Laser Μυωπίας – Lasik

Το lasik (laser μυωπίας) έχει φέρει μια αληθινή επανάσταση στο χώρο της χειρουργικής οφθαλμολογίας τα τελευταία 20 χρόνια. Περισσότερο απο 31,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απαλλαγεί απο τα γυαλιά τους ή τους φακούς επαφής τους.

Laser Μυωπίας - Lasik

Ο παρακάτω οδηγός απο το AAO (American Academy Of Ophthalmology) και το ISCRS (International Society Of Cataract and Refractive Surgery)  υπό την έγκριση του FDA (Food and Drug Administration) σας παρέχει αντικειμενικές πληροφορίες για να μπορέσετε ως υποψήφιος Lasik να κατανοήσετε ξεκάθαρα τη διαδικασία του χειρουργείου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μεθόδου.

Όπως όλα τα χειρουργεία έτσι και το laser εμπεριέχει κινδύνους που αφορούν τη διαδικασία. Ενημερωθείτε σωστά για τις επιλογές που έχετε για να μην βρεθείτε αντιμέτωποι με παρενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ματιών σας και να έχουν επίπτωση στην ποιότητα της ζωής σας.

Τι είναι όμως το lasik (Laser Μυωπίας);

Το lasik (laser in situ keratosmileusis) είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιεί laser για τη διόρθωση της μυωπίας της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού. 

Στο lasik ένας λεπτός κρημνός (flap) δημιουργείται με μηχανικό μικροκερατόμο ή με femtosecondlaser.

Ο χειρουργός ανασηκώνει το flap και στη συνέχεια εφαρμόζει το  excimer laser απο κάτω στο υποκείμεμο στρώμα.

Επαναφέρει το flap στην αρχική του θέση και η διαδικασία έχει τελειώσει.

Στα μάτια με  μυωπία το excimer laser εφαρμόζεται κεντρικά προκειμένου να ομαλοποιήσει τον πολύ κυρτό κερατοειδή. Στα μάτια με υπερμετρωπία το laser εφαρμόζεται περιφερικά προκειμένου να δημιουργήσει ένα πιο κυρτό κερατοειδή.

Στα μάτια με αστιγματισμό το laser εφαρμόζεται στον πιο κυρτό άξονα. Σε όλες τις περιπτώσεις το προφίλ σμίλευσης έχει προγραμματιστεί  απο το λογισμικό του υπολογιστή και διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα.

Αν θέλετε να κάνετε lasik πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τα μάτια σας είναι κατάλληλα. Το lasik εφαρμόζεται στο εξωτερικό τμήμα του ματιού στον κερατοειδή χιτώνα. Αν έχετε ανώμαλο κερατοειδή τότε είναι καλύτερα να αποφύγετε τη διόρθωση της όρασης με laser.

Laser Μυωπίας excimer

Εάν έχετε πολύ λεπτό κερατοειδή τότε το lasik αποτελεί αντένδειξη. Μπορείτε όμως να κάνετε PRK, δηλαδή επιφανειακή κερατοσμίλευση με το ίδιο καλά αποτελέσματα. Το μηχάνημα αποδέσμευσης της ενέργειας (excimer laser) είναι το ίδιο, απλά στο PRK αυτό γίνεται επιφανειακά χωρίς τη δημιουργία κρημνού (flap).  Πρόσφατα, μια πραγματικά non-touch τεχνική που ονομάζεται trans-epithelial PRK προσφέρει μια ενναλακτική και πολύ ασφαλή μέθοδο.

Τι είναι το excimer laser;

Το excimer laser είναι ένα υπεριώδες laser που χρησιμοποιούμε για να αναδιαμορφώσουμε τον κερατοειδή, τον διαφανή  χιτώνα που βρίσκεται σαν τρούλος στην εξωτερική επιφάνεια του ματιού. Αυτό το laser εκπέμπει μια κρύα δέσμη φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος (193 νανόμετρα) η οποία εξαχνώνει το στρώμα του κερατοειδούς με εξαιρετική ακρίβεια και προβλεψιμότητα.

Διαμορφώνοντας τον κερατοειδή σε ένα καλύτερο σχήμα, βελτιώνουμε τις διαθλαστικές του ιδιότητες και  επικεντρώνουμε τις ακτίνες φωτός ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή διορθώνοντας όλα τα διαθλαστικά σφάλματα.

Bladeless lasik

Μέχρι πρότεινος η δημιουργία του κρημνού πριν την εφαρμογή του excimer laser γινότανε με ένα εργαλείο που ονομάζεται μηχανικός μικροκερατόμος. Αυτό το μηχάνημα χρησιμοποιεί μια  ταλαντευόμενη λεπίδα που πάλεται σε υψηλή συχνότητα.

Ήδη απο το 2007 (FDA approved), ένα δεύτερο είδος laser που ονομάζεται femtosecondlaser μπορεί να δημιουργήσει τον κρημνό με εκπληκτική ακρίβεια.

Αυτό το είδος laser χρησιμοποιεί βολές διαμέτρου 2-3 μικρά (εκατομμυριοστά του χιλιοστού) σε συχνότητα femto δηλαδή 10-16 sec. Ένα femto αντιστοιχεί ότι ένα δευτερόλεπτο σε 32 εκατομμύρια χρόνια.

Οι βολές αυτές διαπερνούν το εξωτερικό  το εξωτερικό τμήμα του κερατοειδούς και εισάγουν  μια σειρά από μικροσκοπικές φυσαλίδες  στο εσωτερικό του δημιουργώντας τον κρημνό (flap).

Είναι σημαντικό αν σκέπτεσtε να κάνετε lasik να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.

Το lasik είναι μια  θαυμάσια μέθοδος που σας επιτρέπει να απεξαρτοποιηθείτε από τα γυαλιά σας στις περισσότερες καθημερινές σας δραστηριότητες. Αν όμως κυνηγάτε την τέλεια όραση ή αλλιώς την super όραση όπως συχνά διαφημίζεται, τότε κινδυνεύετε να απογοητευτείτε.

Στην ηλικία των 40- 50 ετών εμφανίζεται η πρεσβυωπία και τότε θα χρειαστείτε γυαλιά για το διάβασμα. Αν δεν κάνετε laser και μείνετε με τη  μυωπία σασ τότε θα χρειάζεται να βγάζετε τα γυαλιά σασ για να μπορείτε να δείτε καθαρά κοντά. Τότε όμως δεν θα βλέπετε καθαρά μακριά. Ανάλογα με τις διοπτρίες που έχετε (βαθμούς μυωπίας)  θα χρειάζεται να φέρνετε το έντυπο από πολύ κοντά έως πολύ μακριά για να δείτε καθαρά ή θα χρειάζεστε ένα επιπλέον βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά πρεσβυωπίας πέρα από αυτό της μυωπίας για να βλέπετε καθαρά στην επιθυμητή απόσταση.

Laser Μυωπίας - Lasik dominant eyeΑν κάνετε lasik μετά την ηλικία των 40 ετών για να διορθώσετε την πρεσβυωπία σκεφτείτε την τεχνική που ονομάζεται monovision. Η τεχνική αυτή διορθώνει την όραση για την κοντινή ή ενδιάμεση απόσταση στο ένα μάτι και για τη μακρινή στο άλλο μάτι.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε μάτι θα δουλεύει ξεχωριστά: το κυρίαρχο θα βλέπει καθαρά μακριά ενώ το μη κυρίαρχο θα βλέπει καθαρά κοντά ή ενδιάμεσα ανάλογα με το τι θα επιλέξουμε.

Ο εγκέφαλος θα προσαρμοστεί στη νέα αυτή κατάσταση και θα απεξαρτοποιηθείτε απο τα γυαλιά σας σε βάρος όμως της διόφθαλμης όρασης. Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα όχι όμως όλοι: αν οδηγείτε πολλές ώρες το βράδι πιθανών να μην μείνετε ευχαριστημένοι.

Δοκιμάστε την τεχνική αυτή με φακούς επαφής πριν προχωρήσετε στη τελική διόρθωση με το laser. Πράγματι πολλοί άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι των 40 ετών και φορούν φακούς επαφής χρησιμοποιούν την τεχνική αυτή για να ελαττώσουν την εξάρτηση τους από τα γυαλιά. Οι φακοί επαφής είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρίνετε το τελικό αποτέλεσμα πριν το laser. Μερικοί άνθρωποι απαντούν τόσο θετικά με την επίδειξη της μεθόδου στο δοκιμαστικό σκελετό που η χρήση των φακών επαφής πριν το laser μπορεί να μην  κριθεί απαραίτητη.

Και τι θα γίνει αν δεν πετύχει;

Αν 10/10 όραση είναι απαραίτητη για τη δουλειά σας ή τις καθημερινές σας δραστηριότητες, δοκιμάστε στο εξεταστήριο αν 5/10 όραση είναι ακόμα ικανοποιητική. Περισσότερο από το 95% των ανθρώπων που κάνουν laser επιτυγχάνουν όραση μεταξύ 5/10 και 10/10 χωρίς τη βοήθεια γυαλιών ή φακών επαφής.
Το ξέρατε ότι κάθε χρόνο 700.000 άνθρωποι κάνουν lasik στις ΗΠΑ ;

Θα πρέπει ωστόσο να είστε ενήμεροι ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μια επανάληψη της διαδικασίας  για να μείνετε ευχαριστημένοι (retreatment) ή ότι πιθανών  να χρειαστεί να φορέσετε ένα ζευγάρι γυαλιά για μερικές δραστηριότητες σας όπως το διάβασμα ή η οδήγηση το βράδι. Όσο μεγαλύτερο είναι το διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός) τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να χρειαστείτε retreatment  ή ένα βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά.

Τι άλλες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν για τη διόρθωση της μυωπίας;

Laser Μυωπίας - LasikΑν έχετε υψηλή μυωπία και δεν μπορείτε να κάνετε laser μυωπίας υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις: οι φακικοί ενδοφακοί τοποθετούνται μέσα στο μάτι και αποτελούν μια επιλογή σε νέους ανθρώπους που επιζητούν μια μόνιμη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος. Αν είστε άνω των 50-60 ετών η διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού (CLE) είναι ίσως η καλύτερη λύση.

Πότε δεν πρέπει να κάνω lasik;

Τo lasik όπως  και κάθε χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει κάποιες επιπλοκές. Συζητείστε με το γιατρό σας τις πιθανές επιπλοκές και ότι άλλες ανησυχίες μπορεί να έχετε πριν το χειρουργείο.  Οι σχετικές ή απόλυτες αντενδείξεις που μπορεί να μεταβάλουν τα αποτελέσματα του χειρουργείου είναι οι εξής:

 • Ξηροφθαλμία

μυωπία

Αν έχετε ξηροφθαλμία αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν προχωρήσετε με το laser γιατί αλλιώς είναι δυνατόν να απογοητευτείτε με το αποτέλεσμα. Αν έχετε όμως σοβαρή ξηροφθαλμία τότε ίσως το laser να μην είναι μια καλή επιλογή για εσάς.

Είναι πιο πιθανό να έχετε ξηροφθαλμία αν είστε ηλικιωμἐνος ή αν είστε γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση. Θα πρέπει να ελέγξετε την ξηροφθαλμία πριν προχωρήσετε με το lasik ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο διαθλαστικής χειρουργικής.

 • Μεγάλες κόρες.

Το μεγάλο μέγεθος της κόρης του ματιού έχει ενοχοποιηθεί για ενοχλητικά συμπτώματα μετα το laser όπως άλως γύρω από τα φώτα ιδίως σε σκοτοπικές συνθήκες.

Είναι ωστόσο δυνατόν να έχετε κάποιες ενοχλήσεις στη βραδινή οδήγηση ανεξάρτητα από το μέγεθος της κόρης. Οι ενοχήσεις αυτές πιθανόν να υπάρχουν και πρίν το laser αλλά να μην τις έχετε παρατηρήσει.

Είναι πιθανόν να έχετε ξηροφθαλμία αν παίρνετε διάφορα φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά ή μερικά από τα αντιυπερτασικά ή ή αν πάσχετε από αυτοάνοσα νοσήματα ή αν λαμβάνετε υποκατάστατα ορμονών.

 • Ο κερατόκωνος

Αποτελεί απόλυτη αντένδειη για το laser. Είναι μια εκφύλιση του κερατοειδούς που δραματικά χειροτερεύει μετά το lasik.

 • Ο λεπτὀς κερατοειδής

Αποτελεί επίσης αντένδειξη για το laser.

Εάν έχετε λεπτό κερατοειδή και δεν μπορείτε να κάνετε lasik τότε το PRK είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για εσἀς.

 • Ο βαθμός του διαθλαστικού σφάλματος.

Πολύ υψηλά διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός) μπορεί να μην είναι συμβατά με laser.

 • Ηλικία

Ιδανικός υποψήφιος για laser είναι όποιος είναι μεγαλύτερος των 21 ετών. Η διάθλαση (δηλαδή οι βαθμοί σας) είναι πιο πιθανών να αλλάξουν εαν είστε κάτω των 21 ετών. Μερικοί άνθρωποι έχουν αλλαγές στη διάθλαση τους και ας είναι μεγαλύτεροι των 21 ετών.
Μην βιαστείτε να κάνετε το laser. Πρἐπει πρὠτα να σταθεροποιηθεί ο κερατοειδής σας.

 • Εγκυμοσύνη

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε δεν είστε κατάλληλη για laser  διότι η διάθλαση σας παρουσιάζει μεταβολές.

 • Καταρράκτης

Εάν έχετε καταρράκτη τότε δεν είστε υποψήφιος για διαθλαστική χειρουργική.

 • Υπάρχουν και πολλές άλλες παθήσεις, συστηματικές ή οφθαλμολογικές οι οποίες αποτελούν αντένδειξη για το laser.

Aπόλυτη αντένδειξη είναι οι παθήσεις του κολλαγόνου όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης και το AIDS. Σχετική αντένδειξη αποτελεί η ξηροφθαλμία, το γλαύκωμα, ο ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης και οι παθήσεις της βασικής μεμβράνης του επιθηλίου.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος βήμα προς βήμα

Πλήρης οφθαλμολογική εξέταση με προσεκτική λήψη του ιστορικού και σωστή ενημέρωση, είναι απαραίτητα πριν προχωρήσετε στη χειρουργική διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού.

Το πρώτο βήμα είναι η λήψη ενός πλήρους ιστορικού.

Laser Μυωπίας - LasikΑν πάσχετε από παθήσεις του κολλαγόνου όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, οζώδης πολυαρτιρίτιδα τότε δεν είστε κατάλληλος υποψήφιος για διαθλαστική χειρουργική.

Αν πάσχετε από σοβαρή ξηροφθαλμία, σύνδρομο Stevens-Johnson, αν έχετε κερατόκωνο, δυστροφίες ή εκφυλίσεις του κερατοειδούς ή άλλες μορφές κερατεκτασίας τότε πάλι είστε ακατάλληλος για διαθλαστική επέμβαση.

Αν έχετε γλαύκωμα τότε θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν προχωρήσετε σε διαθλαστική επέμβαση και μόνο αφού έχετε συζητήσει το θέμα αυτό με το γιατρό σας. Αν έχετε ένα υποκλινικό καταρράκτη αποφύγετε την επέμβαση γιατί οι βαθμοί σας θα αλλάξουν στο μέλλον. Θεωρήστε εναλλακτικές μορφές διόρθωσης του διαθλαστικού σφάλματος με τη φακικούς ενδοφακούς ή φακοθρυψία και ένθεση αστιγματικού ή πολυεστιακού ενδοφακού.

Ανοσοκαταστολή, σακχαρώδης διαβήτης ή προυπάρχουσες παθήσεις του κερατοειδούς όπως η ερπητική κερατίτιδα αποτελούν σχετικές ή απόλυτες αντενδείξεις για τη διαθλαστική επέμβαση.

Αν είστε μονόφθαλμος καλύτερα να αποφύγετε να προσφέρετε αυτή την πολυτέλεια στα μάτια σας. Αν είστε 18-21 καλύτερα να περιμένετε λίγο ακόμα και μόνο όταν τα μάτια σας είναι σταθερά διαθλαστικά για να προχωρήσετε με την επέμβαση. Αν και η επέμβαση έχει έγκριση FDA ήδη από την ηλικία των 18 ετών, προτιμούμε σε γενικές γραμμές να την κάνουμε σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, όταν ο κερατοειδής έχει σταθεροποιηθεί.

Δὐο πρἀγματα πρἐπει να είναι ξεκάθαρα πριν την επέμβαση:
1. Αν τα μάτια σας είναι κατάλληλα για διαθλαστική επέμβαση.

2. Ποιές είναι οι προσδοκίες σας μετά το χειρουργείο.
 

Στο Ιατρείο ή το διαθλαστικό κέντρο, η ακριβής μέτρηση της μυωπίας της υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού (διάθλαση), είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του προεγχειρητικού ελέγχου. Πριν επιλέξουμε τους τελικούς βαθμούς για να εισάγουμε στο laser, επιβεβαιώνουμε τα ευρήματα με κυκλοπληγική διάθλαση για να διαβεβαιωθούμε ότι ο ασθενής δεν προσαρμόζει. Αν τα ευρήματα δεν είναι ακριβή ή σταθερά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

μυωπιαΚερατομετρία και τοπογραφία του κερατοειδούς είναι τα βασικά εργαλεία πριν αποφασίσουμε για την καταλληλότητα του υποψήφιου. Με την τοπογραφία φωτογραφούμε τον κερατοειδή, μελετάμε το σχήμα και την καμπυλότητα του. Φανταστείτε ένα βουνό που το βλέπετε από πάνω: το βουνό είναι ο κερατοειδής και η φωτογραφία είναι η τοπογραφία. Το βουνό πρέπει να σχετικά ομοιόμορφο. Αν δεν είναι τότε απαγορεύεται να το σμιλέψουμε. Δεν είναι όλα τα μάτια κατάλληλα για διαθλαστική χειρουργική και εάν επιμείνετε μπορεί να απογοητευτείτε.

