Lasik – Ο προεγχειρητικός έλεγχος βήμα προς βήμα

Πλήρης οφθαλμολογική εξέταση με προσεκτική λήψη του ιστορικού και σωστή ενημέρωση, είναι απαραίτητα πριν προχωρήσετε στη χειρουργική διόρθωση της μυωπίας (Laser Μυωπίας), της υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού.

Το πρώτο βήμα είναι η λήψη ενός πλήρους ιστορικού.

laser μυωπιαςΑν πάσχετε από παθήσεις του κολλαγόνου όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, οζώδης πολυαρτιρίτιδα τότε δεν είστε κατάλληλος υποψήφιος για διαθλαστική χειρουργική.

Αν πάσχετε από σοβαρή ξηροφθαλμία, σύνδρομο Stevens-Johnson, αν έχετε κερατόκωνο, δυστροφίες ή εκφυλίσεις του κερατοειδούς ή άλλες μορφές κερατεκτασίας τότε πάλι είστε ακατάλληλος για διαθλαστική επέμβαση.

Αν έχετε γλαύκωμα τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν προχωρήσετε σε διαθλαστική επέμβαση και μόνο αφού έχετε συζητήσει το θέμα αυτό με το γιατρό σας. Αν έχετε ένα υποκλινικό καταρράκτη αποφύγετε την επέμβαση γιατί οι βαθμοί σας θα αλλάξουν στο μέλλον. Θεωρήστε εναλλακτικές μορφές διόρθωσης του διαθλαστικού σφάλματος με τη φακικούς ενδοφακούς ή φακοθρυψία και ένθεση αστιγματικού ή πολυεστιακού ενδοφακού.

Ανοσοκαταστολή, σακχαρώδης διαβήτης ή προυπάρχουσες παθήσεις του κερατοειδούς όπως η ερπητική κερατίτιδα αποτελούν σχετικές ή απόλυτες αντενδείξεις για τη διαθλαστική επέμβαση.

Αν είστε μονόφθαλμος καλύτερα να αποφύγετε να προσφέρετε αυτή την πολυτέλεια στα μάτια σας. Αν είστε 18-21 καλύτερα να περιμένετε λίγο ακόμα και μόνο όταν τα μάτια σας είναι σταθερά διαθλαστικά για να προχωρήσετε με την επέμβαση. Αν και η επέμβαση έχει έγκριση FDA ήδη από την ηλικία των 18 ετών, προτιμούμε σε γενικές γραμμές να την κάνουμε σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, όταν ο κερατοειδής έχει σταθεροποιηθεί.

Δὐο πρἀγματα πρἐπει να είναι ξεκάθαρα πριν την επέμβαση:
1. Αν τα μάτια σας είναι κατάλληλα για διαθλαστική επέμβαση.

2. Ποιές είναι οι προσδοκίες σας μετά το χειρουργείο.
 

Στο Ιατρείο ή το διαθλαστικό κέντρο, η ακριβής μέτρηση της μυωπίας της υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού (διάθλαση), είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του προεγχειρητικού ελέγχου. Πριν επιλέξουμε τους τελικούς βαθμούς για να εισάγουμε στο laser, επιβεβαιώνουμε τα ευρήματα με κυκλοπληγική διάθλαση για να διαβεβαιωθούμε ότι ο ασθενής δεν προσαρμόζει. Αν τα ευρήματα δεν είναι ακριβή ή σταθερά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

laser μυωπιαςΚερατομετρία και τοπογραφία του κερατοειδούς είναι τα βασικά εργαλεία πριν αποφασίσουμε για την καταλληλότητα του υποψήφιου. Με την τοπογραφία φωτογραφούμε τον κερατοειδή, μελετάμε το σχήμα και την καμπυλότητα του. Φανταστείτε ένα βουνό που το βλέπετε από πάνω: το βουνό είναι ο κερατοειδής και η φωτογραφία είναι η τοπογραφία. Το βουνό πρέπει να σχετικά ομοιόμορφο. Αν δεν είναι τότε απαγορεύεται να το σμιλέψουμε. Δεν είναι όλα τα μάτια κατάλληλα για διαθλαστική χειρουργική και εάν επιμείνετε μπορεί να απογοητευτείτε.

