PRK (photorefractive keratectomy)

To PRK (photorefractive keratectomy) ήταν η πιο συχνή διαθλαστική επέμβαση πριν γίνει το Lasik η πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση.Εφευρέθηκε στις αρχές του 1980 και με μικρές παραλλαγές (Lasek,Epi-Lasik) ή πρόσφατα με τη νέα non-touch τεχνική που ονομάζετε trans-epithelial PRK προσφέρει μια εναλλακτική και πολύ ασφαλή μέθοδο τόσο διεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά και σε βάθος χρόνου.

Πολλοί  χειρουργοί προτιμούν το PRK, για τη μεγαλύτερη ασφάλεια που παρέχει διεγχειρητικά και για το γεγονός ότι αποφεύγουν τις πιθανές επιπλοκές από το μικροκερατόμο. Σε άτομα με  πολύ λεπτό κερατοειδή εξ ορισμού το PRK είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση. Στο PRK η εφαρμογή του laser γίνετε επιφανειακά ενώ στο Lasik εν τω βάθει αφού πρώτα έχουμε δημιουργήσει μια μεμβράνη (flap)  στο έξωτερικο τμήμα του κερατοειδούς.

Εἰτε προτιμήσετε τη μέθοδο lasik είτε το PRK το μηχάνημα αποδέσμευσης του Laser (Excimer Laser) είναι το ίδιο. To Laser αυτό φωτοαποδομεί, αφαιρεί δηλαδή ιστό από τον κερατοειδή και τον διαμορφώνει κατάλληλα για να εστιάζει χωρίς τη βοήθεια γυαλιών το φώς πάνω στον αμφιβληστροειδή με καταπληκτική ακρίβεια.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι επίσης το ίδιο: απλά με το PRK  η επάνοδος της όρασης είναι σταδιακή και παίρνει μερικές μέρες, εβδομάδες ή και μήνες σπανιότερα.


Πριν από την επέμβαση PRK

Πριν σκεφτείτε πιο σοβαρά το ενδεχόμενο μιας διαθλαστικής επέμβασης κάντε τον προεγχειρητικό σας έλεγχο. Δεν είναι όλα τα μάτια κατάλληλα για laser και μπορεί να απογοητευτείτε αν οι προσδοκίες σας δεν είναι ρεαλιστικές. Αν ο κερατοειδής σας δεν είναι κατάλληλος τότε θα πρέπει να αποφύγετε το Laser.Μια τοπογραφία-ένα ειδικό μηχάνημα που μετράει την καμπυλότητα και δημιουργεί ένα χάρτη του κερατοειδούς-είναι η πιο βασική εξέταση που πρέπει να κάνετε αν σκέφτεστε το laser.
Trans-epithelial PRK
H καινούργια, πραγματικά non-touch τεχνική απλοποιεί τα πράγματα αφού όλα γίνονται αυτόματα χωρίς την παραμικρή επέμβαση ανθρώπινου χεριού.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης PRK

Η παραμονή σας στο κέντρο είναι μερικές ώρες όμως η πραγματική επέμβαση συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, και είστε ξύπνιοι όλο το χρόνο. Περιστασιακά,αν το επιθυμείτε, θα σας δωθεί ένα ήπιο ηρεμιστικό από το στόμα πριν την επέμβαση.

Δεν θα αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια του PRK. Tα μάτια σας θα αναισθητοποιηθούν με ειδικές σταγόνες πριν από τη διαδικασία. Θα ξαπλώσετε έτσι ώστε τα μάτια σας να τοποθετηθούν ακριβώς κάτω από το λέιζερ.Θα γίνει πρώτα το ένα μάτι και μετά το άλλο.Ένας βλεφαροδιαστολέας (κάτι σαν μανταλάκι) θα τοποθετηθεί κάτω από τα βλέφαρα σας και θα κρατήσει το μάτι σας ανοιχτό καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή για να ρυθμίσει το λέιζερ και να εισάγει τη συγκεκριμένη συνταγή σας. Θα σας ζητηθεί να κοιτάτε ένα συγκεκριμένο φως (στόχος) για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ο γιατρός θα παρατηρεί το μάτι σας μέσα από το μικροσκόπιο για να βεβαιωθεί ότι παραμένετε στη σωστή θέση ενώ το laser στέλνει παλμούς φωτός στο κερατοειδή σας και αφαιρεί ανώδυνα τον ιστό. Είναι σημαντικό να κρατήσετε σταθερά το βλέμμα σας σε αυτό το φως-στόχο, προκειμένου να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το μηχάνημα λέιζερ βγάζει ένα σταθερό ήχο καθώς αναδιαμορφώνει τον κερατοειδή σας, και μπορεί να παρατηρήσετε μια ελαφριά οσμή κατά την αφαίρεση του ιστού. Μην ανησυχείτε, αυτό είναι φυσιολογικό.

Ο χειρουργός έχει τον πλήρη έλεγχο του λέιζερ και μπορεί να το απενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή. Αν κουνηθείτε απότομα το laser σταματάει αυτόματα. Οι μικρές σακχαδικές κινήσεις που κάνει αυτόματα ο οφθαλμός όταν κοιτάει ένα φωτεινό στόχο λαμβάνονται από τον ιχνηλάτη του laser (eye-tracker) ο οποίος παρακολουθεί το βλέμμα σας καθόλη τη διάρκεια της επέμβασης και τροποποιεί αυτόματα τις βολές.