Wavefront aberrometry: Διάφοροι κατασκευαστές laser όπως η Alcon (fort Worth TX),η Visx (Santa Clara SA) και η Βausch and Lomb (Rochester,NY) έχουν πάρει έγκριση από το FDA για την εφαρμογή wavefront τεχνολογίας στη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος στo ονομαζόμενο wavefront-guided laser treatment. Οι διορθώσεις αυτές (custom ablation) εκτός του ότι εξαρτώνται απ τη μεσοπική κόρη του οφθαλμού και το εύρος του διαθλαστικού σφάλματος, αφαιρούν περισσότερο ιστό από τον κερατοειδή σε σύγκριση με το παραδοσιακό laser.

Contrast sensitivity: Μέτρηση της ευαισθησίας αντίθεσης προεγχειρητικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενοχλήσεις από θάμβος όρασης ή glare.

Μέγεθος κόρης:

Μικρές κόρες απαλλάσσουν τους υποψήφιους από πιθανές διαταραχές στη νυχτερινή όραση που αναφέρονται ως starbursts (εκρήξεις αστεριών) ή alos (φωτοστέφανα). Μέτρηση λοιπόν της σκοτοπικής και μεσοπικής κόρης είναι αναγκαία πριν αποφασίσουμε για την καταλληλότητα της επέμβασης. Αν και οι ενοχλήσεις αυτές ήταν συχνότερες με τα παλαιού τύπου laser,εξαιρετικά μεγάλες κόρες θα πρέπει να αποφεύγονται. 
Και όμως το μέγεθος της κόρης είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στη διόρθωση με laser!

Με τα σύγχρονα excimer laser η ζώνες σμίλευσης μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλες και αν υπάρχει αρκετός ιστός το εμπόδιο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί.

Οcular Dominance: είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιο είναι το κυρίαρχο μάτι ειδικά σε περιπτώσεις monovision όπου επιλέγουμε τη μονόφθαλμη όραση εις βάρος της διόφθαλμης προκειμένου να απαλλαγούμε από τα γυαλιά μας στις πρεσβυωπικές ηλικίες και να βλέπουμε καθαρά μακριά και κοντά.Οι περισσότεροι ασθενείς που επιθυμούν monovision έχουν ήδη δοκιμάσει την τεχνική αυτή με φακούς επαφής.

Οφθαλμοκινητικότητα: Διαταραχές στην οφθαλμικινητικότητα, εσωφορίες ή εσωτροπίες σε μυωπικούς ή υπερμετρωπικούς ασθενείς αν δεν διαγνωστούν σωστά μπορεί να επιφέρουν προβλήματα διπλωπίας που διορθώνονται πάλι και μόνο με γυαλιά!

Laser Μυωπίας - LasikΠαχυμετρία και ενδοθηλιοσκόπηση: Χωρίς παχυμετρία δεν μπορούμε να μιλήσουμε για laser. Λεπτοί κερατοειδείς εξαιρούνται από την επέμβαση.

Πολύ παχύς κερατοειδής μπορεί να υποκρύπτει δυσλειτουργία του ενδοθηλίου και αυτό μπορεί να καταγραφεί με το ενδοθηλιόμετρο. Ασθενείς με δυσλειτουργία του ενδοθηλίου θα πρέπει να αποφύγουν το laser.

Bυθοσκόπηση: Μυδρίαση και βυθοσκόπηση Goldman με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον περιφερικό κερατοειδή είναι αναγκαίο να γίνεται σε όλους τους υποψήφιους για διαθλαστική χειρουργική προκειμένου να ελεγχθεί ο περιφερικός αμφιβληστροειδής ιδιαίτερα στις υψηλές μυωπίες.

Μέτρηση της ποιότητας και της ποσότητας των δακρύων, τονομέτρηση και πλήρης εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία. Οπτικά πεδία και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις επιλεκτικά σε ορισμένες περιπτώσεις.


Lasik versus PRK FAQs-τι είναι καλύτερο;

 • Ti είναι η διόρθωση της όρασης με laser;

διορθωση με LaserΠρόκειται για μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιεί μια ψυχρή ακτίνα φωτός (excimer laser) για να διαμορφώσει απαλά την επιφάνεια του ματιού και να βελτιώσει την όραση.

Το λέιζερ αφαιρεί μικροσκοπικές δομές του ιστού, ισοπεδώνει τον κερατοειδή (για να διορθώσει τη μυωπία), τον ανυψώνει (για να διορθώσει την υπερμετρωπία) ή τον εξομαλύνει σε ένα συγκεκριμένο άξονα (για να διορθώσει τον αστιγματισμό).

 • Είναι το LASIK και το PRK ασφαλείς;

Ναι. Το LASIK και το PRK διορθώνουν την όραση με πολύ ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απαλλαγεί από τα γυαλιά τους την τελευταία εικοσαετία από τότε που πρωτοεφαρμόστηκε. Το μηχάνημα laser χρησιμοποιεί μια ψυχρή δέσμη φωτός που ελέγχεται από υπολογιστή. Ο χειρουργός εστιάζει το laser στον κερατοειδή και μπορεί να το απενεργοποιήσει ανά πάσα χρονική στιγμή.

Υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για τη μείωση του κινδύνου σφάλματος. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση υπάρχουν.Αν και κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των επιπλοκών, μελέτες δείχνουν ότι ήσσονος σημασίας προβλήματα, όπως η ξηροφθαλμία και οι ακτίνες γύρω από τα φώτα το βράδι είναι περίπου 3-5%, ενώ ο κίνδυνος σοβαρών συμβάντων όπως μερική απώλεια της όρασης εκτιμάται ότι είναι λιγότερο από το 1%.
Τι κάνει το laser;
Το laser διαμορφώνει τον κερατοειδή και αλλάζει ελαφρώς το σχήμα του, βελτιώνοντας την ικανότητα του στο να επικεντρώνει το φώς ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή.

Είτε επιλέξετε να κάνετε lasik ή PRK το μηχάνημα αποδέσμευσης του laser (excimer laser) είναι το ίδιο. Αυτό που διαφέρει είναι η διαδικασία.

 • Μπορώ να κάνω και τα δύο μάτια γίνει την ίδια στιγμή;

Συνήθως κάνουμε και τα δύο μάτια ταυτόχρονα. Αν αποφασίσετε να κάνετε PRK μπορείτε να κάνετε ένα μάτι κάθε φορά για να μπορείτε να βλέπετε καθαρά και μετά την επέμβαση επειδή χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το PRK μέχρι να αποκατασταθεί η όραση.

 • Είναι διαφορετική η laser-χειρουργική διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος από  άλλες μορφές διαθλαστικής επέμβασης;

Το LASIK(Laser in situ Keratosmileusis) και το PRK(photorefractive Keratectomy) έχουν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα για το τελικό αποτέλεσμα και μικρότερη συχνότητα επιπλοκών. Παλαιότερες τεχνικές γίνονται συνήθως με το χέρι (π.χ αστιγματικές κερατοτομές) και όχι με αυτοματοποιημένο λέιζερ.

 • Πονάει η διόρθωση της όρασης με λέιζερ;

Δεν θα αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια LASIK ή PRK, γιατί ο γιατρός σας θα σας ρίξει αναισθητικές οφθαλμικές σταγόνες στο μάτι σας πριν την επέμβαση. Αν αισθανθείτε λίγο πόνο μετά την επέμβαση αυτό θα είναι μόνο για μια ημέρα και θα υποχωρήσει με κάποιο κοινό παυσίπονο.Μια ήπια δυσφορία για μια και μόνο ημέρα είναι συνήθης μετα την επέμβαση Lasik.Μια μεγαλύτερη δυσφορία είναι συνήθης μετά το PRK, μέχρις ότου επαναεπιθηλιοποιειθεί το εξωτερικό τμήμα του κερατοειδούς. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.

 • Πόσο διαρκεί το LASIK ή το PRK;

Η διάρκεια είναι η ίδια είτε κάνεις Lasik είτε PRK. Το laser αυτό καθεαυτό διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό, ενώ η συνολική διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά και για τα δύο μάτια.

 • Πώς μπορώ να ξέρω αν είμαι κατάλληλος υποψήφιος για διόρθωση της όρασης με laser;

Ο χειρουργός σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε και θα σας συμβουλέψει για τις επιλογές που έχετε μετά από ένα πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο. Παρακάτω υπάρχουν μερικές μόνο μερικές κατευθυντήριες γραμμές:Πρέπει να έχετε υγιή μάτια – να μην έχετε γλαύκωμα, φλεγμονή ή καταρράκτη, ξηροφθαλμία ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετεγχειρητική πορεία.

 1. Πρέπει να είστε ενήλικας: ηλικία 21 ετών ή μεγαλύτερος.
 2. Η συνταγή των γυαλιών σας πρέπει να είναι σταθερή για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την επέμβαση.
 3. Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, ορμονικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Θα χρειαστεί να περιμένετε έως ότου οι ορμόνες σας να επιστρέψουν στα προηγούμενα φυσιολογικά επίπεδα.
 4. Αν έχετε κάποια εκφυλιστική ή αυτοάνοσο νόσο τότε δεν είστε κατάλληλος υποψήφιος.
 • Τι θα συμβεί την ημέρα της θεραπείας;

laser ματιαΗ παραμονή σας στο κέντρο θα διαρκέσει μερικές ώρες και θα πρέπει να έχετε κανονίσει για κάποιον να σας μεταφέρει στο σπίτι μετά την επέμβαση γιατί η όρασή σας θα είναι λίγο θολή.
Θα ξαπλώσετε σε ένα ειδικό κρεβάτι.Ο χειρουργός θα σας ρίξει μερικές αναισθητικές σταγόνες και θα σας βάλει έναν βλεφαροδιαστολέα που σαν μανταλάκι θα κρατάει ανοιχτό το μάτι σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Το laser θα εστιαστεί πάνω από το μάτι σας και θα πρέπει να ήρεμος και συγκεντρωμένος σε ένα φωτεινό στόχο που θα εμφανιστεί.

 • Τι θα γίνει αργότερα;

Ο χειρουργός θα σας ρίξει κάποιες σταγόνες και η επέμβαση έχει τελειώσει.Θα ξεκουραστείτε για λίγο και θα επιστρέψετε σπίτι σας. Θα παρατηρήσετε πιθανώς μια σαφή διαφορά στην όραση σας και αυτή θα βελτιωθεί τις επόμενες μέρες τους επόμενους μήνες.

 • Πότε μπορώ και πάλι να οδηγήσω;

Μπορείτε να οδηγήσετε το συντομότερο δυνατόν αν βλέπετε καλά, εκτός από την ημέρα που του χειρουργείου.

 • Μπορώ να επιστρέψω στην εργασία αμέσως μετά;

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέψουν στην εργασία τους την επόμενη μέρα μετά το Lasik.Μετά το PRK, πολλοί χειρουργοί συνιστούν δύο ή τρεις μέρες ξεκούρασης πριν αναλάβετε εκ νέου δουλειά.

 • Πότε μπορώ πάλι να χρησιμοποιήσω και πάλι μακιγιάζ;

Μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο μπορείτε να βαφτείτε και πάλι.Ωστόσο,καλό θα είναι να πετάξετε το παλιό μακιγιάζ σας και να αγοράσετε καινούργιο για τον κίνδυνο της μόλυνσης.

Η χειρουργική διαδικασία.
Στο lasik, δημιουργούμε με ένα ειδικό μηχάνημα που λέγετε μικροκερατόμος μια λεπτή μεμβράνη (κρημνός) στην επιφάνεια του ματιού σας και στη συνέχεια ενεργοποιούμε το laser που θα σμιλέψει τον κερατοειδή σας.

Στο PRK ο κρημνός δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί. Απλά εφαρμόζουμε επιφανειακά το laser στον κερατοειδή.

 • Τι είναι το bladeless lasik;

Το bladeless lasik (lasik χωρίς νυστέρι) είναι μια νέα μέθοδος δημιουργίας του κρημνού (flap) που χρησιμοποιεί laser (femtosecondlaser) αντί για μηχανικό μικροκερατόμο.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Καλύτερα flap, πιο ακριβή σε πάχος, μεγαλύτερη ασφάλεια, λιγότερες εισαγόμενες εκτροπές. Διαβάστε περισσότερα.

Femtosecondlaser:
Η επανάσταση στη διαθλαστική χειρουργική.

Πλέον ο κρημνός μπορεί να δημιουργηθεί με laser αντί με μηχανικό μικροκερατόμο.

 • Υπάρχουν παρενέργειες από την επέμβαση;

ματια σταγονεςΕίναι δυνατόν να έχετε συμπτώματα ξηροφθαλμίας η οποία συνήθως υποχωρεί με τεχνικά δάκρυα και εξαφανίζετε με τον καιρό. Άλλοι μπορεί να εμφανίσουν ακτίνες ή φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα, ιδιαίτερα τη νύχτα.Συνήθως αυτό ελαττώνετε από μόνο του με τον καιρό. Σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων (λιγότερο του 1%) η όραση χειροτερεύει αντί να καλυτερέψει.

 • Πόσες φορές θα χρειαστεί να επιστρέψω στο γιατρό μου στη συνέχεια για επανεξέταση μετά το Lasik;

Ανάλογα με τον χειρουργό σας, θα πρέπει να επιστρέψετε την επόμενη μέρα,την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια μετά από τρεις μήνες. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει αν περισσότερες επισκέψεις είναι απαραίτητες.

 • Τι θα συμβεί αν στη συνέχεια πάψω να βλέπω καλά στη συνέχεια;

Ένας μικρός αριθμός ασθενών παρατηρούν μια σταδιακή επιδείνωση της όρασης μετά την επέμβαση. Μετά δηλαδή από ένα χρονικό διάστημα που βλέπουν καλά είναι δυνατόν η όρασή τους να μειωθεί και αυτό ονομάζετε regression(παλινδρόμηση).Αν συμβεί αυτό τότε απευθυνθείτε στον χειρουργό σας για να καθορίσει την αιτία και να σας προγραμματίσει για μια επανεπέμβαση (retachment).

 • Πόσο κοστίζει το laser;

Δεν υπάρχει μία απάντηση για το κόστος του Laser,δεδομένου ότι οι τιμές διαφέρουν χειρουργό σε χειρουργό και από κέντρο σε κέντρο. Οι τιμές κυμαίνονται από λιγότερο των 2000 ευρώ έως και περισσότερο των 2500 ευρώ και για τα δύο μάτια μαζί. Μπορείτε να ζητήσετε με το γιατρό σας τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης ένα έχετε κάποια ιδιωτική ασφάλεια.

 • Αν έχω περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με LASIK που θα πρέπει να απευθυνθώ;

Ο καλύτερος τρόπος για να ενημερωθείτε για Lasik δεν είναι άλλος από το γιατρό που θα σας χειρουργήσει. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ένα ραντεβού.


PRK

To PRK (photorefractive keratectomy) ήταν η πιο συχνή διαθλαστική επέμβαση πριν γίνει το Lasik η πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση.Εφευρέθηκε στις αρχές του 1980 και με μικρές παραλλαγές (Lasek,Epi-Lasik) ή πρόσφατα με τη νέα non-touch τεχνική που ονομάζετε trans-epithelial PRK προσφέρει μια εναλλακτική και πολύ ασφαλή μέθοδο τόσο διεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά και σε βάθος χρόνου.

Πολλοί  χειρουργοί προτιμούν το PRK, για τη μεγαλύτερη ασφάλεια που παρέχει διεγχειρητικά και για το γεγονός ότι αποφεύγουν τις πιθανές επιπλοκές από το μικροκερατόμο. Σε άτομα με  πολύ λεπτό κερατοειδή εξ ορισμού το PRK είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση. Στο PRK η εφαρμογή του laser γίνετε επιφανειακά ενώ στο Lasik εν τω βάθει αφού πρώτα έχουμε δημιουργήσει μια μεμβράνη (flap)  στο έξωτερικο τμήμα του κερατοειδούς.

λειζερ ματια

Είτε προτιμήσετε τη μέθοδο lasik είτε το PRK το μηχάνημα αποδέσμευσης του Laser (Excimer Laser) είναι το ίδιο. To Laser αυτό φωτοαποδομεί, αφαιρεί δηλαδή ιστό από τον κερατοειδή και τον διαμορφώνει κατάλληλα για να εστιάζει χωρίς τη βοήθεια γυαλιών το φως πάνω στον αμφιβληστροειδή με καταπληκτική ακρίβεια.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι επίσης το ίδιο: απλά με το PRK  η επάνοδος της όρασης είναι σταδιακή και παίρνει μερικές μέρες, εβδομάδες ή και μήνες σπανιότερα.


Πριν από την επέμβαση PRK

Πριν σκεφτείτε πιο σοβαρά το ενδεχόμενο μιας διαθλαστικής επέμβασης κάντε τον προεγχειρητικό σας έλεγχο. Δεν είναι όλα τα μάτια κατάλληλα για laser και μπορεί να απογοητευτείτε αν οι προσδοκίες σας δεν είναι ρεαλιστικές. Αν ο κερατοειδής σας δεν είναι κατάλληλος τότε θα πρέπει να αποφύγετε το Laser.Μια τοπογραφία-ένα ειδικό μηχάνημα που μετράει την καμπυλότητα και δημιουργεί ένα χάρτη του κερατοειδούς-είναι η πιο βασική εξέταση που πρέπει να κάνετε αν σκέφτεστε το laser.
Trans-epithelial PRK
H καινούργια, πραγματικά non-touch τεχνική απλοποιεί τα πράγματα αφού όλα γίνονται αυτόματα χωρίς την παραμικρή επέμβαση ανθρώπινου χεριού.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης PRK

Τοπογραφία κερατοειδούς

Η παραμονή σας στο κέντρο είναι μερικές ώρες όμως η πραγματική επέμβαση συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, και είστε ξύπνιοι όλο το χρόνο. Περιστασιακά,αν το επιθυμείτε, θα σας δωθεί ένα ήπιο ηρεμιστικό από το στόμα πριν την επέμβαση.

