Πολυεστιακοί ενδοφακοί: Συχνές ερωτήσεις

27 Αυγ

Παραδοσιακά όλα τα οφθαλμικά εμφυτεύματα εστιάζουν το φως σε ένα και μοναδικό σημείο στο χώρο. Οι παραδοσιακά χρησιμοποιούμενοι μονοεστιακοί ενδοφακοί έχουν μια μόνο δυνατότητα εστίασης. Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί έχουν περισσότερες δυνατότητες εστίασης. Ένας φακός με δυο δυνατότητες εστίασης ονομάζεται διπλοεστιακός και εστιάζει το φως σε δύο σημεία, το ένα μακριά και το άλλο πιο κοντά.

Ποιο είναι το όφελος μιας πολυεστιακής ένθεσης ενδοφακού;

Ένας πολυεστιακός ενδοφακός εστιάζει το φως στη μακρινή, ενδιάμεση και κοντινή απόσταση ταυτόχρονα έτσι λοιπόν προσφέρει στον παραλήπτη λιγότερη εξάρτηση από τα γυαλιά του ή τους φακούς επαφής του

 

Eίναι ο πολυεστιακός φακός παρόμοιος με το φυσικό φακό του ματιού;

Όχι. Ο φυσικός φακός του ματιού αλλάζει σχήμα και μέγεθος για να παράγει μια αλλαγή στην εστίαση και να βλέπουμε μακριά, ενδιάμεσα και κοντά. Η διαδικασία αυτή ονομάζετε προσαρμογή. Ο πολυεστιακός φακός δεν αλλάζει σχήμα απλά δημιουργεί ζώνες διαφορετικής ισχύος για να μπορεί να εστιάζει το φως σε διαφορετικές αποστάσεις. Καθώς μεγαλώνουμε ο φυσικός φακός του ματιού γίνετε πιο άκαμπτος και λειτουργεί περισσότερο σαν ένα μονοεστιακό φακό.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι πολυεστιακών ενδοφακών που είναι τώρα διαθέσιμοι;

Δύο διαφορετικοί τύποι πολυεστιακών ενδοφακών διατίθενται σήμερα στην αγορά: Ο Restor και ο Rezoom®. O Restor από την ΑLCON laboratories και ο Rezoom από την ΑΜΟ(Αdvance Medical Optics) είναι δύο διαφορετικοί ενδοφακοί: ο πρώτος είναι ένας περιθλαστικός πολυεστιακός ενδοφακός ένω ο δεύτερος ένας διαθλαστικός πολυεστιακός ενδοφακός. Κάθε ένας από αυτούς τους φακούς προσφέρει τόσο μακρινή και κοντινή όραση, αλλά ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτημάτα και μειονεκτημάτα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πολυεστιακών ενδοφακών; Σε τι διαφέρουν οι περιθλαστικοί από τους διαθλαστικούς ενδoφακούς;

Οι περιθλαστικοί πολυεστιακοί ενδοφακοί παρέχουν εξαιρετική όραση για την ανάγνωση και πολύ καλή μακρινή όραση. Η ενδιάμεση όραση είναι αποδεκτή, αλλά αν είστε χρήστης υπολογιστή θα χρειαστεί να καθίσετε πιο κοντά στην οθόνη ή να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι γυαλιά για την ενδιάμεση όραση.
Οι διαθλαστικοί πολυεστιακοί ενδοαφακοί παρέχουν εξαιρετική ενδιάμεση και μακρινή όραση. Η κοντινή όραση είναι συνήθως επαρκής, αλλά ενδέχεται να μην μπορείτε να δείτε τα πολύ μικρά γράμματα όπως εκείνα του τηλεφωνικού καταλόγου ή τις οδηγίες των φαρμάκων. Επιπλέον, αν διαβάζετε πολλές ώρες ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού μπορεί να εμφανίσετε μια σχετική κόπωση στα μάτια σας.Μπορείτε πάντα να αγοράσετε ένα ζευγάρι γυαλιά για κοντά και να το χρησιμοποιείτε όταν το χρειάζεστε.
Επιπλέον, το 25% των ανθρώπων που επιλέγουν έναν πολυεστιακό ενδοφακό έχουν συμπτώματα αντηλιάς, ακτίνων και φωτοστέφανων γύρω από τα φώτα το βράδυ, χαρακτηριστικό που σύμφυτο με τη λειτουργία των φακών αυτών.

