Lasik vs PRK – Συχνές Ερωτήσεις

 • Ti είναι η διόρθωση της όρασης με laser;

Πρόκειται για μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιεί μια ψυχρή ακτίνα φωτός (excimer laser) για να διαμορφώσει απαλά την επιφάνεια του ματιού και να βελτιώσει την όραση.

Το λέιζερ αφαιρεί μικροσκοπικές δομές του ιστού, ισοπεδώνει τον κερατοειδή (για να διορθώσει τη μυωπία), τον ανυψώνει (για να διορθώσει την υπερμετρωπία) ή τον εξομαλύνει σε ένα συγκεκριμένο άξονα (για να διορθώσει τον αστιγματισμό).

 • Είναι το LASIK και το PRK ασφαλείς;

Ναι. Το LASIK και το PRK διορθώνουν την όραση με πολύ ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απαλλαγεί απο τα γυαλιά σους την τελευταία εικοσαετία απο τότε που πρωτοεφαρμόστηκε. Το μηχάνημα laser χρησιμοποιεί μια ψυχρή δέσμη φωτός που ελέγχεται από υπολογιστή. Ο χειρουργός εστιάζει το laser στον κερατοειδή και μπορεί να το απενεργοποιήσει ανά πάσα χρονική στιγμή.

Υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για τη μείωση του κινδύνου σφάλματος. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση υπάρχουν.Αν και κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των επιπλοκών, μελέτες δείχνουν ότι ήσσονος σημασίας προβλήματα, όπως η ξηροφθαλμία και οι ακτίνες γύρω από τα φώτα το βράδι είναι περίπου 3-5%, ενώ ο κίνδυνος σοβαρών συμβάντων όπως μερική απώλεια της όρασης εκτιμάται ότι είναι λιγότερο από το 1%.
Τι κάνει το laser;
Το laser διαμορφώνει τον κερατοειδή και αλλάζει ελαφρώς το σχήμα του, βελτιώνοντας την ικανότητα του στο να επικεντρώνει το φώς ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Είτε επιλέξετε να κάνετε lasik ή PRK το μηχάνημα αποδέσμευσης του laser (excimer laser) είναι το ίδιο. Αυτό που διαφέρει είναι η διαδικασία.

 • Μπορώ να κάνω και τα δύο μάτια γίνει την ίδια στιγμή;

Συνήθως κάνουμε και τα δύο μάτια ταυτόχρονα. Αν αποφασίσετε να κάνετε PRK μπορείτε να κάνετε ένα μάτι κάθε φορά για να μπορείτε να βλέπετε καθαρά και μετά την επέμβαση επειδή χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το PRK μέχρι να αποκατασταθεί η όραση.

 • Είναι διαφορετική η laser-χειρουργική διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος από  άλλες μορφές διαθλαστικής επέμβασης;

Το LASIK(Laser in situ Keratosmileusis) και το PRK(photorefractive Keratectomy) έχουν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα για το τελικό αποτέλεσμα και μικρότερη συχνότητα επιπλοκών. Παλαιότερες τεχνικές γίνονται συνήθως με το χέρι (π.χ αστιγματικές κερατοτομές) και όχι με αυτοματοποιημένο λέιζερ.

 • Πονάει η διόρθωση της όρασης με λέιζερ;

Δεν θα αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια LASIK ή PRK, γιατί ο γιατρός σας θα σας ρίξει αναισθητικές οφθαλμικές σταγόνες στο μάτι σας πριν την επέμβαση. Αν αισθανθείτε λίγο πόνο μετά την επέμβαση αυτό θα είναι μόνο για μια ημέρα και θα υποχωρήσει με κάποιο κοινό παυσίπονο.Μια ήπια δυσφορία για μια και μόνο ημέρα είναι συνήθης μετα την επέμβαση Lasik.Μια μεγαλύτερη δυσφορία είναι συνήθης μετά το PRK, μέχρις ότου επαναεπιθηλιοποιειθεί το εξωτερικό τμήμα του κερατοειδούς. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.