Δεν θα αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια του PRK. Tα μάτια σας θα αναισθητοποιηθούν με ειδικές σταγόνες πριν από τη διαδικασία. Θα ξαπλώσετε έτσι ώστε τα μάτια σας να τοποθετηθούν ακριβώς κάτω από το λέιζερ.Θα γίνει πρώτα το ένα μάτι και μετά το άλλο.Ένας βλεφαροδιαστολέας (κάτι σαν μανταλάκι) θα τοποθετηθεί κάτω από τα βλέφαρα σας και θα κρατήσει το μάτι σας ανοιχτό καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή για να ρυθμίσει το λέιζερ και να εισάγει τη συγκεκριμένη συνταγή σας. Θα σας ζητηθεί να κοιτάτε ένα συγκεκριμένο φως (στόχος) για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ο γιατρός θα παρατηρεί το μάτι σας μέσα από το μικροσκόπιο για να βεβαιωθεί ότι παραμένετε στη σωστή θέση ενώ το laser στέλνει παλμούς φωτός στο κερατοειδή σας και αφαιρεί ανώδυνα τον ιστό. Είναι σημαντικό να κρατήσετε σταθερά το βλέμμα σας σε αυτό το φως-στόχο, προκειμένου να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το μηχάνημα λέιζερ βγάζει ένα σταθερό ήχο καθώς αναδιαμορφώνει τον κερατοειδή σας, και μπορεί να παρατηρήσετε μια ελαφριά οσμή κατά την αφαίρεση του ιστού. Μην ανησυχείτε, αυτό είναι φυσιολογικό.

Ο χειρουργός έχει τον πλήρη έλεγχο του λέιζερ και μπορεί να το απενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή. Αν κουνηθείτε απότομα το laser σταματάει αυτόματα. Οι μικρές σακχαδικές κινήσεις που κάνει αυτόματα ο οφθαλμός όταν κοιτάει ένα φωτεινό στόχο λαμβάνονται από τον ιχνηλάτη του laser (eye-tracker) ο οποίος παρακολουθεί το βλέμμα σας καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης και τροποποιεί αυτόματα τις βολές.


Όσο υψηλότερη είναι συνταγή των γυαλιών σας, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζετε το Laser για να φωτοαφαιρέσει τον ιστό.

Ακόμα και με πολύ υψηλούς βαθμούς η εφαρμογή του laser καθε αυτού είναι συνήθως λιγότερο από 1 λεπτό.

Μπορείτε να κάνετε και τα δύο μάτια την ίδια ημέρα ή αν θέλετε το ένα μετά το άλλο σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Η ασφάλεια της μεθόδου είναι τόσο μεγάλη που οι περισσότεροι χειρουργοί κάνουν και τα δύο μάτια ταυτόχρονα, το ένα μετά το άλλο. Πολλοί άνθρωποι ωστόσο επιλέγουν να κάνουν το δεύτερο μάτι τους μία ή δύο εβδομάδες μετά το πρώτο μάτι τους.

PRK vs LASIK: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

ΥπέρΚατά
Εξ ορισμού λιγότερο επεμβατική διαδικασία από ότι το LasikΠιο αργή ανάρρωση από ότι με το Lasik
Ιδανικό για υποψήφιους με λεπτό κερατοειδήΔιακυμάνσεις στην όραση τις πρώτες ημέρες με το PRK
Δεν υπάρχουν επιπλοκές από τη δημιουργία του κρημνού Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, φλεγμονής και haze
Κανένας κίνδυνος κερατεκτασίας. Μεγαλύτερη σταθερότητα του κερατοειδούςΠερισσότερες ενοχλήσεις με το PRK στην πρώτη μετεγχειρητική περίοδο σε σύγκριση με το Lasik

Μετά τη χειρουργική επέμβαση PRK

lasikΌπως και με κάθε είδους επέμβαση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού σας κατά γράμμα. Πάρτε το χρόνο σας και ξεκουραστείτε μετά την επέμβαση, βάλτε σωστά τις σταγόνες σας και και καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Κανονίστε για τη μεταφορά σας στο σπίτι γιατί δεν θα μπορείτε να οδηγήσετε. Πάρτε ένα μικρό υπνάκο το μεσημέρι και δώστε στα μάτια σας το χρόνο να ξεκουραστούν. Πάρτε άδεια από τη δουλεία σας για μερικές ημέρες και φροντίστε τον εαυτό σας.

Μην κάνετε εντατική άσκηση για τις πρώτες εβδομάδες για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμό του ματιού κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Μην τρίβετε τα μάτια σας! Ρίξτε αρκετά συχνά τεχνητά δάκρυα αν έχετε ενοχλήσεις ιδίως τις πρώτες ημέρες μέχρι να επουλωθεί ο κερατοειδής.

Μην αμελείτε τις προγραμματισμένες επανεξετάσεις από το Ιατρό σας. Στα μάτια σας θα έχει τοποθετηθεί ένας θεραπευτικός φακός επαφής και ο οποίος θα αφαιρεθεί μετά τις πρώτες 4-5 ημέρες αφού έχει κλείσει το επιθήλιο. Θα χρειαστούν αντιβιοτικές και κορτικοστεροειδείς σταγόνες πιο συχνά στην αρχή και πιο αραιά στη συνέχεια για μερικές εβδομάδες.
lasik γιατιΤα αποτελέσματα LASIK και PRK είναι συνήθως παρόμοια. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιτυγχάνουν 10/10 όραση ή και ακόμα καλύτερη χωρίς γυαλιά. Αν όμως η όραση σας μετά το χειρουργείο είναι 5/10 μην απογοητευτείτε. Όραση 5/10 είναι στην πραγματικότητα μια πολύ καλή όραση και θα μπορείτε να οδηγείτε ή να κάνετε τις περισσότερες δραστηριότητες σας χωρίς γυαλιά. Στην σπάνια περίπτωση που θα χρειαστείτε ένα βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά αυτό είναι πολύ πιθανόν να το φοράτε πολύ σπάνια και μόνο σε ειδικές περιστάσεις (π.χ στην οδήγηση το βράδυ ή στην τηλεόραση).

Μετά τη ηλικία των 40 έτων το καμπανάκι της πρεσβυωπίας θα χτυπήσει σε όλους τους ανθρώπους σε άλλους πιο γρήγορα και σε άλλους πιο αργά. Αυτό οφείλετε στη γήρανση του οπτικού συστήματος και την αδυναμία του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού να μπορεί να προσαρμόζει δηλαδή να εστιάζει μακριά και κοντά.

Είτε έχετε κάνει laser είτε όχι, η πρεσβυωπία θα εμφανιστεί και κάποια στιγμή θα χρειαστείτε ένα βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά για κοντά όπως όλοι. Αν είστε μύωπας και φοράτε γυαλιά για μακριά τότε θα χρειάζετε ως επί το πλείστον να βγάζετε τα γυαλιά σας για να βλέπετε καθαρά κοντά και ανάλογα τις διοπτρίες σας να φοράτε ή όχι ενα επιπλέον ζευγάρι γυαλιά για κοντά.

Πως γίνεται το lasik; βήμα προς βήμα όλη η διαδικασία

Το lasik είναι μια χειρουργική μέθοδος που διαρκεί λίγα λεπτά, γίνεται χωρίς ολική αναισθησία, δεν έχει πόνο και δεν απαιτεί νοσηλεία.

 • Ξαπλώνετε κάτω από το χειρουργικό μηχάνημα που ονομάζεται excimer laser.
 • Αφού σας ρίξουμε λίγες σταγόνες αναισθητικού κολλυρίου τοποθετούμε ένα βλεφαροδιαστολέα  που σαν μανταλάκι κρατάει τα μάτια  σας ανοιχτά και τα εμποδίζει να ανοιγοκλείσουν.
 • Εφαρμόζουμε στη συνέχεια ένα δακτύλιο που σταθεροποιεί τον οφθαλμό με αναρρόφηση και εσείς νιώθετε μια μικρή πίεση στα μάτια. Από τη στιγμή που εφαρμόσουμε τον δακτύλιο και μέχρι να τον αφαιρέσουμε η όραση σας σκοτεινιάζει.
 • Τοποθετούμε τον μηχανικό μικροκερατόμο ο οποίος με μια κίνηση μπρος πίσω δημιουργεί μια πολύ λεπτή μεμβράνη (flap) στο εξωτερικό τμήμα του κερατοειδούς. Σηκώνουμε το flap και το αναδιπλώνουμε ώστε να αποκαλύψουμε το υποκείμενο στρώμα.
 • Επικεντρώνουμε το excimer laser στον οφθαλμό. Το laser αυτό έχει προγραμματιστεί από τον προεγχειρητικό έλεγχο ειδικά για το μάτι σας, έχει αναγνωρίσει την ίριδα σας και γνωρίζει ακριβώς που πρέπει να ρίξει τις βολές.Αν τυχόν κινηθείτε απότομα το laser σταματάει αυτόματα και συνεχίζει αφού επαναπροσδιορίσει το μάτι σας. Παρακολουθεί όλες τις μικροκινήσεις του οφθαλμού με τον ειδικό ιχνηλάτη (eyetracker) που διαθέτει.Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάτε σταθερά ένα φως και το laser κάνει τη δουλειά από μόνο του: σμιλεύει (εξαχνώνει) και ομαλοποιεί τον κερατοειδή σας βελτιώνοντας τον διαθλαστικά.

 • Επαναφέρουμε στη συνέχει το flap στη θέση του το οποίο μετά από λίγα δευτερόλεπτα έχει κολλήσει με το υποκείμενο στρώμα και η διαδικασία έχει τελειώσει. 

Χρειαζόμαστε λοιπόν τα εξής:

 • Αναισθητικές σταγόνες
 • Το excimer laser
 • Το μικροκερατόμο

2007: εγκρίνεται από το FDA η νέα μέθοδος lasik (Bladeless lasik) που χρησιμοποιεί ένα δεύτερο είδος laser υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία του flap (κρημνός). Το laser αυτό δουλεύει σε συχνότητα femto (10-16 sec) και ονομάζεται femtosecondlaser. Χρησιμοποιείται αντί του μηχανικού μικροκερατόμου και δημιουργεί κρημνούς με εκπληκτική ακρίβεια.

  

Η όλη διαδικασία κρατάει 8-10 λεπτά. Μετά το χειρουργείο δεν θα πρέπει να τρίψετε τα μάτια σας για να μην μετατοπίσετε το flap. Θα σας δώσουμε ένα προστατευτικό κάλυμμα κυρίως για το βράδυ μην από κατά λάθος τα τρίψετε καθώς κοιμάστε. Αυτό θα το χρησιμοποιήσετε μόνο τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Θα πρέπει να έχετε κανονίσει με κάποιο συνοδό τη μεταφορά σας στο σπίτι. Ένας μικρός υπνάκος θα βοηθήσει ιδιαίτερα τα μάτια σας. Συνήθως η όραση σας θα είναι αρκετά καλή για να μπορείτε να μετακινηθείτε και να οδηγήσετε την επόμενη μέρα χωρίς προβλήματα. Ο γιατρός θα σας συμβουλέψει να περιμένετε μερικές ημέρες πριν ξεκινήσετε και πάλι τη δουλειά σας, τη γυμναστική ή άλλες επίπονες δραστηριότητες.
Ρωτήστε το γιατρό σας πως θα δημιουργήσει το flap.

Με laser ή με μηχανικό μικρκερατόμο;

Μετα το laser θα σας δοθούν κάποιες σταγόνες να ρίξετε στα μάτια σας για να σας προστατεύσουν από τη φλεγμονή τη μόλυνση και τη ξηροφθαλμία κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Ακολουθείστε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας και μην αμελείτε τη μετεγχειρητική παρακολούθηση. Έχετε στο μυαλό σας ότι μπορεί να πάρει από 3-6 μήνες και μερικές φορές ακόμα περισσότερο έως ότου η όραση σας σταθεροποιηθεί εντελώς.

Ζητήστε από το γιατρό σας την Κ-card για το αρχείο σας. Αυτή η κάρτα (Κ-card) περιλαμβάνει την προεγχειρητική σας διάθλαση και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τον ενδοφακό που θα τοποθετηθεί στα μάτια σας αν χειρουργηθείτε από καταρράκτη σε μεγάλη ηλικία.

Δώστε στο γιατρό σας την κάρτα αυτή να τη συμπληρώσει και βάλτε τη στο αρχείο σας.

Bladeless LASIK (femtosecondlaser)

Ένα καινούργιο είδος laser, το femtosecondlaser έχει φέρει μια αληθινή επανάσταση στη διαθλαστική χειρουργική. Μπορούμε πλέον να μιλάμε για bladeless Lasik ή για Lasik χωρίς νυστέρι. Αυτή η εκπληκτική τεχνολογία επιθυμεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό Lasik που γίνεται με το μηχανικό μικροκερατόμο.

Τι είναι ο μηχανικός μικροκερατόμος;

Ο μηχανικός μικροκερατόμος είναι ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιεί μια ταλαντευόμενη λεπίδα για τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού στη διαδικασία Lasik. O ανθρώπινος κερατοειδής έχει φυσιολογικά πάχος 500-600 μm και ο μικροκερατόμος δημιουργεί κρημνούς 83-200 μm σε πάχος. Διάφορες εταιρείες βρίσκονται σε ανταγωνισμό για τη κατασκευή του καλύτερου μικροκερατόμου.

Τι σημαίνει bladeless lasik;

Σημαίνει lasik χωρίς λεπίδα. H δημιουργία του κρημνού (flap)  γίνεται πλέον με το λογισμικό του femptosecond laser  και για αυτό ονομάζεται bladeless Lasik. O χειρουργός κατευθύνει τις ακτίνες laser που δουλεύουν σε συχνότητα femptosecond και δημιουργούν μια σειρά από μικροσκοπικές φυσαλίδες στο κεντρικό στρώμα του κερατοειδούς. Η διάμετρος, το βάθος και η μορφή του μηνίσκου καθορίζονται από τις ιδιότητες της προσπίπτουσας ενέργειας που εφαρμόζεται και προγραμματίζονται εξ αρχής στο λογισμικό του υπολογιστή.

Το πρώτο femtosecond laser στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι το Intralase που εγκρίθηκε για Lasik από το FDA το 2001. Το 2007 η Advanced Medical Optics (AMO) αγόρασε το Ιntalase και το ενσωμάτωσε στη femtosecondlaser CustomVue πλατφόρμα της. Το νέο αυτό ολοκληρωμένο προϊόν διατίθεται στην αγορά πλέον με το όνομα iLasik. Άλλες εταιρίες ανά τον κόσμο εισήγαγαν στην αγορά άλλα μηχανήματα με τεχνολογία femptosecondlaser όπως:
 • zLASIK. Η Ziemer έλαβε έγκριση FDA το Μάρτιο του 2008 για το φο- ρητό femtosecond laser, γνωστό ως Ziemer femto LDV. Αυτό το femtosecond laser αποδίδει ένα κινητό βραχίονα και μπορεί να συνδυαστεί με οποιοδήποτε εγκεκριμένο σύστημα excimer λέιζερ.
 • Femtec. Αυτό το femtosecond από την 20/10 Perfect Vision έλαβε FDA έγκριση το 2004 και επίσης μπορεί να συνδυαστεί με ένα εγκεκριμένο σύστημα excimerlaser για bladeless LASIK.
 • VisuMax. Tο femtosecondlaser VisuMax εγκρίθηκε το 2007 και συνήθως συνδυάζεται για bladeless LASIK με την Carl Zeiss Meditec Mel 80 excimerlaser.

Αν και οι επιπλοκές στην παραδοσιακή μέθοδο LASIK  είναι σχετικά σπάνιες, οφείλονται ως επί των πλείστων στην ταλαντευόμενη λεπίδα που χρησιμοποιείται με τους παραδοσιακούς μικροκερατόμους. Μεταλλικές λεπίδες ενδέχεται να δημιουργήσουν ελαττωματικά άκρα στον κρημνό (flap), ανώμαλη επιφάνεια στον κερατοειδή και προβλήματα στην όραση όπως ανώμαλος αστιγματισμός.
Μικροκερατόμος
Το ξέρατε ότι το εργαλείο αυτό που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο στη διαδικασία Lasik ανακαλύφτηκε το 1950 στη Κολομβία από τον Jose Barraquer;
Οι μικροκερατόμοι έχουν επίσης συσχετισθεί με ελλιπή flap ή προβλήματα όπως buttonhole flaps με απειλητικές για την όραση ουλές. Αν και οι επιπλοκές αυτές ήτανε συνηθέστερες με τους παλιούς μικροκερατοτόμους, δεν μπορούν ως επί των πλείστων να συμβούν με το femptpsecondlaser.

To femptosecond laser δουλεύει σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες ( μια ώση κάθε ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου ή ένα δισεκατομμύριο ώσεις το δευτερόλεπτο) και εισάγει ένα ακριβές σχέδιο επικαλυπτόμενων μικροσκοπικών χώρων επιτρέποντας στον ιστό να διαιρεθεί σε μοριακό επίπεδο χωρίς θέρμανση ή επιπτώσεις στον περιβάλλοντα ιστό.

Είναι μια εκπληκτική τεχνολογία που διχογνωμεί ακόμα για τα πλεονεκτήματα της λόγω του υψηλού κόστους που μεταβιβάζεται σε εκείνους που επιλέγουν τη χρησιμοποιήσουν.

Το 2008, μια έρευνα που διεξήχθη από την ASCRS διαπίστωσε ότι το 34% των χειρουργών LASIK προτιμούν το Ιntralase έναντι των μικροκερατόμων, ενώ μια ξεχωριστή έρευνα από τη ISCRS διαπίστωσε ότι το ποσοστό των χειρουργών που προτιμούν την τεχνολογία femptosecondlaser φτάνει το 40%.Τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και όσοι χειρουργοί έχουν πρόσβαση σε femtosecond laser νιώθουν ιδιαίτερα ασφαλείς διεγχειρητικά.

Ποιος είναι κατάλληλος για femtoseconlaser?

Αν είστε κατάλληλος για laser με το παραδοσιακό lasik τότε είστε κατάλληλος και για femptosecondlaser. Επιπλέον άτομα με  λεπτό κερατοειδή χιτώνα που κάποτε θεωρούνταν ακατάλληλοι για LASIK μπορούν τώρα να είναι υποψήφιοι.

Οι περισσότεροι μικροκερατόμοι δημιουργούν flap που γενικά κυμαίνονται σε πάχος 110 – 180 μικρά. Τα femtosecond λέιζερ, από την άλλη πλευρά, μπορεί να δημιουργήσουν flap λεπτότερα και των 100 μικρών. Έτσι, το bladeless LASIK είχε ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των μικροκερατοτόμων όσον αφορά την ικανότητα να κάνει λεπτότερα flap.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με λεπτότερο κερατοειδή που μπορεί να μην ήταν καλοί υποψήφιοι για το συμβατικό LASIK, μπορούν με ασφάλεια να κάνουν bladeless LASIK στα μάτια τους.

