ματιού σε 7 διαστάσεις, ώστε οποιαδήποτε μικροκίνηση και να κάνουν τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αυτή να συλλαμβάνεται και να εξουδετερώνεται. Διαβάστε περισσότερα εδώ για το laser που χρησιμοποιούμε.

Χρησιμοποιούμε πάντα και σε όλους μας τους ασθενείς Dual Laser System σε όλες τις μυωπικές μας διορθώσεις. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία γίνεται αποκλειστικά με λέιζερ, χωρίς τη χρήση ταλαντευόμενης λεπίδας (μηχανικός μικροκερατόμος).

Πριν το laser μυωπίας

μυωπια-μετα-λειζερ

Μετά το laser μυωπίας

H φυσιολογική όραση χωρίς μυωπία

Σε ένα φυσιολογικό υγιές μάτι, το φως εισέρχεται διαμέσου του κερατοειδούς και της κόρης και συνεχίζει πίσω από το φακό που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την ίριδα. Αν δεν υπάρχει διαθλαστικό σφάλμα (συνταγή γυαλιών), ο κερατοειδής και ο φακός συγκλίνουν τις ακτίνες του φωτός για να τις εστιάσουν ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή.

Αυτός ο φωτοευαίσθητος χιτώνας στο πίσω μέρος του ματιού, μετατρέπει το φως σε δεδομένα, τα οποία περνούν διαμέσου του οπτικού νεύρου στο πίσω μέρος του εγκεφάλου. Η περιοχή αυτή του εγκεφάλου (οπτικός φλοιός – ΒΑ17-18-19), επεξεργάζεται την οπτική πληροφορία σε οπτική αντίληψη, για να μπορούμε να βλέπουμε και να κατανοούμε τον κόσμο που μας περιβάλει.

Η αιτία πίσω από τη θαμπή όραση στα μάτια με μυωπία

Η μυωπία συνήθως οφείλετε στο ότι τα μάτια είναι πιο μεγάλα (πιο μακριά) από τα φυσιολογικά, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός που εισέρχονται να μην εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστοειδή αλλά μπροστά από αυτόν. Συνήθως το σύστημα εστίασης ( ο κερατοειδής και ο φακός), είναι φυσιολογικό αλλά η «οθόνη» πάνω στην οποία εστιάζεται το είδωλο βρίσκεται πιο μακριά. Το αποτέλεσμα είναι οι ακτίνες του φωτός να εστιάζονται νωρίτερα και η όραση είναι θαμπή σαν να βλέπουμε σε ένα προβολέα ο οποίος δεν είναι καλά ρυθμισμένος.

μυωπια

Η εξέλιξη της μυωπίας – πότε να κάνω laser;

H μυωπία συνήθως εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία και τυπικά χειροτερεύει θαμπώνοντας την όραση τα επόμενα 10-15 χρόνια. Στους υψηλούς μύωπες, η μυωπία μπορεί να εμφανιστεί και πριν την ηλικία των 10 ετών.

Κλασσικά η μυωπία σταθεροποιείται στην ηλικία των 20 ετών, με τον μύωπα να μην χρειάζεται να αλλάξει τη συνταγή των γυαλιών του μετά την ηλικία αυτή. Στις μέρες μας με την υπερβολική χρήση υπολογιστών, smart phones και tablets, βλέπουμε τη μυωπία να συνεχίζει να αυξάνει μετά τα 20 έτη και ίσως μετά τα 30 σε κάποιους ανθρώπους. Μερικές αναφορές χαρακτηρίζουν τη μυωπία στις μέρες μας ενδεμική.