Όσο υψηλότερη είναι συνταγή των γυαλιών σας, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζετε το Laser για να φωτοαφαιρέσει τον ιστό.

Ακόμα και με πολύ υψηλούς βαθμούς η εφαρμογή του laser καθε αυτού είναι συνήθως λιγότερο από 1 λεπτό.

Μπορείτε να κάνετε και τα δύο μάτια την ίδια ημέρα ή αν θέλετε το ένα μετά το άλλο σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Η ασφάλεια της μεθόδου είναι τόσο μεγάλη που οι περισσότεροι χειρουργοί κάνουν και τα δύο μάτια ταυτόχρονα, το ένα μετά το άλλο. Πολλοί άνθρωποι ωστόσο επιλέγουν να κάνουν το δεύτερο μάτι τους μία ή δύο εβδομάδες μετά το πρώτο μάτι τους.

PRK vs LASIK: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

ΥπέρΚατά
Εξ ορισμού λιγότερο επεμβατική διαδικασία από ότι το LasikΠιο αργή ανάρρωση από ότι με το Lasik
Ιδανικό για υποψήφιους με λεπτό κερατοειδήΔιακυμάνσεις στην όραση τις πρώτες ημέρες με το PRK
Δεν υπάρχουν επιπλοκές από τη δημιουργία του κρημνού Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, φλεγμονής και haze
Κανένας κίνδυνος κερατεκτασίας. Μεγαλύτερη σταθερότητα του κερατοειδούςΠερισσότερες ενοχλήσεις με το PRK στην πρώτη μετεγχειρητική περίοδο σε σύγκριση με το Lasik

Μετά τη χειρουργική επέμβαση PRK

Όπως και με κάθε είδους επέμβαση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού σας κατά γράμμα. Πάρτε το χρόνο σας και ξεκουραστείτε μετά την επέμβαση, βάλτε σωστά τις σταγόνες σας και και καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Κανονίστε για τη μεταφορά σας στο σπίτι γιατί δεν θα μπορείτε να οδηγήσετε. Πάρτε ένα μικρό υπνάκο το μεσημέρι και δώστε στα μάτια σας το χρόνο να ξεκουραστούν. Πάρτε άδεια από τη δουλεία σας για μερικές ημέρες και φροντίστε τον εαυτό σας.

Μην κάνετε εντατική άσκηση για τις πρώτες εβδομάδες για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμό του ματιού κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Μην τρίβετε τα μάτια σας! Ρίξτε αρκετά συχνά τεχνητά δάκρυα αν έχετε ενοχλήσεις ιδίως τις πρώτες ημέρες μέχρι να επουλωθεί ο κερατοειδής.

Μην αμελείτε τις προγραμματισμένες επανεξετάσεις από το Ιατρό σας. Στα μάτια σας θα έχει τοποθετηθεί ένας θεραπευτικός φακός επαφής και ο οποίος θα αφαιρεθεί μετά τις πρώτες 4-5 ημέρες αφού έχει κλείσει το επιθήλιο. Θα χρειαστούν αντιβιοτικές και κορτικοστεροειδείς σταγόνες πιο συχνά στην αρχή και πιο αραιά στη συνέχεια για μερικές εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα LASIK και PRK είναι συνήθως παρόμοια. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιτυγχάνουν 10/10 όραση ή και ακόμα καλύτερη χωρίς γυαλιά. Αν όμως η όραση σας μετά το χειρουργείο είναι 5/10 μην απογοητευτείτε. Όραση 5/10 είναι στην πραγματικότητα μια πολύ καλή όραση και θα μπορείτε να οδηγείτε ή να κάνετε τις περισσότερες δραστηριότητες σας χωρίς γυαλιά. Στην σπάνια περίπτωση που θα χρειαστείτε ένα βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά αυτό είναι πολύ πιθανον να το φοράτε πολύ σπάνια και μόνο σε ειδικές περιστάσεις (π.χ στην οδήγηση το βράδυ ή στην τηλεόραση).

Μετά τη ηλικία των 40 έτων το καμπανάκι της πρεσβυωπίας θα χτυπήσει σε όλους τους ανθρώπους σε άλλους πιο γρήγορα και σε άλλους πιο αργά. Αυτό οφείλετε στη γήρανση του οπτικού συστήματος και την αδυναμία του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού να μπορεί να προσαρμόζει δηλαδή να εστιάζει μακριά και κοντά.

Είτε έχετε κάνει laser είτε όχι, η πρεσβυωπία θα εμφανιστεί και κάποια στιγμή θα χρειαστείτε ένα βοηθητικό ζευγάρι γυαλιά για κοντά όπως όλοι. Αν είστε μύωπας και φοράτε γυαλιά για μακριά τότε θα χρειάζετε ως επί το πλείστον να βγάζετε τα γυαλιά σας για να βλέπετε καθαρά κοντά και ανάλογα τις διοπτρίες σας να φοράτε ή όχι ενα επιπλέον ζευγάρι γυαλιά για κοντά.

Posted in Άρθρα and tagged , , .