Το ξέρατε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κερατοειδή χιτώνα με πάχος μεταξύ 500 και 600 μικρών;
Για να διατηρηθεί η σταθερότητα του κερατοειδούς και την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών LASIK όπως η κερατεκτασία, θέλουμε να αφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υπολειπόμενο στρώμα κάτω από τον κρημνό (flap).

Ο κρημνός (flap) είναι ίδιος ή διαφορετικός; 

Ο κρημνός που δημιουργείται με το  femtosecondlaser είναι διαφορετικός σε σύγκριση με αυτόν που δημιουργείται με τον μηχανικό μικροκερατόμο.Τα femtosecond λέιζερ δημιουργούν κρημνούς εξ ορισμού με πιο γωνιακά άκρα σε αντίθεση με το πιο λεπτά άκρα στην “κόψη του ξυραφιού” που δημιουργούν οι μικροκερατοτόμοι.

Τα πλεονεκτήματα του  femtosecondlaser έναντι του μηχανικού μικροκερατόμου στη δημιουργία του κρημνού (flap) είναι πολλά:

 • Πιο ακριβή και λεπτά flap σε πάχος και διάμετρο.
 • Ομοιόμορφα flap  σε βάθος έναντι των flap σε μορφή μηνίσκου – πιο λεπτά κεντρικά και πιο παχιά στην περιφέρεια – που δημιουργεί ο κλασσικός μικροκερατόμος.
 • Λιγότερα σωματίδια στο interface (ανάμεσα στο flap και στο υποκείμενο στρώμα).
 • Λιγότερος χειρουργικά προκαλούμενος αστιγματισμός.
 • Σαφώς λιγότερες εκτροπές υψηλής τάξεως σε σύγκριση με το μικροκερατόμο και  σύμφωνα με πολλές μελέτες καλύτερη όραση σε δύσκολες συνθήκες.
 • Καλύτερη ευαισθησία αντίθεσης σε μεσοπικές και σκοτοπικές συνθήκες.
 • Μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επίσης το femptosecond laser επιτρέπει στον χειρουργό να δημιουργήσει ένα πιο προσαρμοσμένο κρημνό για τον ασθενή. Παράμετροι όπως το σχήμα του flap ή η θέση που αναδιπλώνεται ο κρημνός (το hinge), μπορούν να ρυθμιστούν με το femptosecond laser όχι όμως με το μικροκερατόμο.

Αυτή η διαφορά στη δομή και την αρχιτεκτονική του κρημνού, με καλύτερα και σαφώς αφορισμένα άκρα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα κυττάρων να μεταναστεύσουν από την επιφάνεια του κερατοειδούς διαμέσου της τομής στο δυνητικό χώρο μεταξύ κρημνού και υποκείμενου στρώματος (interface) και να δημιουργήσουν μια επιπλοκή που ονομάζεται epithelial ingrowth με δυσμενείς συνέπειες για την όραση.

Επίσης και ο κίνδυνος φλεγμονής ή μόλυνσης είναι πιθανών μικρότερος με τη bladeless διαδικασία δημιουργίας του κρημνού. Αυτό συμβαίνει επειδή η δακρυϊκή στοιβάδα ή διάφοροι δενδρίτες δεν σέρνονται κάτω από τον κρημνό όπως μπορεί να συμβεί με το μικροκερατοτόμο.

Τι συμβαίνει μετά τη Bladeless διαδικασία LASIK;

Η αποκατάσταση είναι παρόμοια με αυτή του παραδοσιακού LASIK.

Μετά την επέμβαση, μερικοί άνθρωποι (όπως και με το παραδοσιακό lasik) αναφέρουν αίσθηση άμμου και ερεθισμό των ματιών για μια -δύο ημέρες. Η ευαισθησία στο φώς (φωτοφοβία) φαίνεται να είναι υψηλότερη με το Intralase από ότι με τον παραδοσιακό μικροκερατόμο. Είναι μια παρενέργεια που υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες ή  εβδομάδες με θεραπεία με στεροειδή (οφθαλμικές σταγόνες).

Bladeless lasik:
Μικρότερη συχνότητα εμφάνισης ξηροφθαλμίας πιθανόν σε σύγκριση με το παραδοσιακό Lasik.

Μικρότερη συχνότητα επανεπεμβάσης, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, ("touch-up") σε σύγκριση με το παραδοσιακό lasik.

Custom Lasik – wavefront based Lasik

To custom Lasik επίσης γνωστό ως wavefront-guided Lasik χρησιμοποιεί 3D-πληροφορίες από το οπτικό σύστημα του ματιού και καθοδηγεί τη σμίλευση βασιζόμενο στις πληροφορίες αυτές. Με τη wavefront τεχνολογία έχετε τη δυνατότητα να βελτιώσετε όχι μόνο το πόσο πολύ μπορείτε να δείτε σύμφωνα με τη γραμμή 10/10 του πίνακα Snellen, αλλά και το πόσο καλά μπορείτε να δείτε.

H wavefront τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα ειδικό μηχάνημα που λέγετε αμπερόμετρο και το οποίο λαμβάνει ουσιαστικά ένα δακτυλικό αποτύπωμα του ματιού. Αυτό το μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα χρησιμοποιείται στη συνέχεια σε ένα εξίσου εξειδικευμένο μηχάνημα Laser για να καθοδηγήσει τη σμίλευση και να διορθώσει την όραση μηδενίζοντας θεωρητικά όλες τις οπτικές εκτροπές του ματιού (abberations).

Ποια η διαφορά μεταξύ wavefront-guided Lasik και συμβατικού Lasik ;

Η συμβατική ή τυπική διόρθωση της όρασης με Laser χρησιμοποιεί τη συνταγή των γυαλιών ως βάση για τη διόρθωση της όρασης. Η wavefront τεχνική είναι πολύ διαφορετική. Το αμπερόμετρο μετρά όλες τις εκτροπές του ματιού συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της συνταγής των γυαλιών για να διορθώσει το συνολικό σφάλμα. Δημιουργεί ένα 3-D χάρτη ο οποίος καταδεικνύει όλες τις ανωμαλίες του οπτικού συστήματος (εκτροπές) και καθοδηγεί το laser σύμφωνα με τις εκτροπές αυτές. Προσφέρει έτσι εξαιρετικά ακριβή και εξατομικευμένα αποτελέσματα στη διόρθωση της όρασης που θα ήτανε αδύνατο να επιτευχθούν με την παραδοσιακή επέμβαση Lasik.

Γιατί η wavefront διόρθωση θεωρείται εξατομικευμένη επέμβαση;

Γιατί απλούστατα δεν είναι όλα τα μάτια το ίδιο.  Για παράδειγμα δύο υγιή μάτια με 3.00 D μυωπία δεν είναι ίδια και όμως, η συμβατική Laser σμίλευση του κερατοειδή εφαρμόζει ακριβώς το ίδιο laser και τα δύο μάτια. Δύο υγιή μάτια με 3.00 D μυωπία δεν είναι ίδια γιατί έχουν διαφορετική όραση και αυτό γιατί έχουν διαφορετικό κερατοειδή και φακό, οι οποίοι παράγουν οπτικές εκτροπές διαφορετικές για κάθε μάτι.

Τι είναι οι οπτικές εκτροπές;

Κάθε ανωμαλία στον κερατοειδή ή τον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού έχει σαν αποτέλεσμα οι οπτικές ακτίνες να μην εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή και να προκαλούν θάμβος στην όραση. Κοινές οπτικές εκτροπές είναι η μυωπία η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Αυτές οι εκτροπές διορθώνονται με γυαλιά και ονομάζονται εκτροπές κατώτερης τάξεως.

Η wavefront τεχνολογία μας έδειξε ότι πέρα από τις εκτροπές χαμηλής τάξεως που όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν και εκτροπές υψηλής τάξεως που δεν διορθώνονται με γυαλιά. Οι πιο συχνές είναι η σφαιρική εκτροπή και το κώμα και αυτές είναι υπεύθυνες για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ιδίως το βράδι όταν η κόρη του ματιού διαστέλλεται με άλως γύρω από τα φώτα, φωτοστέφανα στο έντονο φως, μείωση της ευαισθησίας αντίθεσης, δυσκολία στη νυχτερινή οδήγηση κτλ.

Όποιος πληρεί τις προϋποθέσεις για Lasik είναι επίσης κατάλληλος wavefront-guided θεραπεία;

Αν το αμπερόμετρο δεν μπορεί να κάνει απολύτως ακριβές μετρήσεις τότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για wavefront-guided διόρθωση της όρασης. Αυτό εξαρτάται από το μάτι. Μάτια με ουλές στον κερατοειδή ή με πολύ μικρές κόρες δεν είναι δυνατόν να μετρηθούν αξιόπιστα. Η ποιότητα των δακρύων είναι επίσης δυνατό να επηρεάσει την αξιοπιστία των μετρήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις. Το 95% όμως των ατόμων κατάλληλων για Lasik είναι επίσης κατάλληλοι υποψήφιοι για wavefront-guided Lasik.

Τι άλλο θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για Lasik;

Οι διαφορές μεταξύ συμβατικού lasik και wavefront guided Lasik δεν είναι σημαντικές όταν κοιτάμε για παράδειγμα ένα πίνακα Snellen στο Ιατρείο και μετράμε την οπτική οξύτητα. Οι διαφορές είναι πιο εμφανείς σε άλλες πτυχές της όρασης που απαιτούν ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα όρασης όπως η οδήγηση το βράδι  η αναγνώριση ενός προσώπου μέσα στο πλήθος, η ανάγνωση μιας πινακίδας μες την ομίχλη κτλ.

Η πολλά υποσχόμενη wavefront τεχνολογία έφερε στο προσκήνιο το θέμα της Super-όρασης ακριβώς γιατί μηδενίζοντας όλες τις οπτικές εκτροπές του οπτικού συστήματος η όραση μπορεί να είναι καλύτερη των 10/10. Αν και αυτό θεωρητικά μπορεί να συμβεί, οι εκτροπές που εισάγουμε με την οποιαδήποτε διαθλαστική επέμβαση είναι δύσκολο να προβλεφθούν με αποτέλεσμα η super-όραση να είναι μια υπεραισιόδοξη όψη του νομίσματος και ένα διαφημιστικό τρικ προς το παρόν παρά η πραγματική αλήθεια.

Τι είναι η ευαισθησία αντίθεσης;

Οπτικές εκτροπές σε έναν φυσιολογικό κερατοειδή

Μερικές φορές οι ασθενείς παραπονούνται για προβλήματα στην ποιότητα της όρασης, όπως να μην είναι σε θέση να δουν σε αμυδρό ή χαμηλό φωτισμό. Αυτό έχει να κάνει με την ευαισθησία αντίθεσης που μειώνεται στο αμυδρό φως. Πριν τη μέτρηση των οπτικών εκτροπών και του μετώπου κύματος με το αμπερόμετρο, δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσαμε να κάνουμε για τη μέτρηση ή τη θεραπεία των εκτροπών ανώτερης τάξης. Με την επαναστατική αυτή τεχνολογία, μπορούμε πλέον να μετρήσουμε αυτές τις εκτροπές και να δείξουμε στον ασθενή τι ακριβώς συμβαίνει στα μάτια του, να συνδέσουμε τις πληροφορίες αυτές με το laser και να βελτιώσουμε τη συνολική ποιότητα της όρασης καλύτερα από ότι στο παρελθόν.

Δεν είναι κοινά αποδεκτό ότι η wavefront-guided LASIK μπορεί να θεραπεύσει όλες τις εκτροπές και να προσφέρει καλύτερη ποιότητα όρασης. Μελέτες δείχνουν ότι τόσο η wavefront LASIK όσο και η συμβατική LASIK μέθοδος είναι δυνατόν να εισάγουν εκτροπές υψηλής τάξεως λόγω αλλαγής του φυσικού σχήματος της επιφάνειας του ματιού.

Μηχανικός μικροκερατὀμος ἐναντι Femtosecondlaser

Όσοι από εσάς θέλετε να κάνετε διαθλαστική χειρουργική πιθανών να έχετε αναρωτηθεί: τι είναι καλύτερο; η χρήση του μηχανικού μικροκερατόμου για τη δημιουργία του κερατοειδικού κρημνού ή δημιουργία του κρημνού με το femtosecondlaser;

Στο παραδοσιακό LASIK, ένα όργανο γνωστό ως μικροκερατόμος δημιουργεί ένα λεπτό κρημνό στο εξωτερικό τμήμα του ματιού (κερατοειδής). Ο κρημνός ανασηκώνεται και το laser (excimer laser) αναδιαμορφώνει τον κερατοειδή βελτιώνοντας την ικανότητα του να εστιάζει τις ακτίνες φωτός ακριβώς πάνω στον αμφιβληστροειδή.

Η νέα μέθοδος Lasik (FDA approved 2007), χρησιμοποιεί ένα  δεύτερο τύπο laser υψηλής συχνότητας (femtosecondlaser) για τη δημιουργία του κρημνού. Στη συνέχεια ο κρημνός ανασηκώνεται και το excimer laser (ακριβώς όπως στο παραδοσιακό lasik) διαμορφώνει αυτόματα τον κερατοειδή.

Η εκπληκτική αυτή τεχνολογία δουλεύει σε συχνότητα femtosecond: βολές διαμέτρου 2-3 μικρά διαπερνούν το εξωτερικό τμήμα του κερατοειδούς και δημιουργούν μικροσκοπικές φυσαλίδες στο εσωτερικό του δημιουργώντας έτσι τον κρημνό με απόλυτη ακρίβεια. Στο software του υπολογιστή εισάγουμε τα στοιχεία που επιθυμούμε: τη διάμετρο του flap, το βάθος στο οποίο θέλουμε να γίνει και το πάχος που επιθυμούμε, την ακριβή θέση του hinge, τη μορφή που θέλουμε να έχουν τα άκρα του  και τα στοιχεία που έχουμε εισάγει διαμορφώνουν αυτόματα το κερατοειδικό flap.

Πλεονεκτήματα μηχανικού μικροκερατόμου 

 

Περισσότερες κλινικές μελέτες

Η τεχνολογία με το μικροκερατόμο είναι άνω των 20 ετών. Η τεχνολογία Femtosecond είναι μια πιο πρόσφατη εξέλιξη με την κλινική χρήση να πλησιάζει 9 χρόνια τώρα.

Χαμηλότερο κόστος 

Ο μηχανικός μικροκερατόμος είναι σαφώς πιο οικονομικός σε σύγκριση με ένα σύστημα λέιζερ femtosecond.

Πιο αποτελεσματική χειρουργική ροή

Η διάρκεια αναρρόφησης με το μηχανικό μικροκερατόμο διαρκεί λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή του suction-on έως το sucton-off. Με το femtosecondlaser 4ης γενιάς, η αναρρόφηση διαρκεί 30-45 δευτερόλεπτα (15-20 δευτερόλεπτα είναι ο καθαρός χρόνος που χρειάζεται το laser για να δημιουργήσει το flap). Μερικά συστήματα laser δεν επιτρέπουν στο ίδιο κρεβάτι που γίνεται το  femtosecondlaser να γίνει και το excimer laser (το δεύτερο laser είναι το ίδιο και στις δύο διαδικασίες), με αποτέλεσμα να πρέπει να μετακινηθεί ο ασθενής μέσα στο ίδιο δωμάτιο ή σε διαφορετικά δωμάτια.

Δυνατότητα δημιουργίας flap ακόμα και σε κερατοειδείς με πρόσθιες στρωματικές αδιαφάνειες ή ουλές

Ένα μηχανικό σύστημα μπορεί να κόψει μέσω ουλών χωρίς δυσκολία. Τα  femtosecond laser δεν είναι κατάλληλα σε κερατοειδείς που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενες επεμβάσεις ή που έχουν τραυματιστεί.  Αυτό συμβαίνει επειδή οι μικροσκοπικές φυσαλίδες (2-3 μm) που καθοδηγούνται από το σύστημα  για να διαχωρίσουν τον ιστό σε μοριακό επίπεδο, μπορεί να ξεφύγουν από τον κερατοειδή προς τα πάνω,  μέσω μιας διαδρομής μικρότερης αντίστασης (vertical gas breakthrough). Μια προηγούμενη τομή ή ουλή στην πρόσθια επιφάνεια, αντιπροσωπεύει μια διαδρομή μικρότερης αντίστασης και μπορεί να οδηγήσει έτσι το αέριο να  διαφύγει προς την επιφάνεια του κρημνού σε μια μη επιθυμητή θέση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο προς το κέντρο της οπτικής ζώνης, θα πρέπει να αναβληθεί η επέμβαση και να μην ανασηκωθεί ο κρημνός.

Πιθανώς λιγότερη φλεγμονή

Η πιθανότητα εμφάνισης άσηπτης φλεγμονής ανάμεσα στον κρημνό και στο υποκείμενο στρώμα (DLK-diffuse lamelar keratitis) είναι πλέον σπάνια με τα σημερινά πρωτόκολλα αποστείρωσης του μικροκερατόμου. Τα πρώτα μηχανήματα femtosecondlaser δούλευαν σε πολύ υψηλότερη ενέργεια για τη δημιουργία του κρημνού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός αδιαφανούς στρώματος φυσαλίδας (OBL-opacque bubble layer) και αυξημένη συχνότητα DLK μετεγχειρητικά, απαιτώντας υψηλότερες δόσεις κορτικοστεροειδών σταγόνων από ότι χρησιμοποιούνται συνήθως με το μηχανικό μικροκερατόμο. Επιπλέον περιστασιακά μπορεί να σημειωθεί παροδική ευαισθησία στο φώς ( TLK-transient light-sensitivity) 2-6 εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση. Τα τελευταία μηχανήματα femtosecondlaser που λειτουργούν σε υψηλές συχνότητες (60 kHz) δεν φαίνεται να σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα DLK, OBL και TLS. Η αυξημένη ταχύτητα επιτρέπει χαμηλότερες ρυθμίσεις, πιο μικρά spot και λιγότερη φλεγμονή.

 

Πλεονεκτήματα του femptosecondlaser

 

Λιγότερες επιπλοκές σχετιζόμενες με τη δημιουργία του κρημνού (flap).