Αυτές η ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να οδηγείτε άνετα τη νύχτα. Αν λοιπόν οδηγείτε πολλές ώρες και ιδίως το βράδυ καλό είναι να αποφύγετε την ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού. Οι περισσότεροι άνθρωποι ωστόσο ανακαλύπτουν ότι συνηθίζουν αυτό το φαινόμενο και ότι χρόνο με το χρόνο γίνετε όλο και λιγότερο ενοχλητικό. Το φαινόμενο αυτό είναι δυνατόν να παρουσιαστεί και μετά την ένθεση μονοεστιακού ενδοφακού σε ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 5-7%.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για πολυεστιακούς φακούς;

Η πρωταρχική εναλλακτική λύση είναι η ένθεση μονοεστιακού ενδοφακού. Αν ζητήσετε μονοεστιακό ενδοφακό, μπορείτε να αποφασίσετε αν θέλετε να βλέπετε καθαρά μακριά και με τα δύο μάτια ή αν θέλετε, να βλέπετε καθαρά μακριά με το ένα μάτι ενώ με το άλλο να βλέπετε καθαρά κοντά. Η τελευταία αυτή επιλογή ονομάζεται monovision και παρέχει ικανοποιητική όραση μακριά και κοντά με τα πλεονεκτήματα που έχει ένας μονοεστιακός ενδοφακός αρκεί να το έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν.

 

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες από την ένθεση πολυεστιακών ενδοφακών;

Η ένθεση ενός πολυεστιακού ενδοφακού συνδέεται με όλους τους κινδύνους και τις επιπλοκές που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια του χειρουργείου του καταρράκτη. Αυτό θα εξηγηθεί χωριστά από το γιατρό σας.

 

Θα βλέπω 10/10 μετά την επέμβαση;

Αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Κάθε χειρουργείο είναι διαφορετικό και κάθε μάτι είναι επίσης διαφορετικό. Αν και πληρώνετε παραπάνω για τον πολυεστιακό ενδοφακό το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο. Αν για παράδειγμα έχετε σημαντικό αστιγματισμό τότε είναι καλύτερα να το αποφύγετε γιατί ή όραση σας δεν θα είναι καλή. Αν το μάτι σας είναι κατά τα άλλα υγιές, και επιθυμείτε 10/10 όραση μπορείτε μετά την ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού να το επιτύχετε στη συντριπτική πλειοψηφία,με γυαλιά, φακούς επαφής ή διαθλαστική χειρουργική επέμβαση (π.χ. LASIK, PRK,).

 

Θα χρειαστώ γυαλιά μετά την επέμβαση;

Αν επιλέξετε την ένθεση μονοεστιακού ενδοφακού και στα δύο μάτια, σίγουρα θα χρειαστείτε ένα βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά για την κοντινή απόσταση μετά την επέμβαση. Εάν επιλέξετε την ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μην χρειάζεστε γυαλιά. Σύμφωνα με τις μελέτες, ένα 80% των ασθενών που έχουν υποβληθεί σε ένθεση πολυεστιακού ενδοαφακού δεν χρειάζονται γυαλιά για την μακρινή ή κοντινή απόσταση μετά το χειρουργείο.

Φυσικά κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές απαίτησεις από την όραση του. Οι πιθανότητες να μην φορέσετε γυαλιά μετά την επέμβαση είναι μεγαλύτερες εαν τα μάτια σας είναι υγιή και ο αστιγματισμός σας είναι χαμηλός.

Είναι οι πολυεστιακοί φακοί κατάλληλοι για όλους τους ασθενείς;

Όχι. Συνιστάται για τους περισσότερους ασθενείς, αλλά όχι για τους ασθενείς που έχουν προβλήματα με τον αμφιβληστροειδή (π.χ. σημαντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη,οπή ωχράς κηλίδας, σημαντική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ιστορικό σοβαρών αποκολλήσεων του αμφιβληστροειδούς, δυστροφίες, εκφυλίσεις ωχράς, αγγειακές αποφράξεις κτλ).