Wavefront aberrometry: Διάφοροι κατασκευαστές laser όπως η Alcon (fort Worth TX),η Visx (Santa Clara SA) και η Βausch and Lomb (Rochester,NY) έχουν πάρει έγκριση από το FDA για την εφαρμογή wavefront τεχνολογίας στη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος στo ονομαζόμενο wavefront-guided laser treatment. Οι διορθώσεις αυτές (custom ablation) εκτός του ότι εξαρτώνται απ τη μεσοπική κόρη του οφθαλμού και το εύρος του διαθλαστικού σφάλματος, αφαιρούν περισσότερο ιστό από τον κερατοειδή σε σύγκριση με το παραδοσιακό laser.

Contrast sensitivity: Μέτρηση της ευαισθησίας αντίθεσης προεγχειρητικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενοχλήσεις από θάμβος όρασης ή glare.

Μέγεθος κόρης:

Μικρές κόρες απαλλάσσουν τους υποψήφιους από πιθανές διαταραχές στη νυχτερινή όραση που αναφέρονται ως starbursts (εκρήξεις αστεριών) ή alos (φωτοστέφανα). Μέτρηση λοιπόν της σκοτοπικής και μεσοπικής κόρης είναι αναγκαία πριν αποφασίσουμε για την καταλληλότητα της επέμβασης. Αν και οι ενοχλήσεις αυτές ήταν συχνότερες με τα παλαιού τύπου laser,εξαιρετικά μεγάλες κόρες θα πρέπει να αποφεύγονται. 
Και όμως το μέγεθος της κόρης είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στη διόρθωση με laser!

Με τα σύγχρονα excimer laser η ζώνες σμίλευσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλες και αν υπάρχει αρκετός ιστός το εμπόδιο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί.

Οcular Dominance: είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιο είναι το κυρίαρχο μάτι ειδικά σε περιπτώσεις monovision όπου επιλέγουμε τη μονόφθαλμη όραση εις βάρος της διόφθαλμης προκειμένου να απαλλαγούμε από τα γυαλιά μας στις πρεσβυωπικές ηλικίες και να βλέπουμε καθαρά μακριά και κοντά.Οι περισσότεροι ασθενείς που επιθυμούν monovision έχουν ήδη δοκιμάσει την τεχνική αυτή με φακούς επαφής.

Οφθαλμοκινητικότητα: Διαταραχές στην οφθαλμικινητικότητα, εσωφορίες ή εσωτροπίες σε μυωπικούς ή υπερμετρωπικούς ασθενείς αν δεν διαγνωστούν σωστά μπορεί να επιφέρουν προβλήματα διπλωπίας που διορθώνονται πάλι και μόνο με γυαλιά!

laser μυωπιαςΠαχυμετρία και ενδοθηλιοσκόπηση: Χωρίς παχυμετρία δεν μπορούμε να μιλήσουμε για laser. Λεπτοί κερατοειδείς εξαιρούνται από την επέμβαση.

Πολύ παχύς κερατοειδής μπορεί να υποκρύπτει δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και αυτό μπορεί να καταγραφεί με το ενδοθηλιόμετρο. Ασθενείς με δυσλειτουργία του ενδοθηλίου θα πρέπει να αποφύγουν το laser.

Bυθοσκόπηση: Μυδρίαση και βυθοσκόπηση Goldman με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον περιφερικό κερατοειδή είναι αναγκαίο να γίνεται σε όλους τους υποψήφιους για διαθλαστική χειρουργική προκειμένου να ελεγχθεί ο περιφερικός αμφιβληστροειδής ιδιαίτερα στις υψηλές μυωπίες.

Μέτρηση της ποιότητας και της ποσότητας των δακρύων, τονομέτρηση και πλήρης εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία. Οπτικά πεδία και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις επιλεκτικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σχετικά άρθρα:

Πότε δεν πρέπει να κάνω lasik;

Laser Μυωπίας, πως γίνεται;

Lasik vs PRK – Συχνές Ερωτήσεις

Bladeless Lasik

Διόρθωση μυωπίας (VIDEO)

Presby lasik: λύση για την πρεσβυωπία;

Πως γίνεται το lasik;

Posted in Άρθρα and tagged , , .