Τα μηχανικά συστήματα κοπής είναι επιρρεπή σε δυσλειτουργίές που οφείλονται σε απώλεια δύναμης, σε μπλοκάρισμα των μηχανικών μερών, σε  απώλεια αναρρόφησης κατά τη διάρκεια της διέλευσης του μαχαιριδίου, σε σφάλμα του χειριστή κατά τη χρήση ή σε σφάλμα κατά τη συναρμολόγηση των μηχανικών συστημάτων από τα οποία αποτελείται (λανθασμένη συναρμολόγηση γινόταν κυρίως στους παλαιότερους μικροκερατόμους). Επιπλέον, μάτια ιδιόρρυθμα ( με περίεργες καμπυλότητες του κερατοειδούς), είναι αυξημένου κινδύνου στη δημιουργία ακανόνιστων κρημνών. Με πολύ σπάνιες εξαιρέσεις, αυτές οι επιπλοκές δεν είναι δυνατόν να συμβούν ή να είναι κλινικά σημαντικές με τα συστήματα femtosecondlaser.

Ελλιπή  flap

Ένα ελλιπές flap μπορεί να δημιουργηθεί εάν κάτι εμποδίσει την μηχανική κίνηση του μικροκερατοτόμου. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η ταλαντευόμενη λεπίδα σταματήσει να  λειτουργεί, απο δυσλειτουργία του περιστρεφόμενου κινητήρα ή απο κάποιο μηχανικό εμπόδιο (όπως το drape αποστείρωσης),  ή εάν  χαθεί η αναρρόφηση. Η παρουσία ατελούς flap είναι αντένδειξη για τη φωτοαφαίρεση με το excimer laser και το χειρουργείο πρέπει να σταματήσει.

Ανώμαλα flaps

Εάν ένα μηχανικό σύστημα κοπής επιβραδύνει και στη συνέχεια αυξάνει ταχύτητα, το πάχος του κρημνού που δημιουργεί είναι ανώμαλο. Όταν δε ανασηκώσουμε τον κρημνό, μπορεί να γίνει εμφανές  ότι υπάρχουν περιοχές λεπτότερες (pseudobuttonhole) και άλλες παχύτερες. Αν προχωρήσουμε σε φωτοαφαίρεση με το excimer laser, προκαλούμε ανώμαλο αστιγματισμό και εισάγουμε εκτροπές υψηλής τάξεως.

Buttonhole flaps

Τα buttonhole flaps είναι οπές ολικού πάχους (σαν κουμπότρυπα)  κεντρικά στο κρημνό. Δημιουργούνται εάν η μηχανική κίνηση της λεπίδας δεν συμβεί σωστά. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μάτια που έχουν ένα σχετικά μικρό διάμετρο κερατοειδούς ή απότομες καμπυλότητες στην κερατομετρία. Το χειρουργείο πρέπει να σταματήσει. Επιπλέον, ο ασθενής έχει αυξημένο κίνδυνο στο μέλλον να αναπτύξει σημαντικά προβλήματα στην όραση του από την ανάπτυξη επιθηλιακών κυττάρων κάτω από το flap (epithelial ingrowth).

Free flaps

Το free flaps είναι κρημνοί χωρίς μίσχο. Φυσιολογικά ο κρημνός έχει ένα μέρος με το οποίο κρατιέται στον κερατοειδή. Αν ο μίσχος χαθεί τότε ο κρημνός είναι ελεύθερος και κυμαινόμενος. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μάτια που έχουν μεγάλη διάμετρο κερατοειδούς ή επίπεδες τιμές στη κερατομετρία. Η παρουσία ενός free flap συνήθως δεν αποτελεί αντένδειξη στη φωτοαφαίρεση με το excimer laser. Μπορεί όμως να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τοποθετηθεί σωστά το flap ιδίως αν ο κερατοειδής δεν σημαδεύτηκε σωστά πριν τη χρήση του μικροκερατόμου ή  εάν τα σημάδια έχουν χαθεί ή φθαρεί.

Δυνατότητα επιλογής της θέσης του hinge (μεντεσές).

Ο μηχανικός μικροκερατόμος κατά κανόνα δεν επιτρέπει στον χειρουργό να αλλάξει τη θέση του hinge. Με το femtosecondlaser απλά εισάγουμε στο λογισμικό του υπολογιστή τη θέση του hinge που επιθυμούμε. Αυτό είναι μπορεί να είναι πλεονέκτημα σε ορισμένους ασθενείς όπως  π.χ. σε αυτούς με υψηλό σύμφωνα με τον κανόνα αστιγματισμό που μπορεί να επωφεληθούν από την ανώτερη θέση του hinge ή σε αυτούς με σύνδρομο ξηροφθαλμίας που μπορεί να επωφεληθούν από ένα ρινικό hinge. Ένας υπερμετρωπικός ασθενής μπορεί να επωφεληθεί από ένα κροταφικό hinge λόγω της ρινικής γωνίας Κ.

Μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης επιθηλιακών (epithelial ingrowth) κυττάρων στο interface.

Η μετανάστευση επιθηλιακών κυττάρων στο interface (ανάμεσα στο κρημνό και το υποκείμενο στρώμα) είναι πιο συχνή με τους παραδοσιακούς μικροκερατόμους από ότι με τα femtosecondlaser. Αυτό οφείλεται μάλλον λόγω της διαφορετικής μορφής του κρημνού στα άκρα του. Ένας μηχανικός μικροκερατόμος, δημιουργεί κατά κανόνα κρημνό με μορφή μηνίσκου. Το λέιζερ επιτρέπει στον χειρουργό να προγραμματίσει με ακρίβεια τη μορφή που θέλει να έχει η μορφή του κρημνού και η γωνία εισόδου. Η πιο απότομη γωνία μεταπτώσεως που δημιουργείται με το σύστημα λέιζερ δυνητικά αναστέλλει τη διέλευση των επιθηλιακών κυττάρων από το εξωτερικό του κερατοειδούς στο interface.

Μικρότερη μεταβλητότητα στο πάχος του κρημνού.

Αν και οι απόψεις διαφέρουν, η  γενική συναίνεση στη βιβλιογραφία είναι ότι η απόκλιση στο πάχος του κρημνού είναι μικρότερη όταν αυτό δημιουργείται με το femtosecondlaser από ότι με το μηχανικό μικροκερατόμο. Η μέτρηση του ακριβούς πάχους του κρημνού είναι κάτι δύσκολο να γίνει γιατί υπάρχει σημαντική μεταβλητότητα στις μετρήσεις, ανάλογα με τον υπέρηχο και τη θέση που τον εφαρμόζουμε, την στρωματική ενυδάτωση του κερατοειδούς, την κατάσταση ενυδάτωσης του κρημνού κτλ. Σε πολλές έρευνες αναφέρονται τυπικές αποκλίσεις με το μικροκερατόμο της τάξεως των  14μm ενώ με τα femptosecondlaser της τάξεως των  11 μm.

Ακριβής έλεγχος της διαμέτρου του κρημνού και του πλάτους του hinge.

Αν και οι μηχανικοί μικροκερατόμοι προσφέρουν ρυθμιζόμενες παραμέτρους για να αλλάξουμε τη διάμετρο του κρημνού ( ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος  του δαχτυλιδιού αναρρόφησης, το setting του stop κτλ),  η ακριβής διάμετρος του κρημνού και το πλάτος του hinge εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον έλεγχο του χειρουργού και από τις ιδιότητες του κερατοειδούς οι οποίες κυρίως εξαρτώνται από την καμπυλότητα, τις κερατομετρικές μετρήσεις και την διάμετρο του.  Σε γενικές γραμμές, η διάμετρος και το πλάτος του hinge είναι μικρότερο σε επίπεδους και μεγάλους κερατοειδείς και μεγαλύτερο σε μικρούς και απότομους (steep).

Το  femtosecond επιτρέπει στο χειρουργό να ελέγχει με ακρίβεια τόσο τη διάμετρο του κρημνού όσο και το πλάτος του hinge. Αυτό είναι σημαντικό για τη προσαρμογή του κρημνού σε κερατοειδείς με διαφορετικά μεγέθη και με διαφορετικές διαθλαστικές ανωμαλίες, όταν  η φωτοαφαίρεση επιθυμούμε να επεκταθεί περισσότερο στην περιφέρεια  (π.χ., υπερμετρωπία) ή περισσότερο στην τρίτη και ένατη ώρα όταν έχουμε υψηλό σύμφωνα με τον κανόνα αστιγματισμό.

Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες σε βιοχημικές και βιοφυσικές ιδιότητες του κερατοειδούς δείχνουν ότι ο πρόσθιος περιφερικός κερατοειδής παρέχει την βιο-μηχανική υποστήριξη ολόκληρου του συστήματος. (Εισήγηση στο XXIV το Συνέδριο του ESCS). Κατά συνέπεια, μπορεί να υπάρχουν πλεονεκτήματα ασφάλειας όταν δημιουργούμε μικρότερα και πιο κεντρικά flap που μπορούν να προσδιοριστούν με ακρίβεια μόνο από το femtosecondlaser. 

Lasik vs Intralase
επιστημονικές ανακοινώσεις
Το Νοέμβριο του 2007 δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο Journal of Refractive Surgery αξιολογώντας τις οπτικές εκτροπές μετά το LASIK.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν femtosecond είχαν καλύτερη οπτική ποιότητα από αυτούς που έκαναν LASIK με οποιαδήποτε από τους δύο μικροκερατόμους που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.
Οκτώβριος 2006- Ophthalmology- συγκρίνει το corneal haze (backscattered light) μεταξύ στο femtosecond-group και στο group με μικροκερατόμο.

Παρότι το haze ήτανε περισσότερο στο femptosecond group κατά 6% στον πρώτο μήνα, η διαφορά αυτή δεν παρατηρήθηκε στον τρίτο και έκτο μήνα παρακολούθησης. Οι ασθενείς δεν παρατήρησαν καμμία διαφορά στην όραση τους.
Μια μελέτη από το U.S. Navy Medical Center έδειξε ότι με το IntraLase είναι πιο πιθανή η ευαισθησία στο φώς και η δυσφορία την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση, με καλύτερα όμως αποτελέσματα στη μακροπρόθεσμη οπτική οξύτητα και την ευαισθησία αντίθεσης.
Ερευνητές της Mayo Clinic στο Rochester Minn. δεν βρήκαν καμία στατιστικά σημαντική διαφορά στην ποιότητα της όρασης μεταξύ bladeless Lasik και LASIK.
Μια παρόμοια μελέτη που δημοσιεύτηκε το Μάιο του 2010 στο American Journal of Ophthalmology, πάλι δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μεταξύ των δύο μεθόδων μετά από μια τριετή παρακολούθηση.
Ιούλιος 2011- American Journal of Ophthalmology: μελέτη συγκρίνει τα αποτελέσματα femtosecond vs μηχανικού μικροκερατόμου σε μέτρια υπερμετρωπία.

Το υπερμετρωπικό Lasik που έγινε με το Intralase-femtosecond laser είχε καλύτερα διαθλαστικά αποτελέσματα σε σύγκριση με το μηχανικό μικροκερατόμο Moria-M2.
Οκτώβριος 2009 - Journal of Cataract & Refractive Surgery: άρθρο συγκρίνει τη συχνότητα μετεγχειρητικής ξηροφθαλμίας μεταξύ μηχανικού μικροκερατόμου και femptosecond laser.

Tα μάτια με femtosecond laser είχαν στατιστικά σημαντικά μικρότερο ποσοστό ξηροφθαλμίας (8%) σε σύγκριση με τα μάτια που το flap έγινε με μικροκερατόμο (46%).

Προτίμηση του ασθενούς

Υποκειμενικά ερωτηματολόγια έχουν δείξει ότι οι ασθενείς προτιμούν τη δημιουργία του κρημνού με το λέιζερ από ότι με τον μικροκερατόμο. Νιώθουν πιο ασφαλείς και με λιγότερο άγχος διεγχειρητικά.

Καλύτερα οπτικά αποτελέσματα

Σε διάφορες μελέτες αναφέρεται αύξηση του ποσοστού με 10/10 όραση χωρίς διόρθωση από το 80% (με τη χρήση του μικροκερατόμου), στο 93% (με τη χρήση του femtosecondlaser ) όσον αφορά τον μυωπικό αστιγματισμό. Επιπλέον, δύο τυχαιοποιημένες προοπτικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα flap που δημιουργήθηκαν με femtosecondlaser είχαν λιγότερες εκτροπές ανώτερης τάξης από ότι αυτά με τους μηχανικούς μικροκερατόμους, γεγονός που υποδηλώνει βελτίωση στη ποιότητας της όρασης, όταν χρησιμοποιείται το femtosecondlaser.

Συμπέρασμα

Τα τελευταίας γενιάς συστήματα femtosecondlaser προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους μηχανικούς μικροκερατόμους στη συντριπτική πλειονότητα των κλινικών καταστάσεων. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι οι βιο-μηχανικές ιδιότητες του κερατοειδούς παραμένουν πιο σταθερές και προβλέψιμες όταν τα flap δημιουργούνται με femtosecondlaser σε σύγκριση με αυτά που δημιουργήθηκαν με μηχανικούς μικροκερατόμους.

Αυτό το πιθανό πρόσθετο πλεονέκτημα μπορεί να αποδειχθεί το πιο σημαντικό από όλα. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας που μειώνει το κίνδυνο της μετεγχειρητικής εκτασίας είναι η πιο σημαντική προτεραιότητα στη διαθλαστική χειρουργική σήμερα. Μια μέθοδος που δημιουργεί κρημνούς με τον πιο προβλέψιμο τρόπο με την ελάχιστη επίδραση στις  βιο-μηχανικές ιδιότητες του κερατοειδούς είναι βέβαιο ότι θα είναι η επιλογή για τους περισσότερους χειρουργούς LASIK στο μέλλον.

Thanks to D.Rex Hamilton, MD (Rex Hamilton, MD, is Director of the UCLA Laser Refractive Center and Assistant Professor in the Cornea–External Ocular Disease & Uveitis Division at UCLA).

 

Corneal Inlays & Onlays

Tα κερατοειδικά ενθέματα είναι βιοσυμβατά υλικά που εισάγονται στην εξωτερική επιφάνεια του ματιού, τον κερατοειδή. Αν οι τρέχουσες και μελλοντικές κλινικές δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, οι συσκευές αυτές θα μπορέσουν να αποτελέσουν σύντομα μια νέα μορφή χειρουργικής διόρθωσης της πρεσβυωπίας.

Τα κερατοειδικά ένθετα μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες του φωτός εισέρχονται στο μάτι όπως  το lasik ή οι φακοί επαφής. Σε αντίθεση όμως με τους φακούς επαφής, οι συσκευές αυτές δεν απαιτούν τακτική αφαίρεση ή συνεχή φροντίδα και διαφέρουν από τους ενδοφακούς (τους χειρουργικά εμφυτεύσιμους φακούς), επειδή τοποθετούνται μέσα στον κερατοειδή και έχουν τέτοια δομή ώστε να «συγχωνεύονται» με τον κερατοειδή.

Με τα ενδοκερατικά ενθέματα (Corneal Inlays και onlays) αποφεύγονται οι σπάνιες πλέον επιπλοκές που σχετίζονται μερικές φορές με τη χρήση του laser (Lasik ή PRK) επειδή δεν αφαιρείται κερατοειδικός ιστός. Μπορεί επίσης να έχουν λιγότερους κινδύνους από ότι οι εμφυτευμένοι φακοί γιατί η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται στο εσωτερικό του κερατοειδούς(στο εσωτερικό της επιφάνειας του ματιού) και όχι στο εσωτερικό του οφθαλμού.
Στο LASIK ή PRK η διόρθωση όρασης επιτυγχάνεται με το laser που αυτόματα διαμορφώνει τον κερατοειδή στο επιθυμητό σχήμα αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες του φωτός εισέρχονται στον οφθαλμό.

Τρία ενδοκερατικά εμφυτεύματα υπάρχουν σήμερα στην αγορά: το ACI 7000(Karma) από την AcuFocus/Bausch & Lomb, το Invue(PresbyLens) από τη Biovision (Brugges, Switzerland) και ο Flexivue microlens από την Presbia.


Inlay: Kamra

Το ACI 7000 με την καινούργια ονομασία KAMRA είναι μια συσκευή που αποτελείται από ένα αδιαφανές βιοσυμβατό πολυμερές που ονομάζεται Kynar, ένα θερμοπλαστικό υλικό που μαλακώνει με τη θερμότητα και σκληραίνει σε ψυχρότερες συνθήκες. Ενώ η συσκευή δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το FDA, οι κλινικές δοκιμές που ξεκίνησαν στις αρχές του 2006 υπόσχονται πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Η συσκευή αυτή με μέγεθος μόλις 3,8 χιλιοστά και πάχος μόλις 10 μικρά (περίπου το 1/10 του πάχους ενός κομματιού χαρτιού), δημιουργήθηκε από την AcuFocus η οποία έχει συνενωθεί πλέον με τη Bausch @Lomb.

Το Kamra Inlay τοποθετείται μέσα στον κερατοειδή αφού προηγουμένως έχει δημιουργηθεί ένας κρημνός μια μεμβράνη από την εξωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς για να το καλύψει και να το κρατήσει στη θέση του

Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά. Δεν απαιτούνται ράμματα και γίνετε με τοπική αναισθησία με τη μορφή σταγόνων. Η οπτική του αρχή για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι αυτή του φαινομένου Pinhole, είναι δηλαδή ένα στενοπικό διάφραγμα που μπλοκάρει τις περιφερικές ακτίνες και επιτρέπει καλή όραση μακριά, ενδιάμεσα και κοντά δημιουργώντας μεγαλύτερο βάθος εστίασης. Παρέχει λοιπόν στους πρεσβύωπες οι οποίοι χρειάζονταν γυαλιά ανάγνωσης μια καλή κοντινή όραση, διατηρώντας παράλληλα και την μακρινή. όραση.

Inlay: PresbyLens ή Vue+

To ενδοκερατοειδικό ένθετο PresbyLens παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τουASCRS (American Society of Cataract and Refractive Surgery) το 2009 με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Το μικροσκοπικό (2-mm διάμετρος) inlay, που πρόσφατα μετονομάστηκε Vue +, τοποθετείται κάτω από ένα λεπτό κρημνό με σκοπό να αυξήσει την καμπυλότητα το κεραατοειδούς.