 • Πόσο διαρκεί το LASIK ή το PRK;

Η διάρκεια είναι η ίδια είτε κάνεις Lasik είτε PRK. Το laser αυτό καθεαυτό διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό, ενώ η συνολική διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά και για τα δύο μάτια.

 • Πώς μπορώ να ξέρω αν είμαι κατάλληλος υποψήφιος για διόρθωση της όρασης με laser;

Ο χειρουργός σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε και θα σας συμβουλέψει για τις επιλογές που έχετε μετά από ένα πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο. Παρακάτω υπάρχουν μερικές μόνο μερικές κατευθυντήριες γραμμές:Πρέπει να έχετε υγιή μάτια – να μην έχετε γλαύκωμα, φλεγμονή ή καταρράκτη, ξηροφθαλμία ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετεγχειρητική πορεία.

 1. Πρέπει να είστε ενήλικας: ηλικία 21 ετών ή μεγαλύτερος.
 2. Η συνταγή των γυαλιών σας πρέπει να είναι σταθερή για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την επέμβαση.
 3. Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, ορμονικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Θα χρειαστεί να περιμένετε έως ότου οι ορμόνες σας να επιστρέψουν στα προηγούμενα φυσιολογικά επίπεδα.
 4. Αν έχετε κάποια εκφυλιστική ή αυτοάνοσο νόσο τότε δεν είστε κατάλληλος υποψήφιος.
 • Τι θα συμβεί την ημέρα της θεραπείας;

Ένα μανταλάκι που ονομάζεται βλεφαροδιαστολέας τοποθετείται ανάμεσα στα βλέφαρα για να κρατήσει το μάτι σας ανοιχτόΗ παραμονή σας στο κέντρο θα διαρκέσει μερικές ώρες και θα πρέπει να έχετε κανονίσει για κάποιον να σας μεταφέρει στο σπίτι μετά την επέμβαση γιατί η όρασή σας θα είναι λίγο θολή.
Θα ξαπλώσετε σε ένα ειδικό κρεβάτι.Ο χειρουργός θα σας ρίξει μερικές αναισθητικές σταγόνες και θα σας βάλει έναν βλεφαροδιαστολέα που σαν μανταλάκι θα κρατάει ανοιχτό το μάτι σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Το laser θα εστιαστεί πάνω από το μάτι σας και θα πρέπει να ήρεμος και συγκεντρωμένος σε ένα φωτεινό στόχο που θα εμφανιστεί.

 • Τι θα γίνει αργότερα;

Ο χειρουργός θα σας ρίξει κάποιες σταγόνες και η επέμβαση έχει τελειώσει.Θα ξεκουραστείτε για λίγο και θα επιστρέψετε σπίτι σας. Θα παρατηρήσετε πιθανώς μια σαφή διαφορά στην όραση σας και αυτή θα βελτιωθεί τις επόμενες μέρες τους επόμενους μήνες.

 • Πότε μπορώ και πάλι να οδηγήσω;

Μπορείτε να οδηγήσετε το συντομότερο δυνατόν αν βλέπετε καλά, εκτός από την ημέρα που του χειρουργείου.

 • Μπορώ να επιστρέψω στην εργασία αμέσως μετά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέψουν στην εργασία τους την επόμενη μέρα μετά το Lasik.Μετά το PRK, πολλοί χειρουργοί συνιστούν δύο ή τρεις μέρες ξεκούρασης πρίν αναλάβετε εκ νέου δουλειά.

 • Πότε μπορώ πάλι να χρησιμοποιήσω και πάλι μακιγιάζ;

Μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο μπορείτε να βαφείτε και πάλι.Ωστόσο,καλό θα είναι να πετάξετε το παλιό μακιγιάζ σας και να αγοράσετε καινούργιο για τον κίμδυνο της μόλυνσης.