Μερικά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται αρχικά ότι η όραση τους δεν είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε. Είναι σε θέση να διαβάζουν βιβλία και να χρησιμοποιούν το tablet χωρίς δυσκολία. Ωστόσο, το να δουν μακρινά αντικείμενα όπως τον πίνακα στο Σχολείο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Συνήθως, υποφέρουν αρκετούς μήνες πριν την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και τη χορήγηση γυαλιών οράσεως.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για laser μυωπίας όταν είναι στην ηλικία των 25-30 ετών αν και αρκετοί από αυτούς είναι έτοιμοι και νωρίτερα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διάθλαση (η συνταγή των γυαλιών), να είναι σταθερή τα τελευταία δύο χρόνια και ο υποψήφιος για διαθλαστική επέμβαση να είναι άνω των 18 ετών.

Η αφαίρεση της μυωπίας – επιλογές

Υπάρχουν τρεις επιλογές για την αφαίρεση της μυωπίας, αν και η πρώτη (το laser), είναι μακράν η πιο συνηθισμένη επέμβαση.

  1. Λέιζερ: LASIK ή PRK
  2. Διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού
  3. Φακικός ενδoφακός (ICL )

To LASIK είναι η πιο συχνή επέμβαση παγκοσμίως μετά τον καταρράκτη και πιθανότατα η επέμβαση που και εσείς θα κάνετε αν θέλετε να απαλλαγείτε από τη μυωπία σας.

Ιστορία της διαθλαστικής χειρουργικής

Η πρώτη επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής έγινε με τη μέθοδο PRK στο τέλος του 1988. Το LASIK ανακαλύφθηκε το 1989 από τον κ. Ιωάννη Παλήκαρη στην Κρήτη και επικράτησε έναντι του PRΚ λόγω της γρήγορης επανάκτησης της όρασης και την απουσία πόνου μετεγχειρητικά.

Τι κάνει το λέιζερ μυωπίας;

Τo λέιζερ διαμορφώνει τον κερατοειδή ώστε οι ακτίνες του φωτός που διέρχονται στον οφθαλμό να εστιάζονται ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή και η όραση να είναι καθαρή. Το λέϊζερ είναι το ίδιο, είτε κάνετε LASIK είτε PRK, αυτό που διαφέρει είναι η διαδικασία.

Το λέιζερ μυωπίας σμιλεύει τον κερατοειδή μειώνοντας τη διαθλαστική του δύναμη. Αυτό λέιζερ ονομάζεται excimer laser και είναι μια συσκευή υπεριώδους κύματος η οποία φωτοαφαιρεί, δηλαδή εξατμίζει τον κερατοειδικό ιστό χωρίς να παράγει θερμότητα. Το laser επικεντρώνεται στην κεντρική περιοχή του κερατοειδούς και την επιπεδώνει.

Με το εξαιρετικά γρήγορο SCHWIND AMARIS 1050 RS η φωτοαφαίρεση κρατάει 4-10 δευτερόλεπτα ακόμα και σε υψηλές μυωπίας.

Η διαδικασία LASIK

Το LASIK ή laser in situ keratosmileusis, είναι η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της μυωπίας. Χρησιμοποιείται επίσης για την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό. Στην πρακτική μας το LASIK είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούμε στο 98% των περιστατικών μας.

  • Αρχικά σταθεροποιούμε το μάτι σας και το πρώτο λέιζερ (femtosecondlaser) δημιουργεί ένα κρημνό (flap), ακριβώς 110 μικρά κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδούς. Το πρώτο αυτό λέιζερ, προετοιμάζει την επιφάνεια πάνω στην οποία θα πέσει το δεύτερο laser(excimer laser).
  • Παραμερίζουμε απαλά τον κρημνό και το δεύτερο λέιζερ αφαιρεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τη μυωπία σας.
  • Επαναφέρουμε τον κρημνό στη θέση του, καλύπτοντας την περιοχή που έγινε το laser και η διαδικασία έχει τελειώσει. Ο κρημνός επουλώνεται από μόνος του. Η επούλωση κρατάει 4 ώρες.