Σε μια μελέτη με 38 άτομα ηλικίας 45-56 χρονών που έλαβαν εμφυτεύματα PresbyLens Vue+ στο κυρίαρχο μάτι τους οι περισσότεροι ήταν σε θέση να μπορούν να δούν κοντά χωρίς την ανάγκη γυαλιών πρεσβυωπίας. Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες είχαν 8/10 ή καλύτερη όραση διάφθαλμα και ήταν σε θέση να δούν καθαρά και στον υπολογιστή χωρίς τη βοήθεια γυαλιών. Το Vue+ κερατοειδικό ένθεμα, λειτουργεί σαν ένα πολυεστιακό φακό επαφής: αλλάζοντας την καμπυλότητα του κερατοειδούς δημιουργεί μια κεντρική ζώνη για την κοντινή όραση και παράκεντρες ζώνες για την ενδιάμεση και μακρινή όραση.

Ιnlay: Flexivue microlens

Η Presbia με πρόεδρο της συμβουλευτικής επιτροπής τον καθηγητή Ιωάννη Παλλήκαρη, MD κατασκευάζει ένα μικροφακό τον Flexivue microlens ο οποίος τοποθετείται και αυτός μέσα στον κερατοειδή σε μια μικροσκοπική “τσέπη” που δημιουργείται από ένα ειδικό femptosecond laser.Ένα ειδικά σχεδιασμένο από την εταιρεία χειρουργικό εργαλείο χρησιμοποιείται για να εισάγει στη συνέχεια τον μικροφακό μέσα στην «τσέπη» που έχει δημιουργηθεί.

Ο φακός είναι κατασκευασμένος από υδρόφιλο πολυμερές, μια ιδιαίτερα διαβρέξιμη συνθετική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά στη παρασκευή των ενδοφακών που αντικαθιστούν το θολωμένο φυσικό φακό του ματιού στη χειρουργική του καταρράκτη. Έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί σχετικά εύκολα να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με ένα ισχυρότερο μικροφακό, αν αυτό κριθεί απαραίτητο καθώς η πρεσβυωπίας μεγαλώνει.
Ο μικροσκοπικός φακός είναι 3 mm σε διάμετρο με πάχος 20 μόνο μικρά στα άκρα.
Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Βαρδινογιάνειο Οφθαλμολογικό Ιντιτούτο στην Κρήτη και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. δες και 2 video της pPresbia


Κερατοειδικά onlays

Σε αντίθεση με τα Inlays που τοποθετούνται σχετικά βαθιά μέσα στον κερατοειδή(στο στρώμα) τα Onlays τοποθετούνται στην επιφάνεια του κερατοειδούς ακριβώς κάτω από το επιθήλιο.

Υπό την  έρευνα του καθηγητή W. Bruce Jackson, MD, του Πανεπιστημίου της Οτάβα, τα Corneal Inlays κατασκευάζονται από υγρό και γενετικά τροποποιημένο κολλαγόνο που ρευστοποιείται.

Αν η τεχνολογία προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση τα Inlays είναι ότι λιγότερο παρεμβατικό στον κερατοειδή, αφαιρούνται πολύ εύκολα και αν χρειαστεί μπορεί  να αντικατασταθούν. Αυτό είναι και το μεγάλο τους πλεονέκτημα: η αναστρεψιμότητα.


Διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού-(RLE)

Η διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού είναι μια διαδικασία με την οποία αντικαθίσταται ο φυσικός φακός του ματιού με ένα τεχνητό ενδοφακό (IOL) προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη εστίαση.

Η διαδικασία ανταλλαγής ενδοφακού ονομάζεται φακοθρυψία (phacoemulsification) και είναι παρόμοια με αυτή του χειρουργείου του καταρράκτη μέσω μικροσκοπικής τομής.

Είναι μια εκλεκτική επέμβαση διόρθωσης της όρασης με πολύ καλά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους αλλά και σε νεότερους. Σε αντίθεση με το lasik μπορεί να διορθώσει πολύ υψηλές μυωπίες ή υπερμετρωπίες.

Διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού σε Ηλικιωμένους.

Καθώς μεγαλώνουμε ο φυσικός φακός του ματιού μας σκληραίνει και συνήθως θολώνει. Η σκλήρυνση του φακού και η αδυναμία προσαρμογής έχει να κάνει με την ανάγκη βοηθητικών γυαλιών για κοντά(πρεσβυωπία),ενώ αν ο φακός θολώσει η όραση θα θαμπώσει και τα χρώματα θα ξεθωριάσουν (καταρράκτης).

Αν λοιπόν είστε άνω των 55-60 και βαρεθήκατε να φοράτε γυαλιά τότε μπορείτε να επιλέξετε την διαθλαστική ανταλλαγή του φακού έναντι της διαθλαστικής χειρουργικής με τα εξής πλεονεκτήματα:

 • Αν είστε ηλικιωμένος τότε ο φυσικός φακός του ματιού σας σίγουρα δεν θα είναι τόσο διαυγής όσο ήτανε σε νεότερη ηλικία. Έτσι λοιπόν είναι καλύτερα να αποφασίσετε να τον αφαιρέσετε παρά να κάνετε laser για τη διόρθωση της όρασης σας. Θα έχετε καλύτερη όραση και επιπλέον θα αποφύγετε ένα δεύτερο χειρουργείο που πιθανών να αναγκαστείτε να κάνετε όταν με τα χρόνια ο φυσικός φακός του ματιού σας θαμπώσει και άλλο. 
 • Αφαιρώντας  τον φυσικό φακό του ματιού σας μπορεί να μην βλέπετε καθαρά κοντά και να χρειάζεστε βοηθητικά γυαλιά για την κοντινή όραση. Αυτό όμως έχει ήδη συμβεί διότι ο φυσικός φακός του οφθαλμού χάνει καθώς μεγαλώνουμε τη δυνατότητα προσαρμογής και αυτό συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. 
 • Υπάρχουν όμως και άλλες λύσεις: οι πολυεστιακοί ενδοφακοί που αντικαθιστούν το φυσικό φακό του ματιού και σας επιτρέπουν να βλέπετε καθαρά μακριά, ενδιάμεσα και κοντά με κάποιες ωστόσο παραδοχές στην όραση. Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί δεν είναι κατάλληλοι για όλα τα μάτια και για όλους τους ανθρώπους. Ο χειρουργός σας θα σας καθοδηγήσει αν είναι μια κατάλληλη ή ακατάλληλη επιλογή για εσάς.

Διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού σε νεότερους.

Το lasik γενικότερα δεν συνίσταται σε υψηλές υπερμετρωπίες άνω των 6.00 διοπτριών ή σε πολύ υψηλές μυωπίες.

Αν λοιπόν έχετε υψηλές διοπτρίες ( βαθμούς) και επιθυμείτε να απαλλαγείτε απο τα γυαλιά σας ή τους φακούς επαφής οι επιλογές είναι δύο:

 • Φακικοί ενδοφακοί. 
 • Διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού. 

Αν επιλέξετε το δεύτερο θα χάσετε την κοντινή σας όραση εκτός και αν γίνει ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού. Επίσης αν επιλέξετε την διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού θα κάνετε ένα πιο επεμβατικό χειρουργείο από ότι αν επιλέξετε την τοποθέτηση φακικού ενδοφακού.

Έτσι λοιπόν εάν είστε νέος μύωπας ή υπερμέτρωπας με υψηλούς βαθμούς, προτιμήστε την ένθεση φακικού ενδοφακού (Artisan ή Visian ICL ) από την διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού.

Φακικοί ενδοφακοί

Οι φακικοί ενδοφακοί είναι ενδοφακοί που τοποθετούνται μέσα στο μάτι είναι μια νέα επιλογή για ανθρώπους που επιζητούν μια μόνιμη διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων όπως η μυωπία. Αυτοί οι φακοί μπορούν να τοποθετηθούν σε μια από τις δύο θέσεις μέσα στον οφθαλμό:

 • Μεταξύ του κερατοειδούς(του διάφανου χιτώνα που βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια του ματιού) και της ίριδας (το χρωματιστό μέρος του ματιού).
 • Ακριβώς πίσω από την ίριδα.

Αντίθετα με τους παραδοσιακούς φακούς επαφής που τοποθετούνται μπροστά από τον κερατοειδή, οι φακικοί ενδοφακοί δεν απαιτούν καμία συντήρηση και δεν τους αισθάνεστε καθόλου. Είναι πολύ ασφαλείς και αποτελούν μια χειρουργική εναλλακτική λύση έναντι του LASIK και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα παράγουν και μια πιο σταθερή σε βάθος χρόνου όραση από το LASIK.

Και οι δύο διαδικασίες(LASIΚ ή φακικοί ενδοφακοί), μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες του φωτός εισέρχονται στο μάτι, για να επιτευχθεί καλύτερη εστίαση. Το LASIK το κάνει αυτό με την αφαίρεση ιστού από τον κερατοειδή και τροποποιώντας του σχήμα του.Οι φακικοί ενδοφακοί το κάνουν αυτό όπως τα γυαλιά οράσεως αλλά βρίσκονται μέσα στο μάτι σας χωρίς να σας ενοχλούν.

Είναι παρόμοιοι με τους ενδοφακούς (IOLs) που χρησιμοποιούνται στην επέμβαση καταρράκτη. Ωστόσο σε αντίθεση με την επέμβαση του καταρράκτη όπου ο ενδοφακός αντικαθιστά τον θολωμένο φακό του ματιού (τον καταρρακτικό κρυσταλλοειδή φακό), οι φακικοί ενδοφακοί τοποθετούνται μπροστά από τον φυσικό φακό του ματιού τον οποίο και διατηρούμε.

Έχουν ένδειξη όταν άλλες διαδικασίες διόρθωσης της όρασης(όπως LASIK ή PRK) δεν είναι μια καλή επιλογή, όπως π.χ όταν ένα άτομο έχει λεπτό κερατοειδή ή υψηλή μυωπία και μπορούν με ασφάλεια να διορθώσουν μέχρι και 20 βαθμούς μυωπία. Αν κριθεί απαραίτητο να γίνει μια συμπληρωματική διόρθωση με laser μετά την ένθεση του ενδοφακού αυτό μπορεί πολύ εύκολα να γίνει όπως και στα μάτια που δεν έχουν βάλει φακικό ενδοφακό και η συνδυασμός των δύο αυτών τεχνικών σε ένα μάτι περιγράφεται με τον όρο bioptics.

Δύο είναι οι FDA-εγκεκριμένοι φακικοί ενδοφακοί είναι διαθέσιμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες:

Visian ICL (Staar,Μονρόβια,Καλιφόρνια) O Visian ICL έλαβε έγκριση FDA στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2005.

Ο Visian ICL αποτελείτε εν μέρει από κολλαγόνο, ένα βιοσυμβατό υλικό. Ο ICL είναι αναδιπλούμενος, κάτι που σημαίνει μικρότερες χειρουργικές τομές εισόδου και δυνητικά ταχύτερη ανάκαμψη φορές ( περίπου σε μια μέρα, όπως με το lasik).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να είναι άνω των 21 ετών με μέτρια έως σοβαρή μυωπία απο-3,00 έως -20,00 διοπτρίες.

 • Verisyse (Abbott Medical Optics, Santa Ana, Καλιφόρνια). Διατίθεται σε Ελλάδα και Ευρώπη με την ονομασία Artisan από την Ophtec (Ολλανδία).Ο φακικός αυτός ενδοφακός έχει λάβει έγκριση από το 2004 για τη διόρθωση μέτριας έως σοβαρής μυωπίας από -5,00 έως -20,00 διοπτρίες. Όσοι λαμβάνουν τον φακό αυτό θα πρέπει να έιναι άνω των 21 ετών. Στην Ευρώπη γίνετε μια ειδική εκπαίδευση προκειμένου να μπορεί ο χειρουργός να τον χρησιμοποιήσει και ένα ειδικό πιστοποιητικό εγκυρότητας από τη μητρική εταιρεία.Ο φακός αυτός υπάρχει πλέον και σε αναδιπλούμενη μορφή για να μπαίνει μέσα στο μάτι από μικροσκοπική τομή και ονομάζετε Artiflex.

Αν και δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το FDA, η Alcon μελετά τον AcrySof Cachet phakic, έναν μαλακό ακρυλικό   ενδοφακό που υποστηρίζεται στη  γωνία του προσθίου θαλάμου.Οι  κλινικές δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Καναδά σε ασθενείς με μυωπία. Ο Cachet είναι τοποθετημένος όπως ειπώθηκε στην γωνία του πρόσθιου θαλάμου  του ματιού, μπροστά από το φυσικό φακό. Οι ερευνητές περιγράφουν χαμηλό ποσοστό των ανεπιθύμητων ενεργειών και  εξαιρετική οπτική οξύτητα.

Πώς γίνεται η εμφύτευση του φακού.

Το χειρουργείο γίνετε με αναισθητικές στογόνες δεν χρειάζεται γενική αναισθησία.Ένας βλεφαροδιαστολέας τοποθετείται κάτω από τα βλέφαρα για να κρατήσει το μάτι σας ανοιχτό κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Δεν γίνονται ποτέ και τα δύο μάτια μαζί, πρώτα κάνουμε το ένα και μετά το άλλο. Μέσα από μια μικροσκοπική τομή για τον Artiflex ή τον Visian ICL εισάγουμε τον ενδοφακό μέσα στο μάτι και τον τοποθετούμε μπροστά από την ίριδα (τον Artisan) ή πίσω από την ίριδα (τον Visian ICL).

Aν βάλουμε Αrtisan, τότε θα χρειαστεί να κάνουμε μια μεγαλύτερη τομή και να βάλουμε κάποια ράμματα που θα αφαιρέσουμε στη συνέχεια. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αναδιπλούμενο Artiflex μέσα από μικροσκοπική τομή.

O Αrtisan (ή Artiflex) δεν γίνετε αισθητός, μπορεί όμως να τον διακρίνετε στον καθρέπτη αν παρατηρήσετε προσεκτικά το μάτι σας. Ο Vision είναι αόρατος με γυμνό μάτι και μπορούμε να τον δούμε μόνο στη σχισμοειδή λυχνία, με  ένα ειδικό μικροσκόπιο με το οποίο εξετάσουμε τον οφθαλμό.

Μετά το χειρουργείο η όραση σας θα είναι λίγο θαμπή και μπορεί να έχετε μια μικρή ενόχληση.Την επόμενη μέρα θα βλέπετε πολύ καλά και η όραση σας θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του χειρουργού σας για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές. Μια σειρά από επισκέψεις μετεγχειρητικά είναι απαραίτητο να γίνουν για να βεβαιωθούμε ότι δεν έχετε κάποια μόλυνση ή φλεγμονή στο μάτι σας.

Επιπλοκές κατά την εμφύτευση φακικού ενδοφακού

Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση έχει κινδύνους, έτσι και η εμφύτευση του ενδοφκού μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές τόσο διεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά.

Αυτές περιλαμβάνουν αυξημένη πιθανότητα αποκόλλησης, λοιμώξεις, φλεγμονές, καταρράκτη ή αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Μείωση των ενδοθηλιακών κυττάρων του κερατοειδούς μπορεί να συμβεί μετεγχειρητικά, για αυτό και θα πρέπει να παρακολουθείτε και να μετράτε τον αριθμό των ενδοθηλιακών κυττάρων, ένα δείκτη της υγείας του κερατοειδούς χιτώνα. Άλλα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι φωτοστέφανα και ακτίνες γύρω από τα φώτα το βράδυ κατά την νυχτερινή οδήγηση που όμως μειώνονται με τον καιρό και συνήθως εξαφανίζονται.

Επειδή οι φακικοί ενδοφακοί είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και οι πιθανοί κίνδυνοι απο την εμφύτευση των φακών είναι άγνωστο.Το πλεονέκτημα όμως μια θεωρητικά αναστρέψιμης διαδικασίας είναι εάν πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.

Αποτελέσματα από την ένθεση φακικών ενδοφακών.

 • Σε κλινική δοκιμή του FDA, το 92% από 662 άτομα που λαμβάνουν το φακό Artisan είχαν 5/10 ή καλύτερη όραση, η οποία επιτρέπει την οδήγηση χωρίς γυαλιά.
 • Ophthalmology 2008: τριετής μελέτη με 684 άτομα για τον Artisan / Verisyse IOL έδειξε εξαιρετικά αποτελέσματα με ελάχιστες επιπλοκές.Το 84% είχε όραση 5/10 ή καλύτερη χωρίς γυαλιά και το και το 51,9% όραση 8/10 ή καλύτερη. 
 • Άλλες μελέτες FDA για τον Visian ICL σε 294 μύωπες έδειξαν ότι 95% των ματιών αυτών είχαν όραση 5/10 ή καλύτερη χωρίς διόρθωση με γυαλιά.
 • Μια άλλη μελέτη ( Σεπτέμβριος 2009)  στo Journal of Refractive Surgery, αναφέρει καλύτερα διαθλαστικά αποτελέσματα με τον Vision ICL στη διόφθαλμη όραση από ότι με το Artisan. 

Μια βρετανική μελέτη – η οποία ανακοινώθηκε το Μάιο του 2010 – συγκρίνει τα αποτελέσματα της φακικών ενδοφακών έναντι διαθλαστικής χειρουργικής (lasik) σε 228 μάτια από 132 άτομα με μέτρια έως υψηλή μυωπία. Απο τη μελέτη προκύπτει σαφής υπεροχή των φακικών ενδοφακών έναντι του lasik με καλύτερη μετεγχειρητική όραση και μεγαλύτερη ευαισθησία αντίθεσης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν οι φακικοί ενδοφακοί προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα από το excimer laser για τη διόρθωση της μέτριας έως υψηλής μυωπίας” μας λέει ο επικεφαλής της έρευνας Allon Barsam, MD, του Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust στο Λονδίνο. “Αν και δεν είναι σήμερα καθιερωμένη κλινική πρακτική, θα μπορούσε να εξεταστεί η εναλλακτική εμφύτευση φακικού ενδοφακού σε άτομα με μέτρια μυωπία.”

Τα μειονεκτήματα εμφύτευσης φακικού ενδοφακού είναι ο ελαφρώς πιο αυξημένος κίνδυνος αποκόλλησης σε σχέση με το Laser και η απουσία μακροπρόθεσμων μελετών που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια του.Το πλεονέκτημα είναι ότι η εμφύτευση φακικού ενδοφακού είναι αναστρέψιμη και σε αντίθεση με το Laser αν χρειαστεί (π.χ επιπλοκές, αλλαγή διάθλασης), ο φακικός ενδοφακός μπορεί να αφαιρεθεί.