Επίσης αντενδεικνύετε σε γλαύκωμα τελικού σταδίου που επηρεάζει την κεντρική όραση, οπτική νευροπάθεια, σημαντικό κερατοειδικό αστιγματισμό, ουλές στον κερατοειδή, κερατόκωνο, δυστροφίες κερατοειδούς. Επίσης, ασθενείς με ιστορικό κερατοειδικής διαθλαστικής χειρουργικής (CK, RK, PRK, LASIK, κ.λπ.) μπορεί να απαιτήσουν μια επιπλέον διαθλαστική χειρουργική επέμβαση μετά την εμφύτευση ενός πολυεστιακού ενδοφακού για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής του.

Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας ένθεσης πολυεστιακού ενδοφακού. Αν θα είστε ευχαριστημένος ή όχι μετά το χειρουργείο αυτό εξαρτάται από τον ατομικό τρόπο ζωής σας, από τις ανάγκες σας και από τις προσδοκίες σας. Άτομα με μη ρεαλιστικές προσδοκίες μπορεί να μην είναι κατάλληλα για πολυεστιακούς ενδοφακούς.

Τι θα συμβεί αν δεν δω 10/10 χωρίς γυαλιά μετά την επέμβαση;

Θα σας συνταγογραφήσουμε γυαλιά για να βελτιώσετε την όραση σας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να φορέσετε φακούς επαφής. Εάν θέλετε να βελτιώσετε περαιτέρω την όραση σας χωρίς να φοράτε γυαλιά, μπορούμε να εφαρμόσουμε λίγο laser στην επιφάνεια του ματιού σας(π.χ. LASIK, PRK). Μόνο εάν υπάρχει ένα σημαντικό σφάλμα στον υπολογισμό της δύναμης του ενδοφακού θα τον αντικαταστήσουμε με έναν άλλο.

Μπορώ να βάλω τώρα ένα μονοεστιακό ενδοφακό και αν αποφασίσω αργότερα να τον κάνω πολυεστιακό;

Όχι. Η απόφαση πρέπει να γίνει πριν από τη χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη.

Πρέπει να πληρώσω παραπάνω για την ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού;

Ναι. Οι περισσότερες ασφάλειες δεν καλύπτουν την ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού και το βάρος της αγοράς το επιφορτίζεστε εσείς εξολοκλήρου.
Μπορώ να γίνει ένθεση πολυεστιακού ενδοφακό στο ένα μάτι και μόνο;
Ναι μπορείτε, εφόσον στο άλλο σας μάτι έχετε τον φυσικό κρυσταλλοειδή φακό ή ένα πρώιμο καταρράκτη. Αν το άλλο σας μάτι έχει ήδη μονοεστιακό ενδοφακό, τότε το όφελος από τον πολυεστιακό ενδοφακό δεν είναι το μέγιστο.

Θα χρειαστώ πολυεστιακούς φακούς και στα δύο μάτια;

Η κυρίαρχη γνώμη και η συνήθης πρακτική είναι η ένθεση πολυεστιακού ενοδφακού και στα δύο μάτια. Μπορείτε ωστόσο να επιλέξετε να βάλετε πολυεστιακό ενδοφακό στο ένα μάτι και μονοεστιακό στο άλλο.

Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει το μάτι μου από την επέμβαση;

Η ανάρρωση από την εγχείρηση καταρράκτη είναι η ίδια είτε γίνει ένθεση μονοεστιακού είτε γίνει η ένθεση πολυεστιακού ενδοφακού. Ο εγκέφαλος σας όμως πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο οπτικό σύστημα που δημιουργήθηκε με τον πολυεστιακό φακό. Αυτή η εγκεφαλική προσαρμογή διαρκεί από εβδομάδες έως και μήνες για να πραγματοποιηθεί. Οι ασθενείς συνήθως παρατηρούν ότι η όραση τους βελτιώνεται και οι ενοχλήσεις που έχουν μειώνονται όταν η εγκεφαλική προσαρμογή λάβει χώρα.