Η διαδικασία γίνεται μόνο με αναισθητικές σταγόνες και τα μάτια παραμένουν ανοιχτά μετά την επέμβαση.Στις περισσότερες περιπτώσεις το LASIK δεν πονάει και η διαδικασία κρατάει 10 λεπτά και για τα δύο μάτια μαζί. Οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν πάνω από 85% μόλις 30 λεπτά μετά την επέμβαση.

Περισσότερες λεπτομέρειες γαι τους κινδύνους της διαθλαστικής χειρουργικής διαβάστε εδώ.

Η διαδικασία PRK

To PRK ή photo-refractive keratectomy, είναι μια χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της μυωπίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε χαμηλούς έως και μέτριους βαθμούς υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

Η πρώτη επέμβαση για τη διόρθωση της μυωπίας έγινε με τη μέθοδο PRK το 1988. Σύντομα επικράτησε το LASIK το οποίο είναι και η πιο συχνή μέθοδος αφαίρεσης της μυωπίας. Το PRK ακόμα χρησιμοποιείται, κυρίως σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό το LASIK, όπως σε λεπτούς κερατοειδής, ή αν ο ασθενής το προτιμά.

Η επούλωση από το PRK κρατάει περισσότερο από ότι με το LASIK, συνήθως 3-5 μέρες. Οι πρώτες δύο ημέρες είναι επώδυνες και η όραση δεν είναι καλή.

Κάνουμε αποκλειστικά την εξελιγμένη μορφή του PRK, που είναι η μέθοδος ASLA ή advanced surface laser ablation. Η μέθοδος ASLA είναι NON TOUCH τεχνική. Δεν παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι.

Η διαφορά είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε αλκοόλη για την αφαίρεση του επιθηλίου ούτε «βουρτσάκι» διότι το μηχάνημα λέιζερ που χρησιμοποιούμε, τα κάνει όλα μόνο του. Αφαιρεί το επιθήλιο «την επιδερμίδα» και το στρώμα «το δέρμα» του κερατοειδούς σε ένα χρόνο, χωρίς χειρουργικούς χειρισμούς. Όλη η διαδικασία γίνεται από το ειδικό Excimer Laser που έχει προγραμματιστεί για να ξεκινήσει και να τελειώσει όλη τη διαδικασία από μόνο του.

LASIK και PRK

Είτε κάνετε LASIK είτε PRK, το excimer laser που σμιλεύει και ανακατασκευάζει τον κερατοειδή είναι το ίδιο.

Η κύρια διαφορά είναι ότι στο LASIK ένας κρημνός δημιουργείται πρώτα και το λέιζερ γίνεται στα βαθύτερα στρώματα του κερατοειδούς. Έτσι κρύβουμε από τη φύση αυτό που κάνουμε καθώς επαναφέρουμε τον κρημνό στη θέση του και δεν υπάρχει αντίδραση. Στο PRK δεν δημιουργούμε κρημνό και το λέιζερ γίνεται στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Ο κερατοειδής αντιδρά με αποτέλεσμα να υπάρχει πόνος και θάμβος μέχρι να επουλωθεί.

Αν με ρωτήσετε ποια είναι η αγαπημένη μου μέθοδος, αυτό είναι το LASIK. Μπορεί να χρειάζεται κάποιους λεπτούς χειρισμούς από την πλευρά του χειρουργού, αλλά η επάνοδος της όρασης είναι άμεση, δεν έχει πόνο δεν έχει ταλαιπωρία.

Αν είστε κατάλληλος/η και για τις δύο μεθόδους, το τελικό αποτέλεσμα στο μήνα είναι το ίδιο είτε κάνετε LASIK είτε PRK και η απόφαση εξαρτάται από εσάς και από τον Ιατρό σας.

Διαβάστε τι λένε για εμάς όσοι μας εμπιστεύτηκαν

παπακου λειζερ μυωπιας πετρου μυωπια κωστοπουλου μυωπια
Παπακου Κική Πέτρου Αντώνιος Κωστοπούλου Γεωργία