Πρεσβυωπἰα review: όλες οι διαθέσιμες χειρουργικές λύσεις

Ακόμα κι αν κάνετε Lasik ή PRK και ως νέος άνθρωπος επιτύχετε την τέλεια όραση, θα αναπτύξετε και εσείς μια κατάσταση που ονομάζεται πρεσβυωπία, συνήθως στην ηλικία των 40-50 ετών. είναι η αδυναμία του ματιού να εστιάσει σε όλες τις αποστάσεις και συνήθως παρατηρείται όταν τα ψιλά γράμματα αρχίσουν να θολώνουν.

 Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη άποψη για το τι προκαλεί την πρεσβυωπία. Η πλέον επικρατούσα άποψη είναι ότι η πρεσβυωπία οφείλεται στη σκλήρυνση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού. Άλλες θεωρίες, υποστηρίζουν ότι η πρεσβυωπία θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με την ατροφία ενός κυκλικού μυ που ελέγχει τη προσαρμογή του φακού και ονομάζεται ακτινωτός μυς.

Στο παρελθόν, η συνήθης αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας ήταν τα απλά πρεσβυωπικά, τα διπλοεστιακά ή τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως. Στη σημερινή εποχή, διάφορες χειρουργικές τεχνικές είναι διαθέσιμες για τους υποψήφιους που είναι κατάλληλοι για επέμβαση.

 Μια από τις πιο αποτελεσματικές χειρουργικές θεραπείες γα τη διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι το monovision lasik. Στο παρελθόν άλλη μια μέθοδος η conductive Keratoplasy (CK) είχε πάρει έγκριση FDA και προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της πρεσβυωπίας.

Διάφορες άλλες μοντέρνες τεχνικές είναι το PresbyLASIK, το Modified PresbyLASIK και οι ενδοφθάλμιες επεμβάσεις όπως οι πολυεστιακοί ενδοφακοί με την τεχνική ανταλλαγής ενδοφακού (Refractive Lens Exchange ή RLE), οι προσαρμοστικοί ενδοφακοί και τα ενδοκερατικά ενθέματα (Corneal Inlays & Onlyas).

 • Monovision LASIK

Κάνε το test για να δεις ποιο είναι το κυράρχο σου μάτι.

 Τα μάτια μας συνεργάζονται και δουλεύουν μαζί. Αν κοιτάξουμε ένα αντικείμενο δεν μπορούμε συνήθως να καταλάβουμε με ποιο μάτι το βλέπουμε, γιατί η τελική εικόνα είναι το αποτέλεσμα συνένωσης δύο εικόνων μια από το ένα και μια από το άλλο μάτι.

 είναι και ο φυσιολογικός τρόπος όρασης ονομάζεται διόφθαλμη όραση και είναι η βάση της στερεοσκοπικής όρασης δηλαδή της ικανότητας να υπολογίζουμε το βάθος και την απόσταση. Ωστόσο, πιθανώς να έχετε ένα κυρίαρχο μάτι που το μυαλό σας ευνοεί (οι περισσότεροι δεξιόχειρες άνθρωποι έχουν κυρίαρχο το αριστερό μάτι).

Οι χρήστες φακών επαφής εκμεταλλεύονται την «κυριαρχία του ενός ματιού» για να κάνουν monovision με τους φακούς επαφής τους: χρησιμοποιούν την πλήρη συνταγογράφηση από το κυρίαρχο μάτι για να βλέπουν καθαρά μακριά και τροποποιούν τους βαθμούς του φακού επαφής στο άλλο μάτι για να βλέπουν καθαρά κοντά. Σε μεγάλο βαθμό, η διόφθαλμη όραση διατηρείται και έχουν ικανοποιητική αντίληψη του βάθους που χρειάζεται όπως π.χ στην οδήγηση. Το ένα μάτι βλέπει όμως πιο καλά μακριά και το άλλο κοντά.

Αυτή την κατάσταση (monovision), μπορούμε πολύ εύκολα και με ακρίβεια να αναπαράγουμε χειρουργικά με το LASIK. Διορθώνουμε πλήρως το ένα μάτι για μακριά και αφήνουμε το άλλο μάτι σκόπιμα υποδιορθωμένο για να μπορούν οι πρεσβύωπες ασθενείς να βλέπουν καθαρά κοντά χωρίς γυαλιά.

Δεν μπορούν όμως όλοι να συνηθίσουν το monovision. Έτσι λοιπόν, πριν εισάγουμε τους τελικούς βαθμούς στο Laser δοκιμάζουμε τη λύση αυτή με φακούς επαφής στο Ιατρείο ή ακόμα καλύτερα συνταγογραφούμε τους φακούς αυτούς για να τους φορέσει ο ενήλικας στο σπίτι, στη δουλειά και στην οδήγηση για να δει αν το τελικό αποτέλεσμα τον ικανοποιεί προτού επιλέξει το movision LASIK.

 • Αγώγιμος κερατοπλαστική – CK (conductive Keratoplasty)

Χρησιμοποιώντας ραδιοσυχνότητες στον περιφερικό κερατοειδή ενισχύουμε την κοντινή όραση

H αγώγιμος κερατοπλαστική (CK) χρησιμοποιεί χαμηλό επίπεδο ραδιοσυχνοτήτων για να συρρικνώσει τις ίνες του κολλαγόνου στην περιφέρεια του κερατοειδούς. Εγκρίθηκε το 2002 από το FDA για την προσωρινή μείωση της υπερμετρωπίας και τον Απρίλιο του 2004 για την προσωρινή βελτίωση της κοντινής όρασης σε άτομα με πρεσβυωπία.

Αφού μουδιάσουμε το μάτι με αναισθητικές σταγόνες εφαρμόζουμε ένα κυκλικό σχέδιο θεραπείας πάνω στον κερατοειδή χρησιμοποιώντας ένα μικρό καθετήρα με ραδιοκύματα. Τα ραδιοκύματα συρρικνώνουν το κολλαγόνο σε μια ζώνη στον περιφερικό κερατοειδή και αυτή ή ζώνη σαν θηλιά σφίγγει τον κεντρικό κερατοειδή και αυξάνει την καμπυλότητα του και την δύναμη του με αποτέλεσμα καλύτερη κοντινή όραση.

 • Monovision και Conductive keratoplasty

Σε μια τεχνική που ονομάζεται Μonovision NearVision CK (Refractec, Irvine, Καλιφόρνια), η αγώγιμος κερατοπλαστική γίνεται στο ένα μάτι – συνήθως το μη κυρίαρχο μάτι – για την διόρθωση της πρεσβυωπίας. Μετά από αυτή τη τρίλεπτη διαδικασία, θα παρατηρήσετε πιθανόν βελτίωση της όρασης για την ανάγνωση, αλλά μπορεί να πάρει μέχρι και μερικές εβδομάδες πριν φτάσετε στο τελικό επίπεδο διόρθωσης. Το ελκυστικό χαρακτηριστικό της CK είναι ότι είναι ελάχιστα παρεμβατική. Πιθανών να έχετε δακρύρροια, αίσθηση ξένου σώματος και διακυμάνσεις στην όραση σας αλλά αυτό είναι συνήθως προσωρινό.

 • Διαθλαστική ανταλλαγή ενδοφακού-Refractive Lens Exchange ή RLE

Μια άλλη διαθέσιμη επιλογή για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι η αφαίρεση του φυσικού φακού του ματιού και η ένθεση τεχνητού ενδοφακού, σε μια διαδικασία όμοια με αυτή του χειρουργείου του καταρράκτη.

Η χειρουργική αυτή διαδικασία, γνωστή ως Refractive Lens Exchange-(RLE) γίνετε όλο και πιο δημοφιλής λόγω της πρόσφατης διαθεσιμότητας στην αγορά τεσσάρων πολυεστιακών ενδοφακών ικανών να εστιάσουν το φως μακριά ,ενδιάμεσα και κοντά με κάποιους βέβαια περιορισμούς. Είναι μια ενδοφθάλμια επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία και με τη χρήση υπέρηχων (φακοθρυψία) μέσω μικροσκοπικής τομής.

 • Πολυεστιακό LASIK (PresbyLASIK)

Το πολυεστιακό Lasik δημιουργεί ζώνες διαφορετικής ισχύος στον κερατοειδή με ένα ειδικό λογισμικό εξάχνωσης κερατοειδικού ιστού προγραμματισμένο στο μηχάνημα του Excimer Laser. Μελέτες γίνονται σε όλο τον κόσμο για το ιδανικό προφίλ εξάχνωσης που θα καταστήσει τον κερατοειδή ικανό να εστιάζει τις ακτίνες του φωτός μακριά ,ενδιάμεσα και κοντά. Το PresbyLasik είναι μια νέα μέθοδος που βρίσκεται σε επίπεδο κλινικών δοκιμών χωρίς να έχει έγκριση FDA για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας.

 • Κερατοειδικά Inlay & Onlays

Tα κερατοειδικά ενθέματα είναι συσκευές που τοποθετούνται χειρουργικά κάτω από τα επιφανειακά στρώματα του κερατοειδούς και μεταβάλουν τον τρόπο με τον οποίο το φώς εισέρχεται μέσα στο μάτι βελτιώνοντας την κοντινή όραση.

Κλινικές δοκιμές διεξάγονται στις ΗΠΑ για το Kamra (AcuFocus/ Bausch&Lomb) το οποίο λειτουργεί με βάση τις αρχές των φωτογραφικών μηχανών: πρόκειται για ένα διάφραγμα που ελέγχει την έκθεση φωτός μέσα στο μάτι επιτρέποντας μεγαλύτερο βάθος πεδίου και βελτιωμένη όραση στην κοντινή απόσταση.

Ο Flexivue microlens (Presbia Coöperatief UA, Άμστερνταμ), είναι ένας μικροφακός ο οποίος ενσωματώνεται στο κέντρο του κερατοειδούς αφού πρώτα δημιουργήσουμε μια “τσέπη” για να εισάγουμε το μόσχευμα.

Παλαιότερα η τσέπη αυτή δημιουργείτο μηχανικά, τώρα όμως με την εφαρμογή του FemptosecondLaser η διαδικασία αυτή απλουστεύεται και γίνετε πιο ακριβής. Υπό τη αιγίδα του καθηγητή και πρύτανη του πανεπιστήμιου της Κρήτης κ. Παλλήκαρη η τεχνική αυτή εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Κρήτη.

Ένα άλλο κερατοειδικό ένθετο είναι ο Presbylens ή ΙnVue intracorneal microlens (Biovision, Brugg, Ελβετία), ο οποίος τοποθετείται σε ένα μικρό τούνελ στο κέντρο του κερατοειδούς.

Κερατοειδικά Οnlays με χρήση γενετικά τροποποιημένων υλικών από κολλαγόνο, υλικό που μοιάζει με τον κερατοειδή, βρίσκονται υπό έρευνα για να τοποθετηθούν στην εξωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς ακριβώς κάτω από το επιθήλιο.

Αν η τεχνολογία αυτή προχωρήσει τα Corneal Onlays θα φέρουν μια επανάσταση στο χώρο της χειρουργικής διόρθωσης της πρεσβυωπίας διότι είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.

PresbyLasik – λύση για την πρεσβυωπία;

Κανείς μας δεν πρόκειται να ξεφεύγει της πρεσβυωπίας, η οποία αρχίζει να εμφανίζεται περίπου μετά την ηλικία των 40 ετών. Λύσεις για πρεσβυωπία αποτελούν τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως, οι πολυεστιακοί φακοί επαφής, οι πολυεστιακοί ενδοφακοί στο χειρουργείο του καταρράκτη, το monoviosion, και τώρα, το πολυεστιακό Lasik.

Το πολυεστιακό LASIK (presbyLasik) είναι ένα προηγμένο είδος χειρουργικής διόρθωσης της όρασης με Laser. Αλλάζοντας το σχήμα του κερατοειδούς χιτώνα (της επιφάνειας του ματιού), δημιουργούμε ζώνες διαφορετικής δύναμης για να μπορούμε να βλέπουμε καλά σε διαφορετικές αποστάσεις.

Κλινικές δοκιμές γίνονται σε όλο τον κόσμο τα τελευταία αρκετά χρόνια, με ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Αν και δεν έχει πάρει FDA έγκριση στην Αμερική, αυτή η νέα επιλογή για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας θα μπορούσε να απαλλάξει τον κόσμο ολόκληρο από τα ενοχλητικά συμπτώματα της πρεσβυωπίας που εμφανίζονται όταν ο φυσικός φακός του ματιού αρχίζει να χάνει την ελαστικότητα του με την πάροδο της ηλικίας.

Αν έχετε μυωπία και πρεσβυωπία τότε θα μπορείτε να δείτε καθαρά κοντά χωρίς τα συνηθισμένα σας γυαλιά ή τους φακούς επαφής, όχι όμως όταν τα φοράτε.

Πολυεστιακό LASIK : πως δουλεύει;

To πολυεστιακό LASIK δημιουργεί περισσότερες από μία διοπτρίες στην μπροστινή επιφάνεια του ματιού και σας επιτρέπει να δείτε ταυτόχρονα μέσα περιοχές διαφορετικής δύναμης παρέχοντας κοντινή, ενδιάμεση και μακρινή όραση.

Αν είστε μεσήλικες ή μεγαλύτεροι και δεν έχετε κάνει πολυεστιακή διόρθωση της όρασης, μπορείτε να δείτε καθαρά σε μια και μόνο απόσταση, συνήθως μακριά. Χρειάζεστε γυαλιά πρεσβυωπίας ή ένα επιπλέον addition (δύναμη) στα γυαλιά που συνήθως φοράτε για να δημιουργήσετε μια ζώνη αυξημένης δύναμης για την κοντινή σας όραση. Αυτοί οι τύποι γυαλιών ονομάζονται διπλοεστιακά.

Προηγμένη τεχνολογία επιτρέπει πλέον πολλαπλές ή προοδευτικές ζώνες να ενσωματωθούν σε νέους φακούς και να επιτρέψουν “πολυεστιακότητα” και όραση σε όλες τις αποστάσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τα πολυεστιακά γυαλιά οράσεως ή με τους πολυεστιακούς φακούς επαφής.

Με τον ίδιο τρόπο, το πολυεστιακό LASIK παρέχει παρόμοιες ζώνες διαμορφώνοντας την επιφάνεια του ματιού σας με ακριβή περιγράμματα αλλάζοντας τον τρόπο που οι φωτεινές ακτίνες εισάγονται μέσα στον οφθαλμό προκειμένου να επιτευχθεί εστίαση σε όλες τις αποστάσεις.

 Με το πολυεστιακό Lasik:

• Ένα excimer laser διαμορφώνει τον κερατοειδή σας σε ζώνες διαφορετικής ισχύος για κοντινή, μακρινή και ενδιάμεση όραση. Ο εγκέφαλός σας στη συνέχεια, ανάλογα με το πού κοιτάτε, επιλέγει ποια ζώνη θα διαλέξει για να δείτε όσο πιο καθαρά γίνετε.

• Σε κάθε ζώνη, το φως κάμπτεται και διαθλάτε με διαφορετικό τρόπο επιτρέποντας σας να έχετε καλή όραση σε όλες τις αποστάσεις, παρόμοια με αυτή που έχετε όταν χρησιμοποιείτε πολυεστιακούς φακούς επαφής για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας.

Περισσότερες πληροφορίες

Modified Monovision με PresbyLASIK: αποτελέσματα έως και 3,9 χρόνια follow-up.

Κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών το 91,3% του συνόλου των ασθενών δεν χρειάζεται πλέον να φοράει γυαλιά ή φακούς επαφής. Μεταξύ των μυωπικών ασθενών το 92% δεν χρειάζεται πλέον γυαλιά ή φακούς επαφής. Μεταξύ των υπερμετρωπικών ασθενών το 89%.
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 75 ασθενείς με μυωπία και 28 με υπερμετρωπία.Μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 53,3 χρόνια. Wavefront-guided LASIK έγινε στο κυρίαρχο μάτι για να προσφέρει μακρινή όραση και presbyLASIK στο άλλο μάτι για να προσφέρει καλή ενδιάμεση και κοντινή όραση
(Journal of Refractive Surgery,Ioύλιος 2008)

Το συμβατικό Lasik διαμορφώνει την επιφάνεια του ματιού, έτσι ώστε τα μάτια σας να εστιάζουν τέλεια μακριά, αφήνοντας στον φυσικό φακό του ματιού να δώσει την παραπάνω δύναμη που χρειάζεστε για την εστίαση στην κοντινή απόσταση. Καθώς όμως το μάτι σας γερνάει η ικανότητα αυτή χάνεται.

Οι πολυεστιακοί φακοί επαφής που εφαρμόζουν στον κερατοειδή μετακινούνται σε κάθε βλεφαρισμό, και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές παραμορφώσεις στην όραση. Το πολυεστιακό LASIK από την άλλη πλευρά, παρέχει σταθερές ζώνες απευθείας στην επιφάνεια του ματιού.

Ακριβώς όπως υπάρχουν  διαφορετικοί πολυεστιακοί φακοί επαφής και διαφορετικοί πολυεστιακοί ενδοφθάλμιοι φακοί με διαφορετικά σχέδια και τεχνολογία, έτσι και το πολυεστιακό laser έχει διαφορετικά προφίλ εξάχνωσης για το πώς θα σμιλευτεί ο κερατοειδής για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διόρθωση της πρεσβυωπίας.

PresbyLasik με κεντρική ζώνη για μακρινή όραση

Ο Robert L. Epstein MD, προτιμά να διορθώσει την κεντρική ζώνη του κερατοειδούς για την μακρινή απόσταση και την περιφερική για την κοντινή απόσταση.

Η προσέγγιση του Dr. Epstein είναι παρόμοια με εκείνη της Γαλλίδας Alain Telandro, MD η οποία χρησιμοποιεί ένα λογισμικό πολυεστιακής σμίλευσης που ονομάζεται PAC (pseudoaccomodative cornea) και το έχει εφαρμόσει σε περισσότερους από 10.000 ασθενείς. Από το 2004 που εφαρμόζεται το PAC το λογισμικό σμίλευσης έχει αναθεωρηθεί πολλές φορές με 80-85% σύμφωνα με την κα Telandro των ασθενών, να είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα και μόνο το 10% να χρειάζεται μια δεύτερη επέμβαση (retreatment).