Η χειρουργική διαδικασία.
Στο lasik, δημιουργούμε με ένα ειδικό μηχάνημα που λέγετε μικροκερατόμος μια λεπτή μεμβράνη (κρημνός) στην επιφάνεια του ματιού σας και στη συνέχεια ενεργοποιούμε το laser που θα σμιλέψει τον κερατοειδή σας.

Στο PRK ο κρημνός δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί. Απλά εφαρμόζουμε επιφανειακά το laser στον κερατοειδή.

 • Τι είναι το bladeless lasik;

Το bladeless lasik (lasik χωρίς νυστέρι) είναι μια νέα μέθοδος δημιουργίας του κρημνού (flap) που χρησιμοποιεί laser (femtosecondlaser) αντί για μηχανικό μικροκερατόμο.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Καλύτερα flap, πιο ακριβή σε πάχος, μαγαλύτερη ασφάλεια, λιγότερες εισαγώμενες εκτροπές. Διαβάστε περισσότερα.

Femtosecondlaser:
Η επανάσταση στη διαθλαστική χειρουργική.

Πλέον ο κρημνός μπορεί να δημιουργηθεί με laser αντί με μηχανικό μικροκερατόμο.

 • Υπάρχουν παρενέργειες από την επέμβαση;

Ρίξτε άφοβα όσο συχνά θέλετε τεχνητά δάκρυα στα μάτια σας Είναι δυνατόν να έχετε συμπτώματα ξηροφθαλμίας η οποία συνήθως υποχωρεί με τεχνικά δάκρυα και εξαφανίζετε με τον καιρό. Άλλοι μπορεί να εμφανίσουν ακτίνες ή φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα, ιδιαίτερα τη νύχτα.Συνήθως αυτό ελλατώνετε από μόνο του με τον καιρό. Σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων (λιγότερο του 1%) η όραση χειροτερεύει αντί να καλυτερέψει.

 • Πόσες φορές θα χρειαστεί να επιστρέψω στο γιατρό μου στη συνέχεια για επανεξέταση μετά το Lasik;

Ανάλογα με τον χειρουργό σας, θα πρέπει να επιστρέψετε την επόμενη μέρα,την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια μετά από τρείς μήνες. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει αν περισσότερες επισκέψεις είναι απαραίτητες.

 • Τι θα συμβεί αν στη συνέχεια πάψω να βλέπω καλά στη συνέχεια;

Ένας μικρός αριθμός ασθενών παρατηρούν μια σταδιακή επιδείνωση της όρασης μετά την επέμβαση. Μετά δηλαδή από ένα χρονικό διάστημα που βλέπουν καλά είναι δυνατόν η όρασή τους να μειωθεί και αυτό ονομάζετε regression(παλινδρόμηση).Αν συμβεί αυτό τότε απευθυνθείτε στον χειρουργό σας για να καθορίσει την αιτία και να σας προγραμματίσει για μια επανεπέμβαση (retachment).

 • Πόσο κοστίζει το laser;

Δεν υπάρχει μία απάντηση για το κόστος του Laser,δεδομένου ότι οι τιμές διαφέρουν χειρουργό σε χειρουργό και από κέντρο σε κέντρο. Οι τιμές κυμαίνονται από λιγότερο των 2000 ευρώ έως και περισσότερο των 2500 ευρώ και για τα δύο μάτια μαζί. Μπορείτε να ζητήσετε με το γιατρό σας τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης ένα έχετε κάποια ιδιωτική ασφάλεια.

 • Αν έχω περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με LASIK που θα πρέπει να απευθυνθώ;

Ο καλύτερος τρόπος για να ενημερωθείτε για Lasik δεν είναι άλλος από το γιατρό που θα σας χειρουργήσει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ένα ραντεβού.

Posted in Άρθρα and tagged , , .