PresbyLasik με περιφερική ζώνη για μακρινή όραση

Wavefront αναπαράσταση περιφερικού presbyLASIK. Flatter center (red) surrounded by a steeper periphery (blue).

Ο Dr Alió MD,PhD, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Instituto de Alicante Oftalmologico στην Ισπανία, προτιμά μια πολυεστιακή σμίλευση με το κέντρο του κερατοειδούς να διορθώνει την κοντινή και την περιφέρεια την μακρινή όραση.

Ο Dr Alió υποστηρίζει ότι η προσέγγιση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να παρέχει μια ισχυρότερη διόρθωση για την ανάγνωση και άλλες εργασίες που αφορούν την κοντινή όραση. Πιστεύει επίσης ότι η κεντρική προσέγγιση προκαλεί λιγότερες εκτροπές από ότι η περιφερική προσέγγιση.

PresbyLasik με κεντρική ή περιφερική ζώνη σμίλευσης ανάλογα το διαθλαστικό σφάλμα

Ο Gustavo Tamayo MD, διευθυντής του Bogota Laser Refractive Institute στηνΚολομβία, εφαρμόζει πολυεστιακό LASIK στους πρεσβυωπικούς ασθενείς του από το 2000. Έχει σχεδιάσει ένα πολυεστιακό προφίλ εκτομής που χρηματοδοτείται σε κλινικές δοκιμές από την σημερινή Abbott Medical Optics (AMO, πρώην Advanced Medical Optics). Οι δοκιμές αφορούν μια κεντρική προσέγγιση για τους μυωπικούς ασθενείς και μια περιφερική προσέγγιση για τους υπερμετρωπικούς ασθενείς.
Το καλύτερο πολυεστιακό LASIK (κεντρικό ή περιφερικό ) μπορεί να εξαρτάται και από το είδος του διαθλαστικού σφάλματος, εκτός από την πρεσβυωπία.

Μπορεί το PresbyLasik να αντιστραφεί;

Η ικανότητα να αντιστραφεί το PresbyLasik εφόσον δεν λειτουργήσει, επίσης δοκιμάζεται σε κλινικές δοκιμές και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αν το FDA εγκρίνει ή όχι τη χρήση του presbyLasik. Είναι ίσως πιο δύσκολο να αναστραφεί το presbyLasik με κεντρική ζώνη να ορίζει την κοντινή όραση από ότι όταν ή κεντρική ζώνη ορίζει τη μακρινή όραση.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το πολυεστιακό LASIK;
Tα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα:
Σε μια καναδική μελέτη που δημοσιεύεται το 2006 στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας από τον W. Bruce Jackson, MD, συμμετείχαν 49 άτομα και 82 μάτια υποβλήθησαν σε θεραπεία. Ένα χρόνο μετά την επέμβαση, όλοι οι ασθενείς ήταν σε θέση να δούνε 20/25 ή καλύτερα στην μακρινή απόσταση και "J3" ή καλύτερα (ικανότητα να διαβάζουν εφημερίδα) στη κοντινή απόσταση.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2008 στο Journal of Refractive Surgery, 44 μάτια 22 ατόμων με πρεσβυωπία υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πολυεστιακό LASIK και περιφερική σμίλευση για την μακρινή απόσταση (PML). Έξι μήνες μετά την επέμβαση, ο μέσος όρος διόφθαλμης μη διορθωμένης οπτικής οξύτητας (UCVA) ήταν 20/20, και η μέση UCVA για την κοντινή απόσταση ήταν περίπου 20/25.

Αν η όραση σας είναι άριστη για μακριά και εκτός του προβλήματος της πρεσβυωπίας δεν έχετε κάποιο άλλο πρόβλημα με την όραση σας είναι δυνατό μετά την πρεσβυωπική διόρθωση, να βλέπετε θολά μακριά αμέσως μετά το χειρουργείο. Είναι επίσης δυνατόν το θάμβος αυτό να παραμείνει και να μην διορθωθεί με τον καιρό. Επίσης η ευαισθησία αντίθεσης είναι δυνατόν να μειωθεί και να βλέπετε επίσης ακτίνες ή φωτοστέφανα το βράδυ.

Μειωμένη ευαισθησία αντίθεσης σημαίνει δυσκολία στο να δείτε αντικείμενα με υπόβαθρο παρόμοια χρώματα. Έρευνες όμως υποστηρίζουν ότι η μειωμένη ευαισθησία αντίθεσης που σχετίζετε με το πολυεστιακό LASIK μπορεί να είναι μόνο προσωρινή και τείνει να εξαφανιστεί σε τρεις έως έξι μήνες. Η καλύτερα διορθούμενη οπτική οξύτητα (BCVA) είναι επίσης δυνατόν να είναι επηρεαστεί και να μην διορθώνει με γυαλιά ή φακούς επαφής.

Εάν αναπτύξετε καταρράκτη μετά την επέμβαση PresbyLasik (από φυσιολογική γήρανση του φακού και όχι εξαιτίας του Laser), θα είστε πάλι σε θέση να κάνετε το χειρουργείο του καταρράκτη αλλά οι αλλαγές που έγιναν στον κερατοειδή σας κατά τη διαδικασία LASIK θα κάνει λίγο πιο δύσκολο τον καθορισμό της δύναμης του σωστού φακού για να σας δώσει ένα τέλειο οπτικό αποτέλεσμα.

Είναι δυνατό επίσης να χρειαστεί να φορέσετε γυαλιά μετά την επέμβαση καταρράκτη ή μπορεί να χρειαστείτε μια επιπλέον κερατοσμίλευση για να επανακτήσετε αποδεκτή όραση για την οδήγηση ή την ανάγνωση χωρίς γυαλιά.

Τέλος, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης presbyLasik θα είναι μόνιμα. Εάν τα μάτια σας αλλάζουν καθώς περνούν τα χρόνια, στο μέλλον ενδέχεται να χρειαστεί μια επανεπέμβαση.

CK – Conductive Keratoplasty

Μια νέα χειρουργική μέθοδος υπόσχεται να θεραπεύει την πρεσβυωπία μέσα σε πέντε μόλις λεπτά και ονομάζεται «αγώγιμος κερατοπλαστική» ή αλλιώς conductive Keratoplasy (CK). Η αγώγιμος κερατοπλαστική σε αντίθεση με το lasik χρησιμοποιεί ραδιοκύματα χαμηλής ενέργειας για να αναδιαμορφώσει τον κερατοειδή χιτώνα και να αποκαταστήσει την κοντινή όραση.

Σε πρώτη φάση χορηγούνται στον ασθενή αναισθητικές σταγόνες. Στη συνέχεια ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα στυλεό χειρός με ένα μικροσκοπικό καθετήρα (μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα) για να εφαρμόσει χαμηλού επιπέδου ραδιοσυχνότητες (RF) σε συγκεκριμένα σημεία που σχηματίζουν ένα κυκλικό μοτίβο στο εξωτερικό μέρος του κερατοειδούς χιτώνα.

Η εκπεμπόμενη ενέργεια βοηθά στη συρρίκνωση του κολλαγόνου του κερατοειδούς, αλλάζοντας το σχήμα του και διορθώνοντας έτσι την πρεσβυωπία.Δημιουργεί δηλαδή κάτι σαν θηλιά που σφίγγει τον κερατοειδή,αυξάνει την καμπυλοτητά του και τον κάνει ικανό να εστιάζει τις φωτεινές ακτίνες πάνω στον αμφιβληστοειδή. Σε αντίθεση με το LASIK δεν αφαιρείται ιστός αλλά τροποποιείται ο ιστός με την εφαρμογή ραδιοσυχνότητας.

Μια νέα μορφή της διαδικασίας, που ονομάζεται topography-guided CK, χρησιμοποιεί την τοπογραφία για να καθοδηγήσει την ραδιοσυχνότητα σε ειδικά σημεία του κερατοειδούς για τη θεραπεία του κερατόκωνου, μιας ασθένειας που προκαλεί λέπτυνση και ανωμαλία στη μορφή του κερατοειδούς.

 • To Φεβρουάριο του 2010 το Journal of Refractive Surgery ανέφερει τα αποτελέσματα της θεραπείας σε 13 μάτια με αύξηση της οπτικής οξύτητας και της ευαισθησίας αντίθεσης.
 • Τον Οκτώβριο του 2010, το American Joyrnal of Ophtalmology δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μικρής μελέτης με 15 από τα 21 μάτια με κερατόκωνο να έχουν βελτιώσει τη συμμετρία τους μετά το εξατομικευμένο CK με βάση την προεγχειρητική τοπογραφία.

Η αγώγιμος κερατοπλαστική αποτελεί επίσης αντικείμενο έρευνας για τη διόρθωση μερικών μορφών ανώμαλου αστιγματισμού από τραύματα ή χειρουργικές τομές.

CK και Μonovision

Αν θέλετε να βλέπετε καθαρά μακριά και το πρόβλημα σας είναι η πρεσβυωπία και μόνο, τότε μπορείτε να κάνετε CK σε ένα και μόνο μάτι. Αυτό δημιουργεί ένα ήπιο monovision πράγμα που σημαίνει ότι με αυτό το μάτι θα βλέπετε καθαρά κοντά ένω με το άλλο καθαρά μακριά.

Όπως μπορεί να συμβεί με όλες τις μορφές monovision, είτε αυτές είναι με φακούς επαφής, είτε με LASIK, έτσι και με το CK η όραση σας στην οδήγηση μπορεί να μην είναι τόσο καλή σε σύγκριση με αυτή όταν και τα δύο μάτια βλέπουν καθαρά μακριά. Μπορεί λοιπόν να χρειαστήτε ένα βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά ιδίως για την οδήγηση το βράδι.

To CK βελτιώνει την κοντινή όραση και δεν θαμπώνει τόσο πολύ την μακρινή όπως όταν κάνουμε monovision με φακούς επαφής ή LASIK. Μελέτες δείχνουν ότι η διαδικασία CK διαμορφώνει τον κερατοειδή με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί ένα μικρό πολυεστιακό αποτέλεσμα, δημιουργώντας «ζώνες» μέσω του οποίου το μάτι μπορεί να είναι σε θέση να δει σε διαφορετικές αποστάσεις.

Πριν το CK o γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε μια δοκιμή με φακούς επαφής για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να προσαρμοστείτε στο monovision. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσή σας ο οφθαλμίατρος μπορεί να κρατήσει ένα φακό με +1.00 διοπτρία μπροστά από το μη κυρίαρχο μάτι και αν δεν παρατηρείτε μια σημαντική θόλωση της όρασης όταν κοιτάτε μακριά τότε είστε πιθανόν κατάλληλος υποψήφιος για τη διαδικασία.

Είμαι καλός υποψήφιος για CK;

Για να είστε καλός υποψήφιος για NearVision CK η συνταγή των γυαλιών σας πρέπει να είναι σταθερή για ένα τουλάχιστον χρόνο και να είστε:

 • άνω των 40 ετών.
 • να είχατε καλή μακρινή όραση για όλη τη ζωή σας, αλλά τώρα να χρειάζεστε γυαλιά πρεσβυωπίας για την ανάγνωση.
 • να είστε πρόθυμος να δεχθείτε μια μικρή θαμπάδα στη μακρινή απόσταση.

Είναι η διόρθωση της όρασης με το  CK μόνιμη;

Ακόμα κι αν οι επιπτώσεις του CK στον κερατοειδή είναι μακροχρόνιες, δεν είναι όμως μόνιμες. Τα αποτελέσματα του CK μπορεί να είναι προσωρινά επίσης, διότι τα μάτια σας αλλάζουν καθώς μεγαλώνετε και η πρεσβυωπία επιδεινώνεται.

Αν κοιτάξετε ένα ράφι με έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας όπως αυτά που έχουν συχνά τα φαρμακεία, θα δείτε γυαλιά +1.00 για τους σαραντάρηδες, +2.00 για τους πενηντάρηδες και +3.00 για τουςε εξηντάρηδες και ούτω καθεξής.

Ακόμα κι αν τελικά χρειαστείτε γυαλιά ανάγνωσης μετά το CK, θα μπορείτε να δείτε καθαρά στην ενδιάμεση απόσταση όπως π.χ στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο χωρίς γυαλιά.
Οι καλύτεροι υποψήφιοι για CK είναι εκείνοι που θέλουν να καθυστερήσουν την ανάγκη τους για γυαλιά πρεσβυωπίας. Εκείνοι που θα καταλάβουν ότι μπορεί να χρειαστούν γυαλιά για το διάβασμα αλλά θα εκτιμήσουν την ύπαρξη μιας λειτουργικής όρασης για την ενδιάμεση απόσταση.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του CK;

Η αγώγιμος κερατοπλαστική δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό πέρα από αυτό του μηχανήματος. Μετά από τις αναισθητικές σταγόνες θα νιώσετε μια μικρή πίεση από ένα βλαφαροδιαστολέα που σαν μανταλάκι θα κρατήσει ανοιχτά το μάτι σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ένας φορητός καθετήρας (probe) θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για να εφαρμόσει την ραδιοσυχνότητα σε συγκεκριμένο βάθος στο εσωτερικό του κερατοειδούς διάφορα σημεία που έχουν μαρκαριστεί προηγουμένως. Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη. Εάν έχετε υπερμετρωπία, και τα δύο μάτια μπορεί να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Τι θα γίνει μετά το CK;

Μετά την επέμβαση, θα σας δοθεί μια συνταγή με οφθαλμικές σταγόνες που βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης και στη μείωση της φλεγμονής. Μερικοί γιατροί μπορεί να σας ζητήσουν να φορέσετε ειδικούς θεραπευτικούς φακούς επαφής για μερικές ημέρες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί δυσφορία.

Θα πρέπει να έχετε κανονίσει τη μεταφορά σας γιατί θα είναι λίγο δύσκολο να μπορέσετε να οδηγήσετε αμέσως μετά.
Μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση ξένου σώματος, όταν η δράση του τοπικού αναισθητικού εξασθενήσει, (περίπου 20 με 30 λεπτά μετά από τη διαδικασία), παρόμοια με την αίσθηση που έχει ένα κομμάτι χώμα ή ένα πετραδάκι στο μάτι σας. Αυτή η αίσθηση συνήθως υποχωρεί μέσα σε 24 ώρες.
Αν και τυπικά θα είναι σε θέση να λειτουργήσετε κανονικά την επόμενη ημέρα μετά την επέμβαση, ίσως να είστε ελαφρώς μυωπικοί για μερικές εβδομάδες ή και μήνες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθητή θόλωση της μακρινής σας όρασης.
Μπορεί επίσης να εμφανίσετε μια ήπια διακύμανση της όρασης και τα μάτια σας να είναι ευαίσθητα στο φως μετά την επέμβαση. Εάν συμβούν αυτές οι ενοχλήσεις, συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την επέμβαση, θα πρέπει να αποφεύγετε το κολύμπι, το ζεστό μπάνιο ή να συμμετέχετε σε άλλες δραστηριότητες, όπου το νερό ενδέχεται να πάει στα μάτια σας. Όταν κάνετε ντους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρέπει να έχετε τα μάτια σας κλειστά όσο το δυνατόν περισσότερο.
Επίσης, πρέπει να αποφύγετε το μακιγιάζ στα μάτια σας για μία εβδομάδα μετά την επέμβαση,να προσέξετε τα διάφορα spray όπως τη λάκ για να μην πάει στα μάτια σας και να αποφύγετε να τα τρίψετε για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Αποφύγετε το CK

Το CK αντενδείκνετε σε εσάς που φοράτε βηματοδότη για τη ρύθμιση του ρυθμού της καρδιάς σας. Οι ραδιοσυχνοτήτες μπορεί να επηρεάσουν τη σωστή λειτουργία της ηλεκτρονικής αυτής συσκευής.Αν επίσης έχετε σοβαρή ξηροφθαλμία ή άλλες οφθαλμικές παθήσεις τότε ο γιατρός σας πιθανών να σας συμβουλέψει να αποφύγετε το CK.

Τι να περιμένω μετά την αγώγιμη κερατοπλαστική;

Το CK είναι μια από τις ασφαλέστερες διαδικασίες που εκτελούνται για την διόρθωση της πρεσβυωπίας και σε αντίθεση με άλλες διαδικασίες, δεν συνεπάγεται την αφαίρεση κερατοειδικού ιστού. Αντι αυτού, το CK διαμορφώνει απαλά στον κερατοειδή με κύματα ραδιοσυχνότητας και μειώνει την ανάγκη για γυαλιά πρεσβυωπίας.
Ως εκ τούτου οι επιπλοκές που σχετίζονται με άλλες διαδικασίες διόρθωσης της όρασης, όπως η ξηροφθαλμία, είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί με το CK, γιατί είναι λιγότερο επεμβατικό.
Αν και τα οφέλη κοντά της διόρθωσης CK δεν θα διαρκέσουν επ´αόριστον, η διαδικασία είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να ανακουφιστούν από την συνεχή ανάγκη γυαλιών ανάγνωσης και έχουν κατάλληλες προσδοκίες σχετικά με το CK.
Ακόμη και αν τα γυαλιά ανάγνωσης χρειαστούν εν τέλη μετά από αρκετά χρόνια, το CK παρέχει συνήθως καλή όραση για την ενδιάμεση απόσταση όπως και για τη χρήση υπολογιστή.

Στην αγώγιμο κερατοπλαστική, χαμηλής θερμικής ενέργειας ραδιοσυχνοτήτες εφαρμόζεται μέσω ενός καθετήρα για τη διαμόρφωση της επιφάνεια του ματιού σας.
Σε αντίθεση με το LASIK δεν αφαιρείται ιστός αλλά τροποποιείται ο ιστός με την εφαρμογή ραδιοσυχνότητας.

Σχετικά άρθρα:

Lasik – Ο προεγχειρητικός έλεγχος βήμα προς βήμα

Πότε δεν πρέπει να κάνω lasik;

Laser Μυωπίας, πως γίνεται;

Lasik vs PRK – Συχνές Ερωτήσεις

Bladeless Lasik

Διόρθωση μυωπίας (VIDEO)

Presby lasik: λύση για την πρεσβυωπία;

Πως γίνεται το lasik;

Posted in Άρθρα and tagged , , , .